Ayvalık Gezilecek Yerler Listesi (En Güzel 30+ Yer)

Coral Travel

Ege Bölgesi’nin kıyısında, Midilli Adası’nın tam karşısında konumlanan Ayvalık, turizm potansiyeli yüksek olan tatil beldeleri arasında yer alıyor. Şirin bir tatil beldesi olarak nitelendirilen Ayvalık yıl içerisinde binlerce turisti ağırlıyor. Doğal güzellikleri ile öne çıkan tatil beldesinde; mavi bayraklı plajlar, yemyeşil ormanlar, tarihî alanlar ve daha pek çok farklı güzellik bulunuyor. Ayvalık ve Erdek gezilecek yerler arasında sayılabilen bu lokasyonları ziyaret ederek unutulmaz bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz.

Sevdiklerinizle Balıkesir Ayvalık’ta birbirinden keyifli tatil günleri geçirmeniz mümkün. Bunun için Ayvalık’ta gezilecek yerleri mutlaka gezi rotanıza dâhil etmeniz gerekiyor. Peki Ayvalık’ta gezebileceğiniz en güzel yerler neresi?

  • Cunda Adası

Ayvalık’a yakın konumu sayesinde sıklıkla ziyaret edilen yerlerden olan Cunda Adası, Ege Denizi’ndeki en büyük 4. ada. Plajları, denize sıfır koyları, Arnavut kaldırımlı sokakları, taş mimarili konaklama alanları; Cunda Adası’nı mutlaka görülmesi gereken yerler arasında ilk sıraya taşıyor.

Cunda Adası’nda da kültür gezileri yapmanız mümkün. Adanın içerisinde yer alan Rahmi M. Koç Müzesi’ni, Ayışığı Manastırı’nı ziyaret edebilirsiniz. Cunda Adası’nın koyları da ziyaret edilmeyi hak ediyor. Patriça ve Ortunç koylarında denizin tadını çıkarabilir; koyların, plajların çevresinde yer alan işletmelerde lezzetli Ege yemeklerini tadabilirsiniz.

  • Çamlık

Yaz aylarını geçirebileceğiniz saklı cennetlerden biri de Ayvalık Balıkesir sınırları içerisinde bulunan Çamlık beldesi oluyor. Ayvalık ilçe merkezine yalnızca 10 dakika uzaklıkta yer alan Çamlık beldesi, gelişmiş turizm imkânları ile dikkat çekiyor. Her ne kadar gelişmiş yapıya sahip olsa da Çamlık beldesinin huzurlu atmosferi sakinliğini korumayı başarıyor.

Çamlık’ta Ege’nin eşsiz lezzetlerini tatma fırsatına sahip olacağınız küçük restoranlar bulunuyor. Bu güzîde beldede gezerken zeytin ağaçlarıyla tarihî Rum konaklarını da görmeniz mümkün. Kristal berraklığa sahip olan denizi ile öne çıkan Çamlık’ta deniz manzaralı butik ve apart otellerde konaklayabilirsiniz.

  • Küçükköy

Ayvalık ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta yer alan Küçükköy, Çamlık beldesine yakınlığı ile de öne çıkıyor. Mübadele öncedinde Rumların yaşadığı Küçükköy; tarihî sokakları, restore edilmiş taş konakları, sanat evleri, sanat galerileri ile mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Küçükköy’de özellikle sanata ilgisi olan kişilerin dikkatini çeken workshoplarla atölyeler düzenleniyor. Aynı zamanda büyüleyici görüntüsü ile oldukça güzel fotoğraflar çekme imkânı sunan Küçükköy’de doğa gezileri de yapılabiliyor. Küçükköy’de vakit geçirirken Akdeniz’le Ege mutfaklarının eşsiz lezzetlerini beğeninize sunan restoranlara uğramayı unutmayın.

  • Altınova

Ayvalık’ta gezilecek yer listesine girmeyi başaran 17 kilometre uzaklıktaki Altınova, sarı buğday başakları ile süslenmiş tarlalarıyla görenleri kendisine hayran bırakıyor. 1934 yılında M. Kemal Atatürk’ün de ziyaret ettiği Altınova, güzelliği ile etkileyici. Tatmin edici yaz tatili deneyimi yaşatan Altınova’da bölgenin en güzel plajı olan Altınova Plajı bulunuyor.

