Cunda Rehberi: Gezilecek Yerler, Yapılacaklar ve Konaklama

Coral Travel

Alibey Adası olarak da bilinen Cunda Adası’nı, yerli ve yabancı turistler büyük bir ilgiyle ziyaret ediyor. Balıkesir, Ayvalık ve Cunda Adası üçlüsü yerli ve yabancı turistler için birer cazibe noktasıdır. Cunda Adası, bölgedeki yerleşime açık tek ada olmakla birlikte Türkiye’nin Ege Denizi’nde bulunan dördüncü büyük adasıdır. Cunda Adası Ayvalık bölgesinin gelişimine de katkı sağlar. Türkiye ve yerel halk turizmi açısından önemli bir yeri olan Ayvalık’ın en ünlü adalarından Cunda Adası gezi rehberi detaylarına aşağıdaki başlıklardan ulaşabilirsiniz.

Cunda Adası Hakkında Önemli Bilgiler

Ayvalık, Balıkesir'in bir ilçesidir. Balıkesir, Ayvalık, Altınoluk, Akçay ve daha fazlası gibi ünlü ilçeleri nedeniyle Marmara Bölgesi'nde tanınmış bir şehirdir. Ayvalık'ın geliri çoğunlukla zeytin, zeytinyağı ve turizmden elde edilir. İlçe bir zeytin cennetidir ve ilçenin çevresinde yağ, sabun gibi çok çeşitli zeytin ürünleri üreten birçok fabrika bulunur.

I. Dünya Savaşı'ndan yaklaşık üç yıl sonra Yunanlar tarafından ele geçirilen Ayvalık, Kurtuluş Savaşı sırasında Türklerin hakimiyeti altına girer. Lozan Antlaşması'ndan sonra Türkiye'ye bağlanır.

Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Yunanistan ile Türkiye arasındaki mübadele anlaşması nedeniyle Yunan nüfusu, Yunanistan'dan gelen Müslüman nüfus tarafından değiş tokuş edilir. Günümüzde hala Ayvalık ile Midilli arasında feribotlar sefer hâlindedir. Tarihteki Yunan etkisini en iyi şekilde kilise, müze ve camilerde görebilirsiniz.

Günümüzde renkli panjurlu taş evlerle bezeli adanın öne çıkan tarihi yapıları arasında Taksiarchis Kilisesi bulunur. Zeytin ağaçları, balıkçı tekneleri ve Arnavut kaldırımları ile çevrili Cunda Adası sokakları her yönüyle ilgi çekicidir.

Cunda Adası Nerededir?

Alibey Adası olarak da adlandırılan Cunda Adası, Yunanistan ve Türkiye arasında yer alan 26 adet Ayvalık Adaları arasında en büyük adadır. Ülkemizin kuzeybatı kıyısındaki Edremit Körfezi boyunca uzanan Cunda, Yunanistan'ın Midilli Adası'nın doğu kesiminde yer alır.

Balıkesir'in Ayvalık kıyılarında yer alan Cunda Adası, 1960'lı yıllarda Türkiye'deki toprakları birbirine bağlayan ilk boğaz köprüsü ile Lale Adası’na bağlanır. İstanbul’daki köprülerden önce inşa edilen bu köprüyü geçtiğinizde “Türkiye'nin ilk boğaz köprüsü" yazılı bir levha ile karşılaşırsınız.

Cunda'ya Nasıl Gidilir?

Cunda Adası'nın güzergâhı bölgeden bölgeye değişiklik gösterir. Cunda Adası’na pratik bir rota üzerinden ulaşmak için, bulunulan yere bağlı olarak kara, deniz ve hava yolları kullanılabilir. Örneğin İstanbul'dan Cunda Adası'na giderken deniz yolunu kullanmayı tercih ederseniz, İDO feribotları ile Balıkesir'e varabilirsiniz. Daha sonrasında ise Balıkesir ilinden Ayvalık ilçesine aktarma yaparak Cunda Adası'na ulaşmanız mümkün.

İstanbul'dan Edremit'e uçuş yapabilir ya da İzmir'e gidebilirsiniz. Ayvalık/Cunda'ya İzmir Havalimanı'ndan arabayla yaklaşık iki saatte, Edremit Havalimanı'ndan ise yaklaşık 45 dakikada ulaşabilirsiniz.

