Kendine has doğal güzellikleri, tarihi yapıları ve kültürel çeşitliliği ile Bosna Hersek, Avrupa'nın keşfedilmeye değer ülkelerinden biridir. Osmanlı, Avusturya-Macaristan ve Yugoslavya gibi pek çok medeniyetin izlerini taşıyan topraklar, her adımda yeni bir hikaye anlatır. Başkent Saraybosna'nın hareketli sokaklarından Mostar'ın ikonik köprüsüne, Blagaj Tekkesi'nin huzur dolu atmosferinden muhteşem şelalelere kadar Bosna Hersek'te gezilecek yerler keşfedilmeyi bekliyor. Siz de bu eşsiz ülkenin büyülü rotalarını merak ediyorsanız, birbirinden güzel lokasyonları gelin keşfetmeye başlayalım!
Bosna Hersek gezilecek yerler listesinin en başında başkent Saraybosna yer alır. Saraybosna’ya geldiğinizde uğramanız gereken öncelikli yerlerden biri de Sebil Saraybosna adı verilen bölgedir. Sebilin kökenleri 1700’lü yılların ortasına dek uzanır. Tarihi yapı, günümüzdeki haline ulaşana dek pek çok restorasyon görmüştür. Hatta sebilin son restorasyonunu Bursa Belediyesi’nin üstlendiğini hatırlamakta fayda var.
Şehrin en turistik yerlerinden biri olan Sebil Saraybosna’nın hemen çevresinde çok sayıda Osmanlı camisi yer alır. Ayrıca sebilin sokağındaki dükkânların çoğunun ahşap yapıda olması, buranın ruhuna da oldukça uygun bir zemin yaratır. Saraybosna çarşısının sembollerinden olan sebilin su şebekesi, İshakoğlu İsa Bey’in girişimleri ile gerçekleştirilmiştir. Sonraki dönemde Bosna Beylerbeyi Gazi Hüsrev Bey’in katkılarıyla sebil daha da büyütülmüştür.
Bosna Hersek’in en büyük turistik çarşılarından biri olan Başçarşı, ülkenin kültürel motiflerini bünyesinde barındırır. Osmanlı zamanında inşa edilen devasa çarşı, Sebil Saraybosna’ya da ev sahipliği yapar. Çarşı içerisinde ahşap yapılı dükkânlar, camiler, bedestenler ön plana çıkar. 1800’lü yıllarda büyük bir yangın felaketi ile karşılaşan ve ciddi düzeyde hasar gören çarşı, daha sonradan kapsamlı restorasyon görerek yenilenmiştir. 15’inci yüzyıldan beri aktif şekilde kullanılan tarihi çarşı 80’den fazla zanaata ev sahipliği yapar. Osmanlı dokusunu adım adım hissedebileceğiniz çarşıdan sevdiklerinizi mutlu edecek orijinal hediyeler bulabilirsiniz.
Bosna Hersek tarihi yerler arasında popüler olan ve kenti Mostar kentini ortadan ikiye bölen Mostar Köprüsü, ihtişamlı görünümünün yanı sıra tarihi kimliğiyle bölge halkı tarafından oldukça önemsenen yapılardandır. Neretva Nehri’nin üstünde konumlanan yapı, ışıldayan görünümüyle hayranlık duygusu uyandırır. Mostar şehrinin güney tarafından bulunan özel köprü, 1566 senesinde inşa edilmiştir.
Savaş sonrası ciddi hasar alan köprü daha sonra yeniden inşa edilmiştir. Bu süreçte orijinal yapıya büyük ölçüde sadık kalınmış ve UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne eklenmiştir. 24 metre yüksekliğe sahip köprüden atlamak, geçmiş dönemlerde erkeklerin nişanlılarına cesaretlerini kanıtlama amacıyla gerçekleştirdikleri meşhur bir gelenekmiş.
