Adana Türkiye’nin önde gelen gastronomi şehirlerinden biridir. Kendine özgü yöresel lezzetleri ile ünlenen Adana mutfağı kebaptan yüksük çorbasına, şırdan dolmasından kibbeye kadar tadına doyum olmayan pek çok lezzeti ile meşhur. Peki Adana’nın kebaptan başka meşhur olan yöresel lezzetleri nelerdir? Adana’ya yolunuz düşerse ne yemelisiniz? Siz de gastronomi şehirlerini keşfetmeyi seviyorsanız, yöresel lezzetleri tanımak önemli alışkanlıklarınızdan biriyse Adana mutfağının meşhur lezzetlerine gelin birlikte bakalım.
Adana kebap yörenin en popüler yemeklerinden biri. Türkiye’nin ve dünyanın pek çok restoranında da sunulan bir lezzet. Adana kebabını hemen hemen her yerde deneyimlemeniz mümkün. İsteğe bağlı acılı ve acısız olarak sunulur. Adana kebabı lezzetli kılan detaylardan biri elbetteki yapımında kullanılan baharatlar. Bu çeşnilerin başında ise pul biber yer alır.
Adana kebap kuzu kıyma veya dana kıyma ile hazırlanan bir lezzet. Çeşitli baharatlar eşliğinde Adana’nın ev yapımı yöresel salçası ile pek çok kişinin damak tadına uygun olarak hazırlanır. Yeşillikler, acı biber, köz biber veya patlıcan ile servis edilen Adana kebabı yemeye siz de doyamayacaksınız.
Adana’nın meşhur lezzetlerinden bir diğeri yüksük çorbası. Sulu mantı olarak da bilinen bu lezzeti Adana’da birçok restoranda tatmanız mümkün. Çorbalar genel olarak yemek başlangıçlarında tercih edilmesine rağmen yüksük çorbası doyurucu içeriği sayesinde Adana’da ana yemek olarak da tüketilir.
Yüksük çorbası kıymalı mantı ve nohut eşliğinde hazırlanır. Evde hazırlaması ise oldukça zahmetli bir yemektir. Siz de Adana’da ana yemek olarak veya başlangıç menüsünde yüksük çorbasını mutlaka denemelisiniz.
Adana usulü içli köfte, diğer adıyla kibbe Türkiye’de pek çok yörede yapılan bir lezzet. Adana usulü ise damaklarda tat bırakan cinsten. Kibbeyi deneyimledikten sonra diğer yörelerde yediğiniz içli köftelerden vazgeçebilirsiniz. Adana usulü içli köfteyi diğerlerinden ayıran özellik ise yapımında kullanılan baharatlar, dolgu malzemesi olur. Adana’da kibbenin iç harcına et de eklenebilir. Özellikle kuzu kıyma ile hazırlanan iç harçlı kibbe tarifini mutlaka deneyimlemelisiniz.
Kibbenin hamuru bulgur ve çeşitli baharatlar kullanılarak hazırlanır. Kuzu kıyma ile hazırlanan iç harç köfte hamurunun içerisine doldurulmasıyla kibbe pişmeye hazır hale getirilir. Adana usulü içli köfte yörede çeşitli yeşillikler eşliğinde servis edilir.
Adana’da et yemekleri dışında farklı bir lezzet denemek isterseniz, soğuk servis edilen bir ara sıcak olan babagannuş tam size göre. Adana mutfağında olduğu kadar Hatay yöresinde de meşhur bir tarif. Akdeniz mutfağının en sık yapılan ara sıcak tariflerinden. Ayrıca yemeğin yanına tüketilebilecek salata alternatifi olarak da değerlendirebilirsiniz.
Babagannuş çeşitli sebzelerle hazırlanan bir lezzet. Tarifinde yaz sebzeleri öne çıkar. Babagannuşun ana malzemesi patlıcan olmakla birlikte biber ve domates eşliğinde hazırlanır. Közlenen biber, patlıcan ve domatesin ince kıyılarak yapılan harcın bazen yoğurtla bazen salçayla soslanmasıyla servis edilir. Sindirimi zor et yemekleri yerine hafif bir lezzet arıyorsanız babagannuşu deneyebilirsiniz.
