Kapadokya Gezilecek Yerler Listesi

Coral Travel

Kapadokya, Türkiye’nin önemli turistik merkezleri arasında yer alıyor. Her yıl birçok yerli ve yabancı turistin uğrak yeri olan Kapadokya; peri bacaları, uçan balonları, tarihi eserleri ve doğal güzellikleri ile tatil için en iyi rotalardan biri. Kapadokya gezilecek yerler listesine gelin birlikte bakalım.

Kapadokya’da Gezilecek Yerler

Nevşehir Kapadokya’da yer alıyor. İç Anadolu bölgesinde bulunan Kapadokya; Konya, Kayseri, Ankara gibi önemli merkezlere de yakın konumda. Doğal güzellikleri, geleneksel yapısı, tarihi eserleri ve farklı aktiviteleri ile öne çıkan Kapadokya’yı mutlaka görmelisiniz. Peri bacaları ile ünlenen Kapadokya’da Uçhisar, Çavuşin, Ürgüp, Avanos gibi gezilip görülmesi gereken birçok güzergah var. Hazırsanız, Kapadokya’da nereler gezilir yazımıza başlıyoruz!

Peri Bacaları

Kapadokya’nın çevresinde bulunan ve volkanik özelliğe sahip olan Erciyes, Hasan ve Güllü dağlarının volkanik tüflerinin kalıntılarının, tarihsel süreçte akarsu, rüzgar gibi dış kuvvetlerin etkisiyle aşınması sonucunda peri bacaları oluşmuş.

Bölgede yer alan volkanik tüflerin şekillenmesi ile oluşan bu yapı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Doğal güzelliği ile benzersiz bir görünüme sahip peri bacalarını Kapadokya’da görmeniz gereken yerler listesine mutlaka eklemelisiniz.

Aşk Vadisi

Aşk Vadisi, diğer adıyla Bağlıdere, Uçhisar ve Göreme yolu üzerinde bulunan bir rotada yer alıyor. Aşıklar Tepesi seyir terasından vadinin eşsiz manzarasını izleyebilirsiniz. Burada yapılacak en güzel etkinliklerde biri, ATV gezisi ile etrafı keşfetmek olabilir. Vadide uçan balonları izlemek de size güzel bir seyir zevki sunacak. Vadi 4900 metre uzunlukta olup, araçların girmesi için oldukça zorlu arazi koşullarına sahip. Ancak arazi araçları veya ATV turları ile burada kısa bir gezintiye çıkabilirsiniz.

Bölgenin Aşk Vadisi adını alması ise halk arasında kulaktan kulağa yayılan bazı rivayetlere dayanıyor. Buraya gittiğinizde rivayet edilen halk hikayelerini de dinleme fırsatı bulabilirsiniz.

Uçhisar Kalesi

Uçhisar Kalesi, Kapadokya’ya 5 km uzaklıkta yer alıyor. Kale, Kapadokya’nın en büyük peri bacalarından biri. Aynı zamanda Kapadokya’nın en güzel silüetini de bu kaleden seyredebilirsiniz. Kaleye çıktığınızda, Kapadokya’nın tüm vadilerinin ayağınızın altına serildiğini hissedebilirsiniz. Kuşbakışı olarak Boztepe, Çavuşin, Avanos, Göreme Açık Hava Müzesi, Ortahisar kalesi, Güvercinlik Vadisi gibi Kapadokya’nın en güzel yerlerini doya doya seyretmenin tadını çıkarabilirsiniz.

Kalenin çevresinde oyma, mezar, sarnıç gibi birçok tarihi eser bulunuyor. Uçhisar Kalesi’nin Roma dönemi, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetleri gibi birçok uygarlıktan izler taşıdığını da hatırlatalım.

Gomeda Vadisi

Gomeda Vadisi, 6 km’lik bir alana yayılıyor. Ürgüp’ün Mustafapaşa beldesinin yakınında yer alıyor. Mustafapaşa beldesinden Gomeda Vadisi’ne ulaşıldığında yol üzerindeki harabeler dikkat çekiyor. Harabeler, Bey Deresi ve vadideki mağaralar bölgenin en çok ziyaret edilen yerleri arasında. Ayrıca vadide bir yeraltı şehri, kaya kemer, Alakara Kilisesi, Aziz Basilios Kilisesi gibi tarihi yerler ve eserler de var. Gomeda Vadisi’ne ulaşmak için Ürgüp Mustafapaşa yolu üzerinde 3 km boyunca ilerlemeniz yeterli.