Mostar içerisinde yer alan Blagay Tekkesi, tam olarak Buna Nehri’ne komşu durumdadır. Nehir kaynağının hemen sağ kayasında bulunan tekke, 1446 senesinde inşa edilmiştir. Yıllar boyunca farklı nedenlerden dolayı hasar alan yapı, restorasyon hamleleri ile son görünümüne kavuşturulmuştur. Burası geçmişte olduğu gibi günümüzde de dervişler için önemli ibadethanelerden biridir. Uçuruma yakın bulunmasından dolayı etkileyici manzara sunan tekke, pitoresk tarzda binalardan meydana gelir. Özellikle semahane alanındaki renkli tavan, ziyaretçilerden tam not almayı başarır.
Miljacka Nehri’nin üstünde konumlanan Latin Köprüsü, Bosna Hersek’e gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak yerlerinden biridir. “Princip Köprüsü” olarak da bilinen tarihi köprü, Osmanlı kalıntılarına sahiptir. 1914 senesinde inşa edilen köprü, dört ayağa sahip olup önemli kısmı alçı taşı malzemesiyle yapılmıştır. Avusturya Dükü Ferdinand’ın suikasta uğradığı yer olarak bilinen köprü, 1. Dünya Savaşı’nı başlatan olayın geçtiği yer olarak kabul edilir.
-
Savaş ve Soykırım Kurbanları Müzesi
Orijinal adı “Museum Of War Genocide Victims” olan Savaş ve Soykırım Kurbanları Müzesi, Bosna Hersek’in Mostar kentinde yer alır. 1992 yılında inşa süreci başlayan müze, 3 yılın sonunda tamamlanmıştır. Müze, Bosna’da ve Balkan coğrafyasında gerçekleşen soykırımları yansıtan çok sayıda esere ev sahipliği yapar. Srebrenitsa'da yaşanan trajedinin ardından hayatlarını kaybedenlerin yakınları tarafından pek çok eşya müzeye bağışlanmıştır. Toplama kamplarındaki büyük işkenceler ile işlenen insanlık suçları, müzenin her bölümünde kendini hissettirir.
Saraybosna sınırları içerisinde bulunan Morica Han, 1551 senesinden bugüne ulaşmayı başarmıştır. Osmanlı izlerine tanık olabileceğiniz tarihi han, günümüzde Gazi Hüsrev Bey Vakfı kapsamında sergilenir. Aktif olarak kullanıldığı dönemlerde hanın toplamda 70 at ve 300 yolcu barındırabildiği bilinir. Büyüklüğüyle tarihte hakiki bir kervansaray olarak önemli işleve sahip olan mekân, tarihi boyunca birkaç yangın felaketi ile karşı karşıya kalmasına rağmen aslına uygun biçimde restore edilmiştir. Son ciddi onarım çalışmaları 1974 senesinde gerçekleşmiş olup, hanın pek çok noktasında İranlı Ömer Hayyam’ın enfes şiirleri birer süsleme aracı olarak kullanılmıştır.
Osmanlı’nın zengin mirasını gururla taşıyan Taşlıhan, şehrin merkezinde yer alır. 16. yüzyılda inşa edilen Taşlıhan’ın yapımında Gazi Hüsrev Bey’in imzası vardır. O dönemlerde hem kervansaray hem han olarak kullanılan yapı, içerisinde pek çok dükkan, çeşme ve camiyi barındırır. Fakat ortaya çıkan devasa yangınlar Taşlıhan’ı kullanılamaz hale getirmiştir. Taşlıhan’ın yer aldığı bölge arkeolojik açıdan oldukça zengin olduğu için pek çok kazı çalışması alanda gerçekleşir. Bosna gezilecek yerler arasında oldukça önemli olan Taşlıhan, ülkenin en eski hanı olduğundan büyük öneme sahiptir.
