Dominik Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gereken Şeyler!

Coral Travel

Dominik Cumhuriyeti olarak uluslararası alanda bilinen ada ülkesi aynı zamanda turistlerin gözde tatil merkezlerinden. Her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen ülke hem doğal güzellikleri hem de ilginç kültürü ve gelenekleri ile turistlerin göz bebeği. Dominik’in bir ada ülkesi olması nedeniyle denizi ve kumsallarıyla meşhur. Denizin tadını çıkarmak isteyenler için Dominik en çok tercih edilen tatil yerlerinden. Ülke doğal güzelliklerinin yanı sıra gelişmiş turizm olanakları, eğlence mekanları, festivalleriyle de öne çıkar. Peki Dominik Cumhuriyeti’nde gezilecek yerler nelerdir? Dominik’e nasıl seyahat edilir? Tatil için seyahate çıkmadan önce Dominik hakkında merak ettiğiniz tüm detayları bu yazıda bulabilirsiniz.

Dominik Nerede?

Dominik Karayipler’de yer alan, Haiti’ye komşu bir ülke. Ülke coğrafi konum olarak Kuzey Amerika ve Güney Amerika kıtalarının arasında, Atlas Okyanusu üzerinde bulunur. Bir ada ülkesi olan Dominik Küba’nın doğusunda, Porto Riko’nun batısında yer alır. Yüzölçüm bakımından Hispanyola Adası’nın üçte ikisini kaplar. Venezuela ve Haiti’ye komşu olan Dominik tarihsel dönemde Kristof Kolomb tarafından keşfedilmiştir. Dominik Cumhuriyeti’nin Karayipler’de turistlere gelişmiş turizm olanakları ile popüler tatil sunan tropik bir ada olduğu söylenebilir.

Dominik Nasıl Bir Ülke?

Dominik Cumhuriyeti 31 eyaletten oluşan, yoğun nüfusu olmayan bir ülke. Dominik 1844 yılında kurulmuş, Haiti ve İspanya’ya karşı bağımsızlık mücadeleleri verdikten sonra bağımsızlığını olarak bir ülke statüsü kazanmıştır. 1844 yılında belirlenen Dominik bayrağı ise ülkenin bağımsızlık sembolü olarak öne çıkar. Dominik bayrağı beyaz, kırmızı ve mavi renklerinden oluşur. Dominik Cumhuriyeti nüfusu bakımından da fazla kalabalık değil. Günümüz güncel verilere göre ülkenin nüfusu 10,847,910 kişi olarak bilinir. Dominik, yaklaşık 11 milyon nüfusa sahiptir.

Dominik’in Başkenti

Dominik Cumhuriyeti başkenti, aynı zamanda en önemli kültürel ve turistik merkezi Santo Domingo olarak bilinir. Ülkenin en kalabalık şehri olan Santo Domingo önemli turistik yerleri, kültür merkezleri, müzeleri ile öne çıkar. Aynı zamanda ülkenin en gelişmiş şehri olma özelliğine de sahip. Şehir Hispanyola Adası’nın güneydoğu kıyısında yer alır. Ülkenin finans, ticaret ve sanayi merkezi olan şehir okyanusa kıyısı olmasından dolayı da önemli bir liman kenti. Dominik’te Santo Domingo haricinde diğer önemli şehirler San Pedro, La Vega, Santiago, Saona Adası, Cabarete, San Cristobal, Punta Cana olarak sıralanabilir.

Dominik Para Birimi

Ülkenin resmi para birimi Dominik Pezosu. Güncel verilere göre 1 Dominik Pezosu yaklaşık 0,50 TL. Ülkenin para birimi genellikle dolar simgesi ile gösterilir. DOP ise para biriminin kısaltması olarak kullanılır.

Dominik’te Hangi Dil Konuşuluyor?

Dominik Cumhuriyeti’nin hem coğrafi konum olarak İspanya’ya yakın olması hem de bir dönem bu ülkenin hakimiyeti altında bulunması nedeniyle resmi dili İspanyolca. Dominik’te halkın büyük çoğunluğu İspanyolca konuşur. İspanyolca haricinde ülkede yaygın olan diğer dillerin ise İngilizce ve Fransızca olduğu söylenebilir.