Analı kızlı Adana şehrinde hem çorba hem de ana yemek olarak tüketilen bir lezzet. Adana’nın meşhur kıymalı yemeklerinden biri. Çorbanın adı ise içerisinde yer alan, kıyma ve bulgurdan yapılan irili ufaklı köftelerden gelir. Adana yöresinde analı kızlı çorbası ekşi yuvalama olarak da bilinir. İster öğlen ister akşam yemeğinde analı kızlı çorbayı deneyimleyebilirsiniz. Analı kızlı çorbasının etli ve etsiz olarak pişirilen çeşitleri de vardır. Eğer etli yemekleri ağır buluyorsanız etsiz olarak yapılanı da tercih edebilirsiniz.
Muhammara, Adana’da yaygın olarak tüketilen kahvaltılık sos veya meze çeşitlerindendir. Etimekten, sarımsağa, cevizden nar ekşisine farklı aromaların harmanlanmasıyla hazırlanır. Adana’da özellikle ana yemeklerin yanında ara sıcak olarak veya kahvaltıda servis edilir.
Muhammara galeta unu veya etimek, domates ve biber salçası, sarımsak ve ceviz içi gibi gıdaların çeşitli baharatlarla karıştırılmasıyla hazırlanan harcın nar ekşisi, limon ve zeytinyağı ile soslanmasıyla elde edilir. Adana’da ister kahvaltılık ister ara sıcak olarak muhammarayı deneyimleyebilirsiniz.
Şırdan dolması Adana’da sıklıkla tüketilen yemeklerden biri. Yöresel tarif eşsiz lezzeti ile tüm Türkiye’de meşhur. Kuzu şırdanının iç harç ile doldurulmasıyla hazırlanan şırdan dolması Adana denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden. Aynı zamanda yöre halkının sıklıkla tükettiği bir yerel yemek.
Şırdan dolması farklı bölgelerde de yapılmasına rağmen özellikle Adana usulü ile meşhur. Siz de Adana’da yöresel lezzetleri keşfetme turuna çıktıysanız şırdan dolmasını mutlaka deneyimlemelisiniz. Yemeği üzerine pul biber ve kimyon serperek tüketirseniz daha lezzetli olacağına emin olabilirsiniz.
Fellah köftesi Adana’nın meşhur bulgurlu yemeklerinin başında gelir. Bulgurun yanı sıra yöresel biber salçası, sarımsak yemeğe tat veren diğer lezzetlerdendir. Özellikle köfte içerisinde kullanılan baharatlar yemeğe farklı bir aroma katar. İnce bulgur, irmik ve un harcının çeşitli baharatlarla yoğurularak içi oyuk bir köfte haline getirilmesiyle hazırlanan bir lezzettir. Fellah köftesini meşhur yapan bir diğer özelliği ise asla dağılmaması olur.
Fellah köftesi bir kez yiyince tekrar tekrar sofralarınıza taşıyacağınız bir yemektir. Adana’ya yolu düşenlerin en beğendiği yöresel lezzetlerden biri olur. Adana mutfağının bulgurlu yemekleri arasında en popüler olanlardandır. Fellah köftesi için Adana’daki yöresel restoranları tercih edebilirsiniz.
Et yemeklerini seviyorsanız Adana mutfağını tercih edebilirsiniz. Ciğer de Adana lezzetleri arasında en vazgeçilmez olanlarından biridir. Kebaptan sonra Adana’nın en meşhur yemeği olabilir. Kebap gibi şişe dizilerek hazırlanan çeşitli soslar ve lavaş eşliğinde servis edilen ciğerin lezzeti ise bir başka olur.