Dinlendirici tatilin yanı sıra keyifli gezi deneyimi de sunan Altınova’da; hareketli çarşılar, manzaralı balık restoranları, dikkat çekici balıkçı kayıklarıyla birlikte daha pek çok farklı güzel ayrıntı bulunuyor. Konaklama seçeneklerine de ev sahipliği yapan Altınova’da huzurlu bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz.

  • Şeytan Sofrası

Ayvalık’ın büyüleyici manzarasına tanık olabileceğiniz Şeytan Sofrası, antik dönemlerden itibaren efsanelere de konu olmuş. Yüksek tepede oluşan volkanik lavlarla masa görünümünü andıran kaya oluşumlarının yer aldığı bir lokasyon. Panaromik manzaralar sunması sayesinde fotoğraf meraklılarının da dikkatini çekiyor.

Ayvalık’a yalnızca 10 kilometre uzaklıkta yer alan Şeytan Sofrası’na minibüslerle ya da doğa yürüyüşleri ile ulaşabilmeniz mümkün. Şeytan Sofrası’na gün doğumunda ya da gün batımında uğrayarak eşsiz fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.

  • Aşıklar Tepesi

Cunda Adası’nin içinde yer alan Aşıklar Tepesi, Ayvalık’a 7 kilometre uzaklıkta. Gün batımı manzarasıyla şöhreti yakalayan Aşıklar Tepesi’nde; çiçekli yürüyüş yolları, sevimli yer değirmenleri de bulunuyor. Bölgede bulunan kafelerde eşsiz manzara eşliğinde favori içeceğinizi yudumlayabilirsiniz.

  • Midilli Adası

Günübirlik gezilerin ilk adreslerinden olan Midilli Adası, Ayvalık’ın tam karşısında yer alıyor. Tekne, feribot gibi ulaşım araçlarıyla 1 saatlik yolculuk sonrasında ulaşabileceğiniz adada gelişmiş turizm olanakları bulunuyor. Yunanistan mimarisini yansıtan renkli konakları, çiçeklerle süslenen dar sokakları, tarihi kiliseleri ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında.

Osmanlı hâkimiyetinde kalmış olan Midilli Adası’nda Osmanlı döneminden kalan çeşmeleri, hanları, hamamları, camileri görme şansına sahip olabilirsiniz. Roma döneminden de izler taşıyan bölgede kültürel faaliyetler de öne çıkıyor.

  • Ayvalık Tarihi Evleri

Ayvalık Türklerin yanı sıra Rumların da yaşam alanları arasında. Dolayısıyla bu bölgede Rum ustalar tarafından özenle tasarlanan tarihi evleri görmek mümkün. Taş ve ahşap işçilikleriyle görenleri kendisine hayran bırakan Ayvalık Tarihi Evleri, genellikle iki ya da üç katlı.

Tarihi evlerin bir kısmı kafe, restoran, sanat evi ya da butik otel olarak hizmet veriyor. Ayvalık Tarihi Evleri’ne ilçe merkezlerinde, Cunda Adası’nda, Ege Denizi’ne uzanan çiçekli dar sokaklarda rastlayabilirsiniz.

  • Kozak Yaylası

Sıcak mı sıcak yaz aylarında Madra Dağı eteklerinde yer alan Kozak Yaylası’nı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Yemyeşil doğası, rengarenk çiçeklerle süslü atmosferi Kozak Yaylası’na huzur katıyor. Yayladaki fıstık çamı ağaçlarının arasında doğa yürüyüşlerinizi yapabilir, mesire alanlarında sevdiklerinizle piknik yapabilirsiniz.

  • Taksiyarhis Anıt Müzesi

Taksiyarhis Anıt Müzesi Rumların yoğun olarak yaşamış olduğu bölgede yer alıyor. 1844 yılında Rum Ortodoks Kilisesi olarak yaplan müze, büyüleyici güzelliğe sahip. Taksiyarhis Anıt Müzesi’nin tavanla duvar bölümlerinde; İncil’den sahnelerin tasvir edildiği etkileyici resimler, Hz. İsa’nın hayatının tasvirinin yanı sıra dini ikonalarla altın süslemeler bulunuyor.

