Osmanlı’nın ilk başkenti olan Bursa, doğal güzellikleri ile öne çıkar ve yeşil şehir olarak bilinir. Bunun yanı sıra tarihi ve kültürel bakımdan da oldukça dikkat çekici bir turizm merkezidir. Bu sayede Bursa gezilecek yerler bakımından oldukça zengin bir şehir ve her yıl oldukça fazla turisti ağırlar. Bursa’ya gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerler ve buralar hakkında bilgi almak için aşağıya bakabilirsiniz.
Ulu Camii
Bursa denince tabi ki akla ilk olarak Ulu Camii gelir. Şehrin simgesi haline gelen bu camii, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Ünlü seyyah Evliya Çelebi bu camiiye Bursa’nın Ayasofyası adını vermiştir. Osmangazi’de yer alan Ulu Camii, turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden olan Hanlar bölgesinde bulunur. İnşa tarihi 14. yy sonu ile 15. yy başına kadar uzanır ve 20 kubbeye sahip olması ile dikkat çeker.
Koza Han
Tarihi ve kültürel bir tatili seviyorsanız, Bursa’ya geldiğinizde mutlaka Koza Han’ı ziyaret etmelisiniz. Ulu Camii’nin hemen yanında bulunan bu tarihi mekan, 15. yy’da II. Bayezid tarafından inşa ettirilmiş bir kervansaraydır. 2 katlı olan bu hanın içinde toplam 95 oda bulunur ve ilk yapıldığı dönemde ipek ticareti konusundaki ününü hâlâ devam ettirir. Ayrıca han içinde yalnızca dükkanları gezmekle kalmaz, bu tarihi yapı içinde oturup bir şeyler içebilir ve dinlenebilirsiniz.
Yeşil Türbe
Dini ve sanatsal açıdan öne çıkan Yeşil Türbe, Bursa’da mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılardan bir diğeridir. 1421 yılında inşa edilmiş olan bu türbenin içinde Çelebi Mehmet’in ve aile üyelerinin mezarları bulunur. Osmanlı döneminde büyük bir öneme sahip olan Yeşil Türbe, sekizgen bir formdadır. İznik çiniciliğinin her bir detayını bu türbede görmek mümkündür.
Muradiye Külliyesi
Bursa’nın en önemli tarihi değerlerinden biri olan Muradiye Külliyesi, 1425-1426 yılları arası inşa edilmiştir. İçinde medrese, cami, hamam, türbe ve imarethane bulunan bu külliye, Osmanlı döneminin mimarisini oldukça yansıtır. Bursa’nın gezilecek yerleri arasında hem mimarisi hem de tarihi yapısı ile öne çıkar. Mistik bir ortam sunan Muradiye Külliyesi’nde Osmanlı döneminden kalma mezar taşlarını da görebilirsiniz.
Türk İslam Eserleri Müzesi
İslami ve dini eserler bakımından ülkemizin öne çıkan şehirlerinden olan Bursa, oldukça köklü bir geçmişe sahip. Yeşil Medrese olarak da bilinen bu müze, açık ve kapalı teşhir alanlarında pek çok eser sunar. Eserlerin çoğu Osmanlı ve Selçuklu döneminden kalmadır. 13. ve 20. yy’a ait çini, seramik, ahşap, oyma, kakma ve sikkeleri burada görebilirsiniz.
Uzun Çarşı
Bursa’daki en eski çarşılardan olan Uzun Çarşı, 15. yy’da inşa edilmiş olup o dönemden bugüne kadar şehrin en önemli alışveriş merkezlerinden birini oluşturur. İçinde 100.000’den fazla dükkan olduğu söylenen bu çarşı, şehir merkezine çok yakın bir konumda yer alır. Günümüzde yalnızca 80 dükkanın hizmet verdiği Uzun Çarşı’da yöresel ürünleri, tekstil malzemelerini, otantik bıçak ve bakırları görebilirsiniz. Ayrıca Bursa’nın en sevilen lezzetlerini de burada tadabilirsiniz.