Cunda Adası'na karayoluyla veya kendi aracınızla gitmek istiyorsanız doğrudan Ayvalık'a ulaşmanız gerekir. Daha sonra Boğaz Köprüsü'nü kullanmak şartıyla 8 kilometre daha ilerleyerek Cunda Adası’na ulaşabilirsiniz. Cunda Adası'na çok daha uzak bir mesafeden gelmek istiyorsanız havayolunu kullanarak Balıkesir Havalimanı'na inmeniz gerekir. Daha sonra karayolunu kullanarak Ayvalık ilçesine, ardından Cunda Adası'na gidebilirsiniz.

Şehirlerarası ulaşıma ek olarak, Ayvalık merkezinden kalkan otobüsler Cunda Adası’na ulaşım imkânı sağlar.

Cunda'da Gezilecek Yerler

Cunda Adası gezilecek yerler konusunda oldukça zengin bir adadır. Adanın dönüm noktası olan ana tarihi bina, Rahmi M. Koç Müzesi ve Kültür Vakfı tarafından sanat ve kültür etkinliklerine müze ve mekan olarak hizmet vermek üzere restore edilen 19. yüzyıldan kalma bir kilisedir. Neo-klasik tarzda inşa edilen Taksiyarhis Kilisesi’nin iç mekanı hâlâ İsa’nın hayatını tasvir eden freskleri ve karmaşık mermer tasarımlar ile ün salar. 1976 yılında doğal ve tarihi miras alanı olarak ilan edilen kilisenin restororasyonuna  2011 yılında Rahmi Koç Müzesi Vakfı tarafından başlandığı bilinir. 19. yüzyıldan kalma eski bir Rum kilisesi olan Taksiyarhis Kilisesi, o dönemden beri camiye dönüştürülen yakınındaki kiliselerin çoğunun aksine, ziyaretçilerin sanatını ve mimarisini takdir etmeye gelebilecekleri seküler bir müze olarak faaliyet gösterir.

Yaygın olarak bilinmese de Cunda Adası’nda camiye dönüştürülmemiş başka bir kilise daha bulunur. 1890 yılında yerel Hıristiyan nüfusun kutsal olduğuna inandığı doğal bir su kaynağının üzerine inşa edilen Ayazma Kilisesi’ne Ege'nin dört bir yanından gelen ziyaretçiler kilisenin bulunduğu yerdeki sudan içmek ve yıkanmak için geliyorlardı. Ancak Yunan nüfusunun sınır dışı edilmesinden sonra, 1940'larda bir zeytinyağı fabrikasına dönüştürüldü. Zamanla bina ciddi şekilde harap oldu ve bir dizi restorasyon işlemi sonrasında 2018 yılında tekrar halka açıldı. Günümüzde ziyaretçiler, Ayazma Kilisesi’nin kaynak suyunun tadına bakma imkânını yakalayabilirler. Ayrıca, binanın tarihi ve tadilatı hakkında kapsamlı İngilizce ve Türkçe açıklamalar yer alır.

Mübadele döneminde eski Agias Yanya kilisesi artık Sevim ve Necdet Kütüphanesi'ne ev sahipliği yapar. Kütüphane restore edildikten sonra Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı çatısı altında halk ile buluşur.

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, Türkiye'de yer alan en büyük doğa parklarından biri olarak bilinir. Ayvalık Tabiat Parkı doğal güzelliği ile dikkat çeker. Cunda Adası’nda yapılacaklar arasında Tabiat Parkı’nı ziyaret etmek mutlaka yer almalıdır.

Patriça Koyu, Sarımsaklı Plajı Kleopatra Plajı, Ortunç Koyu Halk Plajı, Çataltepe Plajı, Sedef Plajı ve Sobe Plajı Cunda Adası’nın berrak sularının tadını çıkarabileceğiniz ünlü plajlar olarak bilinir. Cunda Adası’nda su sıcaklığı temmuz ve ağustos aylarında en yüksek derecededir. Yaz aylarında Cunda Adası’nın birbirinden çeşitli noktalarında uçurtma sörfü ve dalış yapabileceğiniz noktaları ziyaret edebilirsiniz.

Ayvalık zeytinleri ve zeytinyağıyla tanınır. Ege bölgesinin ün saldığı has zeytinyağlarını tatmak için Ayvalık’ta düzenlenen zeytinyağı tadım atölyesine katılabilirsiniz. Atölye rezervasyonu için Ayvalık Ticaret Odası ile iletişime geçebilirsiniz. Tadım atölyesi yaklaşık bir saat sürer ve mekân şehir merkezinde bulunur.

