Çin Seddi dünyaca ünlü tarihi eserler arasında yer alır. Etkileyici mimarisi, inşa edildiği döneme göre yapıda kullanılan ileri düzey yapım teknikleriyle öne çıkar. UNESCO tarafından 1987 yılında tescil edilerek Dünya Miras Listesi’ne alınmış bir yapıdır. Ayrıca, Çin’in öne çıkan tarihi ve turistik eserlerinden biridir.
Her yıl pek çok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen Çin Seddi’ni görmek ister misiniz? Çin Seddi’ni görmek için Uzak Doğu’ya kısa bir seyahat yapabilirsiniz. Peki Çin Seddi ne zaman inşa edildi? Dünyaca ünlü tarihi eser nerededir? Yapının mimari özellikleri nelerdir? Çin Seddi hakkında bilgileri ve daha fazlasını bu yazıda bulabilirsiniz.
Çin Seddi’nin Tarihi
Çin Seddi tarihinin milattan önce 7.yy’a kadar uzandığı düşünülür. Çin Seddi’nin ilk temeline ait izler bu döneme rastlar. Ancak seddin asıl inşa edildiği dönem ise MÖ 3.yy’da sonlarıdır. Çin Seddi’nin temeli MÖ 403 ve MÖ 221 yılları arasında atılmış, kısmi duvarlarının inşası MÖ 403 ve MÖ 221 yılları arasında gerçekleştirilmiştir. Bu bölgede Savaşan Hanedanlıklar dönemini kapsayan MÖ 221 yılında Çin Krallıkları belirli uzunlukta duvarlar inşa etmiştir. Qin Hanedanlığı döneminde ise Çin Seddi organize olarak inşa edilmeye başlanmıştır. Kral Qin Shi Huang bölgede önceki krallıkların inşa ettiği duvarları birleştirerek sürekli hale getirmiştir. MÖ 3.yy ile 17.yy arasında bu duvarlar Çinliler tarafından uzatılarak en son Ming Hanedanlığı döneminde Çin Seddi tamamlanmıştır.
Bugün görülen Çin Seddi’nin büyük bir kısmı Ming Hanedanlığı döneminde inşa edilmiştir. Hanedanlık kuzey sınırlarını savunmak üzere seddin duvarlarını genişleterek onarmış ve yapının çökmesini engellemiştir. Ancak tarihin belirli dönemlerinde yapı onarılarak günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır. Çin Seddi için en kapsamlı onarım çalışmaları Qing Hanedanlığı döneminde (1644 - 1912) gerçekleştirilmiştir. Ancak günümüze kadar Çin Seddi’nin belirli bölümleri yıkılarak harabeye dönmüştür. 20.yy’da ise Çin Seddi’nin yıkılan bölümleri onarılarak ve restore edilerek yapı dünyaca ünlü turistik ve tarihi bir merkez haline gelmiştir. Çin Seddi’nin zaman içerisinde kazandığı hüviyet ve etkileyici, özgün mimarisi nedeniyle de yapı 1987 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne alınarak tescillenmiştir.
Çin Seddi’nin inşasına MÖ 221 yılında başlanmıştır. Yapımı ise yaklaşık MS 17.yy’da tamamlanmıştır. 20.yy’a kadar da çeşitli onarımlar geçmiştir. Dolayısıyla Çin Seddi’nin inşası en uzun süren yapılardan biri olduğu söylenebilir. Bu süreç içerisinde yapı pek çok akın ve savaşa ev sahipliği yapmıştır. Farklı uygarlıklar döneminde yapımı devam eden seddin mimarisinde çeşitli medeniyetlerden izler bulunur.
Çin Seddi Nerededir?
