Masmavi denizi, yemyeşil doğası, destanlarla dolu geçmişi, antik çağlara uzanan binlerce yıllık zengin tarihi, etkileyici anıtları, mavi bayraklı plajları ve tatil beldeleri ile Çanakkale, ülkemizin en güzel şehirlerinden biri. Muhteşem bir kahramanlık öyküsüne sahip Çanakkale ilçeleri ve beldeleri ile görülmeye değer.
Marmara ve Ege bölgeleri içerisinde toprağı bulunan şehir, antik dünyanın en önemli iki kenti olan Assos Antik Kenti ve Truva Antik Kenti’ne ev sahipliği yapıyor. Çanakkale’de gezilecek tarihi yerler epey fazla. Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş dönemlerinde adını altın harflerle yazdıran destan yazılmış bu toprakları keşfetmeye hemen başlayabiliriz.
Çanakkale Şehitlik gezilecek yerler listemizin ilk sırasında yer alıyor. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan Çanakkale Şehitleri Anıtı’nı ziyaret ettiğinizde yazılan kahramanlık destanını ruhunuzda hissedeceksiniz. Çanakkale Deniz Zaferi’nin atmosferini iliklerinize kadar hissettiren anıt, yaklaşık 42 metre yüksekliğinde.
Çanakkale Savaşı’nda şehit düşen askerlerin anısına yaptırılan Çanakkale Şehitlik Abidesi, kentin en önemli uğrak noktalarından biri. 1960 yılında ziyarete açılan ve dört sütun üzerine oturtulan Çanakkale Anıtı’nın tavanında mozaikten Türk bayrağı bulunuyor.
Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Kilitbahir Kalesi, Eceabat ilçesine bağlı bir köyde, Çanakkale denizine bakan bir tepede bulunuyor. Göz kamaştırıcı bir manzaraya sahip olan kalenin iç odalarını mutlaka gezmelisiniz. Gitmişken Çanakkale Boğazı’nın fotoğrafını çekmeyi unutmayın!
Her yıl 25 Nisan’da Anzaklar tarafından ziyaret edilen Anzak Koyu, Gelibolu Yarımadası’nda yer alıyor. Temiz bir kumsala sahip. Yeni Zelandalı ve Avustralya askerlerinin çıkarma yaptığı koy olarak bilinen bu yere gittiğinizde bölge halkının anlatacağı hikayelere mutlaka kulak verin!
Çanakkale ve çevresindeki arkeolojik buluntuların sergilendiği müze, kent merkezine 2 km uzaklıkta. Şehrin tam kalbindeyken Çanakkale Arkeoloji Müzesi’ni görmeden dönmek olmaz.
1998 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklenen antik kent, Troya ismiyle de biliniyor. Gizemini dün gibi koruyan, Homeros’a ilham veren tarihi yer, dünya çapında ayrı bir üne sahip. Aynı zamanda Truva Atı’na da ev sahipliği yapıyor. Unutulmaz bir yolculuğun kapılarını aralayan antik kente kent merkezinden kalkan toplu taşıma araçları ile kolayca ulaşabilirsiniz.
Çanakkale’de mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri olan Troya Müzesi, Truva Antik Kenti’nin hemen girişinde yer alıyor. Müzede Neolitik Çağ’dan Tunç Çağı ve Demir Çağı’na kadar uzanan heykellerin, sikkelerin, yazıtların ve cam bileziklerin en güzel örneklerini inceleme şansı bulacaksınız.
Çanakkale kent merkezinde bulunan Saat Kulesi, külah tasarımı ve estetik mimarisi ile dikkat çekiyor. Kentin en bilinen simgesel yapılarından biri olan Saat Kulesi, 20 m yüksekliğinde. Feribot İskelesi’ne oldukça yakın olan Saat Kulesi’nin etrafındaki pasajlardan hemen hemen her ürünü bulabilirsiniz.
Köklü bir tarihe sahip olan Aynalı Çarşı, 1890’da Musevi cemaatinin önemli isimlerinden Eliyau Hallio tarafından yaptırılan Halyo Çarşısı olarak da biliniyor. Mısır Çarşısı’nın minyatürü olarak kabul edilen çarşıyı gezerken atmosferi hissetmek için ‘Çanakkale İçinde Aynalı Çarşı’ türküsünü dinleyebilirsiniz. Aynalı Çarşı’yı Çanakkale’de görmeniz gereken yerler arasına mutlaka eklemelisiniz.
