Doğal güzellikleri ve pek çok tarihi yapısıyla Türkiye’nin gözde yerleri arasında yer alan Abant, hem kış hem de yaz tatiliniz için muhteşem bir uğrak noktası. Sevdiklerinizle keyifli anlar yaşayacağınız veya tek başınıza huzurlu bir tatil geçireceğiniz bir yer arıyorsanız, Abant Gölü ve çevresi kesinlikle ilk tercihleriniz arasında yer almalı. Abant’ı neden tercih etmeniz gerektiğini merak ediyorsanız gelin hep birlikte Abant’ın en güzel 15+ yerini keşfedelim!
Tektonik çöküntülerle oluşan Abant Tabiat Parkı, Bolu gezilecek yerler listesinin başında yer alır. Her mevsim mavi, yeşil ve sarının eşsiz uyumunu adeta görsel bir şölen olarak ziyaretçilerine sunan park, doğaseverlerin ve fotoğrafların favori noktalarındandır. Deniz seviyesinden 1350 metre yükseklikte bulunan ve 1200 hektarlık bir alana sahip olan Abant Tabiat Parkı, çam ve meşe ağaçlarıyla şehrin yorgunluğundan kaçıp derin bir nefes alabileceğiniz bir yerdir. Sessiz doğa ortamında keyifli yürüyüşler yapmak, tekneyle gezmek, bisiklet turlarına çıkmak veya çadırınızı kurup kamp yapmak için siz de Abant Tabiat Parkı’nı ziyaret edebilirsiniz.
Abant Gölü yol güzergahından da ulaşım sağlayabileceğiniz Sinekli Yaylası, 1.450 metre rakımda bulunan 100 dekar yayla alanına sahiptir. Tam ortasında bir gölet bulunan yayla, konuklarına yeşil ve mavinin eşsiz uyumunu sunar. Siz de yaylanın huzurlu ortamında kamp kurabilir veya her temmuz düzenlenen geleneksel Sinekli Yayla Şenlikleri'ne katılarak unutulmaz anılara imza atabilirsiniz.
Adeta bir tablo güzelliğine sahip olan Güzeldere Şelalesi, Bıçkı Deresi’nin üzerinde bulunur. 120 metre yükseklikten dökülen bu şelale, oldukça popüler bir trekking ve kamp alanıdır.
Kestaneden ıhlamura, karaçamdan yüzlerce çeşit ağaca ev sahipliği yapan Güzeldere, adeta yemyeşil bir cennettir. 1993’te mesire yeri, 2011’de ise tabiat parkı olarak tescil edilen bu alanda, papaz külahı ağaçları, böğürtlen, üvez,taflan alıç gibi çeşit çeşit bitkileri görebilirsiniz. Son olarak Abant’ta yapılacak şeyler listenizin başına “Güzeldere Şelalesi’nde at safari ile keşfe çık” maddesini eklemeyi de unutmayın!
Abant Tabiat Park Alanı içerisinde yer alan Abant Doğal Yaşam Müzesi, fizyolojik nedenlerle yaşamını kaybeden hayvanların içinin doldurularak sergilendiği bir müze. Bazı ziyaretçiler için ürkütücü olarak nitelendirilse de bu müze her yıl binlerce ziyaretçiye ev sahipli yapmakta. Müze içerisinde ayı, çakal, yaban domuz gibi pek çok hayvanın tahnit edilmiş (içi doldurulmuş) haliyle karşılaşabilirsiniz. Abant Gölü’nün yapısı ve tarihi evreleri hakkında da pek çok bilgi sunulan Abant Tabiat Müzesi’nde aynı zamanda interaktif sergiler de mevcut. Farklı bir deneyim yaşamak isteyenle bu müzeyi de Bolu Abant gezilecek yerler listesine ekleyebilir.
