Dünyanın hemen hemen her köşesinde milyarlarca insan birlikte yaşar. Dünya nüfusunun dağılımı da oldukça geniş bir tabloyu ortaya koyar. Dünyanın en kalabalık ülkesi için ise büyük bir yarış süregelir. Bazen Çin, bazen de Hindistan birinciliği alır.
Çin'in geçmişten gelen binlerce yıllık eşsiz medeniyetinden, Hindistan'ın mistik renk cümbüşüne; Amerika'nın kültürel kimliklerine, Endonezya'nın adalarına, kadar ulaşıp dünyanın dört bir yanından bu ilgi çekici ülkelerin özelliklerini keşfetmek ise ayrı bir keyiftir. Peki, hangi ülkeler bu renkli tablonun içinde ön sıralarda yer alıyor? İşte, dünyanın en kalabalık ülkelerinin tam listesi...
Karşımıza ilk olarak Hindistan çıkar. Hindistan zengin kültürel mirası, renkli festivalleri ve çeşitli yemekleriyle ünlüdür. İnsan sayısı Mumbai'de ortalama 20 milyon iken; Delhi deki sayı 17 milyon civarlarındadır.
Çin nüfusu yıllardır sürekli artan en kalabalık ülkeler arasında yerini korur. Şangay'da yaklaşık 27 milyon, Pekin de ise 21 milyona yakın insan bulunur. Uzakdoğunun en önemli medeniyetlerinden olan Çin'in şüphesiz en ünlü simgesi Çin Seddi, dünyanın en uzun yapılmış yapısıdır. Her yıl milyonlarca insanın uğrak noktasıdır. Çin'in kendi kalabalığının yanı sıra turistler de ülkeye giriş yapınca nüfus daha da artar. Çin aynı zamanda dünyanın dev ekonomileri arasında da yerini korur. Turistlerin konakladıkları Çin otelleri de ekonomiye büyük katkı sağlar.
Amerika Birleşik Devletleri, etnisite açısından oldukça zengindir. Dünyanın en büyük ekonomisine sahip olmasında bunun payı yüksektir. Dünyanın her yerinden insan Amerika’da yaşarken; pek çok kişinin de en büyük hayallerinden biri, Amerika’da yaşamaktır. Nitekim Amerika, aynı diğer iki ülke gibi oldukça kalabalıktır.
New York City'de 8.8 milyona, Los Angeles'da ise yaklaşık 4 milyona ev sahipliği yapar ve Amerika turları ile de birçok turist bu şehri ziyaret eder.
Endonezya, binlerce adadan oluşan bir ülkedir. Aynı zamanda milyonlarca insana da ev sahipliği yapar. Cakarta'da 10 milyon, Surabaya'da ise yaklaşık 3.1 milyon bulunur.
Büyük bir tarihi ve kültürel mirasa sahip olan Pakistan, Güney Asya'daki en kalabalık ülkelerdendir. Karaçi şehrinde 16 milyon yaşarken; Laho'da bu sayı yaklaşık 8.5 milyon civarındadır.
Nijerya, Afrika kıtasının en kalabalık ülkesi olarak bilinir. Çeşitli etnik grupların birleştiği özel bir yerdir. Lagos ve Kano ise en kalabalık şehirleridir.
Amazon Ormanı'na ev sahipliği yapmasıyla ve renkli karnaval kutlamalarıyla ünlü olan Brezilya’da futbol da ön plandadır. Ayrıca Rio de Janeiro'daki devasa Hristiyan İsa Heykeli, dünyanın en tanınmış simgelerinden biridir. Tüm bunların yanı sıra bu şehirde 6.7 milyon insan yaşar.
Bangladeş, Ganj Nehri Deltası'nda bulunur. Coğrafi olarak ise çoğunlukla alçak bölgelerden oluşur. Zengin geçmişe sahip olan ülkenin en kalabalık şehirlerinden Dakka'da ortalama 8.5 milyon insan yaşarken; Chittagong'da sayı 2.6 milyon seviyelerindedir.
Dünyanın en geniş alanına sahip olan ülke olarak birçok etnik grubu içerir. Nitekim dünyanın en kalabalık ülkeleri arasında dokuzunca sıradadır. Moskova şehrinde 12 milyon, Saint Petersburg'da ise 5.4 milyon insan yaşar.
Nüfusu en fazla olan ülkeler arasında onuncu sırada Maya ve Aztek uygarlıklarına ev sahipliği yapmış olan Meksika yer alır. Meksika aynı Mısır'daki piramitler gibi antik kalıntıları ile ünlüdür. Ayrıca Meksika mutfağı, dünya çapında da oldukça popülerdir. Meksiko şehrinde 8.9 milyon, Guadalajara da ise ortalama 1.5 milyon insan bulunur.