Dünyaca ünlü yapılardan biri olan Çin Seddi Uzak Doğu’da yer alır. Çin’in kuzeybatısında yer alan yapı, uzunluğu sebebiyle ülkenin farklı bölgelerini de kapsar. Seddin bir ucu Bohay Körfezi’ne uzanırken diğer ucu ise Laolongtou bölgesinde sonlanır. Çin’in kuzey sınırı boyunca uzanan duvar; ülkenin başkenti Pekin’in yanı sıra İç Moğolistan, Sincan Uygur ve Ningşia özerk Bölgeleri, Hıbey, Şansi, Tianjin, Şaansi, Gansu, Çinghay, Cilin, Heylongciang, Hınan, Şandong, Liaoning gibi kentlerden de geçer. Çin’deki Gobi Çölü’ne oldukça yakın konumda bulunan Çin Seddi uzunluğundan dolayı ülkenin farklı coğrafi bölgeleri, kent ve eyaletlerinde yayılış gösterir.
Çin Seddi Ne Zaman Yapıldı?
Çin Seddi’ne ait kalıntılar incelendiğinde yapının ilk inşasına milattan önce başlanmıştır. Ancak akınlara karşı savunma amaçlı duvar yapımı devam ettiği için 17.yy’a kadar Çin Seddi’nin yapımı devam etmiştir. Yapı tamamlandıktan sonra ise belirli tarihi devirlerde hasar gördüğü için bakımı, onarımı yapılmıştır. Özellikle 20.yy’da önemli restorasyonlar yapılarak Çin Seddi 1957 yılında turizme kazandırılmıştır. 1987 yılında ise Çin Seddi kültürel ve tarihi önemi nedeniyle UNESCO tarafından tescillenmiştir. Çin Seddi inşası uzun zaman alan, farklı tarihi devirler ve uygarlıklar döneminde yapımı devam eden bir eser olma özelliğine sahiptir. Yapının inşasına MÖ 221 yılında başlanmış, 17.yy’da ise Çin Seddi tamamlanmıştır.
Çin Seddi Neden Yapıldı?
Çin Seddi’nin yapılışı hakkında tarihsel kaynaklara göre pek çok farklı rivayet vardır. Çin Seddi’nin yapılış nedenleri ile ilgili birtakım rivayetler şu şekildedir:
- Çin Seddi’nin yapılış amacı savaş akınlarına karşı ülkeyi korumaktır.
- Yapı ülkenin kuzey sınırını çizmek için inşa edilmiştir.
- Tarihsel dönemde kuzeyden gelen Moğol ve Türk akınlarını durdurmak için Çin Seddi’nin inşa edildiği belirtilir. Ancak farklı tarihi devirlerde Çin Seddi’nin duvarlarında meydana gelen yıkımlar akınları durdurmak için yapının yeterli olmadığını göstermiştir.
- Çin Seddi ülke içerisinde yaşayan beylikler veya krallıkların dışarıdan tek devlet gibi görünmesini sağlamak için inşa edilmiştir.
- Ülke içerisinde yaşayan vatandaşların başka devlet veya beyliklere göç etmesini engellemek için yapılmıştır.
- Bölgede yer alan beyliklerin uzun savaşlar sonunda esir düşen yöneticilerini burada sürgün ile cezalandırmak amaçlanmıştır.
Yapının inşa edilme nedenleri için tarihçiler tarafından ortaya atılan bu rivayetlerden genelgeçer olanı şüphesiz ülke sınırlarını akınlardan korumaktır. Farklı uygarlıklarda savunma amaçlı olarak kule, sur ve kaleler inşa edilmiştir. Böylece başka beylik veya devletlerden gelen saldırı ve akınların durdurulması amaçlanmıştır. Çin Seddi’nin en önemli özelliği ise muadillerine göre kilometrelerce uzanan duvarları sayesinde ülkenin kuzey sınırlarını güvence altına alması aynı zamanda dünyanın en uzun surlarına sahip olmasıdır.
