Almanya
Dil: Almanca
Para Birimi: Euro
Saat Farkı: -1
Elektrik Voltajı: 220 V
Genel: Almanya Federal Cumhuriyeti Orta Avrupa'da bir ülkedir. MS 100 yılından önce Cermen halkları Cermanya olarak isimlendirilen bölgede kabileler halinde yaşamaya başlamıştır. 10. yüzyıldan 1806 yılına kadar Cermen bölgeleri Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun bir parçası olmuştur. Reform hareketi de Almanya’dan çıkmıştır. I. Dünya savaşı sonrasında Başarılı geçen Kasım 1918 ihtilalinin ardından cumhuriyet ilan edilmiştir. II. Dünya Savaşı sonrasında, 1949'da, Almanya savaşı kazanan devletler tarafından iki devlete bölünmüştür. Bu iki devlet 1990 yılında birleşmiştir. Almanya iki dünya savaşından da mağlup ayrılmıştır. Gelişmiş sosyal güvenlik ve sosyal devlet sistemiyle yüksek yaşam seviyesine sahiptir ve dünyanın 3. büyük ekonomisidir. Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra, dünyanın en çok göç alan ikinci ülkesidir. Ülke, coğrafi olarak ılıman iklim kuşağında yer alır. Kışları ılımlı ve yazları serindir, Doğusunda ise iklim daha karasaldır; kışlar çok soğuk, yazlar çok sıcak ve kuru olabilmektedir. Orta ve güney Almanya ise farklı olarak karasal ve okyanusal iklim arasında bir geçiş bölgesidir.
Başkent: Berlin
Telefon Kodu: +49
Konsolosluk: +49 30 275 850
Vergiler: Almanya içinde üretilip tüketilen çoğu mal ve hizmetlere % 16 oranında KDV uygulanıyor.
Bahşiş: % 10 oranında bahşiş genel olarak beklenmektedir
Berlin
Berlin, Almanya'nın başkenti ve en büyük şehridir. Berlin, aynı zamanda bir eyalettir. Berlin, Kuzey Almanya'da, Spree ve Havel nehirlerinin arasındaki bölgeye kuruludur. Nehrinin, iki kıyısında, Cölln ve Berlin adlı iki balıkçı köyü iken ilk kez 1307 yılında birleşmiştir. Brandenburg'un (daha sonra ise Prusya'nın) başkentliğini yapan Berlin, Prusya'nın güçlenmesi sürecinde öncelikle Kuzey Almanya'nın ve sonrasında da Avrupa'nın siyasi, ekonomik ve kültürel anlamda önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir. 1871 yılında kurulan Alman İmparatorluğu'na başkentlik yapan Berlin, II. Dünya Savaşı'nda harabeye dönmüştür, müttefik devletler tarafından işgal edilmiş ve bu devletler tarafından inşa edilen, "Utanç Duvarı" olarak da bilinen Berlin Duvarı tarafından 1961'den 1990'a kadar Doğu ve Batı Berlin olarak ikiye bölünmüştür. 1989'da duvarın yıkılması ve 3 Ekim 1990'da iki Almanya'nın resmen birleşmesiyle Berlin eyalet şehir olarak eski bütünlüğüne kavuşmuş ve birleşik Almanya Federal Cumhuriyeti'nin başkenti olmuştur. En sıcak aylar Temmuz ve Ağustos ayları, en soğuk aylar ise Ocak ve Şubat aylarıdır. En çok yağış Temmuz ayında olmaktadır.
