Bu yıl rotayı Karadeniz’e çevirmeyi düşünüyor olabilirsiniz. Karadeniz’in kendine münhasır değeri Amasra, iz bırakan bir seyahat için ideal. Bartın’ın sevilen ilçesi Amasra’da doğa harikalarından tarih hazinelerine kadar sayısız alternatif sizi bekliyor. Tatil öncesi Amasra gezilecek yerler listesi çıkarmak üzere bu içeriği rehber alabilirsiniz.
Daha önceki isminin “Samastro” olarak bilindiği ilçe, Batı Karadeniz’in denize uzanan ucunda konumlanıyor. Yılın on iki ayında ziyaret edilebilen Amasra, daha çok bahar ve yaz aylarında ziyaretçi çekiyor. Buradaki benzersiz gezi duraklarını keşfetmeden önce kalacağınız yeri seçmenizi öneririz. Türlü tatil amaçlarına ve bütçeye sahip Bartın otelleri yaz kış demeden sayısız misafir ağırlıyor.
İşte sizin için hazırladığımız Amasra gezi rehberi. Keyifli okumalar!
Bilinen diğer adıyla Sormagir Kalesi, Batı Karadeniz’in incisi Amasra’nın sembol yapılarından biri. Kaleden Karadeniz’in kartpostal niteliğindeki güzelliğini fotoğraflayabilir ve Cenevizlilerden Osmanlılara kadar uzanan tarih izlerine tanık olabilirsiniz. Burada kiliseden camiye çevrilmiş olan Fatih Camii de yer alıyor. Kaleye giriş ücreti olduğunu hatırlatmakta yarar var.
Amasra Plajı, yoğun ve zorlu geçen bir çalışma sezonunun ardından biraz nefes almak ve rahatlamak isteyenlerin adresi. 300 metre uzunluğa ve 100 metre genişliğe sahip plaj, temiz ve berrak deniziyle turistlerin ilgisini çekiyor. Burada denize girebilir, kanodan yelkene kadar zengin su sporlarıyla eğlenebilirsiniz.
Bonus İpucu: Akşamı da Amasra Plajı’nda geçirmek isteyenlere sahil restoranlarında balık yemelerini öneririz.
Haftanın her günü 08.00 ile 20.00 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz çarşı, Amasra Kalesi ve limanın arasında uzanan dar bir sokakta konumlanıyor. Bu çarşı, şehrin kendine münhasır atmosferinde alışveriş yapmak isteyenlerin adresi. Ahşap oyması eserlerin yanı sıra; kuru incir, bal, Amasra pastırması, gümüş, seramik, çini ve bakır gibi birçok hediyelik eşyaya rastlayabilirsiniz.
Karadeniz’in mistik şehri Amasra’nın sembollerinden biri olan müzenin 3000 yılı aşkın bir tarihe sahip olduğu düşünülüyor. Helen, Roma, Ceneviz, Bizans ve Osmanlı gibi farklı milletlerin izlerine rastlanabilecek müze, tarih ve arkeoloji meraklılarının keşfetme duygusunu perçinliyor.
Bonus Bilgi: Pazartesi günleri hariç haftanın her günü açık olan müzeye giriş ücretli.
Deniz kıyısında uzanan Direkli Kaya, etkileyici görüntüsüyle gelenlerin direkt dikkatini çekiyor. 7 metre uzunluğa, 5 metre genişliğe sahip kayanın en göze çarpan özelliği ise doğal yollarla oluşan 2 metrelik bir deliğe sahip olması. Birçok kişi burada fotoğraf çekmeden gitmiyor.
İlgili destinasyon, Amasra gezilecek yerler listesi için daima baş sırada. İlçe merkezine 5 dakikalık yürüme mesafesindeki limanın çevresinde birçok restoran, kafe, çay bahçesi ve dükkân mevcut.