Çin Seddi'nin Yapısı ve Mimari Özellikleri
Gobi Çölü’nden Bohay Körfezi’ne uzanan Çin Seddi dağlar, nehirler boyunca uzanan duvarlardan meydana gelir. Yapı özgün ve etkileyici mimarisiyle dikkat çeker. Çin Seddi’nin yapımında kil, toprak, taş, ahşap, tuğla ve kireç taşı gibi malzemelerden yararlanılmıştır. Kagir ve yığma yapım tekniği ile inşa edilen sıra duvardan oluşan Çin Seddi inşa edildiği döneme göre oldukça sağlam olduğundan günümüze değin ayakta kalmayı başarmıştır.
Her ne kadar Çin Seddi günümüze kadar ayakta kalmayı başarsa da aslında yapının inşa edilme amacı sağlamlıktan ziyade kuzeyden gelen saldırıları yavaşlatmaktır. Yapı farklı tarihi devirlerde gerçekleştirilen akınlardan yıkılsa da zamanla onarılarak günümüzdeki halini almıştır.
Günümüzde Çin Seddi 6.270 km uzunluğa sahiptir. Surlar ve bentler de eklendiğinde Çin Seddi’nin toplam duvar uzunluğu 8.850 km’yi bulur. Seddin yüksekliği ise farklı bölümlerdeki zirve ve burçlara göre değişiklik gösterir. Çin Seddi’nin en yüksek zirvesi yaklaşık olarak 8 metredir. Ayrıca, yerine göre Çin Seddi’nin duvar yüksekliği 1 veya 2 metreye kadar düşer.
Mimari Özellikler
Çin Seddi’nin yayıldığı coğrafi bölgeye göre, cidar kalınlığı, yapı yüksekliği ve uzunluğu değişiklik gösterir. Çin Seddi tek bir duvar niteliğinde olmayıp sürekli uzanan duvar, burç, sur ve gözetleme kulelerinden meydana gelir. Seddin yüksekliği yer yer 4 ile 6 metre arasında değişir. Çok yüksek zirvelerde ise yapı yüksekliği 1 metreye kadar azalabilir. Çin Seddi’nin alt duvar kalınlığı yaklaşık 7 metredir. Üst duvarın cidar kalınlığı ise 6 metre olarak bilinir. Çin Seddi her ne kadar savunma amaçlı olarak kale ve sur özelliği gösterse de yapı bir geçit niteliği de taşır. Tarihsel dönemde seddin üstünden top arabaları ve atlar da geçirilmiştir.
Uzak Doğu’nun ünlü yapılarından bir olan Çin Seddi’nin üzerinde burç ve siperlikler bulunur. Okçu delikleri tarihsel dönemde gerçekleştirilen akınlarda siper olarak kullanılmıştır. Ayrıca, kilometrelerce uzanan Çin Seddi boyunca 9 kilometre de bir fener kulesi, 200 metrede ise tekrarlı olarak gözetleme kulesi inşa edilmiştir. Çin Seddi taş işçiliğinin özgün anıtsal mimari örnekleri arasında yer alır. Harçla birlikte yığma kagir olarak inşa edilen yapı 2007 yılında ‘Dünya’nın Yeni Yedi Harikası’ arasında yer almıştır. Çin Seddi’nin içerisinde saraylar ve tapınaklar da yer alır.
Kule ve duvar sisteminden oluşan Çin Seddi toprak, ahşap, taş ve tuğla malzemeleri kullanılarak inşa edilmiştir. Yapının bazı bölümlerinden oldukça farklı birleştirme teknikleri ve mühendislik detayları kullanılmıştır. Taş işçiliğinin bir yansıması olarak başarılı mimarisiyle öne çıkan Çin Seddi oldukça ihtişamlı ve gösterişli bir cepheye sahiptir. Özellikle engebeli arazilerde işçilik zorlaştığından coğrafi zorluklar birtakım yerel mimari tekniklerin geliştirilmesini sağlamıştır.