Ortahisar Kalesi

Ortahisar kalesi, Kapadokya’nın en görkemli peri bacası. Vadi yamaçlarına oyularak oluşturulan evleri ile kale eski bir Kapadokya kasabası olma özelliği taşıyor. Ortahisar Kalesi’nin yerleşim tarihinin 11. yy’a kadar dayandığı söyleniyor. M.Ö. Etiler, Frigyalılar, Lidyalılar ve Perslerin hakim olduğu bu alanda MS Roma, Selçuklu ve Osmanlı medeniyeti hüküm sürüyordu.

Tarihin çok katlı yapı örneklerinden birini temsil eden kale, aynı zamanda İpek Yolu ticaretinin önemli durak noktaları arasında. Geçmişten izler taşıyan ve geleneksel dokusunu koruyan kale, Kapadokya’da gezilmesi gereken yerler listenizde üst sıralarda olmalı.

Üç Güzeller

Kapadokya’nın simgesi olan peri bacaları arasında bulunan Üç Güzeller, üç adet şapkalı klasik peri bacası formunu temsil ediyor. Kapadokya’nın fotoğraf arşivleri incelendiğinde en çok resimlenen karelerden birisi olduğu görülüyor. Kapadokya turları tarafından en çok ziyaret edilen güzergahların başında da Üç Güzeller yer alıyor.

Peri bacası, Ürgüp merkezine 5 dakika mesafede olup, ulaşımı oldukça kolay. Burayı uzaktan seyretmek isterseniz, Nevşehir Ürgüp otoyolu üzerindeki seyir terasını kullanabilirsiniz. Peri bacasının manzaraya karşı fotoğrafını çekerek güzel kareler yakalamayı da unutmayın.

Güvercinlik Vadisi

Güvercinlik Vadisi, Kapadokya’da Uçhisar ve Göreme arasında yer alıyor. Vadide ilk yerleşimlerin 9. yy’a dayandığı ve güvercin yetiştiriciliği yapıldığı için adının buradan geldiği belirtiliyor. Vadiden tepeye doğru çıkıldıkça kayaların oyularak içerisine barınaklar yapıldığını görmek mümkün. Buradaki oyma evler hala ayakta. Bazılarının duvarlarında freskler bulunuyor.

Tarihten izler taşıyan bu vadi, görkemli manzarası ile turistlerin oldukça ilgisini çeken noktalardan biri. Uçhisar Kalesi’nin hemen yanı başında yer alan Güvercinlik Vadisi’ni ziyaret ederken bölgede yer alan şelaleye de mutlaka uğramanızı öneririz.

Göreme Açık Hava Müzesi

Göreme Açık Hava Müzesi, Kapadokya’nın en çok ziyaret edilen yerleri arasında bulunuyor. Açık hava müzesinin şapel, mezarlıklar, kilise, manastır gibi yapılardan oluşan bir kompleks olduğu söylenebilir. Göreme Açık Hava Müzesi içerisinde 11 yemekhane ve 18 kilise yapısı var. Buradaki tarihi yapılardan bazıları; Elmalı Kilise, Azize Katerina Şapeli, Yılanlı Kilise, Tokalı Kilise, Kızlar Manastırı ve Aziz Basil Şapeli... Tamamı oyularak oluşturulan bu yapıların içerisinde çeşitli duvar resimleri ve freskler de mevcut. Göreme Örenyeri olarak da anılan yapının 4. yy’dan 13. yy’a kadar bir eğitim öğretim merkezi olarak kullanıldığı söyleniyor.

