Balat Rehberi: Gezilecek Yerler, Yapılacaklar, Konaklama

Coral Travel

Balat, İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan bir semttir. Haliç kıyısında yer alır, Fener ve Ayvansaray arasında bir konuma sahiptir. Kozmopolit yapısı, renkli merdivenleri, dar sokakları, tarihi yapıları ile Balat yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktasıdır. Balatı gezip görmek isterseniz konaklama imkanlarına, yapılacak aktivitelere ve ilgi çekici mekanlara gelin birlikte bakalım.

Balat Hakkında Önemli Bilgiler

Balat, İstanbul’un en önemli merkezleri arasında. Tarihi epey eskiye uzanan bölgenin geleneksel yapıları, dar sokakları ve renkli merdivenleri ile kendine özgü mekanları ve otantik bir yapısı var. Ayrıca, 1950 yıllarına kadar birçok farklı millere ev sahipliği yapan Balat kozmopolit bir yapıya sahip. Bu nedenle farklı kültürlerin izlerini taşıyan tapınak, ev, anıt gibi eserleri ile oldukça dikkat çekici. Bunun yanı sıra, İstanbul’un en eski yerleşimlerinden. Balat tarihsel dönemde ise içerisinde yer alan saraydan dolayı Palation olarak anılmış.

Balat Tarihi

İstanbul Balat tarihinin Bizans dönemine dayandığı söylenir. Bizans dönemine ait çarşı, okul, sinagog, kilise gibi birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapar. Aya Nikola Kilisesi, Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi, Fener Rum Lisesi bu döneme ait yapılardan birkaçı. İstanbul’un fethedilmesinden sonra Osmanlı İmparatorluğu zamanında da yerleşim devam etmiş, bölgeye birçok yapı eklenmiştir. Sivil mimarlık örneği olan evlerin büyük bir kısmı bu döneme aittir. Ayrıca, Osmanlı zamanında Türk, Rum, Müslüman, Hristiyan, Yahudi gibi birçok farklı milletten ve inançtan kişiler bir arada yaşadığı için oldukça kozmopolit bir yapıya sahipti. Kültürel çeşitlilik bölgenin mimarisine de yansımıştır. Balatın Bizans, Osmanlı medeniyetlerinden izler taşıması birçok tarihi yapının hala ayakta olmasının sebebidir.

Balat Nerededir?

Balat, İstanbul Avrupa Yakası’nda yer alıyor. Fatih ilçesinin sınırları içerisinde. Haliç kıyısına yakın konumlanmış, Ayvansaray ve Fener semtlerine komşu. Eminönü, Karaköy, Eyüp, Taksim Balat’a yakın konumda yer alan İstanbul semtleri olarak sayılabilir.

Balat’a Nasıl Gidilir?

Balat’a gitmek için birçok farklı güzergah bulunur. Fatih, Eyüp, Eminönü üzerinden Balat’a gidebilirsiniz. Balat yol tarifi ise İstanbul’un hangi bölgesinden buraya ulaşacağınıza göre değişir. Balat’a komşu tüm ilçe ve semtlerden alana otobüs vardır. Eğer şahsi aracınızla Balat’a gidecekseniz, Eminönü’nden Fatih yönüne doğru sahil şeridini takip ederek Haliç kıyısına varabilirsiniz. Balat, Haliç’in hemen yanı başındadır. Eğer toplu taşıma kullanıyorsanız bu durumda Balat’a gitmenizin en kolay yöntemi Eminönü’ne geçerek Balat otobüslerini kullanmanızdır. Eğer Anadolu Yakası’ndan Balat’a gidiyorsanız Marmaray veya gemi ile Eminönü’ne geçebilirsiniz. Sahilden kalkan Balat otobüslerini tercih edebilirsiniz. Rumeli Hisarüstü’nden Hacıosman Yenikapı metro ile de Balat’a ulaşabilirsiniz.

Balat Gezilecek Yerler

Balat tarihi yerler, geleneksel evler, taş döşeli dar sokaklar ziyaretçilerini bekliyor. Kendine özgü otantik bir yapıya sahip Balat renkli merdivenler hoş görünümü ile oldukça ilgi çekici. Ayrıca, Balat evleri birbirinden farklı renkleri, ahşap pencereleri, sokağa gölge yapan çıkmaları ile yan yana bitişik nizam cepheleri ile öne çıkar. Balat gezisi için hemen görülecek yerler listenizi hazırlayın.