-
Trebinje Özgürlük Meydanı
Trg Slobode adıyla da bilinen Trebinje Özgürlük Meydanı, Bosna Hersek’in Trebinje şehrinde bulunur. Kentin aynı zamanda en büyük meydanı olarak bilinen Trebinje Özgürlük Meydanı, pek çok tarihsel olaya da tanıklık etmiştir. Avusturya - Macaristan döneminden bugüne miras kalan büyük meydanda Barok mimari izlerine rastlamak mümkündür. Meydanın en dikkat çekici yapılarından biri de ortada yer alan büyük çeşmesidir. Çeşme ile beraber meydandaki tarihi binanın dış duvarlarındaki süslemeler, turistler tarafından büyük ilgi görür.
Başkent Saraybosna'da bulunan Umut Tüneli, Bosna Hersek'in savaş döneminde büyük rol oynamıştır. Temel gıda ve ilaç yardımlarının ulaştırılması amacıyla kazılan 800 metrelik tünel, aynı zamanda halkın güvenli şekilde şehirden ayrılmasını sağlamıştır. Aliya İzzetbegovic tarafından BM kontrolündeki havalimanına erişimi kolaylaştırmak için kullanılmıştır. 1993 yılında inşa edilmeye başlanan tünel, bugün 20 metrelik kısmıyla müze olarak ziyaretçilere açıktır.
Saraybosna'da Osmanlı döneminin izlerini taşıyan önemli yapılardan biri olan Gazi Hüsrev Bey Camii 1530 yılında inşa edilmiştir. Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapılan cami, Gazi Hüsrev Bey'in büyük külliyesinin bir parçasıdır. Hem Türkiye’de hem Suriye’de benzerleri inşa edilen cami, Mimar Sinan’ın eserleri arasında da yer alır. Bey Camii olarak da bilinen tarihi yapı, zarif mimarisi ve tarihi önemi ile turistlerin dikkatini çeker.
Trebinje bölgesinde bulunan Tvrdos Manastırı, 1400'lü yıllarda inşa edilmiş olup Sırp Ortodoks Kilisesi olarak hizmet verir. İlk Roma kilisesi olarak bilinen manastır, özellikle duvar resimleriyle ünlüdür. Vicko Lavrov tarafından yapıldığı düşünülen resimler, manastıra ayrı bir tarihi değer katar. Günümüzde daha çok şarap üretimi ile tanınan Tvrdos Manastırı, Bosna Hersek Ulusal Anı Statüsü listesinde yer alarak ziyaretçilerini ağırlar.
Pocitelj şehrinde yer alan tarihi Klepçi Köprüsü, 1600’lü yılların ortalarında inşa edilmiştir. Köprünün yenilenmesinde Şişman İbrahim Paşa'nın büyük katkıları olmuştur. Ova Nehri üzerinde konumlanan köprünün açıklığı oldukça dikkat çekicidir. Savaş yıllarında hasar görmüş olsa da savaşın yıkıcı izlerini hâlâ taşıyan köprü, Pocitelj’in en fazla turist çeken bölgelerinden biridir.
Pocitelj’te bulunan Mogorjelo, Roma döneminden kalma tarihi bir alan olarak bilinir. 4. yüzyılda inşa edilen Villa Rustica kalıntıları burada görülebilir. Bir yangın sonucu ciddi hasar gören yapı, arkeolojik kazılar sayesinde günümüze ulaşmıştır. Mozaik zeminlerle süslenen villa banliyösü ve eski tarım arazileri, Mogorjelo’yu ziyaretçileri için ilgi çekici kılar.
Saraybosna'da İgman Dağı’nın eteklerinde yer alan Vrelo Bosne, doğal güzellikleriyle ünlü tabiat parklarından biridir. 1954 yılında tamamlanan park, geniş yeşil alanları ve dereleri ile ziyaretçilerine huzurlu ortam sunar. 600 hektarlık alanında kuğularla dolu göller, ahşap köprüler, restoranlar ve çocuk oyun alanları bulunur. Vrelo Bosne, Bosna Nehri ile birleşen gölleri ve endemik bitki türleri ile de dikkat çeker.