Yıldız Bilgi: Amasra Limanı, akşam saatlerinde masalsı güzelliğe sahip bir gün batımı görüntüsü sunuyor.
Kastamonu ve Bartın illeri arasında kalan Küre Dağları, sevdiklerinizle doğada dinlenme fırsatı sunuyor. Kendinizle baş başa kaldığınız bu doğa hazinesi alanda size kuş sesleri eşlik edecek.
-
Ulukaya Şelalesi ve Kanyonu
Ulukaya Köyü sınırları içinde bulunan destinasyon, doğa sporu yapmak isteyenlerin ve doğayla tazelenmek isteyenlerin popüler noktası konumunda. El değmemiş doğası, göz alıcı kaya göletleri ve temiz havasıyla gelenleri büyüleyen bölgede kamp yapmak da mümkün.
Yıldız Bilgi: Burada gezinti yaparken ayakkabınızın kaymayan bir ayakkabı olduğundan emin olmalısınız.
-
Güzelcehisar Lav Sütunları
Güzelcehisar Lav Sütunları, Amasra’da gezilecek yerler dendiğinde akla ilk gelen noktalardan biri. Karadeniz’in kıyısında oluşan bu devasa sütunların en dikkat çekici özelliği doğal oluşumla meydana gelmesi.
Bonus: Bu sütunların dünyadaki diğer örneğinin Kuzey İrlanda’daki Giant’s Causeway olduğunu biliyor muydunuz?
Amasra’da tekne gezisi yapmak isteyenlerin sayısı hiç de az değil. Gideros Koyu tam da bu amaca uygun. 2 kilometreyi aşan uzunluğuyla tekne gezilerinin yanı sıra dalış amaçlarına da hizmet ediyor. Üstelik buraya birçok kişi gün doğumunu izlemek için de geliyor.
Amasra daha çok plajlarıyla anılsa da dağ eteklerinde yay gibi kıvrılan yemyeşil yaylaları da az değil. Uluyayla, şehrin merkezine 1,5 saatlik uzaklıkta, tertemiz havasıyla muhakkak uğranması gereken bir yer.
İlçe merkezine yalnızca 1 saat uzaklıkta olan Drahna Vadisi, hayat koşuşturmasından kaçıp doğanın sakinliğine sığınmak isteyenlerin adresi. Oksijen seviyesinin yüksek olduğu vadi, size ve sevdiklerinize ferah ve temiz bir tatil deneyimi sunuyor.
Yıldız Bilgi: Gezginler tarafından vadide gündüz ve gece sıcaklıkları arasında yüksek fark olduğu bildiriliyor. Kamp yapmayı düşünenlerin kalın giysiler giymesini öneririz.
Görkemli Amasra Kalesi’nde yer alan şato, tarih ve kültür tutkunları için büyük bir nimet. 1261-1460 yılları arasında Amasra’ya hâkim olan Cenovalılar tarafından yaptırılan şatonun o yıllarda saray olarak kullanıldığı biliniyor.
-
Amasra Barış Akarsu Parkı
2007 yılında genç yaşta aramızdan ayrılan rock sanatçısı Barış Akarsu anısına açılan park, Amasra gezisi yapanların uğramadan dönmediği bir durak. Parkta Barış Akarsu’nun heykelinin yanı sıra gezi molası vermek isteyenler için çay bahçesi ve kafeterya mevcut.
Bonus Bilgi: Buraya kadar gelmişken Barış Akarsu’nun kabrini ziyaret etmek istiyor olabilirsiniz. Amasra Şehir Mezarlığı’nda bulunan kabre ulaşmak için merkezden 15 dk yürümeniz gerekiyor. Ulaşım için ise Amasra Müzesi’nden yukarısına çıkışı sağlayan yolu kullanabilirsiniz.
Amasra Kalesi içinde yer alan kilisenin Bizans dönemine ait olduğu düşünülüyor. 15. yüzyılda Osmanlılar tarafından fethedildikten sonra ise mescide dönüştürülmüş. Döneme uygun kesme taşlarla inşa edilen yapıyı görmeden dönmeyin.