Mutlaka Görün
Bergama Arkeoloji Müzesi
Madame Tussauds Müzesi
Reichstag (Parlamento Binası
Brandenburg Kapısı
Alexanderplatz
Berlin Katedrali
Checkpoint Charlie
Doğu Yakası Galerisi
Soykırım Anıtı
Yahudi Müzesi
TV Kulesi
Potsdamer Platz
Mutlaka Deneyin
Berliner
Çikolata
Currywurst,
Gebratene Leber,
Kartoffelpuffer
Ekmek
Pfannkuchen
Berliner Weibe
Apfelschorleyi
Schwarzwalder Kirschorteden
Polonya
Dil: Lehçe
Para Birimi: Polonya Zlotisi
Saat Farkı: -1
Elektrik Voltajı: 230 V
Genel: Polonya Cumhuriyeti Asya ile Avrupa’nın geçiş noktasında bulunmaktadır. Batıda Almanya, güneybatıda Çek Cumhuriyeti, güneyde Slovakya, kuzeydoğuda Rusya ve Litvanya, doğuda Beyaz Rusya, güneydoğuda Ukrayna ile komşudur, kuzeyinde ise Baltık Denizi bulunmaktadır. Avrupa’nın en zengin kömür madenleri burada bulunmaktadır. Polonya’da Yaz ayları sıcak ve yağmurlu, kış ayları ise soğuk geçer. Yaz aylarında da yağmur görülür.
Başkent: Varşova
Telefon Kodu: + 48
Konsolosluk: +48 22 854 61 10 – 11
Vergi: Polonya’da ürüne göre değişmekle beraber %23 vergi bulunmaktadır. Tax free işaretli yerlerden yapılan alışverişlerde vergi iadesi bulunmaktadır.
Bahşiş: Ortalama yüzde 10-15 bahşiş bırakılması yaygındır.
Varşova
Varşova Polonya’nın başkenti olup, aynı zamanda bu ülkenin en büyük şehridir. Vistül Nehri üzerinde yer alan şehir. 9 Kasım 1940 yılında şehir Varşova Kuşatması’daki kahramanca direnişi nedeniyle Polonya’daki en önemli askeri madalya olan “Virtuti Militari” ile onurlandırılmıştır. İkinci Dünya Savaşı’nda %80’i harap olan şehir yeniden inşa edilmiştir.
Mutlaka Görün
Kültür ve Bilim Sarayı
Stare Miasto
Kraliyet Kalesi
Lazienski Park
Wilanow Sarayı
Varşova Ayaklanma Müzesi
Mutlaka Deneyin
Varşova Bonfile
Szarlotka
Ciasta Drożdżowe
Pancar Çorbası
Leh Votkası
Leh Birası
Poznan
Poznań, orta-batı Polonya'da bulunmaktadır. Warta Nehri etrafına kurulmuş olması şehri önemli tarihsel, ticari, endüstriyel ve eğitim alanında önemli bir merkez yapmaktadır. Polonya’nın en eski şehridir. Öğrenci şehri olarak da bilinmektedir.
Mutlaka Görün
Poznan Katedrali
Wilsona Parkı
Hayvanat Bahçesi
Keçi Heykeli
Stary Rynek
Saints Peter Ve Paul Bazilikası
Mutlaka Deneyin
Piegories
Zapiekanka
Uszka
Barszcz
St Martin Kuruvasanı
Krakow
Kraków, Polonya'nın en eski ve en büyük üç şehrinden biridir. Tarihî şehir, Vistül Irmağı'nın Wawel Tepesi'nin ayağında Küçük Polonya'nın (Małopolska) güneyinde kalmaktadır. Kraków, geleneksel olarak ülkenin bilim, kültür ve sanat merkezi olmuştur. Polonya eski krallarının oturdukları, eski başkent olması ve birçok tarihî olaya tanık olmasından dolayı Polonya'nın kalbi olarak da söz edilmektedir. Dünyanın en eski alışveriş merkezlerinden biri olan Sukiennice (Kumaş Pazarı), bu kentte yer almaktadır. Krakow "Değeri En Bilinmeyen Şehir" seçilmiştir. 2000 yılında Avrupa Kültür Başkenti olmuştur. 2013'te UNESCO tarafından Edebiyat Şehri kabul edilmiştir.