Çin Seddi Uzak Doğu mimarisinden izler taşır. Yapı Çin mimarisinin özgün bir örneğidir. Çin Seddi büyük kapılar, mukavemeti fazla ve yüksek duvarlar kullanılarak simetrik planlı olarak inşa edilmiştir. Özellikle simetrik plan Çin Seddi’nin karakteristik ve ikonik bir mimari üslup kazanmasını sağlamıştır. Yapının iskeletini ise taş duvarlar oluşturur. Toplamda 8.850 km’yi bulan Çin Seddi’nin uzunluğunun büyük bir bölümünü yapı duvarlarıdır. Duvarların alt kısmında doğal kayalar ve büyük taşlar kullanılmıştır. Kalenin burçlarını oluşturan üst kısımlarda ise daha çok tuğla veya taş bloklar tercih edilmiştir.
Yapıya düzenli aralıklarla entegre edilen kale ve kuleler ise tarihsel dönemde savunma ve gözetleme amacıyla kullanılmıştır. Kuleler özellikle stratejik noktalarda daha yüksek olarak inşa edilmiştir. Böylece olası akınlar gözetlenerek savaşlara karşı önlem alınmıştır. Kaleler ise daha çok askerlerin barınması ve cephanelerin yığınak yapılması amacıyla inşa edilmiştir. Çin Seddi’nin duvar bentleri, kale ve kuleleri de heykeller, freskler, oyulmuş motiflerle süslenmiştir.
Kapı ve merdivenler Çin Seddi’nde ulaşımı kolaylaştıran mimari elemanlar olarak kullanılmıştır. Belirli aralıklarla Çin Seddi’nin cephesine konumlandırılan kapılar ise yapıya giriş ve çıkışların organize edilmesini sağlar. Merdivenler de yapı içerisindeki farklı bölümler arasında ulaşımı kolaylaştırır. Çin Seddi’nin yüksekliği boyunca devam eder, zirve noktada sona erer.
Freksler Çin Seddi’nde en fazla kullanılan süsleme sanatıdır. Yapının dış ve iç cephelerinde duvara resmedilen freskler aracılığıyla dönemin sanatı hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür. Fresk sanatıyla birlikte Çin Seddi’nin duvarlarına ritim ve renk kazandırılmıştır.
Çin Seddi’nin İnşasında Kullanılan Malzemeler
Yapının bazı bölümleri tarihsel dönemde inşa edilen orjinal duvarlar olmakla birlikte bir kısmı da onarım sırasında inşa edilmiştir. Çin Seddi’nin inşasında kullanılan ana malzeme taştır. Tarihsel dönemde taşın gerek ağırlığı gerekse birleştirme tekniklerinden dolayı bu kadar uzun bir yapıda kullanılması oldukça zordur. Bunun için Çin Seddi’nin önemli bir mühendislik başarısı olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Taş Çin Seddi’nin temelinde, ana duvarları ve burçlarında yaygın olarak kullanılmıştır. Ayrıca, tuğla da yapını surlarında kullanılan bir diğer malzemedir. Tuğla ve taşın örülmesi için de Çin Seddi’nde kireç harcı da kullanılmıştır. Ahşap ise gözetleme kulelerinde ve siperlerde kullanılan malzemeler arasındadır.
Çin Seddi’nin Bölümleri
Çin Seddi ziyarete açık olan 4 farklı bölümden oluşur. Badaling, Mutianyu, Jinshanling, Slimatai Çin Seddi’nin ziyarete açık olan farklı mimari bölümleridir. Yapının ziyarete açık bölümleri genellikle Pekin şehri çevresinde yer alır.