Yüzlerce yıllık geçmişi olan bir selvi ağacının altında yılın yorgunluğunu atmaya ne dersiniz? Yaklaşık 350 yaşında olduğu düşünülen Ağlayan Ağaç, bilhassa yabancı turistlerin ilgi odağı konumunda. Burada fotoğraf çekildikten sonra çevresindeki çay bahçesinde mola vermek iyi olabilir.
Edhem Ağa Konağı, Osmanlı döneminden günümüze kalan en çekici sivil mimari örnekleri arasında. Birçok dizi ve filmin burada çekiliyor olması konağı turistler için popüler hâle getirmiş. Girişin ücretsiz olduğu konağa haftanın her günü 08.00 - 17.00 saatleri arasında gelebilirsiniz.
Amasra Bartın gezilerinin vazgeçilmez durağı olan destinasyon; olta balıkçılığı, bisiklet turu, kamp ve doğa yürüyüşü gibi sınırsız aktiviteye fırsat tanıyor. Çevrede piknik yapmak isteyenlerin yanı sıra Bartın Çayı’na yalnızca yüzmek için gelenler de var. Sizin de böyle bir düşünceniz varsa akıntıya karşı dikkatli olmalısınız.
19. yüzyıldan bu yana tarihi dokusunu korumuş kilise, etkileyici mimarisiyle tarihseverlerin fotoğraf karesine konu oluyor. Tatil yaparken kültürlenmek isteyenlerin bu kiliseye mutlaka uğramasını tavsiye ederiz. Aya Nikolas Kilisesi, mistik atmosferiyle gelenleri etkide bırakıyor. Üstelik burada yıl boyu düzenlenen kültürel aktiviteler de var.
Orta Çağ severler, ilçe merkezine 35 km uzaklıkta olan Güzelcehisar Kalesi’ne uğrayabilir. 12. yüzyılda yapıldığı bilinen kale, döneminde Karadeniz’deki ticaret yollarını kontrol etme amacıyla kullanılmış. Birçok kişi, kalenin önünde fotoğraf çekildikten sonra 2 km uzunluğundaki surlar arasında yürüyüş yapıyor.
Bonus: Kaleye ulaşmak için Güzelcehisar minibüslerini kullanabilir ve ortalama 30 dk’lık yolculuk sonunda bölgeye ulaşabilirsiniz.
Çevresinde birçok seyir alanı olan tepe, âdeta Amasra’nın panoramik fotoğraf çekme sahası. Merkeze sadece 15 dakika uzaklıkta olan tepeye toplu taşıma araçlarıyla kolayca gelinebiliyor. Yılın her mevsiminde doğa yürüyüşlerine uygun olan tepede birçok fotoğrafçıyla karşılaşabilirsiniz.
Şehirde pazar geleneğinin temsili olan Galla Pazarı, yöre kadınlarının el emeği göz nuru eserlerinin sergilendiği bir yer. İlçe merkezindeki Çekiciler Sokak’ta kurulan pazar, 100 yılı aşkın süredir varlığını devam ettiriyor. Buradan; peynir, reçel, bal, tereyağı, erişte, mantı, organik sebze ve Karadeniz ekmeği gibi birçok yöresel ürünü satın alabilirsiniz.
Amasra merkezine ortalama 45 km uzaklıktaki Hatipler Plajı, Bartın için “gizli cennet” olarak nitelendiriliyor. Burada tatil yaparak yılın stresini uzakta bırakabilirsiniz. Yüzdükten sonra Mugada sahil şeridinde sıralanan balık restoranlarından birine oturabilir ve uzaktan gelen dalgaların sesi eşliğinde lezzetli bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.
Yıldız Bilgi: Plajda yüzen tatilciler diğer ziyaretçilerin deniz ayakkabısı alması gerektiğini söylüyor.