Cunda'da Ne Yenir?

Cunda’da yapılacaklar arasına Ege mutfağını tatmayı eklemeden olmaz. Ayvalık’ta tadıp tadabileceğiniz en iyi zeytinyağlıları yiyebilirsiniz. Restoranlarda kullanılan malzemeler adada yetişen veya denizden tutulan en taze malzemelerden meydana gelir.  Limon suyuyla marine edilmiş levrek, Girit usulü kabak, kabak çiçeği dolması, asma yapraklarına sarılmış sardalya, fava, sarımsaklı ve dereotlu haydari, domates ve sarımsak soslu şakşuka ve közlenmiş patlıcan ağız sulandıran lezzetler arasında yer alır. Rakı, balık ve Cunda Adası üçlüsünü ise denemeden gitmemeniz önerilir.

Türkiye'nin en meşhur tostlarından Ayvalık Tostu ise yerinde yenmesi gereken bir diğer lezzettir. Rus salatası, sucuk, salam ve sosis birbirinden çeşitli peynire eşlikçi olur ve size bir tosttan beklenecek maksimum verimi sağlar.

Cunda Adası’nda yer alan Bay Nihat, belki de Türkiye'nin en iyi balık restoranlarından biridir. Restoran sahibinin önerilerinden oluşturduğunuz bir tabak size unutulmaz bir akşam yemeği yaşatabilir. Nihat Bey'de yemek yemediyseniz Cunda'ya gittim dememelisiniz.

Yeşil taze fasulye, pırasa, kereviz ve ıspanaktan oluşan bir zeytinyağlı tabağı sipariş edebilirsiniz. Bölgenin yöresel ev yemeklerini ve Ege denizinden çıkan deniz mahsullerini bir arada tüketmek size leziz bir akşamüzeri geçirme fırsatı sunabilir.

Papalina balığı Cunda Adası’na özgü pişirme yöntemiyle karşınıza çıkar. Taş Kahve’de Türk kahvenizi yudumlayabilir, sonrasında Karadeniz Pastanesi’nden aldığınız damla sakızlı kurabiyeleri ve lor kurabiyesini tüketebilirsiniz. Adadan satın aldığınız zeytinyağlarını ise hediyelik olarak hazırlatabilirsiniz.

Ayna isimli restoranda Akdeniz ve Girit mutfağından çıkan muhteşem lezzetleri tadabilir, her öğüne uygun bir yemek bulabilirsiniz. Tam bir Ege kahvaltısı deneyimi yaşamak isterseniz otlu peynirli omletlerine bir şans verebilirsiniz. Akşam yemeğinde balık saganaki, asma yaprağında sardalya ve rokalı karides makarna damağınızdan silinmeyecek bir lezzet olarak hatıralarınızda yer edinir.

Deniz adlı restoranda Kidonya, Akivadis, deniz börülcesi, kabak çiçeği dolması, papalina, Ege otlarından yapılma salata ve iç baklalı enginar denemeye değer.

Mola Cunda isimli otelin yalnızca konaklama hizmetiyle ismini duyurmadığını bilmekte yarar var. Mola Cunda’nın ünlü serpme kahvaltısı Cunda’ya tatile gitmek için bir sebep hâline bile gelebilir.

İsmini adanın dağ kekiklerinden alan Kekik Cunda, bir bahçe ile çevrilir. Her gün saat 09.00’dan itibaren servis edilen ve yalnızca yerel mahsullerle hazırlanan serpme kahvaltısı Kekik’in imzası hâline gelir. Akşamları ise steak restoran olarak hizmet veren Kekik, Balıkesir’in yerel et üreticilerinden temin edilen ürünleri sofranıza getirir. İstediğiniz alkol servisi ile Cunda Adası manzarasını gün batımına doğru Kekik’te çıkarabilirsiniz.

Rum mimarisi ile inşa edilen taş bir binada işletmeye açılan Laterna Ouzer, 40 kişilik kapasiteyle servis verir. Bir aile işletmesi olan Laterna Ouzeri,pazar meydanında bulunur. ”Ouzo içilen yer” anlamına gelen mekânda hep Yunan müziğinin çalar ve menüsünde Laterna’da tüketilmesi tercih edilen besinlere yer verilir.

