Bolu'nun Neyi Meşhur? Bolu'nun En Meşhur Yemekleri ve Durak Noktaları

Coral Travel

“Aşçılar Diyarı” olarak bilinen Bolu, Abant ve Yedigöller gibi doğa harikası gölleri ve muhteşem doğası ile eşsiz bir ilimiz. Bolu neyi meşhur diye sorulduğunda, akla lezzetli yemeklerinden önce ilk olarak Bolu Mengenli aşçılar geliyor. Osmanlı mutfağına dayanan kökleriyle aşçılar, dünya çapında tanınıyor. Ayrıca her yıl eylül ayında Aşçılık Festivali düzenleniyor. Bolu mutfağının sevilen yemekleri arasında yoğurtlu bakla çorbası, ovmaç çorbası, Mengen pilavı, orman kebabı, ve cevizli keşli erişte bulunuyor. Bu lezzetleri, Bolu'nun meşhur restoran ve lokantalarında deneyimleyebilirsiniz.

  • Orman Kebabı

Orman kebabı, kökenini Osmanlı mutfağından alan Bolu yöresine özgü bir yemek olarak biliniyor. Kuzu etiyle hazırlanan özel yemeği, kerevizden patlıcana, biberden bezelyeye kadar çeşitli sebzelerle zenginleştirmek mümkün. Bezelyenin yoğun kullanımı, yemeğe özgün bir lezzet katarken doyurucu olmasını sağlıyor. Bolu'daki restoranlarda özellikle akşam yemeklerinde tercih edilen orman kebabı, genellikle yanında pilav ile servis edilerek sunuluyor.

Nerede Yenir?: Mengen Lezzet Dünyası

  • Abant Kebabı 

Bolu'nun doğal güzelliklerle çevrili Abant gölüne özgü Abant Kebabı, yöresel yemeklerin en lezzetli örneklerinden biri. Kızarmış ekmeğin üzerine yerleştirilen közlenmiş patlıcan, et ve kaşardan yapılan kebap, Bolu'nun çoğu et lokantasının menüsünde yer alıyor. Özellikle et severlerin denemesi gereken Abant kebabı, özel hazırlanan bir iç harca sahip. Üzerine eritilmiş kaşar peyniriyle servis edilen yemek lezzetiyle olduğu kadar görüntüsüyle de tatmin ediyor. Bolu'nun gastronomi mirasına katkı sağlayan Abant kebabını, denemek için Bolu gezilecek yerler listesinin başında yer alan Abant’ı ziyaret edebilirsiniz.

Nerede Yenir?: Mercan-ı Restaurant

  • Mengen Pilavı

 Yetiştirdiği usta aşçılarla öne çıkan Bolu’nun Mengen ilçesi, yöresel lezzetleriyle de ilgi çekiyor. Mengen pilavı, başlangıçta bu ilçede ortaya çıkmış olsa da şimdi Bolu'nun en sevilen pilavlarından biri. Ana malzemeleri kuşbaşı ve mantar olan iç pilav, dolmalık fıstık, ceviz ve bademle lezzetlendiriliyor. Genellikle yemeklerin yanında tamamlayıcı olarak tercih edilen Mengen pilavı, öğlen ayran ile tüketildiğinde oldukça doyurucu oluyor

Nerede Yenir?: Bolu Hanzade Restaurant

  • Kızılcık Tarhanası

Coğrafi işaretli ürün olarak tescillenen Kızılcık tarhanası Bolu’nun en meşhur şeyleri arasında. Bu nedenle Bolu’ya geldiğinizde kesinlikle denemeniz gerekiyor. Kızılcık meyvesinin püresi, özel olarak yetiştirilen ekmeklik buğday unu ve yöresel tuzun belirli oranlarda karıştırılmasıyla elde ediliyor. Diğer tarhana çeşitlerine göre yapımında yoğurt kullanılıyor. Bolu'da yerel restoranlarda deneyebileceğiniz gibi, yöresel ürünler satan yerlerden de temin ederek evinizde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Bolu'nun kültürel mirasının önemli bir parçası olan çorba sadece bu bölgeye özgü tarhana çeşitlerinden biri olarak biliniyor.

Nerede Yenir?: Mengen Lezzet Dünyası

  • Kabak Gözlemesi

Bolu’da hamur işleri oldukça seviliyor. Bunlardan bir tanesi de sabah kahvaltısında veya ikindi saatlerinde tercih edilen kabaklı gözleme. İçine Bolu'ya özgü kara kabakla hazırlanan harç konulup sacda pişirilen gözlemenin en belirgin özelliği üzerine serpilen şeker. Şekerin eklenmesi ile diğer gözlemelerden ayrılıyor. Elde açılan yufkanın içine börek harcı konularak sacda pişiriliyor. Daha sonra kaymak ile servis ediliyor.