Ayvalık’ta gezerken kısa yürüyüşler sonrasında ulaşabileceğiniz Taksiyarhis Anıt Müzesi’nin giriş saatleri ise şu şekilde:

  • Hafta İçi:      09.00 - 19.00
  • Hafta Sonu: 09.00 - 19.00
  • Sütüven Şelalesi

Özellikle yaz aylarının popüler gezi noktalarından olan Sütüven Şelalesi, 17 metre yükseklikten dökülen berrak suları ile görenleri büyülüyor. Ayvalık ilçe merkezine yaklaşık 1 saatlik uzaklıkta yer alan şelaleyi hafta içi - hafta sonu 09.00 - 21.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

  • Kazdağı Milli Parkı

Alp Dağları’ndan sonra en yüksek oksijen seviyesine sahip olan Kazdağı Milli Parkı, Ayvalık’a 60 kilometre uzaklıkta yer alıyor. 77 adet endemik bitki türünü bünyesinde barındıran parkta; fotoğraf safarileri, dağ bisikleti turlarıyla doğa yürüyüşleri yapılıyor. Oldukça temiz havası ile oksijen bolluğu yaşatan Kazdağı Milli Parkı’nda orman köşkü, bungalov gibi konaklama seçenekleri bulunuyor.

  • Kabakum

Ayvalık ile Dikili ilçeleri arasında konumlanan Kabakum, denizin keyfini çıkartmak isteyen kişiler için adeta gizli cennet. Uzun sahil şeridi, meyve bahçeleri, sessiz kumsalları, gelişmiş konaklama seçenekleri Kabakum’u mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri yapıyor.

  • Antandros Ören Yeri

Balıkesir’in en büyük ören yerleri arasında bulunan Antandros Ören Yeri, Edremit Körfezi’nin kıyısında yer alıyor. Binlerce yıllık tarihi hazineleri bünyesinde barındıran ören yerinde Pers, Roma, Yunan ve daha pek çok farklı medeniyetin izlerine rastlamak mümkün.

Antandros Ören Yeri’nde tarih gezisi yapmak isteyen kişiler için dikkat çekici detaylar bulunuyor. El yapımı tarihi eserlerin, anıt mezarların, lahitlerin, mozaiklerin yer aldığı Antandros Ören Yeri’nde unutulmaz bir gezi deneyimi yaşayabilirsiniz.

  • Cennet Tepesi

Ayvalık’tan kısa mesafe yürüyerek ulaşabileceğiniz Cennet Tepesi, etkileyici doğal güzelliğe sahip. Turistik yapıların yer almadığı bu bölgede yaz aylarında dahi rahatlatıcı bir hava hâkim. Cennet Tepesi’ni ziyaret ederek panoromik manzarayı görme fırsatını yakalayabilir, meyve ağaçlarıyla çevrili yürüyüş parkurlarında keyifli yürüyüşler yapabilirsiniz.

  • Güvercin Adası

Cunda Adası’na yakınlığı ile dikkat çeken Güvercin Adası’nda antik dönemde inşa edilen Kızlar Manastırı bulunuyor. Herhangi yerleşim alanı ya da turistik tesisin yer almadığı adada huzurlu, sakin vakitler geçirebilmeniz mümkün. Turkuaz rengindeki berrak denizi sayesinde balık sürülerini çıplak gözle görebileceğiniz Güvercin Adası, dalış deneyimi yaşamanın yanı sıra güneşlenmek için de oldukça ideal.

  • Şahindere Kanyonu

Kazdağı Milli Parkı’na 63 kilometre uzaklıkta yer alan Şahindere Kanyonu, Ayvalık’ın etkileyici doğal güzellikleri arasında yer alıyor. Eşsiz doğa manzaralarının 26 kilometre boyunca uzandığı kanyonda el değmemiş doğa görüntüsüne tanık oluyorsunuz. Türkiye’nin en büyük kanyonları arasında yer alan Şahindere Kanyonu yerli yabancı turistlerin de dikkatini çekiyor.

  • Patriça Koyu

“Türkiye’nin en büyük havuzu” olarak nitelendirilen Patriça Koyu, adeta camı anımsatan berrak suları ile ziyaretçilerini büyülüyor. Dalgalardan, sert rüzgârlardan uzak olan koyda unutulmaz bir yüzme deneyimi yaşamanız mümkün.

Edremit Körfezi’nin etkileyici manzarasına da tanık olabileceğiniz Patriça Koyu yoğun yaz sezonunda dahi oldukça huzurlu. İnce kumlu sahili, zengin balık çeşitleri ile Patriça Koyu dalış meraklılarını cezbediyor.