Trebinje'de bulunan Herzegovina Müzesi aynı zamanda "Ulusal Tarihi Müzesi" olarak da bilinir. 1888 yılında inşa edilen bina, müzeye ev sahipliği yapar. Etnoloji, arkeoloji, doğa tarihi ve kütüphane olmak üzere dört ayrı bölüme sahip müzede, Saraybosna Agadası adı verilen el yazması eser en çok ilgi çeken parçalardan biridir. Müzeyi ziyaret ederseniz büyük botanik bahçelerinin de keyfini çıkarabilirsiniz.
-
Svrzo’nun Evi (Svrzina Kuca)
Saraybosna'da bulunan Svrzo’nun Evi, 18. yüzyılda Müslüman ailelerin yaşam tarzını yansıtan köklü Osmanlı evidir. Ahşap malzemelerle inşa edilen yapı, haremlik ve selamlık düzene sahiptir. Geniş avlusu, sedirleri, oymalı tavanları ve Osmanlı motifleri ile dikkat çeken ev, Osmanlı’ya itaat etmediği için sürgün edilen Glodo ailesine aittir. Ev, günümüzde yaz aylarında çeşitli performans gösterileri ve konserler için de kullanılır.
Mostar'da yer alan ve ülkenin en meşhur dini yapılarından biri olan Mostar Meryem Katedrali, Mostar-Duvno piskoposluğu için merkez konumundadır. 6. yüzyılda inşa edilen katedral, dikkat çekici altı büyük çana sahiptir. Meryem Ana’ya adanmış olan katedral, yıllar içinde aldığı ciddi hasarlar nedeniyle 1980 yılında kapsamlı bir yenileme çalışmasından geçmiştir. Yenileme çalışmaları sırasında büyük çan kulesi de yapıya eklenmiştir.
-
Srebrenitsa Soykırım Anıtı
1995 yılında savaşın sona ermesiyle oluşturulan Srebrenitsa Soykırım Anıtı, büyük bir mezarlık alanıdır. Srebrenitsa bölgesinde yer alan anıtta, yaklaşık 7000 Müslüman Boşnak mezarı bulunur. Her yıl 11 Temmuz’da özel anma törenleri düzenlenen anıt, soykırımın acı hatıralarını yaşatır. Bölgede, savaşın sona erdiği 1995 yılından bu yana düzenli olarak kazı çalışmaları devam etmekte olduğundan yeni insan kemikleri halen gün yüzüne çıkmaktadır.
Aliya İzzetbegoviç’in kabrinin yer aldığı Kovaçi Şehitliği iki ayrı kısımdan oluşur. Eski bölümde, 1400'lü yıllardan kalma Osmanlı mezarlıkları bulunur. Burası Bosna Hersek’in en eski mezarlığı olarak kabul edilir. İzzetbegoviç'in buraya gömülme nedeni, ölmeden önce şehitlerin yanında defnedilmeyi vasiyet etmesidir. Şu anda Saraybosna Müzesi, toprak altında kalan Osmanlı mezar taşlarını ortaya çıkarmak için özel çalışmalar yürütmeye devam eder.
İkinci Dünya Savaşı sırasında hayatını kaybedenlerin isimleri, özel eşyaları ve fotoğrafları Yahudi Müzesi'nde sergilenir. 1581 yılından kalma sinagog, müzeye ev sahipliği yaparken aynı zamanda bağımsız bir ibadet alanı olarak da kullanılır. Tavandan sarkıtılan devasa kitap üzerinde tüm isimlerin yer aldığı müze, savaşın trajedisini ziyaretçilere aktarma konusunda başarılıdır.
Gallery 11/07/95, 1992-1995 yılları arasındaki Bosna Savaşı'nın derin izlerini unutturmamak amacıyla kurulmuştur. 2012 yılında açılan galeri, multimedya sunum teknikleri kullanarak savaşın acılarını ziyaretçilere aktarır. Galeride fotoğraflar, kısa belgeseller, gerçek savaş görüntüleri, belgeler ve röportajlar gibi çeşitli materyaller sergilenir. Ziyaretçilerden giriş ücreti alınmayan galeri, savaşın unutulmaması gereken yönlerini gözler önüne serer.
