Akçakese Plajı Detaylı İnceleme: Coral Travel Önerileriyle Keyifli Kaçamak

Coral Travel

Akçakese Plajı şehir hayatından kaçmak ve bir doğa nefesi almak isteyenlerin favori lokasyonlarından biridir. Özellikle İstanbul’a 2 saat uzaklıkta olmasıyla hafta sonları ziyaretçi akınına uğrar. Plajın iş, eğlence ve kültür merkezi İstanbul’a yakın olması çok fazla tercih edilmesini sağlar.

Siz de sınır tanımayan bir hafta sonu tatili için Akçakese Plajı’na gelebilir ve kendinizi doğanın kollarına bırakabilirsiniz. Bu yazıda Akçakese Plajı hakkında merak ettiklerinizi bulabilirsiniz. Keyifli okumalar…

Akçakese Plajı Hakkında Genel Bilgiler

Şile, Akçakese Plajı incecik kumuyla ferah ve temiz bir tatil deneyimi sunuyor. Plaj, Karadeniz’e bağlı olsa da genellikle sakin ve sığ durumda. Bu özelliğiyle yüzme konusunda kendine güvenmeyenler ve çocuklu aileler için uğrak noktası konumunda. Yine de buraya gelecek ailelerin denize dikkat etmesi ve önlem alması gerektiğini hatırlatalım.

1 km uzunluğa sahip sahil şeridinde göz alıcı güzelliğe sahip koylar da bulunuyor. Yeşil ve mavinin her tonunu sunan plajda koyların yanı sıra köy yaşamını çağrıştıran aktiviteler ve alanlar da mevcut. Şile’nin Akçakese Köyü’ne bağlı plaj, şehir keşmekeşinden uzak bir noktada sıfırlanma fırsatı sunuyor.

Plajda; şezlong, soyunma kabini, şemsiye, duş ve tuvalet gibi temel ihtiyaçların bulunması tatilcilerin yüzünü güldürüyor. Huzurun tonlarını deneyimleyen ve burada tatilini uzatmak isteyenler için ise çeşitli konaklama alanları bulunuyor. Akçakese Plajı özelinde çeşitli konaklama tesisleri ve yiyecek içecek işletmeleri mevcut. Yani Akçakese tatilinde boş kalmak neredeyse imkansız.

Akçakese Plajı Nerede?

Akçakese Plajı, İstanbul’un Şile ilçesi sınırlarında yer alıyor. Kent merkezine ortalama 2 saat uzaklıktaki plaj, bu özelliğiyle şehir hayatından uzaklaşmak ve nefes almak isteyenlerin arayışına son derece uygun.

Masalsı güzelliğe sahip sahilin Şile ilçe merkezine uzaklığı ise 17 km’dir. Merkezden 30 dakika gibi kısa bir yolculukla plaja ulaşabilirsiniz. Akçakese Köyü ile plaj arasında ise 2 km bulunuyor. Bu nedenle plajda turistlerin yanı sıra bölge sakinlerini görmek de mümkün.

Akçakese Plajı’na Nasıl Gidilir?

Hafta sonu tatilini tabiatın kalbinde yapmak üzere çantanızı hazırladıysanız şimdi yolculuk vakti. Plaja gitmek için birçok yöntem var. Bunlardan en bilineni ise Ağva istikameti. Aracınızla Şile’yi geçtikten sonra Ağva istikametinden devam etmelisiniz. Tek şerit olan yolda dikkatli olmanızı öneririz. Ardından Kabakoz’u geçip Kandıra tabelasından sola dönebilirsiniz. Bu yolun sonunda ise artık Akçakese Köyü ve Plajı’ndasınız.

Doğa harikası Akçakese Plajı’na toplu taşıma araçlarıyla da gitmek mümkün. Şile’de ikâmet edenlerin ya da burada bulunanların Şile-Ağva arası hizmet veren minibüsleri kullanması yeterli. Sahile belediye otobüsü kullanarak gelecekler için ise en pratik hat 139A koduyla çalışan Şile Ağva otobüsü. Ayrıca 139T-Tepeüstü Şile otobüsleri de plajın olduğu noktaya gidiyor.

Akçakese Plajı Ücretli mi?

