İstanbul Adalar Gezilecek Yerler, Mekanlar

Coral Travel

İstanbul’un kalabalığından ve trafiğinden uzak, sessizliğin ve huzurun hakim olduğu, kuş sesleriyle dolu bir yerde güne başlamak istemez misiniz? İstanbul’da uzun süreler geçirmiş herkes bunu isteyecektir. Adalar da tam olarak böyle bir yer. Adeta zaman durmuş gibi hissedeceğiniz Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada’da yapabileceklerinizin sınırı yok. Peki İstanbul Adalar gezilecek yerler nereler? Adalar gezi rehberi içeriğimizde tüm detayları öğrenmeye hazır olun!

İstanbul Adalarının Tarihi ve Kültürel Özellikleri

Prens Adaları olarak bilinen tam 9 ada bulunuyor. 9 adanın beş tanesinde yerleşim mevcut. Bir dünya mirası olarak da adlandırılan İstanbul Adalar’da tarihin izleri Bizans dönemine kadar uzanıyor. Bazı kalıntılar, fiziki yapılar ve çeşitli kurumların izlerine Adalar’ın her birinde rastlamanız mümkün. Bizans dönemlerinden kalma kiliseler ve manastırlar, Adalar’ın kültürünü oluşturuyor. Tarihe ışık tutan bu yapılar, eşsiz dokuları ile Adalar’ın görünümünü şekillendiriyor.

Adalar, İstanbul’a oldukça uzak bir konumda. Bu nedenle çoğunlukla suçluları sürgüne yollamak için kullanılan bir yer olmuş. Tüm bunlar ise zindanlardan, sarnıçlardan ve diğer kalıntılardan anlaşılıyor. Osmanlı dönemlerindeki modernleşmeyle birlikte Adalar’da da büyük değişimler meydana gelmiş. Adalar hem bir sayfiye merkezi olmuş hem de bazı kurumların adresi haline gelmiş. Zaman içerisinde burası yerli ve yabancı turistlerin akınına uğramış. Aynı zamanda burada çok kültürlü bir yaşam da oluşmuş.

İstanbul Adalarında Gezilecek En İyi Yerler ve Mekanlar

İstanbul'un 11 önemli doğal alanından biri olan Adalar gezilecek yerler bakımından oldukça zengin. Burada mutlaka görmeniz gereken yerlerden bazıları ise şu şekilde:

  1. Aya Yorgi Kilisesi - Büyükada

Büyükada'nın en yüksek noktasında yer alan Aya Yorgi Kilisesi, eşsiz manzarasıyla mutlaka görmeniz gereken yerlerden. Kendine özgü bir atmosfere sahip olan Aya Yorgi Kilisesi, 1751 yılında inşa edilmiş. Bisiklet kiralayarak veya yaya olarak Aya Yorgi’ye ulaşabilirsiniz. Biraz yokuş çıkmanız gerektiği mutlaka aklınızın ucunda bulunsun.

  1. Sait Faik Abasıyanık Müzesi - Burgazada

Burgazada'nın en önemli kültürel noktalarından biri olan Sait Faik Abasıyanık Müzesi, ünlü yazarın yaşamını ve eserlerini yakından tanıma imkanı sunuyor. Burası Sait Faik’in yaşadığı ev. Ölümünden sonra müzeye dönüştürülmesi ise buraya ayrı bir anlam kazandırıyor.

  1. Rum Ortodoks Ruhban Okulu - Heybeliada

Heybeliada'nın tarihi ve kültürel dokusunun önemli bir parçası olan Rum Ortodoks Ruhban Okulu, 1844 yılında kuruldu. Ümit Tepesi’nde, adanın kuzeybatısında yer alan bu okul, zamanında Ortodoksların en önemli okullarından biriydi. Bugün halen o dönemlerdeki derinliğini koruyan Rum Ortodoks Ruhban Okulu, ziyaretçilerine büyüleyici bir deneyim yaşatıyor.

  1. Rum Yetimhanesi - Büyükada

Rum Yetimhanesi, Büyükada'nın sembol yapılarından biri. 1899 yılında yapılan bu bina, dünyanın en büyük ahşap monoblok yapıları arasında. Tarihi atmosferi ve eşsiz mimari özellikleriyle bir adım öne çıkan Büyükada Rum Yetimhanesi, zamanında birçok amaç için kullanılmış ancak günümüzde kapalı.