Nerede Yenir?: Kubbealtı

  •  Bolu Mantısı

Bolu mantısı, klasik mantıya benzer bir görünüme sahip. Ancak özel iç harcıyla kendine özgü bir tat sunuyor. Bolu mantısının en belirgin özelliği, iç harcında kıyma yerine mantar kullanılması. Bu özelliğiyle vejetaryen beslenenlerin de rahatlıkla tercih edebileceği bir seçenek. Bolu mantısı, klasik mantılarla aynı şekilde yoğurt ve sos ile servis ediliyor. Bolu’da ayrıca daha yuvarlak şekilde hazırlananan etli mantı seçeneği de bulunuyor. Bolu'ya özgü bu mantı çeşitleri, şehrin zengin mutfağından tatlı bir miras olarak damakları şenlendiriyor.

Nerede Yenir?: Yörem Mantı Unlu Mamülleri

  •  Ovmaç Çorbası

Ovmaç çorbası, başlangıç için tercih edilse de doyuruculuğuyla ana yemek olarak da tercih edilebilir. Bolu'da hazırlanan ovmaç çorbası, salça ve hamur parçalarının yanı sıra çeşitli baharatlar kullanılarak zengin bir tat profili sunuyor. Özellikle kış aylarında içini ısıtmak isteyenlere ideal bir seçenek olan ovmaç çorbası, Bolu'nun yöresel mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olarak öne çıkıyor. Hem lezzetli hem de doyurucu olmasıyla dikkat çeken bu çorba, Bolu seyahatinizde denemeye değer bir lezzet.

Nerede Yenir?: Mercan-ı Restaurant

  •  Kedi Batmaz

İlgi çekici bir isme sahip olan kedi batmaz, Bolu mutfağının köklü tatlarından biri. Temel malzemeleri arasında mısır unu, su, tuz, bal ve ceviz içi bulunan kedi batmaz, helva kıvamında pişirilerek tencerede hazırlanıyor. Usta ellerden çıktığında daha da lezzetli bir hal alan tatlı, Bolu'nun yöresel restoranlarında genellikle ana yemeklerin ardından tatlı olarak sunuluyor. Kedi batmaz, pratik ve lezzetli olmasıyla Bolu mutfağının en sevilen tatlılarından biri olarak öne çıkıyor.

Nerede Yenir?: Kedi Batmaz genellikle evlerde yapılıyor. Ancak Bolu Aşçılık Festivali’nde bu tatlıyı bulabilirsiniz.

  •  Kaldırık Dolması

Bolu'nun eşsiz lezzetlerinden biri olan kaldırık dolması, Mengen ilçesine özgü bir yemek olarak biliniyor. Hodan yaprağı olarak da adlandırılan kaldırık yapraklarıyla hazırlanan bu dolma, genellikle mısır unu kullanılarak yapılıyor. Yapraklar haşlandıktan sonra iç harcı için soğan, sarımsak ve mısır unu eklenerek sarmalanıyor ve pişiriliyor. Dolmanın kendine özgü kokusu ve lezzeti, yemeğin tok tutucu özelliğiyle de biliniyor ve özellikle sarımsaklı yoğurt ile servis ediliyor.

Bolu mutfağının klasiklerinden biri olan kaldırık dolması, adını kullanılan kaldırık sebzesinden alıyor. Bu sebze, besleyici özellikleriyle ön plana çıkarken, diyet yapanlar için de ideal bir tercih olabiliyor. Tarifinde kullanılan diğer malzemeler arasında un, soğan, süt, salça, yumurta, yağ ve sarımsak bulunuyor, bu da dolmanın zengin bir aromaya sahip olmasını sağlıyor.

Nerede Yenir?: Lezzetlice Ev Yemekleri

  • Paşa Pilavı

Bolu mutfağından gelen Paşa Pilavı geleneksel pilavlardan oldukça farklı. Ana malzeme olarak patates ve yumurta kullanılıyor. Haşlanmış patates ve yumurtaların salata sosuyla buluştuğu Paşa pilavı, patates salatasının ana yemeğe dönüşmüş hali gibi. Dilerseniz pul biber, maydanoz ve zeytinyağı ile tatlandırarak da servis edebilirsiniz.

Paşa pilavı, Bolu'da özellikle çay davetlerinde sıkça tercih edilen bir lezzet. Restoranlarda da yemeklerin yanında tamamlayıcı bir lezzet olarak sunuluyor. Çay saatlerinde kek ve poğaçanın yanında özel sunumuyla sofraları süslüyor.

