Osmanlı ve İtalya’nın izlerini hala taşıyan ve “Balkanlar’ın Anahtarı” olarak kabul edilen Arnavutluk son dönemlerin gözde turistik lokasyonları arasında. Özgün gelenekleri, el değmemiş doğası ve Balkanlar kültürünün tarih boyunca diğer kültürlerden aldığı etkileşimlerle görülesi bir yer. Siz de Arnavutluk seyahati yapmadan önce araştırmaya koyulduysanız gezi rehberimizi okumaya devam edin.
4 milyona yaklaşan nüfusuyla Balkanlar’ın çoğunluğu Müslüman olan ülkelerinden biri. Nüfusun yaklaşık %20’si ise Hristiyan. Son dönemlerde kalkınma hamleleri yapılsa da Avrupa’nın yoksul ülkelerinden olduğu için gezmesi maliyetli değil. Ayrıca Arnavutça resmi dil olsa da İngilizce bilen sayısı fazla. Arnavutluk para birimi ise Lek.
Balkanlar’ın Anahtar Ülkesi olarak bilinen Arnavutluk, namını konumu sayesinde yüzyıllar boyunca saldırılara karşı güçlü olmasından alır. Balkanlar’a geçmek isteyen imparatorlukların önce Arnavutluk’u alması gerekir ama coğrafyası nedeniyle bu uzun yıllar mümkün olmaz.
Topraklarının büyük bölümü dağlık arazilerden oluşan ülkenin Adriyatik Denizi’ne kıyısı var. Bu nedenle hem dağlık alanların doğası hem de sahilleri ile turistleri cezbeder. “Arnavutluk nerede?” sorusuna Karadağ, Kosova, Makedonya, Yunanistan arasında şeklinde yanıt vermek mümkün. İyonya ve Adriyatik kıyısı olan ülke Balkanlar’ın küçük yüzölçümüne sahip yerlerinden.
Arnavutluk denize kıyı yerlerde kışın ılık ve yağışlı, yazın sıcak ve kuru Akdeniz iklimine sahip. İç kesimlerde ise soğuk ve kar yağışlı kışlar görülür. Kuzeydoğuda ise yüksek tepeler olduğundan kışlar daha sert ve yazlar yağışlı. Bu nedenle Arnavutluk ziyareti için en uygun zaman nisan, mayıs, eylül, ekim kabul edilir.
Ülkeye gitmek için direkt olarak İstanbul’dan uçuş bulabilirsiniz. Ülkedeki Tiran Rinas Havalimanı ile İstanbul uçuşu yaklaşık 2 saat. Pegasus ve Türk Havayolları’nın direkt uçuşları ile kolaylıkla ulaşım sağlarsınız. Dilerseniz otobüsle de 15 saatlik bir yolculukla İstanbul’dan Arnavutluk’a gidebilirsiniz. İstanbul-Tiran otobüs seferlerini Metro Turizm’de bulabilirsiniz.
Aracınızla ülkeye ulaşmak için İpsala Sınır Kapısı, Dedeağaç, Komotini, İskeçe, Kavala, Selanik, Kastoria rotasını takip etmelisiniz. Yunanistan – Arnavutluk sınırından Tiran’a doğru yola çıkabilirsiniz.
Ülkede ulaşım ağı gelişmiş olmadığı için minibüs, otobüs en çok kullanılan toplu taşıma araçları. Trenler ile şehirler arası yolculuk yapmak da yaygın. Uçakla şehre ulaştıktan sonra havalimanı şehir merkezi yolculuğunuzu 07.00 ile 23.00 arasında otobüsle yapabilirsiniz.
Ülkede tarihi değere sahip birçok yapı olsa da bazıları, turistleri özellikle kendine çeker. Kısa bir seyahat planlıyorsanız bu yerleri görmeden dönmeyin. Arnavutluk gezilecek yerler listesinin başında yer alan tarihi ve kültürel yerler:
Arnavutluk plajları masmavi suları ile kesinlikle görmeniz gereken yerlerden. Yaz aylarında ülkeyi ziyaret ediyorsanız şu plajlara uğrayın:
Arnavutluk mutfağı Balkanlar, Akdeniz lezzetlerinin bir karması. Özellikle güveç yemekleri meşhur olan ülkede börek, taze sebze yemekleri, peynir türleri öne çıkar. En sevilen Arnavutluk lezzetleri ve popüler restoranları şunlar:
Arnavut lezzetlerinden biri ve aynı zamanda düğünlerden önce yapılan bir tür hamur kızartması Petla’yı denemek için özellikle kahvaltı sunan restoranlara bakabilirsiniz. Ünlü domatesli Arnavut pilavı da birçok restoranda ana yemek yanında deneyebileceğiniz yerel lezzetler arasında.
Ülkenin neredeyse her yeri dağlık olduğundan trekking severler için bir cennet. Ayrıca kuş gözlemciliği yapmak için uygun rotalar var. Arnavutluk seyahati sırasında doğada vakit geçirmek için şuraları tercih edebilirsiniz:
Türkiye ve Arnavutluk arasında 2010 yılında yapılan anlaşma ile vize sorunu ortadan kalktığı için sadece pasaportla giriş yapabilirsiniz. Hususi, diplomatik, umuma mahsus hizmet pasaportunuz varsa 6 ay içinde 90 güne kadar kalabilirsiniz.
Balkanlar’ın kapısı Arnavutluk seyahatiniz için henüz otel seçmediyseniz doğru yerdesiniz. Erken rezervasyon avantajları ile Arnavutluk otelleri arasından karar verin, Coral Tatil fırsatları ile seyahatinizi bütçe dostu olarak planlayın!