Akçakese Plajı ücretsiz girilen sahiller arasında, ancak araç ile gelenlerin işletmeye belli bir miktarda ödeme yapması gerekiyor. Yani sahilde yalnızca kişi başı girişler ücretsiz tutuluyor. Aracıyla gelenlerden talep edilen ücret ise yıldan yıla değişiklik gösterecektir.

Yıldız Bilgi: Plaja kişi başı girişler ücretsiz olsa da cüzi bir miktarla otopark, kabin, duş ve WC imkânları için giriş bedeli alınıyor Ayrıca tercihe bağlı olarak şezlong ve şemsiye isteyen tatilcilerin de ek ücret vermesi gerekiyor. Tatil öncesi bütçe planlaması yaparak Akçakese günlerinizin sınırsız keyifle geçmesini sağlayabilirsiniz.

Akçakese Plajı'nın Özellikleri

Şile’nin incilerinden biri olan Akçakese Plajı’nın temiz doğası ve temizlik konusunda gösterilen titizlik tatil deneyiminizi olumlu kılacak. Sabahın erken saatlerinde plajda çalışmaya başlayan İBB İstaç ekiplerinin çabaları sayesinde sahilin temiz tutulması ve tatilcilerin hijyenik bir ortamda tatil yapması sağlanıyor. İşte sizi günlük hayatın ritminden uzaklaştıracak diğer detaylar;

  • Sahilin 1 km uzunluğundaki göz alıcı kumsalı ince kumlarla dolu. Kendinizi dalgaların ritmine bırakırken yumuşak kumların teninizi okşamasına müsaade edin.
  • Kumsal şeridinde sıralanan koylar dünya gözüyle görmeye değer. Özellikle bu koyları sabahın ilk ışıklarında görmeyi deneyin. Güneşin ilk ışıkları sahili aydınlatmaya başlarken koyların güzelliğine hayran kalacaksınız.
  • Plajın kumu, dokusu ve denizi oldukça güzel. Özellikle denizin güvenli ve sığ olması, burayı çocuklu aileler için favori yapıyor, ancak yine de gelen misafirlerin Akçakese’nin Karadeniz’e kıyısı olduğunu unutmamalı ve tatil boyunca dikkatli olmalı.
  • Sahile giriş yaya olarak yapıldığından araçla gelenlerin buna hazırlıklı olması gerekiyor. Özellikle çanta hazırlarken aracınızın plaja nispeten uzakta kalacağını göz önüne alabilir ve daha hafif eşyalar tercih edebilirsiniz.
  • Akçakese’ye özel aracıyla gelenleri çevrede keşif için sayısız lokasyon bekliyor. Çevredeki doğal güzellikleri keşfedebilir ya da sadece civardaki koylarda mola verebilir ve Karadeniz’in büyüleyici güzelliğine karşı çay içebilirsiniz.
  • Akçakese sahil özelinde orta seviyede bir işletme hizmet veriyor. Buradaki güler yüzlü işletme sahiplerinden duş, şezlong ve WC gibi ihtiyaçlarınız için destek alabilirsiniz. İmkânı olanların kendisine ait malzemeleri getirmesine de müsaade ediliyor.

Sahil özelinde cankurtaranlar yoğun olarak çalışıyor. Burada tatil yaparken cankurtaran uyarılarını takip etmenizi mutlaka tavsiye ederiz. Kendinizin ve sevdiklerinizin güvenliği için güvenlik ipinin diz boyuna çekilmesi kuralını da dikkate almalısınız.

Akçakese Plajı'nda Yeme & İçme ve Aktiviteler

Plaja ait alanda restoran ve kafe bölümü bulunuyor. Tatile gelen ailelerin büyük kısmı burada bir şeyler yiyip içiyor. Zaten plajda şezlong ve şemsiye kiralama, tuvalet gibi ihtiyaçlar da bu bölümden karşılanıyor. Sahile kendi aracıyla gelen bazı tatilciler, büyük erzak çantalarıyla yiyecek ihtiyaçlarını yanında getirmeyi de tercih ediyor. Bu noktada seçim tamamen siz ve sevdiklerinize ait.