Nerede Yenir?: Bolu Hanzade Restaurant (Bazen günlük menülerinde yer veriliyor.)

  • Bakla Çullaması

Bahar ayının gelmesiyle beraber Bolu mutfağında bakla çullaması yemeğine sıkça yer veriliyor. Bu yemek, öğünlerinde hem sebzeye hem de ete yer vermek isteyenlere uygun bir seçenek. Salça, soğan ve tereyağı karışımına doğranmış et ve taze bakla eklenerek pişiriliyor. Bakla sevmeyenleri bile cezbeden bakla çullamasını özellikle ev yemeği yapan restoranlarda bulmak mümkün. Yanında yoğurt veya pilav ile hoş bir uyum yakalıyor.

Nerede Yenir?: Müdür Restaurant

  • Mengen Kuzu Güveç

Mengen ilçesine özgü yemeklerden biri olan Mengen Kuzu Güveç’in lezzeti ağızda dağılan lokum gibi yumaşacık etinden geliyor. Kuşbaşı kuzu etleri, güveçte yağ, arpacık soğanlar ve sarımsakla buluşuyor. Ortalama ateşte, suyunu çekinceye kadar kavrulan etlere ince dilimlenmiş dolma biberler ve mantarlar ekleniyor. Üzerine yufka konularak fırında kızarana kadar pişiriliyor.

Nerede Yenir?: Mengen Çiftlik Et Mangal

  • Mengen Çorbası

Görünümüyle ezogelin çorbasını andıran geleneksel Mengen çorbası besleyici ve lezzetli olmasıyla öne çıkıyor. Kavrulmuş domates, soğan içine et suyu ve bulgur konuluyor. Limon suyu terbiyesiyle zenginleşen çorba, üzüm sirkesiyle de aynı keyfi sunuyor. Kuru nane, taze çekilmiş karabiber ve toz kimyon ise çorbanın lezzetline derinlik katıyor.

Nerede Yenir?: Bolu Hanzade Restaurant

  • Bolu Usulü Höşmerim

Mengen usulü Höşmerim, kaymaklanmış süt ile hazırlanıyor. Kısık ateşte pişiriken krema, un ve tereyağı karışıma mısır unu ekleniyor. Tavada önlü arkalı hafifçe kavrulduktan sonra sıcak olarak servis ediliyor. Üzerine bal veya pekmez dökülerek tatlandırılan Bolu usulü höşmerim yemeğin üzerine tercih edebileceğiniz hafif bir tatlı. Bazı yerlerde kaymak yerine dil peyniri de kullanılabiliyor.

Nerede Yenir?: Höşmerim genellikle Bolu’da evlerde yapılıyor.

  • Keşli Cevizli Erişte

Bolu mutfağının zengin lezzetlerinden biri olan Keşli Cevizli Erişte, damakları şenlendiren bir yemek. Kaynayan suya atılan erişteler, tam kıvamında pişirilirken, tereyağıyla kavrulmuş ceviz ve rendelenmiş keş peyniriyle buluşuyor. Bu karışım, harika bir uyum yakalayarak eriştenin lezzetini zenginleştiriyor. Servis tabağına alınan eriştelerin bir kısmı, önce rendelenmiş keş ve cevizle süslenir, ardından üzerine kalan erişteler ekleniyor. Keşli cevizli erişte, Bolu'nun peynir geleneğini ve yöresel lezzetini sofralarınıza taşırken, yoğurtla tamamlandığında da mükemmel bir lezzet şöleni sunuyor.

Nerede Yenir?: Bol Tabak Ev Yemekleri

  • Un Helvası

Un helvasına Türkiye’nin birçok şehrinde rastlamak mümkün. Ancak Bolu’da biraz daha farklı yapılıyor. Bolu usulü un helvasında terayağında kavrulmuş una çam fıstığı yerine iri ceviz içleri ekleniyor. Ayrıca şekeri helva kavrulurken değil piştikten sonra şerbet olarak ilave ediliyor. Un helvası bazı restoranlarda genellikle yemekten sonra çayın yanında küçük porsiyonlarda ikram ediliyor.

Nerede Yenir?: Yörem Mantı Unlu Mamülleri

“Bolu'nun neyi meşhur?” yakından görmek ve şehri keşfetmek için Coral Tatil'in sunduğu fırsatları değerlendirebilirsiniz. Bolu'da hem doğayla iç içe konaklama seçenekleri bulabilir, hem de şehrin meşhur lezzetlerini tadabilirsiniz. Bolu otelleri arasından size en uygun olanını seçerek unutulmaz bir tatil yaşayabilirsiniz.