Temenni Tepesi

Temenni Tepesi, Ürgüp’ün her yerinden görülebilecek heybete sahip bir kaya tepedir. 1.140 m yükseklikte yer alan tepenin yamaçlarında 30 metrelik kaya duvarları bulunuyor. Seyir terası özelliğine sahip tepeye çıkmak için kayalar oyularak içerisine 100 m uzunluğunda bir tünel inşa edilmiş. Temenni Tepesi’nden Erciyes Dağı’nın zirvesini de seyretmek mümkün. Tepeden Kapadokya’nın eşsiz manzarasını seyredebilir, akşamüstü hafif rüzgarlı olan bu seyir alanındaki çay bahçesinde sıcak bir çay içerek soluklanabilirsiniz.

Derinkuyu Yeraltı Şehri

Derinkuyu Yeraltı Şehri, Kapadokya’da bulunan 36 adet yeraltı şehrinden sadece bir tanesi. Tarihinin milattan önceki uygarlıklara kadar dayandığı düşünülen yeraltı şehrinin buradaki yerleşmelerin en büyüğü olduğu söylenebilir.

Şehir, Asurlulara kadar uzanan bir tarihsel sürece sahip. Derinkuyu yeraltı şehri, adını şehrin içerisinde bulunan kuyulardan alıyor. Kuyular 60 m derinliğe sahip ve şehrin havalandırılması amacıyla inşa edilmiş. Yeraltı şehri, Nevşehir merkeze 30 km mesafede olup, Nevşehir merkezden yol üzerinde tabelaları izleyerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Zelve Açık Hava Müzesi

Zelve Açık Hava Müzesi, Paşabağlarına 1 km, Avanos’a 5 km mesafede. Aktepe’nin dik yamaçlarında yer alan Zelve, peri bacalarının en fazla olduğu yer. Açık Hava Müzesi, vadinin hemen girişinde bulunuyor. Direkli Kilise, Balıklı Kilise, manastır, Üzümlü Kilise ve değirmen açık hava müzesinde bulunan tarihi yapılar olarak sayılabilir.

Kaymaklı Yeraltı Şehri

Kaymaklı Yeraltı Şehri, Nevşehir’in 20 km uzağında. Kaymaklı Kasabası’nda bulunan yeraltı şehri, 5.000 kişi kapasitelidir. Frigler döneminde oluştuğu düşünülen şehir, Derinkuyu’dan daha küçük olmakla birlikte Kapadokya’daki önemli turistik yerler arasında sayılıyor.

Sekiz katlı bir yapı olan şehrin sadece 4 katını ziyaret edebilirsiniz. Arkeolojik kalıntıları araştırmayı seviyorsanız şehrin sadece ilk katının erken dönem tarihinden izler taşıdığını söyleyebiliriz.

Asmalı Konak

Kapadokya’da kagir olarak inşa edilen geleneksel evlerden birisi. Ana yapı malzemesi taş olan iki katlı yapının camları ahşap çerçeveli giyotin pencere şeklinde. Kemerli bir kapıdan girilen konağın üst katında ise cumbalı bir çıkma balkon var. 200 yıllık tarihe sahip yapı, Rum mimarisinden esintiler taşıyor. Ünlü Asmalı Konak dizisinin de burada çekildiğini söylememize gerek yok sanırım. Konak ziyaretçilere açık olmakla birlikte sadece birkaç odasını gezebilirsiniz, yapının pek çok odası ise kilitli.

Kızılçukur Vadisi

Kızılçukur Vadisi, Göreme’nin batısı ile Ortahisar’ın kuzeyi arasında yer alıyor. Vadi, gün batımının gerçekleştiği yer olduğu için Kızılçukur olarak anılıyor. Gün batımını seyretmek için Kızılçukur Manzara Terası’nı tercih edebilirsiniz. Seyir terası, Kapadokya’nın akşamüstü manzarasının görmek isteyenlerin uğrak yeri konumunda. Üzümlü Kilise yolu üzerinden Kızılçukur Vadisi’ne ulaşabilirsiniz.

Özkonak Yeraltı Şehri

Özkonak Yeraltı Şehri Avanos’a 14 km uzaklıkta. Şehrin, Hititler dönemine ait bir yerleşim yeri olduğu düşünülüyor. Yeraltı şehrinin 4 katı var, içerisinde ise Hitit medeniyetine ait bir kartal heykeli bulunuyor.