Cunda'da Kalınacak Yerler

Cunda çevresinde, ada plajlarına yakın çok sayıda butik otel bulabilirsiniz. Bu otellerin çoğu, bayılacağınız Türk usulü organik kahvaltı servis eder ve Ege bölgesinin zengin tatlarıyla misafirlerini buluşturur. Cunda otelleri, bölgedeki plajlara yürüme mesafesinde yer almalarıyla ve misafirlerini Ege ve Girit kültürü ile misafirlerinin beğenilerini kazanır.

Otel Sobe

Şehir merkezinde yer alan Otel Sobe, 19. yüzyılda faaliyet gösteren bir şarap imalathanesinden dönüştürüldü. Günümüzde butik otel olarak hizmet verir. Yenilenmiş yüzeyleri, tavan pencereleri ve dekor açısından yöresel motiflerle restore edilen taş duvarlar hâlen orijinalliğini korur. Otelin nefis bahçesinden yürüme mesafesindeki plaja erişim sağlayabilirsiniz.

Yaz aylarında Sobe'nin özel plajında denizin ve güneşin tadını çıkarabilir, körfezi ziyaret eden yunusları izleyebilir ve şnorkelli yüzme sırasında sualtı dünyasını keşfedebilirsiniz. İlkbaharda otelin bahçesinde huzurlu anlar geçirebilir ve tavşan kanı çayınızın tadını çıkarabilirsiniz. Kışın adanın doğasını ve bölgenin tarihini keşfedebilir, ardından şöminenin yanında dinlenebilirsiniz.

Lavender Cunda

Mor panjurlarıyla öne çıkan Lavender’i görmemiş olmanız mümkün değil. Aslen 1893 yılında inşa edilen ve hâlen Rum Ortodoks esintilerini hissettiren otel, yüksek tavanlı odalardan oluşur. Otelin bahçesinden mandalina ve limon ağaçlarının kokusu odalarınıza dolar. Personellerin ilgili olduğu ancak ilgisiyle bunaltmadığı, size alan sağlayan bir butik otel arıyorsanız Lavender tam size göre!

Lavender’den erişim sağlamak istediğiniz her yer birbirine yakın olduğu için çok fazla yol kat etmeniz gerekmez. Gürültüsüz patırtısız, sakin bir tatil geçirmek istiyorsanız sizin için ideal bir konaklama alanı olabilir.

Taş Bahçe Butik Otel

Cunda Adası'nın merkezinde yer alan Taş Bahçe Butik Otel, tertemiz odaları ve güler yüzlü personeli ile hizmet verir. Altısı Deluxe, dördü Standart on odasıyla yerli ve yabancı misafirlerini ağırlar. Kuruluş aşamasında geleneksel motiflerden ilham alınan Taş Bahçe Butik Otel, ahşap tavanları ve doğal taş döşemeleri ile ince bir işçilik eseri olduğunu her yönüyle hissettirir. Odalarda yer alan aynalardan musluklara kadar Rum dokunuşlarının hissedildiği otel sizi adeta zamanda bir yolculuğa çağırır.

Taş Bahçe Butik Otel, ücretsiz bir şekilde servis edilen, malzeme seçimi özenli ve doyurucu porsiyonlarının olduğu kahvaltısı ile misafirlerinin beğenisini kazanır. Bir aile işletmesi olan otel, yediden yetmişe herkese hitap eder. Bütçenize ve konfor anlayışınıza uygun bir konaklama deneyimi yaşamak istiyorsanız Taş Bahçe Butik Otel’de konaklama imkânını kaçırmamanız önerilir.

Taş Bahçe Butik Otel çarşı merkezine yakın olmakla kalmıyor, aynı zamanda merkezin gürültüsünden uzak kalmayı başarıyor. Cunda sahiline 150 metre mesafede yer alması ise otelin diğer bir avantajı olmayı başarıyor. Penceresinde adayı seyre dalacağınız Taş Bahçe ziyaretçilerin memnun kaldığı butik oteller arasındaki yerini koruyor.

Cunda Despot Otel

Cunda Despot Otel yemyeşil doğanın ve masmavi denizin ortasına konuşlanmış, sizleri en iyi şekilde ağırlamak için canhıraş çalışan bir ekiple hizmet verir. Cunda Despot Otel, Yunan egemenliğinde Despot isimli bir din adamı için inşa edilen Despot Evi’nin tarihi dokunuşları korunarak restore edildi. Osmanlı Devleti’nin bir zamanlar Hükümet Binası olarak da kullandığı bina, otel olarak dönüştürülmeden önce Kültür Bakanlığı’ndan kiralandı ve restorasyonun tamamlanmasından bu yana ada halkına hizmet veriyor.