Badaling
Badaling Çin Seddi’nin en fazla ziyaret edilen turistik bölgelerindendir. İyi korunan ve kolay ulaşılabilen bir bölüm olan Badaling’i ziyaret ederek Çin Seddi’nin mimarisini daha yakından görebilirsiniz. Badaling bölümünü ziyaret etmek için uzun süre tırmanmak ve doğa yürüyüşü yapmak gereklidir. Çin Seddi’nin bu bölümü etkileyici doğa manzaralarına sahiptir. Badaling Pekin’e sadece 80 km mesafede yer aldığından Çin Seddi’nin en fazla ziyaret edilen bölümüdür. Badaling’e ulaşım için raylı sistem veya teleferiği de tercih edebilirsiniz.
Mutianyu
Mutianyu Çin Seddi’nin teleferikle ulaşılabilen bölümüdür. Mutianyu’ya teleferik ile ulaşım sağlandığından bu bölümde Çin Seddi’nin zirvelerine erişim kolaydır. Akşam güneşine karşı etkileyici manzaralara sahip Mutianyu’da birbirinden güzel gün batımı fotoğrafları çekebilirsiniz.
Jinshanling
Jinshanling Çin Seddi’nin gösterişli savunma kuleleriyle ve burçlarıyla ünlü bölümdür. Çin’in yemyeşil tepelerine uzanan bu bölümde etkileyici doğa manzaralarını gözlemleyebilirsiniz. Jinshanling doğa severler tarafından yürüyüş parkurları için sıklıkla tercih edilen bölümdür. Trekking yapmak isteyen turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilir.
Slimatai
Slimatai Çin Seddi’nin ilk olarak inşa edilen bölümlerindendir. Köklü tarihine rağmen iyi bir şekilde korunarak günümüze değin ayakta kalmayı başarmıştır. Slimatai bölümünde tarihteki yapım tekniklerinin korunması amacıyla hiçbir şekilde onarım ve restorasyon yapılmamıştır. Çin Seddi’nin tarihini keşfetmek için Slimatai bölümünü gezebilirsiniz.
Çin Seddi'nin Kültürel ve Turistik Önemi
Çin Seddi Dünya’nın Yeni Yedi Harikası’ndan biri olma özelliğine sahiptir. Nitekim hem Çin hem de dünya kültürü ve tarihi açısından da önemli bir yere sahiptir. Kültürel ve turistik öneminden dolayı her yıl ziyaretçi akınına uğrayan Çin Seddi, sıradan bir savunma yapısı olmanın ötesinde dünya çapında kültürel bir miras olma özelliği kazanmıştır.
Tarihi önemi ile Çin halkı arasında dayanışmayı simgeleyen Çin Seddi olası akınlara karşı topyekun bir savunma mekanizması oluşturmuştur. Ayrıca, Çin Seddi’nin mimarisinde kullanılan teknik detaylar ve mühendislik başarısı da yerel halkın yapım konusundaki zanaatini, becerisini ortaya koymuştur. Çin Seddi özgün ve gösterişli mimarisiyle de farklı toplumlarda merak uyandırmıştır. Böylece, farklı toplumlar arasında kültürel etkileşim oluşturmuştur. Günümüzde hemen hemen her ülkeden pek çok turist Çin Seddi’ni gezmek için Pekin’e seyahat gerçekleştirir. Eğer Çin Seddi’ni gezmek isterseniz İstanbul çıkışlı Çin turu seçeneklerini tercih edebilirsiniz.
UNESCO Tarafından Tescillenen Çin Seddi’nin Dünya Mirası Statüsü
Çin Seddi tarihi ve kültürel önemi nedeniyle UNESCO tarafından Dünya Miras statüsü verilerek koruma altına alınmıştır. Yapı Çin’de 1957 senesinde turizme kazandırılmasına rağmen seddin uluslararası bir statü kazanması yaklaşık 30 yılı bulmuştur. 1987 yılında UNESCO tarafından tescillenen Çin Seddi uluslararası alanda prestij kazanarak adını dünyaya duyurmuştur. UNESCO tarafından yapının kültürel miras olarak tescil edilmesinden sonra Çin Seddi dünyanın dört bir yanından gelen pek çok sayıda turiste ev sahipliği yapmıştır. Çin Seddi’nin özgün mimarisi, tarihi ve kültürel değerinden ötürü yapıya UNESCO tarafından Dünya Mirası statüsü verilmiştir.
