Vizesiz Pasaportsuz Yurt Dışı

Batum, komşumuz Gürcistan’ın güney batısında ve bize...

Vizesiz mi, Pasaporta Bile Gerek Yok

Batum, komşumuz Gürcistan’ın güney batısında ve bize yaklaşık 20 km uzaklıkta bulunan en yakın şehri. En yakın kelimesinin gerçek anlamını şehirden içeri girince anlıyorsunuz. Sınır kapısının girişinde Türkiye plakalı bir çok tır, tur otobüsü ve özel araç sırada bekliyor. Tabi bu kuyruğun en büyük sebebi Türkiye’ye uygulanan vizenin kalkmış olması.

Gürcistan'ın eski yıllardan kalma kötü bir şöhreti var; ama bu değişiyor. Eskiden rüşvet alınan, soygun yapılan, oldukça güvensiz bir ülke iken; şimdilerde, çekinmeden gidebileceğiniz gelişmekte olan bir ülkeye dönüşmüş. Karadeniz’in birçok şehrinden (Trabzon, Rize, Artvin) buraya günübirlik turlar düzenleniyor. Hatta pasaporta dahi gerek olmadan, sadece TC kimliğinizle ülkeye giriş yapmanız mümkün, bu ise Gürcistan’ı çok ayrı bir konuma sokuyor.

Ey Gidi Karadeniz

Batum’da geçen bir kaç yıl içerisinde birçok altyapı çalışması ve tadilat yapıldı, eski binaların birçoğu yenilendi. Şehirdeki binaların bir kısmı oldukça estetik, bizdeki gibi sıvasız yapılar pek yok, bu güzel binaların önünde durup fotoğraf çektirebilirsiniz. Elbette ki Karadeniz sahilinin devamı olmasından dolayı çay bahçeleri de görüyorsunuz. Balıkçılık gibi çay da buradakilerin geçim kaynaklarından biri.

Batum aynı zamanda Acara Özerk Bölgesi’nin başkenti. Gürcistan’da altı tane özerk bölge var. Acara da onlardan biri. Aslında Acarlar 1614 yılında Osmanlı İmparatorluğu burayı
fethettiğinde Müslüman olmuşlar; ancak SSCB döneminde her şey değişmiş ve burası özerk bir bölge olmuş. Bugün burada yaşayanların %60’ı Ortodoks Gürcüler, %30’u ise Sünni Müslümanlar, diğer kalan %10 ise Ermeni ve Romanlar. Bölgede hala Türkçe konuşan Acarlar görmeniz mümkün. Batum Orta Cami’yi ziyaret ederseniz belki Acarlar ile burada karşılaşabilirsiniz.

Gürcü Mutfağını Mutlaka Tadın

Batum’a yaz mevsiminde giderseniz rahatlıkla denize girebilirsiniz. Türkiye sınırını geçer geçmez hemen plajlar başlıyor. Sahil kesimi bizdeki gibi devam etmiyor, birçok plaj ve kumsal var. Buralar oldukça renkli, yeşil parklar, oturabileceğiniz küçük bahçecikler var. Batum, Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e göre biraz daha ucuz sayılabilir. Burada da en ucuz hatta sudan ucuz olan şey bira ve tabi buraya ait Natakhtari birası en iyisi. Aynı isimli kaynak sudan yapıldığı için belki de tadı oldukça güzel. Tabi Gürcü şarabını da unutmamak lazım en iyiler arasında Saperavi, Mukuzani ve Kindzmarauli’yi sayabiliriz.

Gürcü yemekleri gerçekten çok lezzetli, en yaygın olan ve her yerde bulabileceğiniz Haçapuri’yi mutlaka yemelisiniz. Haçapuri, içine peynir koyularak kapatılan ve kızartılan pide şeklinde tanımlanabilir. Birde Gürcü mantısı var, diğer adıyla Hinkal. Ancak bizim mantıdan bazı farkları var. İlk farkı çok büyük, bir tanesinin neredeyse avucunuzu dolduracak büyüklükte olması. Başka bir fark ise yeme aşamasında herhangi bir sos ya da yoğurt ile yenmemesi, bunun sebebi ise tüm güzelliğinin içinde gizlenmiş olması.

Yürümek İyidir

Batum’da yürüyerek görebileceğiniz çok yer var. Batum Bulvarı’nda uzun bir yürüyüş yapabilir ve limanda biraz dolaştıktan sonra, Medea Heykeli’nin bulunduğu Avrupa Meydanı’na gidebilirsiniz. Sahilden ayrılmadan görebileceğiniz Chacha Tower görülecekler arasında, burası İzmir’deki Saat Kulesi’nin neredeyse bir kopyası ve modern bir tasarıma sahip. Gürcüler’in haklı gururu olan alfabelerini temsilen yapılmış olan Alfabe Kulesi de görülecekler arasında. Deniz kenarından ayrılıp iç sokaklara doğru yürüdüğünüzde çok güzel binalar karşınıza çıkacak. Bu bölgede Müslüman, Ortodoks ve Ermeniler bir arada yaşıyor.

Bitkilerle Aranız Nasıl?

Batum’un biraz dışında 100 yıldan fazla geçmişe sahip devasa bir botanik bahçesi var. Batum’un 9-10 km kuzeyinde Yeşil Burun (Mtsvane Kontskhi) olarak adlandırılan bölgede bulunuyor. Burası gerçekten görülmeye değer. Bahçe  yürüyüş yolları ve oldukça yaşlı ağaçlarla çevrilmiş. 5000 den fazla bitki çeşidini ve 1000 den fazla gül çeşidini burada görmek mümkün. Botanik Bahçesine giriş 6 Lari yani yaklaşık 8 TL. Eğer tabiattan hoşlanıyorsanız burada rahatlıkla 2-3 saat geçirebilirsiniz.

Azgezmiş