Bir ada ülkesi olan Japonya, geleneksel ve modern kültürün benzersiz karışımını ortaya koyar. Birçok geleneksel festival, tapınaklar ve bahçeler Japonya’dadır. Aynı zamanda dünya teknoloji devleri arasında Japonya her zaman en ön sıradadır.
Japonya'nın en ünlü şehri Tokyo'da yaklaşık 37 milyon insan vardır. En kalabalık ülkeler arasında Japonya'nın yer almasını sağlayan yegâne şehirdir. Ona en yakın diğer şehri olan Yokohama'da sadece 3.7 milyon insan vardır.
Birbirinden güzel plajları ve doğal güzellikleri ile ünlü olan Filipinler’in Baler şehri surfing yapmak isteyenler için oldukça popülerdir. Fakat en kalabalık şehri 13 milyona yakın insan nüfusu ile Metro Manila'dır. Filipinler ayrıca 7,600'den fazla adadan oluşur.
Tarihi Axum İmparatorluğu'na ev sahipliği yapmış Etiyopya Haile Selassie gibi dünyaca ünlü liderler yetiştirmiştir. Aynı zamanda dünyanın kahve çekirdeğinin anavatanı olarak bilinen Etiyopya’nın en kalabalık şehirleri Addis Ababa (3.5 milyon) ve Dire Dawa’dır (yarım milyon).
Nüfusu en fazla olan ülkeler arasında bir diğeri de Mısırdır. Antik uygarlıkların beşiği olan Mısır piramitleri ve Sfenks gibi muhteşem yapıları içinde barındırır. Nil Nehri, Mısır için hayati öneme sahipken; tarih boyunca uygarlıkların gelişimine de katkıda bulunmuştur. Kahire 9.5 milyon, İskenderiye ise 5.4 milyon insana ev sahipliği eder.
Tarihi savaşları ve doğal güzellikleri ile tanınan Vietnam’ın Ha Long Körfezi, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alır. Burada muhteşem kireçtaşı kaya oluşumların gözlemlenir. En kalabalık şehirleri Ho Chi Minh ve Hanoi'dir
-
Demokratik Kongo Cumhuriyeti: 99.010.000
Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin merkezi Afrika'da yer alır. Oldukça geniş ormanlık alanları, zengin doğal kaynakları burayı popüler kılan etkenlerdir. Ülkenin değerli madenler açısından zengin olması da ayrı bir önem taşır. En kalabalık şehirleri arasında Kinshasa, Lubumbashi ve Mbuji-Mayi yer alır.
En kalabalık ülkeler içinde Türkiye, köprü konumuyla Asya ve Avrupa arasında yer alır. Zengin geçmiş tarihi ve kültürel mirası ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Özellikle Kapadokya bölgesi, benzersiz kaya oluşumları ve yeraltı şehirleri ile birçok turistin ilgisini çeker. En fazla insanın yaşadığı şehirleri arasında İstanbul, Ankara ve İzmir bulunur. Ayrıca turistlerin sık sık ziyaret ettiği bodrum, kuşadası gibi tatil yerleri de vardır.
Orta Doğu'da önemli bir konumda yer alan İran; Pers uygarlığının beşiğidir. Şah Abbasi Camii ve İsfahan Meydanı gibi tarihi yapıları sürekli turistlerin gezdiği yerlerdir. Tahran, Meşhed ve İsfahan en kalabalık şehirleridir.
Avrupa, Asya ile Amerikaya nazaran çok daha az insan nüfusuna sahiptir. Nitekim, Almanya Avrupa’nın en kalabalık ülkesidir. Sanat, bilim ve teknolojide önemli katkıları olan Almanya, Berlin Duvarı'nın düşmesiyle birlikte önemli bir değişim yaşamış ve 1990'da Doğu ve Batı Almanya birleşerek bugünkü Almanya'yı oluşturmuştur. Berlin, Hamburg, Münih ve Köln ortalama 1 milyon insana ev sahipliği yapar.
Nüfusu en fazla olan ülkeler içinde Fransa, Avrupa'nın batısında yer alır. Tarih boyunca özellikle edebiyat, sanat ve modada büyük etki yaratmıştır. Paris, romantik atmosferi, Eiffel Kulesi, Louvre Müzesi gibi dünyaca ünlü simgeleriyle bilinir. Ayrıca Fransa, gastronomi kültürüne önemli katkılar da sunar. Dünyaca ünlü mutfağıyla farklı damak zevklerine hitap eder.
Birleşik Krallık'ın en büyük parçasıdır. Tarihi, kültürel mirası ve monarşisi ile çok büyük bir öneme sahiptir. Londra, ülkenin başkentidir, ayrıca dünyanın en gelişmiş kültürel merkezlerinden biridir. Son yılların verilerine göre Londra’nın 9 milyonu aşan bir nüfusu vardır. Diğer en kalabalık şehri ise Birmingham ile Manchester'dır. Bu şehirler de 2,5 milyonu aşar.