Dünya’nın Yeni Yedi Harikasından Biri: Çin Seddi
Çin Seddi 1987’de kültürel miras statüsü aldıktan sonra 2007’de de Dünya’nın Yeni Yedi Harikası’ndan biri olarak seçilmiştir. İsviçre’de düzenlenen uluslararası bir organizasyonda, sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen bir oylama ile seçilen Dünya’nın Yeni Yedi Harikası Listesi’nde Çin Seddi ile birlikte Petra Antik Kenti, Taç Mahal, Kolezyum, Chichen Itza Piramidi, Machu Picchu Antik Kenti, Kurtarıcı İsa Heykeli yer alır. Çin Seddi Uzak Doğu’da, Petra Antik Kenti Ürdün’de, Taç Mahal Hindistan’da, Kolezyum Roma’da, Chichen Itza Piramidi Meksika’da, Kurtarıcı İsa Heykeli ise Brezilya’da bulunur. Çin Seddi Dünya’nın dört bir yanından seçilen Yedi Yeni Harika arasında mimarisi ve köklü tarihiyle öne çıkan eserlerden birisidir.
Çin Seddi'ni Ziyaret Etmek
Çin Seddi’ni ziyaret etmek için turistlerin sıklıkla seyahat ettiği şehirlerden biri Pekin’dir. Şehrin kuzeyinde kalan Çin Seddi Pekin’e yaklaşık 80 km mesafededir. Pekin’den yaklaşık 2-3 saatlik bir yolculukla kolaylıkla Çin Seddi’ne gidebilirsiniz. Çin Seddi’ni ziyaret etmek için bazı ipuçları şu şekildedir:
- Çin Seddi’ni gezmek için en ideal zaman aralığı Nisan ve Mayıs aylarıdır. Bu dönemde Çin’de ilkbahar yaşandığından ılıman havalarda Çin Seddi’ni dolaşmak daha iyi bir seçim olabilir.
- Eylül Ekim aylarında da Çin Seddi’ni ziyaret edebilirsiniz. İlkbahar mevsimi kadar olmasa da sonbahar da Çin Seddi’ni ziyaret etmek için cazip bir seçenektir.
- Çin Seddi’ni ziyaret ederken seyahat edeceğiniz mevsime uygun ekipman ve kıyafet seçmelisiniz. Yaz aylarında Çin’e seyahat ediyorsanız mutlaka güneş kremi, şapka ve gözlük gibi eşyaları yanınızda bulundurmaya dikkat edin.
- Çin Seddi ziyaretinde mevsim ayırt etmeksizin keyifli ve konforlu bir gezi için mutlaka yürüyüş ayakkabısı tercih etmelisiniz.
- Çin Seddi özellikle yılbaşında ve bahar bayramlarında oldukça fazla turist akınına uğrar. Bu zamanlarda turist akınından dolayı izdiham yaşanması söz konusu olabilir. Sessiz, sakin ve keyifli bir gezi yapmak istiyorsanız yılbaşı ve bahar bayramları uygun olmayabilir.
- Çin Seddi ziyaretinizde farklı etkinliklere katılmak isterseniz Geleneksel Çin Festivali, Yıldızlara Yolculuk Gece Turu ve Fotoğraf Yarışması gibi aktivitelerin yapıldığı günleri seyahat için tercih edebilirsiniz.
- Ziyaret için Çin’e seyahat etmeden önce konaklama tesisleri için rezervasyon yaptırmanız işinizi kolaylaştırabilir. Konaklama için Çin otelleri arasından seçim yapabilirsiniz.