Saraybosna'da yaşayan Katolik topluluklar için önemli ibadet yerlerinden biri olan olan Saraybosna Katedrali, Neo-Gotik üslubuyla dikkat çeker. "İsa’nın Kutsal Kalbi Katedrali" olarak da bilinen yapı, 19. yüzyılda Macar mimar Josip Vancas tarafından tasarlanmıştır. Dış cephesi ve iç dekorasyonuyla büyüleyen katedral, ziyaretçiler tarafından sıklıkla Notre Dame Kilisesi’ne benzetilir. Şehirdeki farklı dini toplulukların varlığını simgeleyen katedral, Saraybosna'nın tarihi ve kültürel zenginliğini yansıtır.
Miljacka Nehri’nin kıyısında bulunan İnat Kuca, ilginç hikayesiyle dikkat çeken yapılar arasındadır. Avusturya-Macaristan döneminde, merkezdeki pek çok yapının yıkımı kararı alınırken, evin sahibi evini yıktırmayı reddeder. Fakat nehrin karşı tarafında evin birebir aynısının inşa edilmesi şartıyla yıkıma izin verir. Böylece ev, yeni yerine taşınır. Geniş ev bugün restoran olarak hizmet vermeye devam eder. İnat Evi, Saraybosna’nın dirençli ruhunu ve tarihini gözler önüne seren önemli mekanlar arasında sayılır.
Saraybosna'nın en turistik caddelerinden biri olan Ferhadiye Caddesi, şehrin tarihi ve kültürel dokusunu yansıtan önemli yerler arasındadır. Mağazalar, barlar ve çeşitli dükkanlarla dolu olan cadde, her gün turistlerle dolup taşar. Başçarşı’nın sonuna kadar uzanan cadde aynı zamanda Saraybosna Katedrali, Sonsuz Ateş ve Kutsal Kalp Kilisesi gibi önemli yapılara ev sahipliği yapar. Geceleri de canlılığını koruyan cadde, şehrin sosyal hayatının merkezlerinden biridir.
-
Sonsuz Ateş (Vjecna Vatra)
Ferhadiye Caddesi’nin başında yer alan Sonsuz Ateş, Saraybosna’nın 2. Dünya Savaşı’ndan kurtuluşunu simgeleyen önemli anıtlar arasında yer alır. 1946 yılında inşa edilen anıt, hiç sönmeyen bir ateş ile ölenlerin anısını canlı tutar. 2011 yılında ciddi bir saldırıya uğramış olmasına rağmen önemli zarar görmemiştir. Halen anıt, Saraybosna’nın sembollerinden biri olarak varlığını sürdürür.
Saraybosna'da yer alan Sarı Kale (Yellow Bastion), şehir manzarasını 360 derece görmenizi sağlayan etkileyici seyir terasına sahiptir. 18. yüzyıldan kalma kale, geniş yeşil alanı ile birleşerek ziyaretçilere huzurlu bir ortam sağlar. 1878 yılında Avusturya-Macaristan ordularına karşı savunma amacıyla kullanılan kale, aynı zamanda burada yaşamını yitiren askerlerin mezarlarına da ev sahipliği yapar.
-
Savaş Çocukları Müzesi (War Childhood Museum)
2017 yılında açılan Savaş Çocukları Müzesi, savaşın çocuklar üzerindeki etkilerini gözler önüne seren özel mekanlar arasındadır. Jasminko Halilovic'in girişimiyle kurulan müze, oyuncaklardan kıyafetlere, mektuplardan resimlere kadar pek çok materyali sergiler. Müzede ayrıca video sunumlar ve sözlü anlatımlar ile çocukların savaş yıllarında yaşadığı trajedilere tanıklık edebilirsiniz. Müze, 3 bin kadar nesne ile zengin bir koleksiyona sahip olup, 2018 yılında "Avrupa Konseyi Müze Ödülü" ile onurlandırılmıştır.