Pamukkale Travertenleri’ne benzer yanlarıyla dikkat çeken Akkaya Travertenleri, bembeyaz yapısıyla ziyaretçilerini kendine hayran bırakır. Bolu’nun güzellikleri arasında yer alan travertenlere yolunuz düşerse kaynağından çıkan sodalı suyu içebilir, büyük yüzme havuzuna ekstra ücret ödeyerek girebilirsiniz. Erkek ve kadınlar için ayrı girişlere sahip olan havuz panelle bölünerek kapatılmıştır. Havuzda yaz sıcaklarında serinleyebileceğiniz pek çok alan ve sodalı havuzlar mevcuttur. Havuzda yorgunluğunuzu attıktan sonra travertenlerin üst tarafında bulunan alanlarda piknik yapabilir, orman manzarası eşliğinde aileniz ve dostlarınızla keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Bolu Mudurnu’da yer alan Örmeci Yaylası, doğa hayranlarının favori noktalarından biri. Kamp yapmanın yanı sıra kaya tırmanışı ve yamaç paraşütü gibi aktiviteleri de deneyebileceğiniz bu geniş alanda gün boyu eğlenceli anlar yaşayabilirsiniz. Serin ve nemsiz havasıyla özellikle yaz aylarından kaçış noktalarından olan Örmeci Yaylası’nda piknik, bisiklet turu gibi etkinlikleri de keyifle yapabilirsiniz. Masmavi bir gölün güzelliğine eşlik eden yemyeşil alanlarıyla içinizi açacak olan yayla, renkli ahşap bungalovları, çam ve meşe ağaçlarıyla da adeta bir görsel şölen vadeder. Abant Gölü çevresinde tertemiz bir havada soluyarak, kuş sesleri eşliğinde kamp yapmak isterseniz ilk adresiniz Örmeci Yaylası olmalı.
-
Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı
Abant Yolu D-100 üzerinden aracınızla gittiğinizde Abant Gölü’ne yaklaşık 60 km uzaklıkta olan Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı, Türkiye’nin tescil edilen ilk tabiat anıtları arasında yer alır. 500 metre dere boyunca, üç adet şelale, anıt, ağaçlar ve “Cadı Kazanı” adı verilen derin bölüm tescil edilmiştir.
Siz de Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı’nda ağaçların arasında şiddetle akan derin suların sesini dinleyebilir, yemyeşil alanlarında piknik yapabilir veya kamp ve piknik alanlarını değerlendirebilirsiniz.
Ahşap bir bungalov içinde Abant Gölü girişinde kurulan pazar, organik meyvelerden sebzelere, süt ürünlerinden bakliyata her şeyi bulabileceğiniz bir alan. Abant köylülerinin ürettiği organik tarım ürünlerinin ve el emeği işlerin satıldığı bu pazardan Abant Gölü civarlarında kaldığınız vakit boyunca alışveriş yapabilir, dönerken sevdiklerinize getireceğiniz hediyeler için de el işi tasarımları değerlendirebilirsiniz. Ev yapımı hamur işi ve reçelleriyle de lezzet şöleni sunan Abant Köy Pazarı’nda gezmeyi, Abant’ta yapılacak şeyler listenizin başına eklemeyi unutmayın.
Yemyeşil alanları ve tabiat parklarıyla adeta bir doğa cenneti olan Abant’ın en bilinen milli parkları arasında Yedigöller Milli Parkı yer alır. Abant Gölü ziyaretinin ardından mutlaka gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken bu doğa harikası, 2000 hektarlık bir alana sahip. Geniş bitki çeşitliliği bulunan parkta, ilkbahar ve sonbahar aylarında yeşillerin, turuncuların, sarıların eşsiz bir ahenk oluşturduğu manzaraları mutlaka görmelisiniz. Bu milli parkın ismini aldığı yedi göl ise merak edenler için şu şekilde: Büyükgöl, Seringöl, Küçükgöl, İncegöl, Deringöl, Nazlıgöl ve Sazlıgöl. Her biri kendine özgü güzelliklere sahip olan bu göllerin çevresindeki alanlarda kamp yapabilir, balık tutabilirsiniz. Yürüyüş parkurları ve bisiklet yolları da bulunan milli parkta huzur dolu vakitler geçirebilirsiniz.