Irgandı Köprüsü
Ülkemizde bulunan en ilgi çekici köprülerden biri olan Irgandı Köprüsü, Bursa’ya gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden. 1442 yılında inşa edilen bu köprü, geleneksel Osmanlı mimarisini oldukça iyi bir şekilde yansıtır. İçinde 32 dükkan bulunur ve eşsiz bir manzara sunar. Gökdere üzerine kurulu olan bu köprü, Bursa’nın Osmangazi ve Yıldırım ilçelerini birbirine bağlar. 2004 yılında son restorasyonu tamamlanmış olup geleneksel ürünlerin sunulduğu bu köprüde oldukça sıcak bir atmosfer yakalayabilirsiniz.
Bursa Atatürk Evi Müzesi
Bursa’nın gidilebilecek yerleri arasında en etkileyici önemli müzelerinden biri olarak Bursa Atatürk Evi Müzesi öne çıkar. Çekirge Caddesi’nde yer alan bu müzenin en önemli özelliği, isminden de anlaşılabileceği gibi Atatürk’ü ağırlamış olması. Bursa Belediyesi tarafından yaptırılıp Atatürk’e hediye edilen bu köşk, Cumhuriyet’in 50. yılı şerefine müzeye çevrilmiş ve halka açılmıştır. 2 katı dışında bodruma ve çatıya sahiptir. Dış mimarisine bakıldığında ise Fransız stili kullanıldığı görülebilir. Köşkün içinde yer alan eşyalar ise Atatürk orada kaldığı süre boyunca kullanıldığı orijinal eşyalardır.
Hünkar Köşkü Müzesi
Müze ve restoran olarak hizmet veren Hünkar Köşkü, zamanında Atatürk’ü ve Kurtuluş Savaşı komutanlarını ağırlamış bir köşktür. Abdülmecit Han’ın Bursa’ya geldiğinde konaklaması amacıyla inşa edilen bu yapı, 19. yy’da yapılmış olup 19 günde tamamlanmıştır. Uludağ’ın eteklerinde yer alan köşk, yemyeşil bir doğa manzarasına sahiptir. İç kısmında yer alan müze bölümü özellikle dikkat çekiyor. Burada Atatürk’ün yatak odasını, yemek odasını, kabul salonunu ve havuzlu salonu görebilirsiniz.
Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi
Modern mimarisi ve görkemli yapısı ile öne çıkan Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, yalnızca ülkemizde değil dünyada da tanınır. Osmanlı’nın başkenti olan Bursa’nın fethini ve sonraki süreci, tıpkı o dönemlerdeymişsiniz gibi hissetmenizi sağlar. Kubbe tasarımına sahip bu müze içinde 360 derece panoramik bir görüntü vardır.
Tophane Saat Kulesi
Bursa’ya gelen hem yerli hem de yabancı turistlerin oldukça dikkatini çeken yapılar arasında Tophane Saat Kulesi yer alır. 1905 yılında inşa edilen bu kule, Tophane Parkı içinde bulunur ve etkileyici mimarisi ile görenleri büyülemeyi başarır. En üst kısmına çıktığınızda Bursa’yı panoramik olarak görebilirsiniz. Bunun için 89 basamaklı bir ahşap merdiveni çıkmanız gerekir. 6 katlı ve 33 metre yüksekliğe sahip olan bu kule, Bursa’nın en güzel yerleri arasında öne çıkar.
Balibey Han
Etkileyici mimarisi ile dikkat çeken Balibey Han, Osmangazi’de yer alır. Kapalı Çarşı’daki dükkanlara mal vermek için inşa edilen bu 3 katlı hanın tarihi 15. yy’a dayanır. Klasik Osmanlı mimarisini yansıtan Balibey Han, toplam 64 odaya sahiptir. Geceleri aydınlatıldığı zaman sunduğu manzara ile oldukça büyüleyici görünür. İçinde pek çok el sanatları dükkanları olup bu dükkanlarda Bursa’nın yöresel ürünleri satılır.
Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi
Türkiye’nin ilk ve tek Anadolu arabaları müzesi olma özelliğine sahip bu müze, geçmişten günümüze gelen pek çok araba modelini sunar. 2600 yıl öncesinde kullanılan tekerlekleri ve faytonları görebileceğiniz gibi Tofaş’ın farklı dönemlerde ürettiği otomobilleri de görebilirsiniz. Müzenin bahçesine çıktığınızda ise eski dönemden kalma pek çok yapıyı görme imkanı elde edebilirsiniz.
Karagöz Müzesi
Bursa’nın sembolü olan Karagöz Anıtı’nın hemen karşısında yer alan Karagöz Müzesi, ünlü Çekirge Caddesi’nde bulunur. Ülkemizin geleneksel gölge oyunları ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak ve eskileri yad etmek için bu müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Müzenin alt katında gölge oyunları sergilenen bir sahne vardır. Ayrıca müzenin içinde Karagöz-Hacivat galerisi, ihtisas kütüphanesi, kukla galerisi ve tasvir yapım atölyesi de yer alır.
Cumalıkızık Köyü
700 yıldan uzun bir geçmişe sahip olan Cumalıkızık Köyü, Osmanlı mimarisini en güzel yansıtan yerlerden biri. 2014 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan bu köyde göreceğiniz bütün evler ve sokaklar, size açık bir müze gezisi yaşatır. Uludağ’ın eteklerinde bulunur ve yaz aylarında serinliği ile turistleri kendine çekmeyi başarır. Ayrıca turistik açıdan bu kadar geliştiği için pek çok küçük pansiyona da ev sahipliği yapar. Bursa otelleri arasından seçim yaparken Cumalıkızık’ı da değerlendirebilir ve samimi pansiyonlarda konaklayarak tatil keyfinizi farklı bir boyuta taşıyabilirsiniz.
Bursa Kalesi
Günümüzde ayakta kalmayı başarmış olan Bursa Kalesi, şehirde tarihi bir gezi yapmak istediğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biridir. Yaklaşık 3,5 km uzunluğa sahip surları ile oldukça etkileyicidir. Aynı zamanda 14 burç ve 5 kapıdan oluşur. Ortapazar Caddesi’nde bulunan Saltanat Kapısı ise ana giriş kapısı olarak kabul edilir. Balibey Han’ın tam olarak karşısında yükselen bu kale, moloz taşlardan ve bloklardan yapılmıştır. Tarihinin ise MÖ 1. yy’a kadar dayandığı tahmin edilir.
Bursa Arkeoloji Müzesi
Arkeolojik açıdan oldukça büyük bir öneme sahip olan Bursa, pek çok tarihi esere ev sahipliği yapar. Bu nedenle şehirde 25.000 eserlik büyük bir arkeoloji müzesi bulunur. Bazı eserler, MÖ 3000 yılına kadar dayanır. Oldukça ilgi çekici esere ev sahipliği yapan bu müze, geniş kapsamlı sergisi ile arkeolojiye ilgisi olanların dikkatini çeker. Kybele heykelleri, Roma dönemi taş eserleri, pişmiş toprak eserler ve Zeus-Herakles tasvirleri gibi pek çok eser müzede sergilenir.
İznik ve İznik Gölü
Bursa merkeze 16 km uzaklıkta bulunan İznik, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini görebileceğiniz yerlerden biri. Ayrıca İznik Gölü ve etrafında bulunan el değmemiş güzellikler sayesinde doğanın içinde de vakit geçirebilirsiniz. Çinileriyle ilgi çeken İznik’e gittiğinizde hem tarihi hem de doğal güzellikleri görebileceğiniz bir gezi gerçekleştirebilirsiniz. Türkiye’nin 5. en büyük tatlı su gölü olarak kabul edilen İznik Gölü, 11 km genişliği ile oldukça büyüleyici bir yapıdadır. Küçük balıkçı teknelerini görebileceğiniz bu gölü ziyaret ederek şehirden uzak sakin ve sessiz bir tur yapabilirsiniz.