Dünyanın en kalabalık ülkeleri arasında karşımıza Tayland da çıkar. Güneydoğu Asya'da bulunan Tayland, geleneksel tapınakları, lezzetli yemekleri, güzel plajlarıyla pek çok kişinin gözde yerlerinden biridir. Bangkok, ülkenin renkli başkenti ve modern bir metropoldür. Wat Pho Tapınakları, Kraliyet Sarayı gibi önemli turistik yerlere ev sahipliği yapar. Bangkok'ta on milyonu aşkın insan yaşar. Samut Prakan'da ise bu sayı bir milyonu geçer.
En kalabalık ülkeler içinde Tanzanya, Doğu Afrika'da yer alır. Büyüleyici doğal güzellikleri ile dikkat çeker. Özellikle Kilimanjaro Dağı, Afrika'nın en yüksek dağıdır. Tanzanya'da yer alan Serengeti Milli Parkı da dünyanın en ünlü vahşi yaşam koruma alanlarından gösterilir. Ayrıca Darüsselam'de neredeyse 5 milyona yakın insan bulunur.
Güney Afrika, Afrika'nın en güney ucunda yer alır. Etnik çeşitliliği, doğal güzellikleri ve safari olanaklarıyla insanları çeker. Ülke aynı zamanda Nelson Mandela gibi önemli lidere sahiptir. Çok kalabalık beş şehri bulunur. Johannesburg 6 milyondan fazla insanı barındırırken; Cape Town'da yaklaşık 4.6 milyon insan bulunur. Diğer şehirleri arasında ise Durban, Pretoria ve Port Elizabeth bulunur.
Akdeniz'in güneyinde yer alır. Antik Roma İmparatorluğu'nun merkezidir. italys; Venedik'in kanalları, Floransa'nın sanat eserleri, Roma'nın tarihi kalıntılarıyla pek çok turistin uğrak noktalarının başında gelir. Yemekleri de bir o kadar lezizdir. Medeniyetin beşiği Roma'da 3 milyonu aşkın insan yaşarken, modanın başkenti Milano da ise bu sayı 2 milyonları geçmiş durumdadır.
-
Myanmar (Burma): 55.770.232
Myanmar, Güneydoğu Asya'da bulunur. Zengin bir tarihe ve kültüre Burma’nın Bagan şehrinde binlerce tapınak ve pagodanın bulunduğu büyülü bir arkeolojik alan vardır. Yangon 6 milyona yakın nüfusu ile ülkenin en kalabalık şehridir. Mandalay ve Naypyidaw da ise 1.5 milyon insan yaşar.
Nüfusu en fazla olan ülkeler içinde Kolombiya ise Güney Amerika'da bulunur. Renkli festivalleri, kahve tarlaları, çeşitli doğal güzellikleriyle dikkat çeker. Bunların yanı sıra Pablo Escobar gibi ünlü kişiliklere ve tarihsel olaylara da ev sahipliği yapmıştır.
Doğu Afrika'da yer alan bir Kenya'da aynı diğer Afrika ülkeleri gibi büyük bir çeşitliliğe sahip olan etnik gruplardan oluşur. Kültürlerin, farklı dil grupları ile bir arada yaşadığı toplumların nüfusu da zaman içinde artış gösterir. Ülkenin başkenti ve en büyük şehri olan Nairobi aynı zamanda en kalabalık şehirdir.
Dünyanın en kalabalık ülkeleri arasında bir diğeri de Güney Koredir. Doğu Asya'da bulunur ve hızlı ekonomik büyümeye sahiptir. Ayrıca dünya genelinde popüler kültüre de büyük etkisi bulunur. K-pop ve Kore dizileri geniş bir hayran kitlesine sahiptir.
İspanya, Güneybatı Avrupa'da bulunur. Zengin tarihi, eşsiz dansı, müziği ve lezzetli yemekleri ile bilinir. Flamenco ve boğa güreşi, İspanya'nın kültürel mirasının bir diğer önemli parçalarıdır.
En kalabalık ülkeler sıralamasında son sırada ise Arjantin yer alır. Güney Amerika'nın ikinci en büyük ülkesi Arjantin oldukça kalabalıktır. Etnisite açısından da çok çeşitli bir yapıya sahiptir. Arjantinde Avrupalı göçmenlerin nüfusu da yoğundur.
Dünya nüfusunun büyük bir bölümünü barındıran en kalabalık ülkelerin listesini sizler için sıraladık. Liste de yer alan toplamda 30'dan fazla ülke dünya nüfusunun yaklaşık yarısını oluşturur. Bu ülkeler demografik ve ekonomik açıdan da büyük öneme sahiplerdir. Eğer listedeki birbirinden kalabalık ülkeleri ziyaret etmek isterseniz, Coral Tatil aracılığı ile birbirinden avantajlı fırsatları yakalayabilirsiniz.