Çimenlik Kalesi’nin yanında bulunan müze, Çanakkale Zaferi’nin mücadeleci ruhunu yansıtıyor. 1982 yılında inşa edilen müzede tarihin izlerini sürebileceğiniz pek çok değerli eşya bulunuyor. 1915 ruhunu yansıtan Nusret Mayın Gemisi’nin bir maketi de müzede yer alıyor. Asıl ismi Nusrat olan geminin içinde yazılan kahramanlık destanını anlatan simülasyonla tüyleriniz diken diken olacak.
Tarihi dokusu ile dikkat çeken Kemer Köyü sınırları içinde bulunan Parion Antik Kenti, Aşıklar Tepesi ve Roma Hamamları ile görülmeye değer.
Saros Körfezi girişinde konumlanan Gökçeada, Türkiye’nin en büyük adası olma özelliğine sahip. El değmemiş doğası ve berrak denizi ile öne çıkan Gökçeada’yı ziyaret ettiğinizde mutlaka Gökçeada Kent Müzesi ve Aya Marina Kilisesi’ne de gitmelisiniz.
Ayvacık ilçesinde yer alan alan Assos Antik Kenti’nin tarihi M.Ö. 900’lü yıllara dayanıyor. Anadolu’da yapılmış ilk tapınak olma özelliğine sahip Athena Tapınağı’na da ev sahipliği yapan Assos Antik Kenti, her yıl birçok kişi tarafından ziyaret ediliyor. Kenti ziyaret ettiğinizde mutlaka çevresindeki enfes deniz mahsullerinin sunulduğu restoranlarda bir öğününüzü yemelisiniz.
Ege Denizi’nin ikinci büyük adası olan Bozcaada, Türkiye’de ise üçüncü büyük ada konumunda. Adaya gittiğinizde gün batımının eşsiz manzarasına şahit olmadan sakın geri dönmeyin. Ayrıca manzara eşliğinde taze deniz ürünlerini de tatmayı unutmayın.
Çanakkale Savaşları esnasında hayatını yitiren 57. Alay’a ithafen yaptırılan anıt mezarı ziyaret ederken tarifi zor duygular yaşayacaksınız.
Doğal güzellikleriyle Çanakkale’de keşfedilmesi gereken mekanlar arasında yer alan Kömür Limanı, dalış için oldukça elverişli. Kartpostalları andıran güzellikte olan liman, Fındıklı Köyü’nde bulunuyor.
İncecik kumu ve turkuaz rengi denizi ile Bozcaada’nın en ünlü plajı Ayazma Plajı, su sporları tutkunlarının uğrak yeri. Plajdan dönerken çevresinde sıralanan restoranlarda kesinlikle bir akşam yemeği yemelisiniz.
33.000 hektarlık alanı kapsayan milli park, Eceabat ilçesinin büyük bir bölümünü içine alıyor. Birleşmiş Milletler tarafından da koruma alanı olarak belirlenen mekan, çadırını alıp kamp yapmak isteyenleri bekliyor.
Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalma bir balıkçı köyü olan Babakale, muhteşem bir manzaraya sahip Polante Feneri’nin karşısında konumlanıyor. Geçmişte korsanların uğrak yeri olan köy, Ayvacık ilçesine bağlı.
Lidya, Bergama, Pers, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu’na ev sahipliği yapan Küçükkuyu, Ayvacık ilçesinde yer alan küçük bir tatil beldesi. Küçükkuyu’dan dönerken antik dönemlerden bu yana şifa dağıtan Afrodit Kaplıcaları ile Sarıkız Tepesi’ne de mutlaka uğramalısınız.
Yeşil ile mavinin buluştuğu bir noktada konumlanan Assos Sokakağzı Plajı, huzurlu atmosferi ve saf doğası ile öne çıkıyor. Sahil boyunca sıralanan pansiyon ve butik otellerde konaklayarak unutulmaz bir gün geçirebilirsiniz.
