Bali Nerededir? Bali Seyahatine Çıkmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Coral Travel

Turistik olarak oldukça popüler olan Bali adası, seyahat tutkunları için hazine değerindedir. Planlanan tatilin sonuna geldiğinizde bitmesini asla istemeyeceğiniz eşsiz rotalardan biridir. Bali adası, uzun pastoral kıyı şeridi, büyüleyici ruhsal enerjisi, sayısız pirinç terasları ve etkileyici gün batımları ile hafızalara kazınır. Bu egzotik cennette görüp ve deneyimleyeceğiniz oldukça fazla güzellik var.

Bali, sırt çantalı gezgin cenneti olmanın yanı sıra yogiler, balayı çiftleri ve dijital gezginlerin de sıklıkla uğradığı bir merkezdir. Bununla birlikte, varlıklı gezginler için de birçok seçenek sunar. Endonezya Bali adalarında sörf, yoga, meditasyon, trekking yapabilir; lezzetli yemeklerin tadına bakabilir; muhteşem gece hayatının keyfini çıkarabilirsiniz. Bali'nin turistik merkezlerinde zaman geçirmeye değer kafeler, modern barlar ve vegan restoranlar bulabilirsiniz. Bununla birlikte, hala merkezden uzakta keşfedilmeyi bekleyen doğal güzelliklerle karşılaşabilir, eşsiz çekim merkezlerini ziyaret edebilirsiniz.

Bali Nerededir?

Bali, Güneydoğu Asya'da yer alan Endonezya'nın en popüler tropik adalarından biridir. On yedi binden fazla adadan oluşan Endonezya; Malezya, Filipinler, Papua Yeni Gine ve Avustralya ile çevrilidir. Endonezya'nın beşinci büyük adası Java'nın hemen sağında bulunan Bali, oldukça küçük bir adadır. Bali ve Java karayolu ile birbirine bağlanmıştır.

Bali adası sekiz naipliğe ve Denpasar adlı bir ile ayrılır. Denpasar, Bali'nin şehir merkezidir. Ayrıca, adanın en sessiz bölgelerinden biri olarak bilinen sahil kasabası Sanur da Denpasar sınırları içindedir. Bali naiplikleri şöyle sıralanabilir:

  • Badung: Ngurah Rai Uluslararası Havaalanı, bölgedeki Kuta'da bulunur. Badung; Canggu, Kuta ve Uluwatu gibi popüler turistik bölgeleriyle bilinir.
  • Gianyar: Ubud'a ve birçok popüler kültürel mekana ev sahipliği yapar.
  • Tabanan: Jatiluwih pirinç terasları ve Bedugul buradadır.
  • Klungkung: Bali kıyılarındaki küçük ve güzel bir ada olan Nusa Penida ile tanınır.
  • Bangli: En ünlü yeri Kintamani ve gün doğuşunu seyretmek üzere yürüyüş yapabileceğiniz aktif bir yanardağ olan Batur Dağı'dır.
  • Buleng: Munduk, Singaraja, Batı Bali Ulusal Parkı ve adanın kuzey kıyılarının çoğunu içerir.
  • Karangasem: Bali'nin en yüksek volkanı Agung Dağı'nın bulunduğu büyük bölgedir. Sidemen köyü ve Amed sahili de ünlüdür.
  • Jembrana: Bali'nin az gelişmiş bölgesidir. Çoğunlukla dağlar ve pirinç terasları ile kaplıdır.