  1. Kumluk Plajı - Kınalıada

Adalar’da yapabileceğiniz en iyi aktivitelerden biri de eşsiz plajlarında yüzmek. Plaj konusunda ise Kınalıada bir adım öne çıkıyor. Kınalıada’da yer alan Kumluk Plajı, sakin ve huzurlu bir atmosfer arayanların ilk durağı. Denizi tertemiz olan Kumluk Plajı’nda yaz aylarında güneşlenmenin tadını çıkarabilirsiniz.

  1. Hızır İlyas Tepesi - Büyükada

Büyükada’da sakin bir yer arıyorsanız Hızır İlyas Tepesi’ne muhakkak uğramalısınız. Büyükada'nın en yüksek noktalarından biri olan Hızır İlyas Tepesi, adanın manzarasını izleyebileceğiniz eşsiz bir ortam sunuyor. Tepede yer alan ve ziyaretçilere de açık olan Adakule’yi de ziyaret listenize eklemelisiniz.

  1. Prinkipo Dondurmacısı - Büyükada

Ada turunuz sırasında mola vereceğiniz ve serinleyeceğiniz bir yer arıyorsanız bu meşhur dondurmacıyı denemelisiniz. Büyükada'nın vazgeçilmez mekanlarından biri olan Prinkipo Dondurmacısı, lezzetli dondurma çeşitleri ve samimi atmosferiyle dikkat çekiyor. Çeşit çeşit dondurmalarıyla damağınızı şenlendirirken tarihi atmosferi soluyabilir ve bir yandan da serinlemenin keyfini çıkarabilirsiniz.

İstanbul Adaları Turu için En İyi Sezonlar

İstanbul’da Adalar turunu hangi mevsimde yapacağınıza karar veremiyor musunuz? Her mevsim ayrı bir güzelliğe bürünen Adalar’da yapmak istediğiniz etkinliğe göre sezon seçimi yapabilirsiniz. İlkbahar ayları, Adalar'ı ziyaret etmek için en uygun zamanlar arasında. Doğanın canlandığı, ılıman hava koşullarının olduğu, yaz kalabalığının olmadığı bu mevsimde çiçeklerin kokusunu da içinize çekebilirsiniz.

Deniz, kum, güneş ve eğlence arıyorsanız Adalar’ı havaların ve deniz suyu sıcaklığının ısındığı yaz aylarında ziyaret etmeniz gerek. Adanın doğal güzelliklerinin ve huzurlu atmosferinin yansıdığı bir diğer mevsim olan sonbahar, uzun yürüyüşler ve bisiklet turları için ideal bir mevsim. Çok daha sessiz ve sakin bir dönemde Adalar’ı ziyaret etmek istiyorsanız da kış mevsimini tercih etmelisiniz. Bu dönemde dış mekan aktivitelerinin daha sınırlı olacağını unutmamanızda fayda var.

İstanbul Adalarında Tatil Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Benzersiz bir atmosfere sahip olan Adalar’da tatile çıktığınızda dikkat etmeniz gereken pek çok detay var. Vapur saatinden otel fiyatlarına kadar tüm bilgiler tatiliniz için önemli. Detaylar ise şöyle:

  • Adalar’a ulaşmak için vapur saatleri hakkında bilgi almanız gerek. Adalar vapur saati hakkında bilgileri İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alabilirsiniz.
  • Konaklamayı planlıyorsanız Adalar otel fiyatları için bilgi edinmeniz önemli. İstanbul Büyükada, Kınalıada, Heybeliada ve diğer tüm adalarda birbirinden konforlu oteller bulabilirsiniz. Yoğun sezonlarda rezervasyon yapmanız gerektiğini unutmayın.
  • Adalar, motorlu taşıtların kullanımına kapalı. Dolayısıyla bisiklet, elektrikli scooter ve yürüyüş gibi şekillerde ulaşım planlamaları yapmanız gerek.
  • Adalar’da tarihi mekanları ziyaret ederken açık olup olmadığını, hangi saat aralıklarında ziyaret edilebildiklerini öğrenmeniz önemli.
  • Doğal ve tarihi güzellikleriyle ünlü Adalar’ın el değmemiş doğasına kendinizden izler bırakmamaya özen göstererek korunmasına katkı sunabilirsiniz.

Adalar’da huzurlu bir tatil planlaması için siz de Coral Tatil’in ayrıcalıklı ve avantajlı dünyasını keşfedebilirsiniz.