Adana’da ciğer ile ilgili özgün detaylardan biri de yöresel lezzetin kahvaltılık olarak sunulması.Yöre halkı ciğeri ağırlıklı olarak kahvaltıda tüketir. Pazar günleri rutin kahvaltı alışkanlıklarından biri de ciğerdir. Kahvaltıda Adana yöresel yemekleri arasından bir tercih yaparken ciğer ve muhammarayı mutlaka birlikte tüketebilirsiniz.
Lahmacun belki de herkesin hayatında en az bir kere tattığı bir lezzet. Türkiye’de hemen hemen her yörede yapılan, pek çok restoranın demirbaşlarından. Ancak, Adana’nın kıyma ağırlıklı ve baharat çeşnili mutfağında hazırlanan lahmacunun tadı da bir başka. Yörede deneyimleyeceğiniz lahmacunun tadı damağınızda kalabilir.
Adana’da hazırlanan lahmacunlar özellikle acı baharatı, salça sosu ile eşsiz bir tada sahip. Yöredeki kebapçı ve ciğercilerde mutlaka lahmacunu da deneyimlemelisiniz. Taş fırında hazırlanan lahmacunlar da oldukça lezzetli.
Adana yemekleri denildiğinde akla ilk gelen tatlardan biri de hiç şüphesiz humus. Adana mutfağının popüler ara sıcak mezeleri arasında. Haşlanmış nohutun tahin, zeytinyağı, limon sosu eşliğinde servis edilmesiyle sunulan bir lezzet. Kimyon ve sarımsak aroması humusun tadını özgün kılan detaylardan.
Et severler için humusun pastırmalı çeşidi de mevcut. Kızarmış ekmek dilimleri üzerine kırmızı biberin yağda kızdırılması ile hazırlanan sos eşliğinde sunulur. Humusu kahvaltılık veya ara sıcak şeklinde tüketebilirsiniz.
Adana’nın yemekleri yerine tatlılarını merak ediyorsanız ilk olarak bici biciyi denemelisiniz. Muhallebi kıvamı ve serin tadı ile Adana’da yaz aylarının vazgeçilmez tatlılarından. Bici bici su, nişasta ve gül suyu ile hazırlanır. Yörede genellikle mevsim meyveleri ile servis edilir.
Nişastanın su ile muhallebi haline getirildikten sonra gül suyu, kırmızı meyvelerle hazırlanan tatlı ile şerbetlenmesiyle elde edilir. Buzdolabında soğutularak bekletildikten sonra meyvelerle süslenerek sunulur.
Adana’nın meşhur yemekler arasında ıspanak başı farklı bir yere sahip. Yörede sıkça yapılan ekşili lezzetlerden. Şehirde çorba olarak servis edilen ıspanak başı aslında ana yemek gibi doyurucu özellikte. Ispanağın sap kısmının kesilerek nohut, mercimek eşliğinde pişirilmesiyle hazırlanır. Sulu yemekten ziyade kavurma gibi bir lezzettir. Sağlıklı öğünlerin vazgeçilmezleri arasında yer alır. Bu nedenle, hastalara ve gelişim çağındaki çocuklara sıklıkla ikram edilir.
Adana’da taze yeşilliklerden hazırlanmış bir tat arıyorsanız süllüm tam size göre. Süllüm Akdeniz mutfağının meşhur yeşilliklerinden hazırlanan bir mezedir. Ebegümecinin taze yapraklarının haşlandıktan sonra sarımsak, limon, çörek otu, elma sirkesi, zeytinyağı ve karabiberin karıştırılmasıyla hazırlanan bir sos eşliğinde servis edilir.
Acebek tarator adı kulağa ilginç gelse de yörede börülce ile hazırlanan bir yemek olarak bilinir. Zeytinyağlı fasulyeye benzer hafif bir sebze yemeğidir. Sirke, ekmek ve börülce eşliğinde hazırlanır.
Siz de Adana’nın yerel lezzetlerini deneyimlemek üzere yola çıkmadan önce Adana otelleri için Coral tatil aracılığıyla erken rezervasyon fırsatlarından faydalanabilirsiniz.