Amasra Bakacak Tepesi, ilçe merkezinden 5 km uzaklıkta olduğundan yoğun ilgi görüyor. Burada sevdiklerinizle birlikte aradığınız huzuru gün batımının pastel tonlarında yakalayabilirsiniz. Tepeye 7/24 taksi ile ulaşım mümkün ve tepeden; Küçük Liman, Büyük Liman, Ağlayan Ağaç, Direkli Kaya ve Amasra Kalesi gibi birçok ilçe sembolü görünüyor.
-
Balamba Şelalesi ve Balamba Tabiat Parkı
Bartın Nehri’nin bir kolu olan şelale, Amasra’nın büyüleyici tabiat değerlerinden biri olarak anılıyor. 15 metre yüksekten dökülen şelalede her köşe başında fotoğraf çekilenlere rastlamak mümkün. Doğa gezileri, piknik ve kamp amaçları için uygun olan alan zengin bitki çeşitliliğiyle de dikkatleri üzerine çekiyor.
Bonus: Balamba Tabiat Parkı’na gelmek için Amasra merkezden kalkan Çaydüzü minibüslerini kullanarak ortalama 30 dk’lık bir yolculuk yapabilirsiniz.
Tarihseverlerin ihtiyacını karşılayacak Kemerdere Köprüsü’nün Roma İmparatorluğu dönemine ait bir yapı olduğu biliniyor. Roma- Pontus Savaşı’nda 7 askerin mızrak savaşı yaptığını anlatan kabartmalar, gelen turistlerin bayıldığı bir detay. Bindirme tekniğiyle inşa edilen köprü şehir merkezine maksimum 20 dk uzaklıkta yer alıyor.
Merkeze 17 km uzaklıktaki kültür parkı, 11.000 metrekarelik alana yayılıyor. Burası bölge sakinleri için hafta sonu kaçamak noktası. Bartın Çayı’nın masalsı güzelliğini gözler önüne saran kültür parkında yapacak birçok şey var. Bisiklet sürüşü, yürüyüş, fotoğrafçılık ve çay molası bunlardan sadece birkaçı.
“Gelmişken şehrin tarihini de öğreneyim” diyenleri bu tarafa alalım. Bartın Kent Müzesi, M.Ö. 2000’li yıllara uzanan tarihiyle ve çarpıcı koleksiyonuyla gelenlerde derin iz bırakıyor. Şehrin sanat, edebiyat ve kültürü hakkında fikir sahibi olacağınız müzede; ev aletleri, yöresel kıyafetler, antika eşyalar ve nostaljik mutfak araçları sergileniyor.
Bonus Bilgi: Girişin ücretli olduğu müzeye Pazartesi günleri hariç diğer 6 gün 09.00 - 18.00 saatleri arasında gidebilirsiniz.
Amasra’nın yayla turizmi açısından oldukça zengin olduğunu çoğu insan bilir. Buradaki değerli yaylalardan biri de Gezen Yaylası. Sağlık turizmi bakımından da sık turist akınına uğrayan bölgede oksijen seviyesi bir hayli yüksek. Buradaki yayla evlerini fotoğrafladıktan sonra çevrede herhangi bir restorana oturabilir ve yöresel lezzetleri deneyebilirsiniz.
Yıldız Bilgi: Ulaşım için merkezden saat başı hareket eden Uluköy minibüslerini kullanabilirsiniz.
Horma Kanyonu, Küre Dağları Milli Parkı içerisinde yer alıyor. 3 km uzunluğunda ve 100 metre derinliğindeki kanyona birçok kişi fotoğraf çekmek ve temiz havayla tazelenmek için geliyor. Türkiye için en etkileyici kanyonlardan biri olan Horma Kanyonu, aynı zamanda ülkemizin en güzel 10 kanyonundan biri olma özelliğini taşıyor.
