Balkan Ülkeleri Nelerdir? Balkan Ülkeleri Tam Liste

Coral Travel

Uzun süreli tatillerde kısa geziler yapmak, haftasonu tatilinde ise günübirlik turlara katılarak farklı yerler keşfedip görmek mümkündür. Özellikle maceracı bir ruha sahipseniz, yeni yerler keşfetmek hoşunuza gidiyorsa her anı değerlendirmek için kendinize kısa bir program yapabilirsiniz. Rotamız Balkanlar. Özellikle yurt dışına çıkmak isteyenler ancak tatil süresinin az olmasından yakınanlar için tatilin çoğunu yolda geçirmemek adına Balkan ülkeleri en ideal güzergahlardan birisidir. Balkanların Türkiye’ye yakın olması, kısa süren yolculuktan sonra tatilinize hemen başlamanıza  imkan tanır. Ayrıca, Balkan ülkeleri ile ortak bir tarihe sahip olmanın ayrıcalığı sayesinde, burada gezerken eski dönemler hakkında merak ettiklerinizi keşfetmenizi sağlar. Aynı zamanda, farklı kültürlere ait yemekler, yöresel ögeler, eserler görmeniz, bu kültürleri yakından tanımanızın bir anahtarıdır. Unutulmaz bir tatil için Balkan ülkelerine gelin birlikte bakalım.

Balkan Ülkeleri Nelerdir?

Balkan ülkeleri Türkiye’yi Avrupa’ya bağlayan topraklarda bulunan, yüzölçümü birbirinden farklı, aralarında Yunanistan, Bulgaristan, Bosna-Hersek, Sırbistan gibi farklı devletlerdir. Balkan ülkeleri, jeopolitik olarak Türkiye’nin batıya açılan kapısı üzerinde yer alır. Bazıları, Türkiye’ye komşu ülkelerdir, kimisi ise yakın coğrafyada yer alan devletlerdir. Balkan ülkelerinin Türkiye’ye yakın konumda olması nedeniyle yurt dışı seyahatleri için en çok tercih edilen güzergahlar arasındadır. Peki Balkan ülkeleri nelerdir? Türkiye’nin sınır komşusu olan; Bulgaristan ve Yunanistan Edirne’den yola çıktığınızda sizi ilk karşılayacak ülkelerdir. Türkiye ile sınırı olmasa da Balkanlarda yer alan ve yakın coğrafyada bulunan diğer ülkeler; Bosna-Hersek, Sırbistan, Kosova, Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Karadağ, Hırvatistan, Slovenya, Romanya olarak sıralanabilir.

Balkan Ülkeleri Tam Liste

Yunanistan

Yunanistan, Türkiye’nin sınır komşularından birisidir. Her yıl yüzlerce kişi Türkiye’den Yunanistan’a giderek tatil yapar. Yunanistan’ın başkenti Atina, Girit Adaları ve Ege Adaları Türkiye’ye yakınlığı nedeniyle en çok ziyaret edilen bölgeleridir. Selanik de burada mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır. Atina Akropolisi, Partenon, Mykonos, Meteora, Kavala, Rodos, Santorini gibi yerlerin de Yunanistan’daki gezi rehberiniz içinde olması önerilir. Türk vatandaşları Yunanistan gezisi için vize uygulamasına tabidir. Yeme-içme açısından Ege mutfağını beğeniyorsanız Yunanistan’ın yöresel lezzetlerini yabancılamazsınız. Yunanistan yöresel lezzetleri, Ege mutfağına oldukça benzer.  Tzatziki, bildiğiniz yoğurtla karıştırılan salata ve sarımsak, diğer adıyla cacıktır. Feta Me Meli ise, ballı susamlı feta peyniridir. Sanagaki, musakka, kavala kurabiyesi,kabak kızartması burada deneyebileceğiniz diğer lezzetlerdir. Yunanistan  mutfağı kültürlerin yakın olması nedeniyle neredeyse yemek isimlerine ve yapılışına kadar Türk mutfağı ile benzerdir. Kısa süreli konaklama ve tatil için Yunanistan’ı ziyaret edebilirsiniz.

Bulgaristan

Bulgaristan’ı ziyaret etmek isteyenler Kapıkule sınır kapısından kolaylıkla bu ülkeye giriş yapabilir. Bulgaristan’ın başkenti Sofya’ya gittiğinizde mutlaka ziyaret etmelisiniz. Bulgaristan’da diğer ilgi çekici etkinlik ise uluslararası festivalleridir. Her yıl belirli dönemlerde çeşitli festivaller Bulgaristan’da gerçekleştirilir. Bu festivallere dünyanın farklı bölgelerinden birçok turist katılır. Kazanlık gül festivali, Köstendil kiraz festivali, Varna müzik festivali, Gabrovo mizah ve hiciv karnavalı burada katılabileceğiniz aktiviteler arasındadır. Sofya haricinde Filibe, Varna, Bansko, Burgaz Bulgaristan’da gezip görebileceğiniz yerlerdendir. Bulgaristan’da funiyki, plevne tavuğu, tarator, banitsa, lömbedek deneyebileceğiniz yöresel lezzetlerdir.