Dominik Kültürü ve Gelenekleri

Dominik Cumhuriyeti’nde yaşam hem yerli halkın hem de ülkeye sonradan gelen yerleşimcilerin katkılarıyla oluşan ortak kültür, gelenekler çerçevesinde şekillenir. Ülkede genel olarak İspanyol kültürünün etkilerinin yaygın olduğu söylenebilir. Dominik kültüründe festival ve karnavallar önemli yere sahip. Ülkede Şubat ayında gerçekleştirilen Santo Domingo Festivali önemli etkinliklerden. Ülkenin 27 Şubat’taki Bağımsızlık Günü’nü de kapsayan festival Dominik’te Malecon Sahili’nde yapılır. Dominik’te öne çıkan bir diğer karnaval Temmuz Ağustos aylarında gerçekleştirilen Merengue Festivali. Her sene düzenli yapılan karnaval ülkenin başkenti Santo Domingo’da gerçekleştirilir.

Dominik Gezilecek Yerler

Dominik hem okyanus kıyısında yer alması hem de ada ülkesi olmasından dolayı pek çok doğal güzelliğe sahip. Aynı zamanda ülkenin Kristof Kolomb tarafından 1492’de keşfedildikten sonra Avrupalı yerleşimcilerin Amerika’daki ilk yaşadıkları bölge olmasından dolayı da pek çok tarihi eseri bünyesinde barındırır. Dominik Adası hem doğal güzellikler hem de tarihi eserler açısından gezilecek pek çok alternatif mekanı ile öne çıkar.

Santo Domingo

Santo Domingo, ülkenin başkenti aynı zamanda en önemli kültür merkezi olması nedeniyle Dominik’te ilk gezilecek yerler arasında. Ülkenin en eski yerleşimlerini barındırmasından dolayı şehirde pek çok tarihi yapı mevcut. Tarihteki ünlü denizci Kristof Kolomb’un mezarı da bu şehirde bulunur. Santo Domingo’da Kolomb öncesi dönemden kalma eserlerin sergilendiği mekanlar Ulusal Kütüphane ve Dominik İnsanı Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Kolomb döneminde inşa edilen İspanyol mimarisinden izler taşıyan tarihi eserler ise Museo Bellapart, Monasterio de San Francisco, Fortaleza Ozama olarak sıralanabilir. Şehirde Diego Colombo Sarayı, Santo Domingo Katedrali’ni gezerek kentin tarihi eserleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Las Terrenas

Las Terrenas Dominik Cumhuriyeti’nin kuzey kıyısında yer alan bir sahil kasabası. Palmiye ağaçları ile çevrili sahili, uzun kumsalları, turkuaz suları ile ünlü. Dominik’in en önemli turistik beldeleri arasında. Santo Domingo’ya sadece 2 saatlik mesafede yer alan Las Terrenas Dominik’te güneşin ve denizin keyfini çıkarmak isteyenler için ideal.

Santiago

Santo Domingo’dan sonra Dominik’in ikinci büyük kenti olarak bilinir. Kültürel parkları, doğal güzellikleri ile ünlü. Duarte Park, Monumento de Santiago, Mundo Acuatico, Centro Cultural Eduardo Leon Jimenes, Museo Folklorico don Tomas Morel, Fortaleza San Luiz, Palacio Consistorial gibi mekanları Santiago şehrinde gezebilirsiniz.

Jarabacoa

Dominik’te tropik ikliminden dolayı ilkbaharın bitmediği şehir olarak ifade edilir. Yeşil doğası, el değmemiş doğal güzellikleri ile Dominik’in önemli turistik kentlerinden.

Jimenoa Nehri ile meşhur bir bölgedir. Özellikle nehir üzerinde yer alan köprüsü ile adrenalin severlere hitap eder. Tabiat ile başbaşa zaman geçirmeyi seviyorsanız Dominik’te Jarabacoa şehrini ziyaret edebilirsiniz.

Samana Yarımadası ve Körfezi

Samana Yarımadası ve Körfezi okyanusla çevrili bir koy. Yeşil palmiye ağaçları, temiz turkuaz suları, ince kumlu kumsalları ile turistlerin uğrak yeri. Temiz havası ve doğal atmosferiyle huzur arayanlar için birebir. Samana Yarımadası’nda denizin tadını çıkarabilir, sahilde bisiklet turu gibi farklı aktiviteler yapabilirsiniz.