Balat Tarihi Yerler

Balat tarihi merak ediyor, yüzyıllar önce burada kurulan medeniyeti keşfetmek istiyorsanız ilk gezmeniz gereken yerler tarihi mekanlardır. Balat’ta yer alan Balatkapı Panagia Balinou Kilisesi, Aghia Strati Kilisesi, Surp Hreşdogabed Kilisesi, Sveti Stefan (Demir kilise) Kilisesi, Balatkapı İoannes Prodromos Metokhion Kilisesi, Molla Aşki Mescidi, Draman Camii, Ferruh Kethüda Camii, Yusuf Şücaüddin Camii ve Hoca Kasım Günani Mescidi gezebileceğiniz tarihi yerler ve yapılardır.

Balat Evleri

Balat evleri sokağa bakan renkli cepheleri, bitişik nizam mimarileri ile öne çıkar. Rum mimarisinden esintiler taşıyan evler genellikle 3-4 katlıdır. 30, 40 veya 50 metrekarelik küçük planlı yapılar olarak oluşturulan binalar yığma kagir olarak inşa edilmiştir. Evlerin duvarlarında çoğunlukla kırmızı harman tuğla, tavan ve döşemelerinde ahşap malzeme kullanılmıştır. Evlerin bir kısmı bahçeli olmakla beraber bazılarında ise sarnıç veya kuyu bulunur.

Balat Sokakları ve Renkli Merdivenler

Bir yeri keşfetmenin en güzel yolu alanı bir baştan diğer başa gezmektir. Yürümeyi seviyorsanız Balat’ın tarih kokan taş döşeli dar sokakları tam size göre. Her köşe başında sizi farklı bir silüet bekler. Yokuş yukarı renkli merdivenlerden tırmanırken çocuk olasınız gelir. Ruhunuz canlanır. Dar sokaklar küçükken mahalle aralarında oynadığınız oyunları hatırlatır size. Canlı tonlarla, rengarenk boyanmış evler hala ayakta olan tarihi yapıların göz alıcı mimarisini vurgular. Balat sokaklarından renklerin her tonunu bulabilirsiniz. Gökkuşağının binbir desenini yansıtan bu sokaklarda gezerken keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Cibalikapı

Cibalikapı, İstanbul’un Fener ve Balat’a açılan noktasıdır. Kadir Has Üniversitesi’nin hemen yanı başında yer alır. Tarihsel süreçte Balat’ın en gözde semtlerinden birisidir. Cibalikapı, Haliç’in hemen kıyısındadır. Özellikle balıkçı restoranları ile meşhurdur. Buradaki Haliç’e nazır restoranlarda soluklanarak lezzetli bir balık ziyafeti yapabilirsiniz.

Fener Rum Erkek Lisesi

Balat’ın simge yapılarından. Bir diğer adıyla Kırmızı Okul. Cephe mimarisine göre adlandırılan yapının oldukça görkemli bir bina kabuğu var. Görünümü ile bir kaleyi anımsatan okulun kemerli pencereleri iç mekanı dış dünyaya açan yapı bileşenidir. 1800’lü yıllarda inşa edilmiş yapı hala ayaktadır. 223 yıllık yapı tüm görkemiyle Haliç’ten bile görülebiliyor. Okul kagir olarak inşa edilmiş, yapımında ise kırmızı tuğlalar kullanılmıştır. Binanın yapımında kullanılan tuğlaların Marsilya’dan getirildiği söyleniyor. Fener Rum erkek lisesini Balat’ta yer aldığı dik yokuşun sonunda hemen bulabilirsiniz.