Mermer Burnu olarak da bilinen Akvaryum Koyu, profesyonel dalış ve su altı sporlarının değişmez adreslerinden. Akvaryum Koyu’na dalış yapmak, muhteşem manzara eşliğinde yürüyüşe çıkmak ya da kamp için kesinlikle uğramalısınız.
Lidya, Bergama, Pers, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu’na ev sahipliği yapan Küçükkuyu, Ayvacık ilçesinde yer alan küçük bir tatil beldesi. Küçükkuyu’dan dönerken antik dönemlerden bu yana şifa dağıtan Afrodit Kaplıcaları ile Sarıkız Tepesi’ne de mutlaka uğramalısınız.
Şehir merkezine olan yakın konumu ile yaz aylarında oldukça kalabalık olan Güzelyalı Plajı, serin suları ile benzersiz bir deneyime davet ediyor. Plajda bulunan işletmelerden güneş ve şezlong kiralayabilir, güneşin tadına doyasıya varabilirsiniz.
Ezine ilçesinde konumlanan Geyikli Sahili, Bozcaada manzaralı keyifli bir yüzme deneyimi vadediyor. Tertemiz havanın ve cam gibi denizin tadını çıkardıktan sonra Geyikli’nin rengarenk çiçeklerle süslenen sokaklarını gezebilirsiniz.
Kumsalı ve tertemiz denizi ile ile yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan Dardanos Plajı, Çanakkale kent merkezinde bulunuyor. Rüzgar sörfü için oldukça uygun olan plaj, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bünyesinde hizmet veriyor.
12 metre yüksekliğindeki Tarihe Saygı Parkı, Eceabat’ta Zübeyde Hanım Meydanı’nda yer alıyor.
Sakin ve tenha bir koy olan Kumburun Taşkapı Koyu, mis kokulu çam ağaçlarının arasında Ezine ilçesinde yer alıyor.
Lagün Gölü ile ünlü Büyük Kemikli Burnu, Saroz Körfezi’nde bulunuyor. Huzurlu bir deneyim vadeden bölgeyi ziyaret ettiğinizde Tuzla Koyu’na da gitmeyi unutmayın.
Assos Antik Kenti’ne gittiyseniz mutlaka Adatepe Zeytinyağı Müzesi’ni de görmelisiniz. Ücretsiz olarak ziyaret edebileceğiniz müzede zeytin ve zeytinyağının tarihine tanıklık edebilirsiniz.
Kentin en popüler rotalarından biri olan Kordon, yürüyüş yolları ile Truva Atı’na ev sahipliği yapıyor. Keyifli bir yürüyüş yapmak ve deniz manzarası eşliğinde çay içmek için kesinlikle Kordon’a uğramalısınız.
Sarp kayalarla çevrili korunaklı yapısı ile dikkat çeken Gizli Liman Koyu, Gökçeada ilçesinin Uğurlu Köyü’nde yer alıyor. Kalabalıktan uzak dingin bir tatil deneyimi için ismi gibi bu koyu ziyaret edebilirsiniz. El değmemiş çam ormanları arasında çadır kurabilirsiniz.
Ezine ilçesinin sınırları içinde kalan Kestanbol Kaplıcaları; aile hamamları, konaklama hizmetleri, açık ve kapalı termal havuzları ile pek çok imkana sahip. Şifalı sular ile yılın tüm yorgunluğunu üzerinizden atabilirsiniz.
Dünyanın farklı noktalarından doğa severleri ağırlayan Atikhisar Barajı, kent merkezine 15 km mesafede. Dünyaca ünlü baraj; meditasyon ve yoga kampları, olta balıkçılığı, dağ bisikleti turları, trekking ve kano gezileri için ideal.
Çanakkale ulaşım açısından pek çok avantaja sahip. Ziyaretçiler İstanbul’dan kente gitmek istediklerinde kara yolu başta olmak üzere hava yolu ve deniz yolunu tercih edebiliyor. İzmir ve Ankara’dan da kara yolu ve hava yolu ile Çanakkale kent merkezine ulaşmak mümkün. Tarihi kente tatil planı yaptıysanız Çanakkale otelleri için Coral Tatil web sitesini ziyaret edebilirsiniz.