Çin Seddi Hakkında İlginç Bilgiler
Çin Seddi mimarisi, kültürel ve tarihi değerinin yanı sıra hakkındaki ilginç bilgilerle de dikkat çeker. Çin Seddi ile ilgili bilgiler çoğunlukla bir halk efsanesi olarak görülse de aslında bazı rivayetlerin doğruluğu da kesindir.
- Çin Seddi Çin tarihinin yanı sıra dünya tarihinin de en önemli yapılarındandır. Yapımı en uzun süren tarihi eserler arasında yer alır.
- Çin Seddi ülkenin kuzey sınırını korumak amacıyla inşa edilse de aslında çoğu zaman gerçekleştirilen akınlar başarılı olmuş, yapı sınırları korumak açısından yetersiz kalmıştır.
- Yapı farklı tarihi dönemlerde çeşitli imparatorluklar tarafından inşa edildiği için mimari üslupta bir bütünlük yoktur. Yapı Çin’in farklı mimari üsluplarından izler taşıyan bir eserdir.
- Çin Seddi’nin inşasında topografyaya göre de başarılı yapım teknikleri kullanılmıştır. Dağlar ve nehirler gibi doğal engeller takip edilerek Çin Seddi’nin mimarisi şekillendirilmiştir.
- Yapı sadece köklü tarihi ve mimarisiyle değil aynı zamanda kültürel değeriyle de Çin’in ikonik sembolleri arasında yer alır.
- Çin Seddi simgesel değerinden dolayı ülkenin yerel halkı tarafından ‘büyük duvar’ unvanını almıştır. Yapı aslında tek bir duvardan değil kule ve kale topluluğunda oluşur.
- İnsan eliyle yapılan en uzun yapı ünvanına sahiptir.
- Günümüzde Çin Seddi bir açık hava müzesi özelliği taşır. Geleneksel Çin Festivali, Fotoğraf Yarışması, Yıldızlara Yolculuk Gece Turu her yıl belirli aralıklarla gerçekleştirilen etkinlikler Çin Seddi’nde yapılır.
Çin Seddi Hakkında İlginç Hikayeler
Çin Seddi genel geçer bilgilerin yanı efsanevi hikayeleriyle de oldukça meşhur bir yapıdır. Çin Seddi hakkında aktarılan ejderha, aşkın yüzüğü ve kırmızı ışık efsaneleri oldukça ilginç aynı zamanda ilgi çekici hikayelerdir.
Aşkın Yüzüğü Efsanesi
Aşkın yüzüğü efsanesine göre seddin yapımında görevli olarak çalışan bir askerin nişanlısı; duygularını ifade etmek üzerine bir yüzük tasarlamıştır. Bu yüzüğü de Çin Seddi’nin temeline saklamıştır. Bu nedenle efsaneye göre yapıyı ziyaret eden çiftler temel taşlarını dokunarak dilek tuttuklarında dilekleri kabul olur.
Ejderha Efsanesi
Ejderha efsanesine göre Çin Seddi’nin inşasında ejderhalar görev almıştır. Ejderhaların güçleri ve ikonik özellikleriyle Çin Seddi’nin düşman akınlarından korunmasında görev aldığına inanılır. Ejderhalar Çin’de bir çeşit kültürel simgedir.
Kırmızı Işık Efsanesi
Kırmızı ışık efsanesi Çin Seddi’nin yapılışında hayatını kaybedenlere ithafen ortaya çıkan bir rivayettir. Yapının inşaatında hayatını kaybeden işçileri, aileleri anmak için kırmızı ışık yakmıştır. Bu nedenle gecenin zifiri karanlığında Çin Seddi’nin aydınlatılmasında kırmızı ışık tercih edilir. Aydınlatmada kırmızı ışığın tercih edilme sebebi ise işçileri anmak ve onlara duyulan saygı, minneti ifade etmektir.