Bosna Hersek

Bosna Hersek, Balkan ülkeleri arasında yer alır. Bosna Hersek ziyareti için Türk vatandaşları vizeye tabi değildir. Vizesiz olarak Bosna Hersek’te tatil yapmanız mümkündür. Türk vatandaşları 180 günde 90 günü aşmayacak yolculuklar için vizeden muaftır. Bosna Hersek gezisinde mutlaka görmeniz gereken yerler arasında; Mostar Köprüsü ve Saraybosna vardır. Mostar Köprüsü hikayesi ile de ilginizi çekecektir. Mostar Köprüsü çevresindeki tarihi yapıların, ahşap ve taşın birlikte sunduğu silüetin fotoğrafını çekerek gezinizi unutulmaz anılarınız arasına eklemelisiniz. Kışın Bosna Hersek soğuk bir iklime sahip olduğu için sonbahar, ilkbahar ve yaz aylarından gitmeniz önerilir. Bosna Hersek’te yerel lezzetlerden; Boşnak böreği, bey çorbası, klepe, cevapi, bosanski ionac’ı mutlaka denemelisiniz. Cevabdzinica Hodzic, Kuca, Pekara Edin, Avlija yörenin önemli yeme içme mekanlarıdır.

Arnavutluk

Arnavutluk ziyaretinde, Ulusal Tarih Müzesi, İskender Meydanı, Ethem Bey Cami, Bunker gibi mekanları ziyaret edebilirsiniz. Tarihi mekanları seviyorsanız Osmanlı’dan günümüze kalan eserler görmeniz gerekenler arasındadır. Arnavutluk Tiran’da konaklama için birçok farklı seçenek de mevcuttur. Arnavutluk’ta Arnavut ciğeri, byrek, tave kosi, elbasan tava gibi yöresel lezzetleri deneyebilirsiniz. Arnavutluk’ta; Sofra e Ariut,  Era Vila, II Marchese gibi Tiran’daki restoranları yemek için tercih edebilirsiniz.

Sırbistan

Vize istemeyen Balkan ülkeleri arasındadır. Bu nedenle, gezi için en çok tercih edilen Balkan ülkelerindendir. Karanofça, Niş, Novi Sad burada ziyaret edeceğiniz mimari eserleri, müzeleri ile dikkat çeken şehirlerdir. Kalemegdan, Nikola Tesla Müzesi, Belgrad Kalesi`ni de buradayken mutlaka ziyaret etmelisiniz. Sırbistan’ın tarihi kale yapıları taş dokuları ile ziyaretçilerine mimarisinden esintiler sunar. Sırbistan’da yemek için Ambar, Zavicaj, Gradska, Frans, Lorenzo ve Kakalamba restoranlarını tercih edebilirsiniz.

Karadağ

Balkanlar’da Adriyatik kıyısında yer alır. Muhteşem deniz manzarası, birbirinden güzel mekanları ile turistler için oldukça ilgi çekici bir ülkedir. Podgorica, Budva, Kotor, Tivat Karadağ’ın görülmesi gereken şehirlerindendir. Ülke Adriyatik kıyısında yer aldığı için yaz turizmi açısından da caziptir. Sahil kentleri, plajları deniz severler için  gidilebilecek güzergahlardır. Yaz turizmini tercih ediyorsanız Budva ve Bar şehrini tercih edebilirsiniz. Denizi, tarihi ve doğasıyla Karadağ unutulmaz bir tatil için iyi bir seçenektir. Üstelik Karadağ’a da vizesiz giriş mümkündür. Kotor körfezi, doğal güzellikleri yansıtan milli parkları da seyahatiniz sırasında ziyaret ederek aktivitelerinizi çeşitlendirebilirsiniz.

Hırvatistan

Balkan ülkeleri arasında oldukça popülerdir. Dubrovnik, Zagreb, Plitvice gölleri Hırvatistan’ın önemli yerleri arasındadır. Mayıs-Ekim arasındaki sıcak havalarda Hırvatistan’a gitmeniz deniz turizmi açısından daha idealdir. Bölge yöresel lezzetleri ile de ünlüdür. Pasticada, Zagreb şnitzeli, kremsinite gibi yöresel lezzetleri deneyebilirsiniz. Ayrıca, deniz severler için Adriyatik Denizi’ne kıyısı olan bu ülke, en cazip seçeneklerden birisidir.

Kuzey Makedonya

Üsküp, Ohri, Manastır şehirleri ile öne çıkan, birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış bir Balkan ülkesidir Kuzey Makedonya. Arnavut kaldırımlı sokakları, tarihi yapıları, yeşili ile gidenlerin hayran kaldığı bir güzergahtır. Üsküp Kalesi, Makedonya Meydanı, Taş Köprü’yü mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Balkanlar hem konum itibariyle gezi için oldukça elverişli hem de ortak geçmiş ve kültür benzerliği ile yabancılık çekmeyeceğiniz, doğal güzellikleri ile öne çıkan bir bölgedir. Uzun süreli tatillerde gidebilirsiniz, ancak yeterli zamana sahip değilseniz günübirlik balkan turları da cazip bir seçenektir. Balkanlar, gittiğinizde iyi ki gelmişim diyeceğiniz yerlerdendir.