Dalga sesleri ve göz alıcı manzara eşliğinde kahvenizi yudumladıktan sonra plaja ait aktivitelerden birini yapabilirsiniz. İşte Akçakese’de sizi bekleyen heyecanlı etkinlikler;

  • Dalış,
  • Yüzme,
  • Doğa fotoğrafçılığı,
  • Kapsamlı Şile turu,
  • Tabiatın kalbinde piknik,
  • Bungalov konaklaması,
  • Akçakese Köyü keşfi,
  • Kampçılık. (çadırlı ve karavanlı)

İstanbul’da deniz tatili için en popüler noktalardan biri olan Akçakese Plajı tabiat yürüyüşleri ve doğa fotoğrafçılığı için oldukça ideal. Dilerseniz burada ilk gün deniz tatili yapabilir, gece bungalovda kalabilir, sabah olduğunda ise doğa turuna çıkabilirsiniz. Trekking rotalarını keşfettikten sonra üçüncü günde Şile’yi ve Akçakese Köyü’nün otantik noktalarını keşfedebilirsiniz.

Akçakese Plaj'ına Yakın Konaklama

Akçakese Plajı, Şile turuna gelenlerin deniz tatili için uğradığı bir sahildir. Birçok kişi burayı konaklama için kullansada çevredeki tesislere de şans vermeye değer. Akçakese Köyü civarındaki tesislerin sayısı son derece fazla. Buradaki tesisler daha çok pansiyon ve butik otel konseptinde hizmet veriyor. Konforu ön plana alanlar için daha çok Şile merkez otelleri iyi bir seçenek olabilir.

Birçok turist Akçakese Köyü ve Plajı’nı İstanbul gezisi esnasında ziyaret ediyor. Gezginler için İstanbul’un kültürel ve tarihi değerleri son derece önemlidir. Kentin sokaklarını arşınladıktan sonra yakın mesafedeki doğal güzellikleri görmek isteyenler daha çok Şile ve çevresini tercih ediyor. Sizin de böyle bir düşünceniz varsa İstanbul otelleri arasında seçim yaparak bir gezginin tutkusuyla yola çıkabilirsiniz.

Klasik tatil anlayışından usandıysanız ve doğa ile başbaşa kalmak istiyorsanız kamp kurmayı düşünebilirsiniz. Plajda bulunan kamp alanlarında birçok kişi, çadırını alıp deniz kenarında dalga seslerinde konaklamaktan hoşlanıyor. Bütçeniz elveriyorsa daha otantik bir deneyim için tesisteki bungalovlardan birini kiralayabilirsiniz.

Akçakese Plajı'na Gelmişken Mutlaka Görün

Civardaki doğal hazineleri merak edenler için hazırladığımız keşif listesi:

Ağva

İki dere arasında saklı Ağva, İstanbul’a yakınlığı nedeniyle birçok kişi tarafından tanınıyor. Bir tatil beldesi olan Ağva’da M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzanan tarihi yapıları görmek de mümkün. Hititler, Frigler, Romalılar ve Osmanlılar’a ev sahipliği yapan bölgede tarihsel doku oldukça zengin.

Birçok turist Ağva’ya tarihi dokusunun yanı sıra daha çok dinlendirici doğası için de geliyor. Deniz kenarında kitap okumak, bisiklet kiralamak, trekking rotaları kurmak, kano yapmak, dalga sörfü etkinliklerine katılmak ve deniz dalgaları eşliğinde yemek yemek bunlardan sadece birkaçı.

Yıldız Bilgi: Buraya geldiğinizde; Ağva Feneri, Göksu Deresi, Gelin Kayası, Kadırga Koyu ve Ağva Plajı’nı mutlaka görmelisiniz.

Uzunkum Plajı

Şile ilçe sınırında yer alan Uzunkum Plajı, ılık ve temiz deniziyle gelenlerin beğenisini topluyor. İnce kumlu plajın “halk plajı” statüsünde olması, bilhassa hafta sonları yoğun ilgi görmesini sağlıyor. Üstelik plaj özelinde; soyunma kabini, duş, şezlong, tuvalet, şemsiye ve otopark gibi ihtiyaçlarınızı karşılayacağınız bir bölüm de var. Bu anlamda çocuklarınızla gelecekseniz son derece ideal.

