Marmara Bölgesi’nin Trakya kesiminde yer alan Edirne, doğal güzellikleri ve tarihi zenginliği ile önemli bir turizm merkezidir. Her yıl yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edilen tarihi kent, Yunanistan ve Bulgaristan sınırına oldukça yakındır.
Kendine has atmosferi, tertemiz havası, köklü geçmişi, yüzlerce yıllık köprüleri, tarihi hamamları, görkemli meydanları, sayısız doğa alanları, müzeleri, eşsiz lezzetleri ve Osmanlı İmparatorluğu’ndan miras kalan eserleri ile Edirne, mutlaka gezilmesi gereken şehirlerimiz arasındadır.
Osmanlı İmparatorluğu’na uzun yıllar başkentlik yapmış bu şehir, Edirne otelleri ile de turistlerin dikkatini çekmeyi başarır. Her ihtiyaca ve isteğe uygun seçenekler sunan otellerde geziniz süresince konaklayabilirsiniz. Pek çok medeniyeti içinde barındırmış olan Edirne’yi keşfetmeye hemen başlayabiliriz. İşte karşınızda Edirne’de gezilecek yerler listesi!
-
Selimiye Camii ve Külliyesi
Gezilecek yerler listemizin ilk sırasında Selimiye Camii bulunuyor. Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden birini oluşturan camiyi, külliyesi ile birlikte mutlaka görmelisiniz. Mimar Sinan’ın ustalık eseri olarak nitelendirdiği tarihi yapı, kent merkezinde bulunuyor. Selimiye Camii, göz kamaştıran mimarisi ve muazzam İznik çinileri ile görülmeye değer.
Cami 1575 yılında ibadete açılmış, 2011’den bu yana da UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunuyor. 31,25 metre çapında ve 43,25 metre yüksekliğindeki camiyi mutlaka görmelisiniz. Mimar Sinan Caddesi üzerinde konumlanan camiye özel aracınızla ya da yürüyerek ulaşabilirsiniz.
Mimar Sinan Heykeli, Selimiye Camii’ni görmeye gittiğinizde tüm heybetiyle sizi karşılıyor olacak. Selimiye Camii başta olmak üzere Defterdar Mustafa Paşa Camii, Sokullu Hamamı, Rüstem Paşa Kervansarayı, Yalnızgöz Köprüsü, Saray Köprüsü ve daha pek çok eseri ile Mimar Sinan, mimarlık tarihine damga vurmuş bir isimdir.
Edirne’ye paha biçilmez eserler bırakan Mimar Sinan’ın heykelinin önünde mutlaka fotoğraf çekmelisiniz. Heykelin hemen arkasındaki Selimiye Camii ile Fatih Sultan Mehmet ve Şahi Topu Heykeli de eşsiz görüntüsüyle fotoğraf karenizde yer alacak.
Mecidiye Köprüsü olarak da bilinen Meriç Köprüsü, Abdülmecit tarafından yaptırılmıştır. Tarihi köprü, Meriç Nehri’nin üzerinde yer alıyor. Köprü, mimari özellikleri ile Osmanlı ruhunu yansıtıyor. Köprünün, 12 sivri kemeri bulunuyor.
600 yıllık geçmişi ile Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan cami, Sultan II. Murat tarafından yaptırılmıştır. Adını minarelerinden alan cami, kalem işi süslemeleri ile hat sanatının nadide örneklerinden birini oluşturuyor. Cami, günün her saati ziyarete açıktır. Camiyi ziyaret ettikten sonra avlusundaki çay bahçesinde kısa bir mola verebilirsiniz.
-
Tarihi Rüstem Paşa Kervansarayı
Edirne gezilecek yerler listemizin vazgeçilmez duraklarından biri de Rüstem Paşa Kervansarayı.
16. yüzyıl mimarisini yansıtan kervansaray, adından da anlaşılacağı üzere Rüstem Paşa tarafından yaptırılmıştır. Pek çok dükkana ev sahipliği yapan ve günümüzde bir bölümü otel olarak işletilen tarihi yapıyı kültürel ziyaretleriniz arasına mutlaka eklemelisiniz.
Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise en büyük üçüncü sinagogu olma özelliğine sahip Edirne Büyük Sinagogu, Maarif Caddesi’nde yer alıyor. France Depre tarafından inşa edilen sinagog, 08:00-17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Sarı renkli binası ile dikkat çeken görkemli yapı, Edirne’de mutlaka uğramanız gereken yerlerin başında geliyor.
Edirne Ulu Camii olarak da bilinen Eski Camii, Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze kalan önemli camiler arasında yer alıyor. 450 yıllık geçmişi ile öne çıkan anıtsal yapı beyaz duvarları, geometrik desenlerle bezenmiş mihrabı ve dokuz kubbesi ile görmeniz gereken yerlerden biridir. Hat sanatının benzersiz örneklerini barındıran bu camiyi yılın her günü 09:00-18:00 saatleri arasından ziyaret edebilirsiniz.