Abant merkeze 50 km uzaklıkta bulunan Gölcük Tabiat Parkı, 4,5 hektar yüzey kısmına sahip suni bir göldür. Çevresinde kayın, göknar, gürgen ve çam gibi pek çok ağaç türü yer alan bu yemyeşil alanda sevdiklerinizle çeşitli aktiviteler yapabilir veya tek başınıza sessiz, huzurlu bir vakit geçirebilirsiniz. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tabiat parkı olarak koruma altına alınan Gölcük Tabiat Parkı’nın içerisinde Devlet Konukevi, restoran, kır lokantası, mescit, büfe, kafeteryanın yanı sıra bungalov konaklama tesisleri de yer alır. Piknik, olta balıkçılığı veya bisiklet turu gibi pek çok aktiviteyi gerçekleştirebileceğiniz alan yeşil ve mavinin buluştuğu eşsiz manzaralarıyla da unutamayacağınız anlara imza atar. Yazları doğanın muhteşem renklerini yansıtan parkı; bembeyaz, iç açıcı bir yapıya bürünen manzarasını izlemek için kış aylarında da ziyaret edebilirsiniz.
Bolu şehir merkezinin 25 km güneyinde bulunan Beşpınarlar Tabiat Parkı, macerayı ve doğa aktivitelerine sevenlerin favorisi olacak yerler arasındadır. Bolu İli Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nde yer alan tabiat parkı, 1991’de A tipi "Orman İçi Dinlenme Yeri" olarak tescillenmiştir. 300 dönümlük bir alana sahip olan parkta aktivite parkurları, karavan alanı, çadırlı kamp alanları, kır gazinosu ve yağmur barınağı yer alır. Bu parkta takım oyunlarından su ve doğa sporlarına, kamptan macera aktivitelerine çeşitli etkinlikler de bulunur. Abant’ta yapılacak şeyler arayışındaysanız Beşpınarlar Tabiat Parkı eğlenceye ve maceraya doyacağınız pek çok aktivite vadeder. Aileniz veya arkadaşlarınızla gün boyu keyifli vakit geçireceğiniz bu parkı Abant’ta gezilecek yerler listenize eklemeyi unutmayın.
Göynük ilçesine 22 kilometre mesafede yer alan Sünnet Gölü Tabiat Parkı, 18 hektar büyüklüğündeki alanıyla sizlere doğayla iç içe keyifli anlar vadeder. Çevresindeli dere ve diğer kaynaklardan beslenen göl, 22 metre derinliğindedir. 2011’de bakanlık tarafından tabiat parkı ilan edilen bu alanda konaklama imkanınız da bulunur. Aynı zamanda çevresinde piknik, yürüyüş ve bisiklet turu yapabileceğiniz alanlar da mevcuttur. Sünnet Gölü’nün orta kısmındaki yapay adada kazları, ördekleri izleyebilir, göl yolu üzerindeki alabalık tesislerinde birbirinden lezzetleri yemekler yiyebilirsiniz. Bolu Abant gezilecek yerler listenizde mutlaka olması gereken bu yemyeşil tabiat parkına gelirken yanınızda fotoğraf makinesi getirmeyi veya telefonunuzun şarjını doldurmayı unutmayın. Sünnet Gölü Tabiat Parkı, eşsiz anlara ve birbirinden güzel fotoğraflara imza atan güzelliğiyle favori ziyaret yerlerinizden olmaya hazır.