Mutlaka Görün
Wawel Kalesi
Wawel Katedrali
Pazar meydanı,
Kumaş Pazarı-Kapalı Çarşı Sukiennice,
Meryem Ana Bazilikası
Florianska caddesi
Barbakan
Slowacki Tiyatrosu
Wieclzka Tuz Madeni
Mutlaka Deneyin
Barszcz z Uszkami
Rosol
Gołabki
Szarlotka
Wroclaw
Wrocław Güneybatı Polonya'da bulununan Aşağı Silezya'nın tarihi bölgesi ve başkentidir. Odra nehri üzerine kurulmuştur. 2. Dünya savaşı sonrası Almanlar, Çekler ve Polonyalılar tarafında paylaşılamayan şehir sonunda Polonya’ya bağlanmıştır. Polonya'nın dördüncü büyük şehridir. Varşova'dan sonra, Polonyanın ikinci büyük finansal merkezi olduğu düşünülür. Polonya'nın en ılıman şehirlerinden birisidir.
Mutlaka Görün
Halk Salonu
Katedral Adası
Racławice Panorama
Grunwaldzki Meydanı
St. Elisabeth Kilisesi
Wrocław Sarayı
Su Kulesi
Rynek – Ratusz
Mutlaka Deneyin
Piernika
Pączki
Şekerli Makarna
Sernik
Klopsk Smietanie
T.C vatandaşları için vize uygulaması vardır. Vize başvurusu için seyahat bitiş tarihinden itibaren en az 6 ay geçerli pasaport ve “Vize İçin Gerekli Evraklar” listesinde belirtilen belgeler ile başvurmak gerekmektedir. Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri) ve Diplomatik (Siyah) Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Vize alınmış olması, ülkeye giriş yapılabileceği anlamına gelmez, pasaport polisinin sizi ülkeye sokmama yetkisi vardır. Bu durumdan acente sorumlu değildir, sorumluluk yolcuya aittir.
T.C. vatandaşı olmayanlar seyahat etmek istedikleri ülke ve/veya ülkelere girişte vize ihtiyacı olup olmadığı bilgisi için ilgili konsolosluklara başvurmaları gerekmektedir.
Vize başvuruları, tur hareketinden 3 ay öncesinden itibaren yapılabilmektedir. Vize sürecinizin daha sağlıklı ilerleyebilmesi ve konsolosluklarda oluşabilecek dönemsel yoğunluklardan ve/veya uygulama farklılıklarından etkilenmemek adına vize başvurularının bir an önce tamamlanması tavsiye olunur.
T.C. yeşil pasaportu ile seyahat edecek misafirlerimizin, eğer pasaportlarının alınış tarihi 10 yıldan eski ise pasaportlarını yenilemeleri gereklidir. Aksi halde gidecekleri ülkeye kabul edilmeyebilirler ve/veya Türkiye'den havayolu firması tarafından uçuşları gerçekleştirilmeyebilir. Böyle bir durumda sorumluluk yolcuya aittir.
Yırtık, yıpranmış, ıslanmış ve/veya benzeri tahribat(lar)a uğramış pasaportlar nedeniyle ziyaret edilecek ülke sınır kapısında gümrük polisi ile sorun yaşanmaması adına; anılan pasaportların yenilenmesi ve T.C. vatandaşlarına vize uygulayan bir ülke ise ilgili vizenin yeni pasaportta olması gerekmektedir. Aksi durumda sorumluluk yolcuya aittir.
18 yaşından küçük misafirlerimiz tek başlarına ya da yanlarında anne ya da babadan sadece biri ile seyahat ederken ülke giriş-çıkışlarında görevli polis memurunca anne-babanın ortak muvafakatini gösterir belge sorulması ihtimali olduğundan 18 yaş altı misafirlerimizin ve anne-babalarının bu konuda hassasiyet göstermelerini tavsiye ederiz.
Vize İçin Gerekli Evraklar
Çalışanlar
Pasaport - Talep edilen vizenin bitiş tarihinden en az 6 ay sonrasına kadar geçerli olmalıdır. Pasaport on yıldan eski olmamalı (uzatma kabul edilmemekte) ve en az iki boş sayfası olmalıdır.
Başvuru Formu - Başvuru Formunda yer alan tüm alanlar doldurulmuş ve form başvuru sahibi tarafından imzalanmış olmalıdır.
Dilekçe - Almanya konsolosluğuna hitaben yazılmalıdır.