Yıldız Bilgi: Akçakese Plajı’nın güzel doğasına ve eğlencesine doyamayanların Uzunkum Plajı’na uğramasını öneririz. Burada deniz+kum+güneş keyfi yaptıktan sonra Kavala Parkı ve Tersane Mağarası gibi yakın mesafedeki noktaları da keşfedebilirsiniz.

Gürlek Mağarası

Gürlek Mağarası’nın ilk kullanıldığı Hristiyanlık döneminde hapishane olduğunu biliyor muydunuz? 1985 yılında bir öğretmen tarafından keşfedilen mağara, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden gelen arkeologların çalışmalarıyla incelenmeye başlıyor. Günümüzde ise buraya birçok kişi tarihsel dokuya tanık olmak ve keyifli doğa yürüyüşleri yapmak için geliyor. 241 metre uzunluğa sahip mağaranın göz alıcı sarkıtları, özellikle sanat tarihçileri tarafından beğeni topluyor.

Yıldız Bilgi: Halk tarafından “Ağlayan Mağara” olarak adlandıran Gürlek, meraklı maceraseverlerin ilgisini çekecek niteliğe sahip. Ancak buraya ziyaret edenlerin mağaranın kaygan zeminine gezi sırasında dikkat etmelerini öneririz.

Şile Ağlayan Kayalar

Akçakese Plajı dönüşünde burada durmak ve göz alıcı manzaraya tanık olmak heyecan verici olabilir. Birçok kişi burayı Şile gezisi sırasında mola vermek için kullanır. Ağlayan Kayalar’a gitmenin yolu dahi eşsiz bir güzelliğe sahiptir. “İstanbul’dan direkt buraya geleyim, sonra plaja geçeyim.” diyenlerdenseniz ortalama 1,5 saatlik yemyeşil yol sizi bekliyor. Size bambaşka bir atmosferde hissettirecek yolculuktan sonra tamamı doğal oluşumla meydana gelen Ağlayan Kayalar’a ulaşabilirsiniz.

Peki Ağlayan Kayalar bu ismi nasıl almış? Kayaların ismi nesilden nesile aktarılmış hüzünlü bir hikayeye göre konu oluyor. Suların taşların arasından gözyaşı seyrinde ufak ufak akması da Ağlayan Kayalar’ın hikâyesini destekliyor. Hikâyeye göre, fakir bir erkeğin zengin bir kızı sevmesi engelleniyor. Adaletsizlik, çaresizlik, talihsizlik, hüzün ve aşk barındıran bu kayanın fotoğrafını mutlaka çekmelisiniz.

Kültür ve tarih severleri de bu listeye alalım:

Şile Feneri

Şile’nin sembollerinden biri olan bu fener, tıpkı diğer fenerler gibi Osmanlı Dönemi zamanında dış ülkelere verilen imtiyazlar sonucunda yaptırılmış. Fransız Fenerler İdaresi tarafından 1859’da yaptırılan fener, deniz seviyesinden 60 metre yükseklikte konumlanıyor. 110 cm uzunluğa sahip yapı, göz alıcı manzarasıyla her gelen ziyaretçiye farklı duygular yaşatıyor. Yılın her mevsimi bambaşka güzelliğe bürünen fenerden gün batımını izlemeye ne dersiniz?

Yıldız Bilgi: Fener cihazının büyüklüğü nedeniyle Türkiye’deki en büyük deniz fenerinin Şile Feneri olarak kabul edildiğini biliyor muydunuz?

Tarihi Şile Evleri

Şile’nin sokaklarını arşınlarken herkesin en az bir kere denk geldiği bu ahşap evlerin geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanıyor. Çoğunlukla iki katlı olan evler, Şile’de geçmişten beri yaşayan halk tarafından hâlâ kullanılıyor. Yaklaşık 150 yaşında olduğu tahmin edilen ahşap evleri mutlaka görmelisiniz. Balibey Mahallesi’nde yer alan evler, gün boyu ücretsiz ve ziyarete açıktır.