100’den fazla dükkana ev sahipliği yapan Ali Paşa Çarşısı, Kapalı Çarşı olarak da biliniyor. Mimar Sinan’a yaptırılan çarşının içerisinde giyim, baharat, züccaciye gibi pek çok dükkan bulunuyor. Edirne’den ayrılırken ailenize ve arkadaşlarınıza hediye almak isterseniz Ali Paşa Çarşısı’na uğrayıp keyifle alışveriş yapabilirsiniz.
Edirne’nin görülmeye değer simgesel yapılarından biridir. Üç Şerefeli Camii ile Peykler Medresesi’nin yanı başında bulunan medrese, Osmanlı İmparatorluğu tarafından yapılan ilk medreselerdendir. Tek katlı yapıyı ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.
Edirne’de gezilecek yerler içinde öne çıkan bir diğer yer Hafızağa Konağı’dır. Geleneksel Türk evi mimarisinin özelliklerini taşıyan bu konağı ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz. Tarihte Talat Paşa ve arkadaşlarının toplantı yaptıkları bu konak, kentin en eski konaklarından biri olma özelliğine sahiptir.
Gezi rotanıza eklemeniz gereken yerlerden bir diğeri de Saraçlar Caddesi’dir. Kentin kalbi olarak kabul edilen bu cadde, 2008 yılından bu yana trafiğe kapalıdır. Cadde üzerinde pek çok kafe, restoran, mağaza, küçük şekerleme dükkanları yer alıyor. Saraçlar Caddesi’nde kısa bir kahve molası verebilirsiniz.
Sultan II. Murat tarafından 1435 yılında inşa ettirilen Muradiye Camii, çini işlemeleri ve Rumi motifleri ile göz kamaştırıyor. Muradiye Mahallesi’nde konumlanan cami, görülmeye değer niteliktedir.
Eğer Edirne’ye gittiyseniz, Edirne Müzesi’ni de mutlaka görmelisiniz. Dar-ül Hadis Medresesi’nde bulunan müze, zengin bir koleksiyona sahip. Müzede mezar taşları ile değerli etnografik eserler sergileniyor.
-
Edirne Türk ve İslam Eserleri Müzesi
Zengin koleksiyonu ile Edirne’nin tarihini gözler önüne seren müze, Dar’ül Hadis Medresesi’nde hizmet veriyor. Bu müzede nadide hat sanatı örneklerini, Balkan Savaşı’na ilişkin belgeleri, Kırkpınar güreşçilerinin resimlerini ve el yapımı Kur’an-ı Kerim’i görebilirsiniz. Eğer tarihi yapıları gezmek istiyorsanız, Edirne Türk ve İslam Eserleri Müzesi’ni ziyaret etmek güzel bir seçenek olabilir.
-
Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi
1484 yılında inşa edilen Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, her yıl ziyaretçi akınına uğruyor. İçerisinde hastane odaları, tıp medreseleri ve şifahanelerin yer aldığı müze, Osmanlı’nın tıp tarihine ışık tutuyor. Müzik, koku ve renk terapileri gibi pek çok geleneksel tedavi yöntemlerini anlatan müze, sizi kendine hayran bıraktıracak.
Edirne’nin Keşan ilçesinde yer alan Enez Kalesi, sütunlu kapıları ve devasa surları ile görülmesi gereken yerler arasında dikkat çekiyor. Saros Körfezi’ne bakan yüksek bir tepede sizleri selamlayan kale, panoramik Meriç Nehri manzarası sunuyor. Büyüleyici atmosferi ile kendine hayran bıraktıran kaleyi Edirne’de gezilecek tarihi yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.
Edirne’nin tarihi noktaları arasında önerebileceğimiz yerlerden biri de Lozan Anıtı olacaktır. 1998 yılından bu yana ziyaret edilen anıt, Edirne’nin Karaağaç ilçesinde yer alıyor. Lozan Antlaşması ile dünya barışını simgeleyen yapı, kent merkezine sadece 4 km uzaklıktadır.
-
Sv. Georgi Bulgar Kilisesi
1880 yılında yaptırılan Sv. Georgi Bulgar Kilisesi, Kıyık semtinde yer alıyor. Bulgar Kilisesi olarak da bilinen tarihi yapı, taş mimarisi ile ziyaretçilerini büyülüyor. 10.00 itibarıyla ziyaret edebileceğiniz kilisenin kulesine çıktığınızda görkemli Selimiye Camii’ni de görebilirsiniz.
Ergene Nehri üzerine yaptırılan Uzun Köprü, dünyanın en uzun taş köprüsü olma özelliğini taşırr. Kendi aracınızla Edirne-Keşan yolu üzerinden ulaşabileceğiniz bu anıtsal köprü, 1393 metre uzunluğundadır.
Edirne’de gezilecek doğal güzellikler denince akla ilk olarak Meriç Nehri geliyor. Ege Denizi’ne dökülen nehir, ülkemizin en büyük 10. nehridir. Civarında dinlenme tesisleri ile mesire alanlarını barından nehir, 490 kilometre uzunluğundadır. Meriç Nehri piknik yapmak isteyenler için ideal bir noktadır.