Abant’a 1 saatlik mesafede yer alan Kartalkaya Kayak Merkezi, kış turizmi dendiğinde Türkiye’nin başlıca konumlarından biri. Köroğlu Dağları’nın karlı zirvesinde bulunan Kartalkaya, 2000 metre yükseklikteki snowboard ve kayak pistleriyle sevdiklerinizle keyifli vakitler geçirebileceğiniz merkezler arasında. Kış aylarında Bolu / Abant’ı ziyarete gittiyseniz ve Abant’ta yapılacak şeyler arıyorsanız bu kayak merkezine mutlaka şans vermelisiniz. Muhteşem kar manzaraları sunan ve yüksek oksijen seviyesi ile şehrin yorgunluğundan uzaklaşıp derin bir nefes almanızı sağlayacak olan Kartalkaya, çam ormanları ve trekking alanlarıyla da unutulmaz doğa yürüyüşlerinizin eşlikçisi. Coral Tatil aracılığıyla pek çok konaklama tesisinde avantajlı seçeneklerle yerinizi ayırtabilir, muhteşem bir kış tatili yapabilirsiniz.
Bolu’nun Göynük ilçesinde yer alan Akşemseddin Türbesi, Gazi Süleyman Paşa Camii’nin avlusunda bulunur. Fatih Sultan Mehmet’in hocası büyük ilim insanı Akşemseddin’in 1459’daki vefatının ardından bu türbe Fatih Sultan Mehmet tarafından 1464’te yaptırılmıştır. Türbenin içerisinde aynı zamanda Akşemseddin’in oğullarının da sandukaları yer alır. Ceviz üzerine kabartma yazıyla süslenen Akşemseddin’in sandukası Osmanlı ağaç işçiliğinin de eşsiz örneklerinden biri olarak görülür. Bolu'nun 96 kilometre güneybatısında yer alan Göynük’te inşa ettirilen bu türbeyi, Abant’ta gezilecek yerler listenize ekleyebilir, yolunuz düşerse 1988’den beri genellikle Mayıs ayında yapılan Akşemseddin’i anma törenlerine de katılabilirsiniz.
-
Mudurnu Yıldırım Bayezid Hamamı
Yıldırım Bayezid Camii’nin karşısında yer alan hamam, Miladi Takvim’e göre 1382 yılında Yıldırım Bayezid tarafından Ömer bin İbrahim’e inşa ettirilmiştir. Çifte hamam olarak tasarlanan yapıda erkekler için ayrılan bölüm doğu kısmında, kadınlarınki ise batıda yer alır. Günümüzde hala hamam olarak işlevini sürdüren yapı, pek çok onarım sebebiyle büyük oranda değişikliğe uğramıştır. Bolu Abant gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz bu tarihi yapı, Erken dönem Osmanlı hamam mimarisinin öne çıkan örnekleri arasında yer alır, plan ve süsleme bakımından dikkat çekici bir görünüm sunar.
Belediye Meydanı’nda yer alan Saraçhane Camii, 16. yüzyılda ilk olarak Mimar Sinan tarafından yaptırılmış, harap olmasının ardından ise Hicri 1163, Miladi Takvim’e göre ise 1750 tarihinde Silahtar Mehmet Ağa tarafından onarılmıştır.[1] Bolu’nun tarihi dokusuna uzun yıllardır eşlik eden bu yapı, Osmanlı dönemi mimarisinin izlerini taşır. Günümüzde hala ibadet için kullanılan caminin iç dekorasyonu ise oldukça sadedir. Döneminin mimarisine uygun olarak kesme taşlarla inşa edilen yapı, bu şekilde çok daha dayanıklı hale gelmiş ve uzun yıllar varlığını sürdürmüştür.
Siz de yemyeşil doğasının yanı sıra tarihi değerleriyle de ayrıcalıklı bir yere sahip olan Bolu/Abant gezinizde önerdiğimiz yerleri ziyaret edebilir, Coral Tatil erken rezervasyon avantajlarıyla size en uygun Abant otelleri arasından seçiminizi yapabilirsiniz!