Saraybosna'nın doğal güzelliklerini keşfetmek isteyenler için Trebevic, mükemmel bir destinasyondur. Bosna Hersek turistik yerler arasında yemyeşil doğası ve temiz havasıyla huzur veren bölge, Sırbistan sınırına yakın konumdadır. Trebevic Dağı’nda yer alan teleferik, ziyaretçilere geniş şehir manzarası sunar. Tepe noktasında bulunan kafe ve restoranlarda soluklanabilirsiniz. Trebevic, aynı zamanda dağcılık ve diğer doğa sporları için de ideal yer arasındadır.
Balkan ülkeleri içerisinde en yüksek zirvelerden biri sayılan Bjelasnica Dağı, 2065 metrelik yüksekliğe sahiptirr. Dinar Alpleri'nin bir parçası olan dağ, özellikle kış aylarında kayak yapmak isteyenler için popüler destinasyonlar arasındadır. Kayak merkezleri ve yürüyüş parkurları ile bilinen dağ, ziyaretçilere hem yaz hem kış aylarında çeşitli aktiviteler sunar. Ayrıca 2019 yılında "Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali"ne ev sahipliği yapmıştır.
Saraybosna’nın kalbinde yer alan Milijacka Nehri, kartpostallık manzaralarıyla ünlüdür. Göz alıcı nehir, tarihsel önemiyle de dikkat çeker. Bosna tarihinde önemli yere sahip olan Keçi Köprüsü ve Latin Köprüsü, Milijacka Nehri üzerinde yer alır. Şehri ortadan ikiye bölen Milijacka Nehri, sakin atmosferiyle ziyaretçilere huzurlu yürüyüşler sunarken, 10 km’lik özel bir koşu parkuruna da ev sahipliği yapar.
Saraybosna'nın tarihi yapılarından biri olan Milli Kütüphane, Avusturya-Macaristan döneminden kalma mimarisiyle öne çıkar. Bölgede "Vijecnica" olarak bilinen yapı, savaş yıllarında büyük zarar görmüştür. 1990'lı yılların başındaki savaş sırasında yaklaşık 2 milyon eser kütüphanede yanmıştır. Savaşın ardından onarılan ve 2014 yılında yeniden açılan kütüphane, Bosna halkının yeniden doğuşunun sembolü olmuştur.
-
Hünkar Camii (Careva Dzamija)
Milijacka Nehri’nin yanında yer alan Hünkar Camii, "Careva Dzamija" adıyla da bilinir. 15. yüzyılda İshak Bey tarafından inşa edilen cami, sade mimarisiyle dikkat çeker. Orijinali ahşap olan cami, çıkan bir yangında ciddi hasar gördükten sonra aslına sadık kalınarak yeniden inşa edilmiştir. Hünkar Camii, Saraybosna’nın en özel dini mekanlarından biri olarak mimari estetiğiyle ziyaretçilerini etkiler.
Pocitelj şehrinde bulunan Krizevac, Haç Dağı ya da Çapraz Dağı olarak da bilinen önemli dağlar arasındadır. 500 metrelik yüksekliğe sahip olan dağın zirvesinde, 15 Mart 1934 tarihinde yerleştirilen haç biçiminde özel anıt bulunur. Özellikle Hristiyan turistler tarafından ziyaret edilen Krizevac, yıl boyunca kafileler halinde gelen ziyaretçilere ev sahipliği yapar. Dağa giriş için herhangi bir saat sınırlaması olmadığından her daim halka açıktır.
Başçarşı'nın sembolik yapılarından biri olan Saat Kulesi, Saraybosna’nın en önemli tarihi yapıları arasında yer alır. 17. yüzyılda inşa edilen kule, yangın nedeniyle ciddi hasar gördüğünden daha sonra kapsamlı bir onarımdan geçirilmiştir. 30 metre yüksekliğindeki kule, Gazi Hüsrev Bey Camisi’nin hemen yanında bulunarak ziyaretçilere şehir manzarasını sunar. Öte yandan akşam saatlerinde özel ışıklandırmasıyla şehre canlılık katar.