Cunda Despot Otel bünyesinde yer alan 1862 Restaurant ise Ege yöresinin zeytinyağlı yemeklerini, deniz ürünlerini, sebze çeşitlerini tadabileceğiniz ve birbirinden lezzetli et menülerini deneyebileceğiniz geniş bir ürün yelpazesi ile karşınıza çıkar. Yalnızca akşam yemekleri için değil, aynı zamanda dolu dolu bir Türk kahvaltısı deneyimi için de 1862 Restaurant’ı tercih edebilirsiniz. 1862 Restaurant’ta tadacağınız her ürünün ev yapımı olması da cabası. Hem açık hem kapalı alanlarıyla misafirlerine alan sağlayan ve iş insanlarının toplantılarına mekan seçeneği olabilen 1862 Restaurant çok yönlü kullanımı ile de tam not alır.

Cunda Despot Otel’in misafirlerine sunduğu hizmetler arasında Shiatsu masajı, Refleksoloji, Kese köpük ve Yund spa bulunur. Vücudunuzu hayatınızın temposundan bir süreliğine ayırıp arındıran ve stres yükünüzü atmanızı sağlayan Shiatsu masajı ile yenilenmiş hissedebilirsiniz. Çin kültüründe vücudun temsilcisi ayaklardır. Cunda Despot Otel’de ayaklarınızda yer alan refleks noktalarına baskı uygulanması sayesinde organlarınızın ve vücut bütünlüğünüzün korunduğuna şahit olabilirsiniz. Cunda Despot Otel’de yer alan hamamda keselenerek yüzde yüz Türk hamamı deneyimi yaşayabilirsiniz. Vücudunuzun yalnızca ölü derilerden değil, Yund spa hizmeti sayesinde kaslarınızdaki stresten arındırılmasına izin verebilirsiniz.

Ajlan Hotel Cunda

Ayvalık şehrinin Cunda Adası bölgesinde yer alan Ajlan, merkezi konumda olmasına rağmen sessiz bir sokakta ve müzeler gibi görülmesi gereken yerlere, lezzetli yemek seçeneklerine yakın bir konumda yer alır. Ajlan’ın döşendiği ahşap doğramalar ve yerel taş işçiliği bölgeyle uyum içindedir.  Ajlan’ın “bohem” tarzı dekorasyonuyla gösterişten uzak bir alana kavuşabilirsiniz. Arzu ederseniz, Ajlan’da ahşap çerçeveli pencerelerden süzülen güneş ışığıyla uyanabilirsiniz. Ajlan’ın otopark sorunu olmadan giriş ve çıkış rahatlığıyla adada dilediğiniz yerlere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Ajlan’da yiyeceğiniz Ege notalarıyla bezeli Türk kahvaltısı sizi iyi hissettirmeyi başarır. Sofranızda yer alan her malzemenin otelin kendi mahsülü olması otel hanesine artı puan kazandırır. Ayrıca, tadının damağınızdan silinmesini istemediğiniz organik ürünleri satın alabileceğiniz Ajlan Market’ten elleriniz dolu ayrılabilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak, güneşi şarap ve peynir tabağı eşliğinde batırabileceğiniz otel bahçesinde romantik bir an yaşayabilirsiniz.

Cunda tatilnizde Kesebir Beach’i ve Ayvalık Sea Resort huzurlu birer güneş banyosu ve yüzme alanı olarak tercih edilebilir. Ajlan Hotel konuklarına sağladığı özel kodla bu plajlara ücretsiz giriş yapılabilir.

Coral Tatil aracılığıyla dilediğiniz Cunda oteline çevrim içi veya telefon desteği ile erken rezervasyon yaptırabilirsiniz. Nerede konaklamak istediğinize dair bir tereddüt yaşıyorsanız tatil danışmanlarının önerilerinden ve yönlendirmelerinden bir bedel ödemeksizin yararlanabilirsiniz. Coral Tatil fırsatlarıyla Cunda Adası’nda ve Ayvalık ilçesinde geçireceğiniz zamanı ikiye katlayabilirsiniz.