Gölyazı
Bursa’ya 44 km mesafede yer alan Gölyazı, manzarası ile doğa severleri kendine çeker. Bursa’nın en popüler adreslerinden olan Gölyazı’nın geçmişi ise MÖ 6. yy’a kadar uzanır. Roma döneminden kalma önemli tarihi hazinelere ev sahipliği yapmakla birlikte Osmanlı ve Bizans döneminde de dikkat çeken bir yer olduğu için bu dönemlerden de izler taşır. Hem el değmemiş doğası hem de tarihi ve kültürel yapısı ile birçok ögeyi bir arada görebilmenizi sağlar.
Kültürpark
Bursa merkezde gezilecek yerler arıyorsanız, hem sosyal hem de kültürel etkinlikleri ile öne çıkan Kültürpark’ı ziyaret edebilirsiniz. Yaklaşık 400 bin metrekare alana kurulu olan bu parkın içinde Açık Hava Tiyatrosu, Arkeoloji Müzesi, konservatuar gibi pek çok yapı bulunur. Aynı zamanda 1963 yılından beri Kültürpark’ta, Uluslararası Bursa Festivali düzenlenir. Buranın bir diğer önemli özelliği ise Bursa’da düzenlenen ilk yeşil alan olmasıdır.
Atatürk Kent Ormanı
Şehir merkezine yalnızca 10-12 km mesafede bulunan Atatürk Kent Ormanı’nı, Bursa’ya geldiğinizde mutlaka ziyaret etmelisiniz. Şehrin gürültüsünden ve karmaşasından uzaklaşmak için bu orman oldukça iyi bir ortam sunar. Yemyeşil bir doğa içinde temiz hava almak, çeşitli spor aktiviteleri yapmak ve manzara izlemek için Atatürk Kent Ormanı sizleri bekliyor.
Arap Şükrü Sokağı
Bursa’da eğlence denince akla ilk gelen adres, Arap Şükrü Sokağı olur. Osmangazi’de yer alan bu sokakta rakı, balık, fasıl, sohbet geceleri düzenlenir. Mekanlardan ve çalgıcılardan yükselene müzik sesleri ile sokak sıcak ve enerji dolu bir hava sunar. Bursa merkeze oldukça yakında bulunan bu sokakta özellikle geceleri çok eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.
Bursa Teleferik
Türkiye’nin ilk teleferik hattı olan Bursa Teleferik, 1963 yılında hizmete açılmıştır. 8.837 metre uzunluğa sahip hattı ile dünyanın en uzun teleferik hatlarından biri olma özelliği taşır. 1500 kişi yolcu kapasitesi ve 140 kabini ile Bursa Teleferik, oldukça fazla kişiyi ağırlayabilir. Kadıyayla İstasyonu ile Sarı Alan İstasyonu ve 2. Bölge Oteller İstasyonu’ndan sonra Uludağ Kayak Merkezi’ne kadar gider. Bursa şehir manzarasını izleyebileceğiniz bu teleferik ile kabinde 8 kişiye kadar 30 dakika seyahat edebilirsiniz.
Uludağ Kayak Merkezi
Bursa merkeze 31 km uzaklıkta bulunan Uludağ, 2.543 metre yüksekliğe sahiptir. Yalnızca ülkemizin değil dünyanın da en popüler kayak merkezlerinden olan bu dağ, mükemmel kayak pisti ve doğası ile öne çıkar. Turizm olanaklarının oldukça geliştiği Uludağ, pek çok 5 yıldızlı otele, ahşap eve ve bungalova ev sahipliği yapar. 11.334 hektarlık oldukça geniş bir alanı kapsayan Uludağ Kayak Merkezi’nde her yaş için eğitimler ve kayak okulları da bulunur.