Yıldız Bilgi: Özkonak Yeraltı Şehri,  katlar arasında haberleşmeyi sağlayan uzun deliklere sahip. Derinkuyu ve Kaymaklı yeraltı şehirlerinde bu özellik yok. Özkonak Yeraltı Şehri’nde  ise katlar arasında bulunan haberleşme delikleri dışında ayrıca tünel üzerinde delikler de mevcut. Tüneldeki delikler tarihte düşmana karşı şehrin savunulması amacıyla oluşturulmuş.

Devrent Vadisi

Avanos’ta yer alan Devrent Vadisi’nde birbirinden farklı şekillere sahip peri bacaları mevcut. Devrent Vadisi’nde, diğer adıyla Hayal Vadisi veya Pembe Vadi’de Kapadokya’nın meşhur kayaları oluşumları bulunmuyor. Kaya mezarlarına, kiliselere ve tarihi yerleşimlere bu vadide rastlanmıyor. Vadinin tamamı peri bacaları ile örtülü.

Peri bacalarının büyük bölümünü oluşturduğu vadi, gün batımında kızıl renge dönüştüğü için Pembe Vadi olarak da anılıyor. Peri bacalarının fotoğrafını çekmek isterseniz, Devrent Vadisi bu konuda mükemmel bir noktada yer alıyor. Şapkalı peri bacalarından daha farklı şekillere kadar birçok peri bacası çeşidi vadide mevcut. Vadiye Avanos Ürgüp yolu üzerinden ulaşabilirsiniz. Devrent Vadisi'ne gitmişken hemen yanı başındaki Zelve Vadisi de mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Mazı Yeraltı Şehri

Mazı Yeraltı Şehri, Ürgüp’e 18 km uzaklıkta konumlanıyor. 6000 kişilik kapasiteye sahip Mazı Yeraltı Şehri’nde kaya mezarları, kilise gibi yapılar var. 8 katlı şehrin farklı yerlere açılan dört girişi mevcut. Antik dönemde Mataza olarak adlandırılan Mazı Yeraltı Şehri içerisinde görkemli bir kilise yapısı da bulunuyor. Yeraltı şehrinin çatısında ise kaya mezarları var.

Tarihinin helenistik döneme dayandığı düşünülen şehir Frigyalılar, Lidyalılar, Roma, Bizans gibi birçok medeniyetten izler taşıyor. Mazı Yeraltı Şehri’ni ziyaret ederseniz, bu medeniyetlere ait birçok arkeolojik kalıntıyı yerinde görebilme imkanı bulacaksınız.

Güllüdere Vadisi

Nevşehir, Çavuşin köyü ile Göreme arasında bulunuyor. Çavuşin Köyü üzerinden Güllüdere Vadisi’ne ulaşabilirsiniz. Vadi içerisinde Ayvalı Kilise, Yovakim-Anna Kilisesi, Üç Haçlı Kilise, Direkli Kilise gibi farklı yapılar var. Doğa yürüyüşü için ideal bir mekan olan vadinin parkurunu takip edebilirsiniz. Yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen vadide yürüyüş aktivitesi haricinde birçok farklı etkinlik de yapabilirsiniz.

Buradaki seyir terasında sevdiklerinizle Kapadokya’yı izleyebilir, manzaraya karşı çay içerek dinlenebilirsiniz. Akşamüstü gün batımı fotoğrafı çekmek için en güzel zaman dilimi. Güllüdere Vadisi’nin yer aldığı Çavuşin Köyü’nü de Kapadokya gezinizi tamamlamadan gidip görmelisiniz.

Kapadokya’da tatil yapmak isterseniz 2-3 günlük turlardan veya konaklamalı seyahat seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz. Kafa dinlemek, keyifli bir gezi yapmak için Kapadokya’nın tüm turistik mekanlarını görmek isterseniz Kapadokya’da konaklama daha iyi bir tercih olabilir. Coral Tatil ile size uygun tur ve konaklama seçeneğini kolayca bulabilir, harika bir tatil yaparak unutulmaz anlar biriktirebilirsiniz.