Balat Çıfıt Çarşısı

Balat Çıfıt çarşının kuruluşu Osmanlı medeniyeti dönemine dayanır. Çarşının, Avrupa’daki baskıdan kurtulmak için Osmanlı’ya sığınan ve Balat’a yerleştirilen Yahudilerin kurduğu söylenir. Ticari zekalarıyla öne çıkan halk burada her şeyin bir arada bulunduğu yan yana dükkanlar kurmuştur. Balat çarşısının kuruluşu bu şekilde gerçekleşir. Yıllar içerisinde Balat’ın yerleşimcileri değişse de çarşıdaki gelenek devam ettirilmiştir. Çarşıdaki dükkanlarda her şey eski usule göre devam ediyor. Ayrıca, Çıfıt çarşısı dükkanlarında ne ararsanız bulabilirsiniz. Terzi, fırın, eczane, antikacı, kasap, şekerci, ayakkabı tamircisi gibi çok çeşitli meslek dalları hala bu dükkanlarda hizmet veriyor. Üstelik zanaata dayalı üretimi devam ettiren zanaatkarlar da işlerinin başında. Çarşının en ünlü yeri ise Leblebiciler Sokağı. Fener Balat’ta geleneğini koruyan bu tarihi çarşıyı mutlaka gezmelisiniz.

Merdivenli Yokuş

Merdivenli yokuş İstanbul’da çekilen birçok dizi ve filmin setini oluşturan cadde. Tarihi yapısı ve renkli dokusu ile harika bir arka plana sahip. Balat’ın en çok fotoğraflanan mekanları arasında. Sıra sıra, rengarenk cumbalı evlerin farklı bir hava kattığı yokuş. Caddenin başından ve sonundan görülen silüet ise burayı değerli kılan özelliklerden. Turuncu, pembe, sarı gibi canlı renklerle boyanmış dizi dizi evleri ile merdivenli yokuşu mutlaka ziyaret etmelisiniz. Tarihi eser olarak tescilli olan evler UNESCO projesi doğrultusunda restore edilmiştir.

Sancaktar Yokuşu

Fener, Balat’ın en meşhur yerlerinden birisi; Sancaktar Yokuşu. Fotoğraflara konu olan, bir yapı ile ikiye ayrılan sokak görüntüsü. Fener Balat gezisine başlanacak en güzel noktalar arasında. Sancaktar yokuşuna Fener durağından kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Sancaktar Yokuşu’nu tamamladığınızda ise karşınızda Fener Rum Erkek Lisesi’nin tüm görkemiyle sizi beklediğini göreceksiniz.

Kiremit Caddesi

Kiremit Caddesi, Balat’ın tarihi sivil mimarlık örneği yapılardan oluşan mekandır. Balat’ın en popüler yerleri arasında yer alan Kiremit Caddesi 2-3 katlı cumbalı rengarenk yapılara sahip. Cadde gezi açısından ise biraz zorlu. Zira caddenin eğimli bir yokuş olduğu söylenebilir. Kiremit caddesine birçok farklı güzergahtan ulaşılabilir. Ancak en kolay rota olan Vodina Caddesi’ne yer alan Evin pastanesinden yukarı doğru ilerleyerek Kiremit Caddesi’ne ulaşabilirsiniz.

Balat’ta Ne Yenir?

Balat’ta zargana balık, pilaki, enginar dolması, makarna çeşitleri, turşu gibi birçok farklı lezzet sunan restoranlar yer alır. Balat’ın Haliç’in kıyısında olması nedeniyle buradaki balık restoranlarını tercih edebilirsiniz. Balat’ta Dükkanım Nicomedian, Vodina Cafe, Çayada, Tarihi Balat Turşucusu, Balaturca, Naftalin cafe, Forno Balat, Balat Sahil Restoran gibi yeme içme yerlerinden dilediğinizi seçebilir, Balat’ın yemeklerini tadabilirsiniz.

Balat’ta Kalınacak Yerler

Balat’ın Eminönü, Fatih, Taksim gibi önemli turistik merkezlere yakın olması, kalınacak yerler açısından alternatif konaklama imkanlarına sahip olmasını sağlar. Balat’a yakın konumda kalmak için birçok otel, konaklama tesisi vardır. Hilton İstanbul Bomonti otel, Dosso Dossi hotel, Doruk Palas Hotel, Ottoman’s Life Hotel Deluxe, Golden City Hotel İstanbul, Double Tree, Radisson Blu Otel, Akgün İstanbul Hotel, Misa Hotel, Troya Hotel Balat, Livro Hotel, Ansen Hotel gibi birçok konaklama tesisleri arasından kendinize uygun olan seçeneği tercih edebilirsiniz.

Balat’ta keyifli bir gün geçirmek, kısa ya da uzun süreli tatil yapmak için Coral Tatil aracılığıyla konaklama tesisleri hakkında inceleme yapabilirsiniz.