-
Sırp Ortodoks Katedrali (Saborna Crkva u Sarajevu)
1863 yılında yapımına başlanan Sırp Ortodoks Katedrali, beş yıl süren inşa sürecinin ardından tamamlanmıştır. Barok mimari izleri taşıyan büyük dini yapı, Bosna Hersek ve Balkan coğrafyasının en önemli katedrallerinden biridir. Katedralin girişinde Papa 2. Jean Paul’un heykeli bulunurken, iç mekan süslemeleri ve vitray çalışmaları dikkat çeker. Beş ayrı kubbesi olan katedralin bahçesi de görülmeye değerdir.
Bosna Hersek’in en turistik köylerinden biri olan Poçiteli, Blagay ve Kravice Şelalesi arasında konumlanmıştır. Türk köyü olarak bilinen alan, özellikle UNESCO’nun resmi listesine dahil edilen Visoko Kalesi ile ünlüdür. Mostar’a 30 dakikalık mesafede bulunan köy, taş sokakları ve huzurlu atmosferi ile ziyaretçilerin ilgisini çeker. Neretva Nehri’ne komşu olan köyün restorasyonu, Dünya Bankası’nın katkılarıyla gerçekleştirilmiştir.
-
Bakırcılar Çarşısı (Kazandziluk)
Başçarşı’nın girişinde yer alan Bakırcılar Çarşısı, Saraybosna’nın otantik alışveriş mekanlarından biridir. 15. yüzyıldan beri aktif olan çarşı, yöre halkı tarafından "Kazandziluk" olarak bilinir. Burada yer alan onlarca bakır atölyesinde cezveler, süs eşyaları ve çeşitli bakırdan yapılmış ürünler bulabilirsiniz. El sanatlarına ve nostaljik tasarımlara ilgi duyuyorsanız çarşıyı mutlaka ziyaret etmeniz önerilir.
Mostar'a 39 km uzaklıkta bulunan Kravice Şelaleleri, doğal güzellikleri ile büyüleyici tabiat harikalarından biridir. 25 metre yükseklikten akan şelaleler turkuaz yeşili suyu ile görsel bir şölen sunar. Şelalenin döküldüğü Kravice gölü, yüzmek için ideal bir yer olmasına rağmen derin olduğu için dikkatli olunmalıdır. Şelalelerin çevresinde 120 metrekarelik girişi ücretsiz olan bir amfi tiyatro da bulunur.
Blagaj'da bulunan Alperenler Tekkesi, 1522 yılında inşa edilen köklü derviş evlerinden biridir. Tekke, Antik Ortaçağ ve Osmanlı Dönemi'nden kalan yapılarıyla dikkat çeker. Bölge halkına İslamiyet’i anlatma amacıyla kurulan tekkesi, günümüzde de aktif olarak kullanılır. Büyük bir kaya ile bitişik olan etkileyici yapı, müthiş nehir manzarasına sahiptir.
Saraybosna'ya 50 km uzaklıkta bulunan Konjic Kasabası, tarihi ve doğal güzellikleri ile ziyaretçilerin ilgisini çeker. Kasabanın en popüler destinasyonu olan Konjic Köprüsü, savaş sırasında yıkıldığı için aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiştir. Ayrıca Vardacka Camii de savaş döneminde zarar görmüş fakat restorasyon yapılmamıştır. Konjic, yöresel dilde "atların dinlediği yer" anlamına gelir.
-
Ali Paşa Camii (Alipasina Dzamija)
1500'lü yılların ortasında Hadım Ali Paşa tarafından inşa edilen Ali Paşa Camii, Saraybosna'da Osmanlı dönemine ait önemli dini yapılardan biridir. "Alipasina Dzamija" olarak bilinen cami, klasik Osmanlı stilini yansıtır. Gösterişli bir mimariye sahip olmasa da keskin oranları ile dikkat çeker. Avusturya-Macaristan işgali sırasında savunma amacıyla kullanılan cami, bugün de tarihi dokusunu koruyarak Ali Paşa'nın türbesine de ev sahipliği yapar.