  • Hamidiye Cami

Sultan II. Abdülhamid Dönemi’nde inşa edilmiş olan Hamidiye Cami, kültür gezilerinin vazgeçilmez adreslerinden. Ayvalık konaklarını anımsatan kırmızı kesme taşları, Hamidiye Cami’sine konak görünümü kazandırmış. Tarihi Hamidiye Cami’sinde Cunda Adası’nın panoramik manzaralarına tanık olabilirsiniz.

  • Badavut Plajı

Midilli Adası’nın karşısındaki Badavut Plajı, Ayvalık ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Tertemiz denizi, renkli kumları, gelişmiş turizm olanakları; Badavut Plajı’nı mutlaka görülmesi gereken yerlerden yapıyor. Mavi bayraklı plajları ise yaz ayları için altın değerinde.

İki tarafı da serin çam ormanlarıyla kaplı olan Badavut Plajı çocuklu ailelerin de vazgeçilmezi. Güvenli plajlarıyla birlikte kolay ulaşım imkânı sunan Badavut Plajı’nda tekne turları eşliğinde keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.

  • Altınkum Plajı

Güvenli sahil bölgesinde yer alan Altınkum Pajı, berrak suları, arka kısmında yer alan kamp ve piknik alanlarıyla ünlü. Çocuklu aileler ile acemi yüzücüler için oldukça güvenli olan 200 metre uzunluğundaki sahili, Altınkum Plajı’nın popülaritesini artırıyor. Altınkum Plajı’nda vakit geçirdikten sonra hemen üst kısmında yer alan Şeytan Sofrası’na uğrayarak günbatımı eşliğinde seyir keyfi yapabilirsiniz.

  • Ayvalık Bit Pazarı

Ayvalık’ın dinamizmiyle sosyal yaşamını hissetmek istiyorsanız Ayvalık Bit Pazarı’nı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Ayvalık’taki Barbaros Caddesi’nde yer alan Ayvalık Bit Pazarı, cumartesi günü 09.00 ile 19.00 saatleri arasında kuruluyor. Yerli ile yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği pazarda onlarca takı çeşidi, antikalar, giysiler ve yöresel el sanatlarını yansıtan ürünler bulunuyor.

  • Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı

Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı, Agios Yannis Kilisesi’nin restore edilmiş hali içerisinde yer alıyor. Cunda Adası’nın gözde lokasyonlarından biri olan kitaplık, zengin bir kitap koleksiyonunu bünyesinde barındırıyor. Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı’nı gezdikten sonra kilise manzarasının tadını çıkarmayı unutmayın. Kitaplığı haftanın her günü saat 09.30 - 17.30 arasında ziyaret edebilmeniz mümkün.

  • Paragon Alışveriş Merkezi

Ayvalık gezilecek yerler arasında bulunan yerlerden biri de Paragon AVM. Uluslararası markaları bulabileceğiniz mağazaları, çocuk oyun parklarını, kafeleri, restoranları bünyesinde barındıran Paragon AVM’yi ziyaret etmeyi unutmayın. Geniş alana yayılan alışveriş merkezinde alışverişinizi yaparken aynı zamanda sevdiklerinizle keyifli vakitler geçirebilirsiniz. Paragon Alışveriş Merkezi’ne haftanın her günü 10.00 ile 22.00 saatleri arasında giriş yapabilirsiniz.

  • Ayvalık Amfi Tiyatro

Ayvalık sahiline yakınlığı ile öne çıkan Ayvalık Amfi Tiyatro, Roma mimarîsinin esintilerini yansıtıyor. Çam ağaçlarının arasında konumlanan Ayvalık Amfi Tiyatro’da çeşitli sanat aktiviteleri gerçekleştiriliyor. Deniz manzarası eşliğinde sanat aktivitesi deneyimi yaşamak istiyorsanız Ayvalık tarihi yerler arasında yer alan tiyatronun yıllık takvimini takip etmenizde fayda var.

  • Çınarlı Cami

Ayvalık’taki Alibey Caddesi üzerinden kısa yürüyüş sonrasında ulaşabileceğiniz Çınarlı Cami, ilginç görünüme sahip olan tarihi yapılar arasında bulunuyor. İlk olarak Rumlar tarafından Ortodoks Kilisesi olarak inşa edilen yapı, Cumhuriyet Dönemi’nde camiye çevrilmiş. Klasik kilise mimarisini andıran kesme taşları, çarpıcı süslemeleri, vitray pencereleri ile dikkat çeken Çınarlı Cami’yi de mutlaka ziyaret etmelisiniz.