Bali'ye Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Bali’ye en kolay gidiş, aktarmalı veya direkt uçuşlarla gerçekleşir. Aktarmalı uçuşlarda öncelikle Endonezya’nın başkenti Cakarta’ya ulaşım sağlanır. Tek aktarmalı uçuşla yaklaşık on altı saatte, direkt uçuşla yaklaşık on üç saatte Bali’ye ulaşmanız mümkündür. Ancak, iki aktarmalı uçuş yaparsanız, yolculuğunuz yirmi saate kadar uzayabilir. Türk Hava Yollarıyla direkt uçuşu kapsayan Coral Tatil’in Bali turu avantajıyla hem yolculuğunuzu kısaltabilir, hem gezi boyunca alacağınız rehberlik hizmet sayesinde yerel kültür hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Güneydoğu Asya'daki birçok ada gibi Bali de tropik bir yerdir, bu nedenle hava yıl boyunca sıcak ve nemlidir. Adanın kasımdan nisana kadar süren yağışlı, nisandan kasıma kadar devam eden kuru bir mevsimi vardır. Bali'ye gidilecek en iyi zaman adanın kuru mevsimi olarak kabul edilir. Bu mevsimin tek dezavantajı, aynı zamanda adanın en kalabalık ve yoğun olduğu dönemi kapsamasıdır. Ancak, yağmurlu mevsimde de Bali'yi ziyaret etmeniz mümkündür, çünkü yağmur genellikle geceleri yağar.

Bali'de Neler Yapılır?

Bali dünyanın büyülü yerlerinden biridir. Kelimenin tam anlamıyla hayranlık uyandıran onbinlerce tapınağı vardır ve neredeyse her gün ayinler yapılır. Bali’nin kendine özgü çalgısı gamelan eşliğinde canlı, duygusal ve yüksek sesli şarkı söyleyenler ile sörfçülerle süslenmiş uzun kumsalları, Bali’nin ikonik görüntülerini oluşturur. Kilometrelerce uzayan yemyeşil pirinç tarlalarını, maymunları ve şelalelerle süslenmiş zümrüt yeşili ormanları da bu manzaraya eklemek gerekir. Bali’de yapılacaklar listemize göz atarak tatil rotanızı oluşturmaya başlayabilirsiniz.

1. Tüplü Dalışa Gidin

Şnorkelli yüzme burada her zaman bir seçenek olsa da, Bali en çok olağanüstü dalış noktaları ile ünlüdür. Buradaki resifler oldukça güzeldir ve görülecek birçok balık türü vardır. Bir ABD kargo gemisi olan Liberty'nin enkazı, Nusa Penida açıklarındaki Manta Noktası gibi şiddetle tavsiye edilen bir dalış noktasıdır. Mola mola (okyanus güneş balığı) sezonu temmuzdan ekime kadar sürer ve dalgıçlar arasında oldukça popülerdir.

2. Hindu Tapınaklarını Ziyaret Edin

Bali adası tapınaklarla doludur. Her şehirde en az üç tane tapınak bulabilirsiniz. En göze çarpanları; Dokuz Yönlü Tapınak ve adanın doğusunda yer alan Besakih Tapınağı’dır (Ana Tapınak). Ana Tapınak, aktif bir volkan olan kutsal Agung Dağı'nda bulunan devasa bir tapınak kompleksidir. Tırmanış birkaç saat sürer ve patikaya ulaşmak için bir araca ihtiyacınız olduğu için çoğu kişi bunu bir tur olarak ayarlar. Kutsal bir dağ olduğu için yılın belirli zamanlarında tırmanış yasak olabilir.

3. Nusa Lembongan'a Görün

Çılgın Bali aktiviteleri dışında bir alternatif arıyorsanız, Bali kıyısının hemen açıklarında yer alan Nusa Lembongan adası, sakin bir tatil arayanların kalabalıktan kaçmak için gittiği bir yerdir. Bali adaları arasında yer alan Nusa Penida, üç Nusa adasının en gelişmişidir. Parlak sarı bir yaya köprüsü ile Nusa Cingan'a bağlanır.