-
Şişman İbrahim Paşa Camii
Pocitelj kentinde bulunan Şişman İbrahim Paşa Camii, 1500’lü yılların ortalarında inşa edilmiştir. Kubbeli yapıdaki cami, Bosna Savaşı sırasında büyük zarar görerek minare ve iki küçük kubbesi yıkılmıştır. Halkın desteğiyle 2001 yılında onarılarak yeniden hizmete açılmıştır. Halen günümüzde de aktif olarak kullanılan cami, ibadet saatleri dışında ziyaret edilebilir.
Pocitelj yakınlarında bulunan Skrka Gölü, Durmitor Milli Parkı'na yürüme mesafesindedir. Ücretsiz olarak giriş yapılabilen bu göl, özellikle çocuklu aileler için ideal bir tabiat güzelliğidir. Saraybosna şehir merkezine yaklaşık 65 km uzaklıkta olan gölün çevresinde, ahşap yapılar ve şirin evlerde konaklama imkanı bulunur.
Bosna Hersek’in en yüksek binası olan Avaz Twist Tower, 172 metre yüksekliği ile dikkat çeker. 39 katlı yapı, tüm Saraybosna'yı panoramik olarak görmenizi sağlar. Seyir terası 36. katta bulunan kule, yükseklik korkusu olmayan ziyaretçiler için idealdir. 2006 yılında yapımına başlanan kule, 2009 yılında tamamlanan Balkanlar'ın en yüksek ikinci yapısıdır.
Tuzla şehrinde bulunan Panonsko Jezero, yapay bir tuz gölüdür. Mineral ve tuz bakımından zengin olan göl, üç ayrı bölümden oluşur. Yaz aylarında plaj gibi kullanılan göl, çocuklar için özel su parklarına sahiptir. Çevresinde bulunan çok sayıda bar ve restoran ile Panonsko Jezero, Balkan turu yapan turistler için cazip destinasyonlar arasındadır.
Trebinje şehrinde yer alan Trebişniça Nehri, yaklaşık 185 km uzunluğundadır. Nehrin büyük kısmı yer altında aktığından dünyadaki ender örneklerden biri olarak kabul edilir. Bosna Hersek dışında farklı ülkelerin topraklarından da geçen Trebişniça Nehri, su gücü ile hem elektrik üretiminde hem sulamada aktif olarak kullanılır. Ayrıca dünyanın en uzun yeraltı nehirlerinden biri olarak da bilinir.
Mostar'da bulunan Koski Mehmed Paşa Camii, Osmanlı döneminden günümüze ulaşan tarihi yapılardan biridir. 1600'lü yıllarda inşa edildiği düşünülen caminin minaresine çıkılmasına izin verildiğinden şehir manzarası harika şekilde izlenebilir. Cami, medrese odaları, hazire ve şadırvan gibi bölümleriyle ilgi çeker.
Osmanlı dönemi Türk mimarisini yansıtan Bisceviç Evi, tarihi eserler ve çinilerle doludur. Günümüzde otel olarak da hizmet veren yapı, müze olarak da ziyaret edilebilir. Evin en ilginç özelliklerinden biri de çalışanların geleneksel Türk kıyafetleri giymesidir.
Spanish Square Mostar ya da Mostar İspanyol Meydanı, şehrin en merkezi alanlarından biridir. 1945'te Mostar için hayatını feda eden 21 İspanyol askerin anısına bu isim verilmiştir. Meydan, Mostar Köprüsü’ne ve Lenin’s Promenade’e yürüme mesafesindedir. Ayrıca Mostar’ın en geniş parkı olan Park Zrinjevac da bu meydanda bulunur.
Tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve kültürel zenginlikleriyle ziyaretçisine unutulmaz anılar sunan Bosna Hersek sokaklarında gezerken hem geçmişin izlerini hem modern yaşamın dinamizmini hissedebilirsiniz. Siz de benzersiz deneyimler yaşamak için Coral Tatil'in sunduğu Bosna Hersek turları ile seyahatinizi planlayabilir, bu güzel ülkenin tüm güzelliklerini keşfedebilirsiniz.