El Limon Şelalesi

El Limon Şelalesi Samana Yarımadası içerisinde yer alan bir mekan. 40 metre yukarıdan dökülen şelaleye ulaşmak için Samana Limanı’ndan yaklaşık 25 km yolu kat etmeniz gerekli. Şelale Samana’da tarım alanları içerisinde yer alır. Bu nedenle, araba yolu ile bölgeye ulaşım bulunmaz. Şelaleye ata binerek ya da yürüyerek ulaşmak mümkün. Şelaleyi ziyaret etmek isterseniz mekanı gezmek bir gün alacağından konaklamak için bölgedeki Dominik otelleri için rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Enriquillo Gölü

Enriquillo Gölü, Dominik Cumhuriyeti’nin güneybatısında yer alır. Karayiplerin en büyük gölü olma özelliğini taşıyan sulak alan ender hayvan türlerini gözlemlemek için eşsiz bir habitat. Özellikle kuş gözlemciliği yapmayı sevenler için doğal habitat içerisindeki flamingolar oldukça ilgi çekici. Enriguillo Gölü’ndeki doğal güzellikleri ve ekosistemi gözlemlemek için bölgeyi ziyaret edebilirsiniz.

Cabarete

Dominik’te denizin keyfini çıkarabileceğiniz bir başka mekan Cabarete. Ziyaretçilerine su sporları gibi farklı aktiviteler yapma imkanı sunar. Şnorkel, tüplü dalış, sörf, kitesurf, kano gibi farklı etkinlikleri Cabarete’de gerçekleştirebilirsiniz.

Dominik’e Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Dominik’e seyahate çıkmadan önce bölgenin iklimi, ulaşımı, vize şartları ile ilgili bilgi sahibi olmak yolculuğunuzu daha kolay hale getirir. Bölgeye seyahat için rezervasyon yapmadan önce bilmeniz gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Dominik Cumhuriyeti tropik bir iklime sahip. Bu nedenle, ülkede dönemsel yağışlar oldukça fazla. Ülkeye ziyaret etmek için en ideal zaman aralığı yaz mevsimi olabilir. Temmuz ayı Dominik’i ziyaret etmek için en iyi zaman dilimi olarak bilinir.
  • Dominik’te yaz mevsiminde sıcaklık değişimleri yaşanır. Ağustos ayı bölgede sıcaklık artışı fazla olabilir. Bu nedenle, yaz mevsiminde geziler için güneş kremi ve koruyucu şapka gibi ekipmanları yanınıza almalısınız.
  • Dominik Cumhuriyeti’ne denizyolu, havayolu ile ulaşım mümkün. Ancak daha kısa sürede ulaşım için havayolunu tercih etmeniz daha iyi olabilir.
  • Dominik için vize şartları eğer 30 günden fazla kalacaksanız önemli hale gelir. Dominik seyahatinizde 30 günlük süre için ülkeye girişte kapıda vize almanız mümkün.
  • Dominik tatilinizde bölgedeki şebeke suları dikkat etmeniz gereken bir diğer konu. Yerel su şebekeleri hastalık riski taşıyabilir.

Dominik’e Nasıl Gidilir?

Dominik’e ulaşım ülkede yer alan 4 uluslararası havalimanı üzerinden sağlanır. Türkiye’den turistik uçuşlar haricinde Dominik’e direkt seyahat bulunmaz. Tarifeli uçuşlarla Avrupa ülkeleri veya Amerika üzerinden aktarmalı uçuşlarla Dominik’e gidebilirsiniz. Turistik uçuşlar kapsamında ise İstanbul’dan San Felipe, Santo Domingo, Puerto Plata, Punta Cana gibi Dominik’in farklı şehirlerine ulaşabilirsiniz. Türkiye’den Dominik’e yaklaşık 20-23 saatlik uçak seyahati ile gidilebilir. Dominik seyahati için Coral Tatil aracılığıyla erken rezervasyon fırsatlarından yararlanabilirsiniz.