4. Ubud'da Bali Kültürü Hakkında Bilgi Edinin

Ubud, ikinci en popüler turistik bölge olduğundan yüksek bir yoğunluğa sahip olabilir, ancak yine de Bali kültürü hakkında bilgi edinmek için en ideal lokasyondur. Adada birçok güzel tapınak, çok sayıda tarihi mekan, dans gösterileri ve nefis yiyecekler vardır. Ünlü pirinç teraslarını görmek ve orada yaşayan yerel çiftçi ve sanatçılarla etkileşim kurmak için Tegalalang köyüne de gidebilirsiniz.

5. Batur Dağı'na Yürüyüş

Pek çok gezgin, sunduğu geniş manzaralar ve muhteşem gün doğumu için bin yedi yüz metrelik Batur Yanardağı`na tırmanır. Batur Dağı’na tırmanış yalnızca birkaç saat sürse de turistler için yol gösterecek çok sayıda rehber vardır. Tırmanma izni için yola tırmanış rehberi ile çıkmanız gerekir.

Bunların dışında, Bali’de yapılması gerekenler arasında yamaç paraşütü, akarsu raftingi, doğa yürüyüşü, dağ bisikleti, ATV, ata binme, ormanda yürüyüş ve hatta ağaç üzerinde halatla kayma gibi macera sporları yer alır. Ayrıca, Batur Gölü kıyısındaki kaplıcaları ziyaret edebilir, Ubud Maymun Ormanı’nda maymunları izleyebilir, sörf dersi alabilir, temmuzdan ekime kadar her ikinci pazar günü yapılan bufalo yarışlarından birini izleyebilirsiniz.

Bali Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bali gezisinden en iyi şekilde yararlanmanın birkaç püf noktası vardır. İşte bunlardan bazıları!

1. Kalabalık olacağını bilin. Dünyanın en çok turist çeken adalarından biri olan Bali, el değmemiş bir cennet olsa da Güney Bali ve Ubud'daki kalabalıktan kaçmak zor olabilir. Bunun için biraz daha merkez dışındaki noktaları ziyaret edebilirsiniz.  

2. Duruma uygun giyinin. Plaj kıyafeti dışında birçok üst düzey bar, restoran ve kulüp kıyafet kuralı uygular. Ayrıca, tapınakları ve kutsal yerleri ziyaret ederken her zaman mütevazı giyinip mekanın kutsallığına uygun şekilde davranmalısınız.

3. Dini geleneklere saygı gösterin. Din, Bali'deki hayatı düzenler. Bir tören için bir sokak kapatıldığında veya sürücünüz yolculuğun ortasında ibadet etmek için aracınızı kenara çektiğinde şaşırmayın! Bunların hepsi adanın büyüsünün bir parçasıdır.  

7. Vahşi ve başıboş hayvanlara karşı dikkatli olun. Yabani ve başıboş hayvanlar sevimli görünebilirler ancak kuduz ve diğer hastalıklar Bali'de ciddi sağlık riski oluştur. Maymunlar ise hırsızlıklarıyla ünlü!

8. Plastik su şişelerinden kaçının. Bali'nin ısısı ve nemi sürekli su içmeyi gerektirir, ancak Bali sahillerinde çok sayıda plastik atık vardır. Yerel makamlar muson mevsiminde günde altmış tona yakın plastik atık topladıklarını bildirir. Yeniden doldurabileceğiniz paslanmaz çelik bir şişeyle bu rakamın düşürülmesine katkıda bulunabilirsiniz.

9. Yerel dile ait birkaç ifade öğrenin. Endonezya'nın birkaç temel sözcüğü Bali'de oldukça faydalı olabilir. Başlangıç olarak selamat pagi (günaydın), tolong (lütfen) ve terima kasih (teşekkür ederim) demeyi deneyebilirsiniz.

Bali Vize İstiyor mu?

“Bali’ye giderken vize almak gerekir mi?” sorusunu cevaplamak için iki ülke arasındaki vize rejimini kontrol etmek gerekir. Endonezya ile Türkiye arasındaki vize rejimine göre umuma mahsus (bordo) pasaport sahipleri on dört güne kadar olan Endonezya ziyaretleri için vizeden muaftır. Diplomatik ve hizmet pasaport sahipleri ise otuz güne kadar olan seyahatlerinde vize muafiyetinden yararlanabilir.