Biyometrik Fotoğraf – 2 adet rötuşsuz, fonu beyaz, 6 aydan eski olmayan, 35x45 mm ebatlarında ve tüm yüz net görünmelidir.
Seyahat Sağlık Sigortası - En az 30.000 Euro teminatlı ve tüm Schengen ülkelerinde geçerli olmalıdır.
Seyahat Rezervasyonları - Coral Travel Yurtdışı Departmanından temin edeceğiniz seyahat evrakları. Konaklama yapılacak otel ve uçak için yapılan rezervasyon bilgiler içermelidir.
Banka Hesap Dökümü - Son 3 aya ait şahsi banka hesap cüzdanı veya dökümü sunulmalıdır.
Çalışma ve İzin Belgesi - Şirketinizden temin edeceğiniz yaptığınız işe dair açıklama içermeli, seyahat tarih aralığı belirtilmiş olmalı, ıslak imza ve kaşeli olarak ibraz edilmelidir.
SGK Hizmet Dökümü - SGK veya e-devlet sisteminden alınabilen evrak detaylı olmalı tüm sigorta geçmişini göstermelidir. Sunulan tüm SGK evraklarında okunaklı QR Barkodu olması gerekmektedir.
SGK İşe Giriş Bildirgesi – Çalışılan yerden temin edilecek giriş bildirgesinin fotokopisi. SGK Bildirgesinde okunaklı QR Barkodu olması gerekmektedir.
Maaş Bordroları - Son 3 aya ait kaşeli ve imzalı maaş bordroları ibraz edilmelidir.
İş Sözleşmesi - SGK'lı olarak çalışmayanların çalıştıkları firma ile yaptıkları iş sözleşmesini gösteren noter onaylı iş sözleşmesi sunulmalıdır.
Ek Gelir Belgeleri - Tapu, Araç ruhsatı, kira gelirleri, ek hesap dökümleri vb. diğer gelirler sunulmalıdır.
Emekliler
Pasaport - Talep edilen vizenin bitiş tarihinden en az 6 ay sonrasına kadar geçerli olmalıdır. Pasaport on yıldan eski olmamalı (uzatma kabul edilmemekte) ve en az iki boş sayfası olmalıdır.
Başvuru Formu - Başvuru Formunda yer alan tüm alanlar doldurulmuş ve form başvuru sahibi tarafından imzalanmış olmalıdır.
Dilekçe - Almanya konsolosluğuna hitaben yazılmalıdır.
Biyometrik Fotoğraf – 2 adet rötuşsuz, fonu beyaz, 6 aydan eski olmayan, 35x45 mm ebatlarında ve tüm yüz net görünmelidir.
Seyahat Sağlık Sigortası - En az 30.000 Euro teminatlı ve tüm Schengen ülkelerinde geçerli olmalıdır.
Seyahat Rezervasyonları - Coral Travel Yurtdışı Departmanından temin edeceğiniz seyahat evrakları. Konaklama yapılacak otel ve uçak için yapılan rezervasyon bilgiler içermelidir.
Banka Hesap Dökümü - Son 3 aya ait şahsi banka hesap cüzdanı veya dökümü sunulmalıdır.
Emeklilik Belgesi - SGK kurumlarından ya da e-devlet üzerinden alınabilen emeklilik durumunu gösterir belge.
Ek Gelir Belgeleri - Tapu, Araç ruhsatı, kira gelirleri, ek hesap dökümleri vb. diğer gelirler sunulmalıdır.
Ev Hanımları
Pasaport - Talep edilen vizenin bitiş tarihinden en az 6 ay sonrasına kadar geçerli olmalıdır. Pasaport on yıldan eski olmamalı (uzatma kabul edilmemekte) ve en az iki boş sayfası olmalıdır.
Başvuru Formu - Başvuru Formunda yer alan tüm alanlar doldurulmuş ve form başvuru sahibi tarafından imzalanmış olmalıdır.
Dilekçe - Almanya konsolosluğuna hitaben yazılmalıdır.
Biyometrik Fotoğraf – 2 adet rötuşsuz, fonu beyaz, 6 aydan eski olmayan, 35x45 mm ebatlarında ve tüm yüz net görünmelidir.