-
Gürcüoluk Mağarası Tabiat Parkı
Amasra’nın merkezine sadece 6 km uzaklıktaki bu parkı mutlaka görmelisiniz. Tıpkı Horma Kanyonu gibi Küre Dağları Milli Parkı içinde bulunan Gürcüoluk Mağarası, etrafındaki doğal güzelliklerle dudak uçuklatıyor. Mağaradaki sarkıtlara “Gürcü Gelin” adı verilmiş. Üstelik burası Karadeniz Bölgesi turizmi için son derece popüler.
Merkeze 15 km uzaklıkta konumlanan piknik alanı, yeşilin her tonunu taşıyan çam ormanlarıyla sarılı. Çay bahçeleri, mangal alanları, mesire bölümleri ve bisiklet yollarıyla buraya gelenlerin boş kalması neredeyse imkansız. Burada güne yöresel ürünlerle hazırlanan köy kahvaltısıyla başlayabilir ve günün geri kalanını doğa sporu yaparak geçirebilirsiniz.
Amasra’ya 4 km uzaklıkta kalan anıt, büyük bir kayaya oyulmuş figürleri içeriyor. Roma İmparatoru Claudius onuruna dikilmiş anıtın M.S. 1. yüzyıla ait olduğu bilinenler arasında. Kayaya oyulmuş insan figürünün Roma lejyonerlerine ait geleneksel kıyafetleri tasvir etmesi anıtı oldukça değerli kılıyor.
Yıldız Bilgi: Anıta ulaşmak için zorlu bir yürüyüş yolu sizi bekliyor. Buraya bilhassa yazın geleceklerin çantasına su ve güneş kremi atmasını öneririz.
Tavşan Adası, Amasra’nın hemen karşısında konumlanan bir ada. İlçenin en turistik noktalarından biri olma niteliği taşıyan bu adaya her gün birçok turist gidiyor. Adada Cenevizlilerden kalma Bizans kilisesinin olması tarih severleri heyecanlandıran bir detay. 200 metre uzunluğa ve 100 metre genişliğe sahip adanın çocuklu aileler için iyi bir gezi durağı olduğunu söylemek mümkün.
Yıldız Bilgi: Tavşan Adası’nın adının adada gezen çok sayıdaki tavşandan geldiğini biliyor muydunuz? Buraya gelen misafirlerin çoğu tavşanları besleme etkinliğinden keyif alıyor.
Amasra’nın tarihi değerini artıran Fatih Cami, bölgenin eşsiz manzarasını içermesiyle de yoğun ziyaretçi akınına uğruyor. Bartın’a gelmişken Fatih Cami’yi ziyaret etmeden dönmek olmaz. Klasik Osmanlı Dönemi mimarisi için büyük bir örnek taşıyan caminin en sembolik özelliklerinden biri tek kubbeli olması.
Bonus: Cami, 9. yüzyılda Bizanslılar tarafından inşa edilmiş olsa da Fatih Sultan Mehmet’in fethinden sonra camiye dönüştürülmüştür.
Amasra merkeze 25 dakikalık uzaklıktaki plaj, temiz sularıyla ve ayrıcalıklı atmosferiyle doğa severleri kucaklıyor. Bölgenin diğer plajlarından daha sakin oluşuyla ayrılan Akkonak, yaz aylarında dahi serin kalan sularıyla dikkat çekici. Şezlong ve güneş şemsiyesi kiralayarak denizin tadını çıkarabilirsiniz.
Yıldız Bilgi: Plaja giden tatilciler çakıl ve kum karışımının yoğun olduğunu bildiriyor. Daha rahat bir gün geçirmek için gelmeden önce deniz ayakkabısı almakta fayda var.
İşte Amasra tatili için gezebileceğiniz 36 farklı rota. Dilerseniz bu rotaları rehber eşliğinde, uygun fiyat seçenekleriyle gezmek için Coral Tatil Batı Karadeniz Turları sayfasını ziyaret edebilirsiniz.