Çin Seddi’ne Çıkmayan Adam İddiası
Çin Seddi’nin girişinde yer alan bir tablette “Çin Seddi’ne çıkmayan, adam sayılmaz” gibi oldukça keskin bir ifade yer alır. Aslında bu söz yapıda gerçekleştirilen gezinin keyifli olduğu kadar zorlu ve meşakkatli olduğunu ortaya koyar. Aynı zamanda tabletteki söz ile Çin Seddi’nin ülke için kültürel ve tarihi önemine dikkat çekilir.
Çin Seddi’nde Restorasyon
Çin Seddi’nin günümüzde ziyaretçilere açık olan sadece dört bölümü bulunur. Yapıya belirli aralıklarla bakım ve onarım yapılmasına rağmen turizme açık bazı bölümlerde toprak kayması gibi doğal afetlerden dolayı hasar söz konusudur.
Çin Seddi’nin Uzunluğu Günden Güne Artıyor
Çin Seddi’nin ülkenin kültürel simgesidir. Aynı zamanda ikonik bir mimariye sahiptir. Bu nedenle Çin Seddi her ne kadar tarihi devirlerde inşa edilerek tamamlansa da hala yapıda bakım onarım çalışmaları devan ediyor. Söz konusu bakım, onarım ve kazı çalışmalarında ise Çin Seddi’nin gün yüzüne çıkmayan bölümleri aydınlatılıyor.
Çin’in 11.beş yıllık kalkınma planında, sadece Çin Seddi için 500 milyon yuan yani yaklaşık olarak 80 milyon Amerikan Doları’na eş değer bir bütçe ayrılmıştır. Bu durum, ülkede Çin Seddi’nin korunması ve geliştirilmesine büyük önem verildiğini gösterir. Yapının bakımı için ayrılan bu büyük bütçe kapsamında, Çin Seddi’nin gün yüzüne çıkarılan bölümleriyle duvar uzunluğunun da artması söz konusudur. Kazı çalışmalarıyla Çin Seddi’nin toprak altında kalan bölümlerinin de turizme kazandırılması ile yapının uzunluğu 21.000 kilometreyi aşabilir.
Yeni keşiflerle birlikte dünyanın en uzun yapısı unvanına sahip Çin Seddi’nin bu rekorunun egale edilmesi de pek mümkün gözükmüyor. Çin Seddi’nin en son Ningşia Hui Özerk Bölgesi’ne yer alan 20 metrelik bir bölümü gün yüzüne çıkarılmıştır. 2014 yılında gerçekleştirilen yeni keşifle birlikte bu bölgede yapılan kazılarda MÖ 221 ile 226 yıllarındaki Çin Hanedanlığı dönemine ait kalıntılara da rastlanmıştır.
Çin Seddi’nin İnşasında Yaşanan Zorluklar
Günümüzde Çin Seddi Uzak Doğu’nun önemli simgeleri arasında yer alsa da aslında yapının inşaat sürecinin oldukça zorlu geçtiği bilinir. Yapının kagir olması, taş işçiliğinin zorlukları ve yapıldığı dönemde inşaat tekniklerinin yetersiz olması sebebiyle Çin Seddi inşa edilirken yaşanan kazalar sonucunda pek çok işçi hayatını kaybetmiş veya yaralanmıştır. Üstelik Çin Seddi düz bir zemin üzerinde değil topografik değişkenlere ve doğal sınırlara göre tasarlanarak inşa edildiği için eğimli arazilerde yaşanan heyelan, çökmelere bağlı olarak da birçok can kaybı yaşanmıştır.
Çin Seddi uluslararası alanda kazandığı statülerle dünya çapında kültürel, tarihi ve turistik değeri ile öne çıkar. Bu eşsiz mimariye sahip yapıyı gezmek için Coral Tatil aracılığıyla düzenlenen Çin turlarına erken rezervasyon fırsatlarıyla katılabilirsiniz.