Seyahat Sağlık Sigortası - En az 30.000 Euro teminatlı ve tüm Schengen ülkelerinde geçerli olmalıdır.
Seyahat Rezervasyonları - Coral Travel Yurtdışı Departmanından temin edeceğiniz seyahat evrakları. Konaklama yapılacak otel ve uçak için yapılan rezervasyon bilgiler içermelidir.
Banka Hesap Dökümü - Son 3 aya ait şahsi banka hesap cüzdanı veya dökümü sunulmalıdır.
Nüfus Kayıt Örneği Aslı - Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği mühürlü aslı ibraz edilmelidir. (İstanbul için yapılacak başvurularda bu belge sadece QR kodlu olabilir) Sponsor olacak 1.derece akrabanın nüfus kayıt örneğinde akrabalık derecesi belirtilmelidir.
Ek Gelir Belgeleri - Tapu, Araç ruhsatı, kira gelirleri, ek hesap dökümleri vb. diğer gelirler sunulmalıdır.
Sponsor Dilekçe - Başvuru sahiplerinin destekleneceklerine dair ıslak imzalı, okunaklı, gidiş dönüş tarihleri ve garanti ibaresinin yer aldığı bir dilekçe.
Masrafları karşılayacak sponsor kişi meslek grubuna göre kendi gelir evraklarını eksiksiz ibraz etmelidir.
İşverenler
Pasaport - Talep edilen vizenin bitiş tarihinden en az 6 ay sonrasına kadar geçerli olmalıdır. Pasaport on yıldan eski olmamalı (uzatma kabul edilmemekte) ve en az iki boş sayfası olmalıdır.
Başvuru Formu - Başvuru Formunda yer alan tüm alanlar doldurulmuş ve form başvuru sahibi tarafından imzalanmış olmalıdır.
Dilekçe - Almanya konsolosluğuna hitaben yazılmalıdır.
Biyometrik Fotoğraf – 2 adet rötuşsuz, fonu beyaz, 6 aydan eski olmayan, 35x45 mm ebatlarında ve tüm yüz net görünmelidir.
Seyahat Sağlık Sigortası - En az 30.000 Euro teminatlı ve tüm Schengen ülkelerinde geçerli olmalıdır.
Seyahat Rezervasyonları - Coral Travel Yurtdışı Departmanından temin edeceğiniz seyahat evrakları. Konaklama yapılacak otel ve uçak için yapılan rezervasyon bilgiler içermelidir.
Banka Hesap Dökümü - Son 3 aya ait şahsi banka hesap cüzdanı veya dökümü sunulmalıdır.
Faaliyet Belgesi / Ticaret Odası Sicil Kayıt Sureti - Şirketinizin faaliyetine göre kayıtlı bulunduğu odalardan temin edebileceğiniz faaliyet belgesi fotokopisi. (Evrakları Ankara Büyükelçiliği yetki alanı içerisinde bulunan başvuru sahiplerinden sadece Ticaret Odası Sicil Kayıt Sureti kabul edilmektedir.)
Ticaret Sicil Gazetesi - Firma ünvanının ve başvuru sahibinin kurucu ya da ortak olduğu bilgisi yer alan okunaklı ticari sicil gazetesi fotokopisi.
Güncel Vergi Levhası - Son yıla ait güncel vergi levhası fotokopisi.
Ek Gelir Belgeleri - Tapu, Araç ruhsatı, kira gelirleri, ek hesap dökümleri vb. diğer gelirler sunulmalıdır.
Öğrenciler
Pasaport - Talep edilen vizenin bitiş tarihinden en az 6 ay sonrasına kadar geçerli olmalıdır. Pasaport on yıldan eski olmamalı (uzatma kabul edilmemekte) ve en az iki boş sayfası olmalıdır.
Başvuru Formu - Başvuru Formunda yer alan tüm alanlar doldurulmuş ve form başvuru sahibi tarafından imzalanmış olmalıdır.
Dilekçe - Almanya konsolosluğuna hitaben yazılmalıdır.