Mudanya
Bursa’nın Marmara Denizi kıyısında yer alan Mudanya, turistik bir ilçe olarak öne çıkar. İstanbul’dan buraya feribot ile 1,5 saatte gelmek mümkün. Turizm açısından gelişmiş olduğu için hem yaz tatillerinde hem de hafta sonları oldukça fazla kişi tarafından ziyaret edilir. Ayrıca sahil kıyısında bulunan kafeler, restoranlar ve çay bahçeleri ile dikkat çeker. Bursa çevresi gezilecek yerler arıyor ve aynı zamanda denize girmek istiyorsanız, Mudanya tam size göre. Denize girebileceğiniz plajlardan bazıları; Kumsal Plajı, Burgaz Altınkum Plajı, Eğerce Plajı, Eşkel Plajı’dır.
Saraybosna Kardeşlik Müzesi
Bursa merkezdeki Şehreküstü Meydanı’nda bulunan bu çeşme, Bosna Hersek ile kardeşlik ilişkisini temsil eder. Saraybosna’daki orijinal çeşme ile aynı tasarıma sahiptir. 2007 yılında Saraybosna’da Starigrad Beldesi ile yapılan kardeşlik protokolünü simgelemesi amacıyla bu çeşme inşa edilmiştir. Ortak bir miras değerine sahip bu çeşmeyi Bursa’ya geldiğinizde ziyaret edebilirsiniz.
Oylat Mağarası
3 milyon yaşa sahip Oylat Mağarası, dünyanın keşfedilen en eski mağarası olma özelliğini taşır. Aynı zamanda dünyanın en büyük 2. mağarasıdır. Devasa koridorlara sahiptir ve bu koridorların yüksekliği 95 metreye kadar ulaşır. Bu mağaranın içinde binlerce yılda oluşmuş sarkıtları, dikitleri ve mağara göletlerini görebilirsiniz. Yılın tüm mevsimlerinde sıcaklığı 18 derece ve nemi de %90 olacak şekilde sabit kalır.
Ağlayan Çınar
Bursa meşhur yerleri arasında yer alan Ağlayan Çınar, Gölyazı’da bulunur ve her yıl binlerce kişi bu ağacı ziyaret eder. 150 yaşında olduğu tahmin edilen bu ağaç, bir anıt ağaç olarak nitelendirilir. Bu ağacın çevresinde bulunan çay bahçesinde oturarak dinlenebilir ve devasa kovukların fotoğrafını çekebilirsiniz. Ayrıca Kurtuluş Savaşı sonrası yaşanan mübadelede bir Rum kızı ile Türk gencinin aşkına konu olan ağacın ilginç hikayesi de sizi etkileyebilir.
Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu
Bursa denince akla gelenlerden biri de tiyatrodur. Bursa’nın ilk tiyatrosu olan Ahmet Vefik Paşa tiyatrosu da bu nedenle oldukça büyük bir önem taşır. Atatürk Caddesi’nde oldukça merkezi bir konumda bulunan bu tiyatro, 1938 yılında halk evi olarak yapılmış, 1952’de sinema salonuna dönüştürülmüş ve 1957 yılında yenilenerek tiyatro binası haline getirilmiştir.
Fransız Kilisesi
Bursa’ya gelen yabancı turistlerin oldukça sık ziyaret ettiği Fransız Kilisesi, tarihi ve mimari yapısı ile oldukça dikkat çeker. 19. yy’da inşa edilen bu kilisenin ilk adı Santa Maria Kilisesi olup 2004 yılında kültür merkezine dönüştürülmüştür. Gotik tarzı kemerli pencereleri ile oldukça dikkat çeken bu kilise, Bursa’nın önemli tarihi eserlerinden biridir.
Bursa’da konaklama için aradığınız kriterlere uygun otelleri Coral Tatil’de bulabilir, tüm bu doğal ve tarihi güzellikleri ziyaret edebilirsiniz.