Yıldız Bilgi: Tarihi Şile Evleri’ni gördükten sonra tertemiz doğa içinde bir şeyler içmeye ne dersiniz? Bunun için evlerin olduğu bölgeye 2,5 km uzaklıkta olan Serintepe Piknik alanına uğramalısınız. Gezginler, piknik alanının içinde bulunan Ütopya Çay Bahçesi’nin eşsiz bir manzaraya sahip olduğunu söylüyor. Burada denize karşı çay içmek keyifli olabilir.

Heciz Kalesi

Bizans dönemine ait olduğu düşünülen bu kaleye ulaşmak için Kalealtı Mahallesi’ne gitmeniz gerekiyor. Tepede konumlanan kalenin içerisinde bir adet su sarnıcı yer alıyor. 6x9 metrelik alanda yer alan sarnıç, gelenleri tarihe hayran bırakacak nitelikte. Kaleye ulaşmak için 100 metrelik bir yolu tırmanmanız gerektiğini hatırlatalım, ancak bu yorucu tırmanmanın sonucunda eşsiz bir manzarayla karşılaşacaksınız.

Kabaköz Köyü Çeşmesi

Yerel halk tarafından “Papazın Çeşmesi” ismiyle bilinen yapı, 600 yıllık uzun bir tarih içeriyor. Bizanslılar tarafından yaptırıldığı bilinen çeşme, Kabaköz Köyü için bir sembol niteliğinde. Çeşmenin hemen dibindeki çınar ağacı da tıpkı çeşme gibi 600 yaşında. Buranın kendine münhasır mistik bir havası var. İyi keşifler!

Hanımsuyu Çeşmesi

Şile, Üsküdar Caddesi üzerinde yer alan çeşmenin 1871 yılında yaptırıldığı biliniyor. Osmanlı döneminde yaşamış Mısırlı Hatice Hanım tarafından yaptırılan çeşme, günümüzde tarihi yapısını korumuş durumda. Çarşı içerisinde yer almasıyla yerel halk tarafından tanınan yapıdan hâlâ içme suyu içmek mümkün.

Yıldız Bilgi: Hanımsuyu Çeşmesi’nin kullanıma ilk açıldığı gün, deposuna şeker konulmuş. Bu da çeşmeden akan suyun tatlı su olduğunun düşünülmesini sağlamış. Ayrıca bu çeşmeden su içen kişilerin Şile’ye aşık olacağına dair bir inanış bulunuyor.

Akçakese’ye Gelmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Unutulmaz bir Şile tatili için yola çıkmadan önce bilmeniz gereken birkaç şey bulunuyor:

  • Akçakese Plajı’nın denizinin her ne kadar sığ ve dingin olduğu söylense de deniz kıyısının Karadeniz’e baktığını aklınızdan çıkarmayın. Özellikle tatile çocuklarınızla geliyorsanız gözetimi elden bırakmamakta fayda var. Sahilde cankurtaran ekibi olsa da kusursuz bir tatil için şahsi önlem almanızı öneririz.
  • Plaja asıl gelme amacınız kamp yapmak ise bunun için hafta sonlarını tercih etmemenizi öneririz. Akçakese Köyü, İstanbul’a ve civar şehirlere yakın olduğundan cumartesi ve pazar, buranın en kalabalık olduğu günler. Kafa dinlemek isteyenlerin deniz ve doğa tatillerini mümkünse hafta içine denk getirmesini öneririz.
  • Burada gece konaklaması yapacakların valizlerine mevsimlik hırka gibi eşyalar koyması faydalı olabilir. Gece saatleri Akçakese sahili serinleştiğinden özellikle kamp için gelenlerin bu maddeye dikkat etmesi gerekiyor. Ayrıca burada tatil yapan turistlerin büyük kısmı civardaki market ve dükkânlarda mevsimlik ürünlerin nispeten pahalı olduğunu söylüyor.

Akçakese Plajı özellikle bunaltıcı yaz sıcaklarında serinlemek ve iş stresini geride bırakmak isteyenlerin uğrak noktası. Yola çıkmadan önce birkaç hazırlık yaparak tatili benzersiz hâle getirebilirsiniz. Civardaki güzellikleri keşfedeceğiniz ve neşeli anılar biriktirdiğiniz bir tatil olsun, iyi yolculuklar!