Biyometrik Fotoğraf – 2 adet rötuşsuz, fonu beyaz, 6 aydan eski olmayan, 35x45 mm ebatlarında ve tüm yüz net görünmelidir.
Seyahat Sağlık Sigortası - En az 30.000 Euro teminatlı ve tüm Schengen ülkelerinde geçerli olmalıdır.
Seyahat Rezervasyonları - Coral Travel Yurtdışı Departmanından temin edeceğiniz seyahat evrakları. Konaklama yapılacak otel ve uçak için yapılan rezervasyon bilgiler içermelidir.
Vekâletname (Yetki Belgesi) - 18 yaşını doldurmamış kişiler için hem anne hem de babası tarafından imzalı vekâletname evrakı sunulmalıdır.
Not: 18 yaş altı bireyler tek başlarına başvuruda bulunamamaktadırlar.
Muvafakatname Aslı ve Fotokopisi - Reşit olmayan çocuklar için hem anne hem de babadan noter onaylı, son 6 ay içerisinde çıkartılmış muvafakatname aslı ve fotokopisi gerekmektedir. Boşanma durumunda velayet kararı da ibraz edilmelidir.
Öğrenci Belgesi - Kişinin öğrenim gördüğü okuldan öğrenci belgesi aslı gerekmektedir.
Nüfus Kayıt Örneği Aslı - Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği mühürlü aslı ibraz edilmelidir. (İstanbul için yapılacak başvurularda bu belge sadece QR kodlu olabilir) Sponsor olacak 1.derece akrabanın nüfus kayıt örneğinde akrabalık derecesi belirtilmelidir.
Ek Gelir Belgeleri - Tapu, Araç ruhsatı, kira gelirleri, ek hesap dökümleri vb. diğer gelirler sunulmalıdır.
Sponsor Dilekçe - Başvuru sahiplerinin destekleneceklerine dair ıslak imzalı, okunaklı, gidiş dönüş tarihleri ve garanti ibaresinin yer aldığı bir dilekçe.
Masrafları karşılayacak sponsor kişi meslek grubuna göre kendi gelir evraklarını eksiksiz ibraz etmelidir.
- Nüfus İdaresinden Vukuatlı Nüfus kayıt örneği (anne, baba, eş, çocuk) herkes görünmelidir.
- Vizesine başvurduğumuz tüm misafirlerimiz vekâletname vermek zorundadır. Vekâletnameyi satış danışmanınızdan isteyiniz.
- Eşler birbirine sponsor olduklarında mutlaka evlilik cüzdanı fotokopisi konulmalıdır.
- Ankara’ya yapılan vize başvurularında ek form doldurulmalıdır. (Formlar bölümünde bulabilirsiniz)
- Pasaportların "gümrük ve döviz işlemleri" sayfalarına vize uygulanamamaktadır.
- Konsolosluklar, eksiksiz evrak teslimi yapılsa bile misafiri şahsen görmek isteyebilirler. Böyle bir durumda randevu bilginiz acentemiz tarafından size iletilecektir.
- Pasaportunuz yenilenmiş ve eski pasaportunuzda ilgili konsolosluğa ait vize mevcut ise eski pasaportunuzu da belgeler ile birlikte vermeniz yararlı olacaktır.
- Vize alımı konusunda şirketimizin hiçbir sorumluluğu yoktur. Seyahat acentesi müşteri ve konsolosluk arasında sadece aracıdır.
- Ev adresi, cep telefonu, mail adresini A4 kâğıtta evrak listesinin içerisine konulmasını rica ederiz.
Almanya Konsolosluğu Yetki Alanları
Ankara Büyükelçiliği Yetki Alanı
Adana, Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Artvin, Bartın, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kilis, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Malatya, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Şanlıurfa, Siirt, Sinop, Şırnak, Sivas, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, Yozgat, Zonguldak
İstanbul Başkonsolosluğu Yetki Alanı
Balıkesir, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Eskişehir, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Tekirdağ, Sakarya, Yalova
İzmir Başkonsolosluğu Yetki Alanı
Afyonkarahisar, Antalya, Aydın, Burdur, Denizli, Isparta, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla, Uşak,