  • Akçay Sahili

Yaz aylarında keyifli bir akşam yürüyüşü yapmak için tercih edebileceğiniz lokasyonlar arasında hiç şüphesiz Akçay Sahili de bulunuyor. Huzurlu atmosferi ile dikkat çeken sahil, gelişmiş konaklama olanaklarına, yürüyüş yolları arasında bulunan çeşitli mekânlara sahip. Ayvalık sınırlarında yer alan Akçay Sahili’ndeki balık restoranlarında akşam yemeği deneyimi yaşamayı unutmayın.

  • Atatürk Kayalıkları

Ayvalık Merkez gezilecek yerler arasında en dikkat çekici noktalardan biri de Atatürk Kayalıkları. M.Kemal Atatürk’ün yüz profilini anımsatan devasa kayaların yer aldığı alan, Ayvalık ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Seyir teraslarına çıkarak tanık olabileceğiniz eşsiz manzarada özel fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.

  • Ayvalık Adaları Tabiat Parkı

Doğaseverlerin uğrak mekânları arası da yer alan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, ilçe merkezine 9 kilometre mesafe uzaklıkta. Çınar, çam, zeytin ağaçlarıyla süslenen alan, Türkiye’nin en büyük tabiat parkları arasında yer almayı başarmış. Endemik bitki türlerinin çevrelediği yürüyüş parkurlarına sahip olan parkta sevdiklerinizle huzurlu dakikalar geçirebilirsiniz.

  • Panaya Kilisesi

Cunda Adası’nda bulunan Panaya Kilsesi, eski Rum - Ortodoks kiliseleri arasında yer alıyor. Nüfus mübadelesi sonrasında terkedilmiş olan kilisede deprem kaynaklı bazı hasarlar mevcut. Yine de bazı bölümlerinin ayakta kalmayı başardığı Panaya Kilisesi, örme taş tekniği ile inşa edilmiş. Panaya Kilisesi’nde granit, sarımsak taşlarla tasarlanmış olan üç adet duvarı ve dini motifleri inceleyebilirsiniz.

  • Tavuk Adası

Cunda Adası’na karşı konumda yer alan Tavuk Adası, eşsiz manzarası ile ziyaretçilerini büyülüyor. 17 dönüm büyüklüğe sahip olan Tavuk Adası’nda el değmemiş doğal güzelliğe tanık oluyorsunuz. Sevdiklerinizle keyifli gezi deneyimleri yaşayabileceğiniz adada antik kilise kalıntıları da mevcut. Tavuk Adası’nın tertemiz berrak sularında denize girebilirsiniz.

  • Ayışığı Manastırı

Aynaroz keşişleri tarafından tasarlanan Ayışığı Manastırı, Cunda Adası’nın kuzeyinde yer alıyor. Mistik manzaraya sahip olan manastır, doğa yürüyüşleriyle fotoğraf safarileri için oldukça ideal. Aynı zamanda berrak denizinde balıklarla dalış deneyimi yaşayabileceğiniz manastırda gizli su altı hazineleri de sizi bekliyor.

  • Tuka Tuz Gölü

Adeta bir doğa cennetinde süzülen zarif flamingoları da mutlaka görmeniz gerekiyor. Zeytin ağaçlarının sarıp sarmaladığı Tuka Tuz Gölü’nde pembe flamingolar bulunuyor. Bünyesinde barındırdığı zengin balık çeşitleri sayesinde avlama alanı olarak da bilinen Tuka Tuz Gölü, manzarasıyla kendine hayran bırakan gizli cennetler arasında yer alıyor.

Ayvalık’ta gezebileceğiniz tarihi ve doğal güzellikler yer alıyor. Ayvalık gezi rotanıza ilgili lokasyonları dâhil ederek keyifli bir seyahat deneyimi yaşamanız mümkün. Gelişmiş konaklama seçenekleri sayesinde Ayvalık’ta konforlu bir şekilde konaklama imkânınız da bulunuyor. Siz de Coral Tatil üzerinden Ayvalık Otelleri ve pansiyonlarına göz atabilir, erken rezervasyon fırsatlarından yararlanabilirsiniz.