Bununla birlikte, 2010 yılından bu yana uygulanan kapı vizesi şeklinde adlandırılan farklı bir vize alımı söz konusudur. Otuz günü aşmayan Endonezya seyahatleri için havaalanından veya liman gümrük kapılarından vize alma hakkına sahipsiniz. Otuz günü aşan ziyaretleriniz için ise Türk vatandaşlarının Ankara Endonezya Büyükelçiliği`ne vize başvurusunda bulunması gerekir.

Bali'de Nerede Kalınır?

Bali, kalabileceğiniz yerler açısından oldukça çeşitlilik sunar. Bali’de kalabileceğiniz yerlerden bazıları şunlardır:

  • Ubud: Bali'nin manevi ve kültürel merkezidir. Meditasyon veya yoga dersi için ideal yerlerden biridir. Aynı zamanda Bali mutfağı hakkında bilgi sahibi olmak için de harika bir duraktır. Ayrıca, birkaç harika müzeye ev sahipliği yapar. Güneyinde Tegenungan Şelalesi yer alır.
  • Kuta: Yalnızca ikonik Kuta Plajı nedeniyle değil, aynı zamanda geç saatlerine kadar süren eğlenceli gece hayatı sayesinde Bali'nin en ünlü yeri sayılır. Kumsal anları, gece hayatı ve alışveriş deneyimini bir arada arıyorsanız, Kuta tam size göre!
  • Seminyak: Bu sahil kasabası, Kuta-Legian'ın kuzeyinde yer alır ve gösterişli özel villalar, güzel oteller, butik mağazalar ve çok çeşitli gurme yemek seçenekleri sunar. Seminyak, Bali'de kalabileceğiniz en iyi yerlerden biridir.
  • Canggu: Hevesli bir sörfçü iseniz, Canggu'daki zorlu dalgalara bayılırsınız. Canggu kasabası turist kalabalığından kaçmak isteyenler için de ideal yerlerden biridir. Bali'nin en ikonik merkezlerinden biri Tanah Lot Tapınağı da buradadır.
  • Uluvatu: Bali'nin güney kesiminde yer alan Uluwatu, muhteşem plajları ve uçurum manzaraları ile ünlü, büyüleyici bir destinasyondur. Adadaki en seçkin otel ve restoranlardan bazılarını burada bulabilirsiniz. Bali'nin en ünlü tapınaklarından biri olan ve altmış metreden yüksek bir uçurumun tepesine kurulmuş Uluwatu Tapınağı da buradadır.
  • Nusa Dua: Bali'de dinlendirici bir tatil yapmak istiyorsanız, Nusa Dua, kalınacak yerler listenizin başında gelmelidir. Beyaz kumlu plajları ile lüks beş yıldızlı tatil köylerinin bulunduğu bir bölgedir. Kasabanın sukunetine ek olarak plajları da daha tenhadır. Buradayken, güneşin denize battığı Jimbaran Plajı'nda gün batımını izlemeyi unutmayın.

Bunların yanı sıra, Jimbaran balıkçı köyünün güzel plajları ile büyüleyici gün batımları size hitap edebilir. Ayrıca, nefes kesen manzaralara sahip üç adadan oluşan Nusa Adaları’nı keşfetmek için bir veya iki gününüzü ayırabilirsiniz. Bu adalarda benzersiz şnorkelli yüzme ve dalış fırsatları yakalarsınız.

Günay Asya’nın tropik cenneti Bali tatiliniz için adaya özgü özelliklerin yanı sıra kültürel değerleri ile doğal güzelliklerini de kapsayan keyifli bir seyahat planı sunan Coral Tatil’in Bali turu avantajlarından siz de faydalanabilirsiniz.