Şehir gürültüsünden uzak, el değmemiş güzellikte bir yer arıyorsanız Saroz Körfezi tam size göre! Tertemiz denizi, cam gibi suyu ve uzun kumsalı ile Saros Körfezi, doğaseverler için adeta bir cennet. Eğer yaz tatili için Edirne’ye gittiyseniz mutlaka körfezde güneşin batışını izlemelisiniz.
İtalyan Koyu, ince kumlu bir kumsala sahiptir. Adını antik bir kalenin buluntularından alan koy, Mecidiye Sahili ile Erikli Sahili arasında uzanıyor. Yaz aylarında turist akınına uğrayan bu koyda özellikle rehberli tabiat yürüyüşleriyle keşfe çıkabilirsiniz. Çam ormanları ile çevrili bu koy, aynı zamanda dalış turları ile tekne gezilerine de ev sahipliği yapıyor. Eğer su sporlarından hoşlanıyorsanız, buraya mutlaka gitmelisiniz.
Edirne’de iken mutlaka Mecidiye Sahili’ni de rotanıza ekleyin! Keşan ilçesinden konumlanan Mecidiye Sahili, Saroz Körfezi manzaralı keyifli bir yüzme deneyimi sunuyor. Masmavi denizin ve beyaz kumlarla bezeli sahilin tadını çıkardıktan sonra gün batımı manzarası eşliğinde civardaki restoranlarda balık yiyebilirsiniz.
Doğa tutkunları için tam anlamıyla bir cennet köşesi olan Gökçetepe Tabiat Parkı, Keşan ilçesinde yer alıyor. Bölgenin en ünlü kamping noktalarından olan bu park, Saroz Körfezi’nin eşsiz manzarasını sizlere sunuyor. Gökçetepe Tabiat Parkı’nda farklı deneyimler yaşamak istiyorsanız bisiklet turlarına, doğa gezilerine, dalış etkinlikliklerine ve ATV safarilerine katılabilirsiniz.
Kent merkezine 115 km mesafede olan İpsala’ya Edirne Otagarı’ndan her saat başı kalkan otobüslerle ulaşmak mümkündür. Tarih boyunca pek çok uygarlığı barındırmış bu kadim kentin her köşesi keşfedilmeyi bekliyor.
Günümüzde Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olarak hizmet veren yapı, kent merkezine 93 kilometre uzaklıktadır. Kültür turlarının uğrak yeri, dikdörtgen şeklinde olup üç kattan oluşuyor. Sirkeci Garı örnek alınarak inşa edilen tren garı, II. Abdülhamit dönemine aittir. Garın bahçesinde sergilenen vagonu görmek istiyorsanız, kent merkezinden kalkan otobüsleri kullanabilirsiniz.
Edirne’de mutlaka gitmeniz gereken yerlerden biri olan II. Bayezid Köprüsü, adından anlaşılacağı üzere II. Bayezid tarafından yaptırılmıştır. 100 metre uzunluğundaki köprü, Edirne’nin simgesel yapılarındandır. Köprü, Tunca Nehri üzerine inşa edilmiştir.
İnşasına I. Murat döneminde başlanılan Edirne Sarayı, Osmanlı’nın en büyük ikinci sarayıdır. 355.000 metrekarelik alana yayılan görkemli yapı, Saray-ı Cedid-i Amire olarak da biliniyor. Saray, muazzam taş ve ahşap işçilikleri ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Restorasyon çalışmaları kapsamında kapalı olan saray, 93 Harbi’nde ağır tahrip almıştır.
Fotoğraf safarileri için sıklıkla tercih edilen Karaağaç Mahallesi, Meriç Nehri’ne sadece 2 km uzaklıktadır. Tarihi konakları ile ziyaretçilerini büyüleyen bu mahalleye kent merkezinden hareket eden minibüslerle kolayca ulaşabilirsiniz. Mahalleye girdiğinizde Lozan Anıtı, Eski Tren Garı ve Jandarma Şehitliği Anıtı sizi karşılıyor olacak.
Edirne gezi listemizde, Kırkpınar Er Meydanı’ndan bahsetmezsek olmaz. Sarayiçi semtinde bulunan bu meydan, her yıl temmuz ayında Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali’ne sahne oluyor. Ata sporumuz olan yağlı güreşi tam yerinde izlemek isterseniz Edirne’ye temmuz ayında gidebilirsiniz.
Edirne gezi rotanızda mutlaka yer alması gereken bir diğer yer de Adalet Kasrı’dır. Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptırılan bu kasr, Edirne Sarayı’ndan günümüze kalan bölümlerden biridir. Mimar Sinan’a ait olan büyüleyici eser, sivri kubbesi ve dikkat çekici taş mimarisi ile öne çıkıyor.
Merkez ilçesinin sınırları içinde kalan Hıdırlık Tabyası, Balkan Tarihi Müzesi olarak da tanınıyor. Tarih meraklılarının sıkça ziyaret ettiği tabyalar, Balkan Savaşları’nda kentin savunmasında önemli rol oynamıştır. Şükrü Paşa’nın karargahı olarak kullanılan bu tabyanın içerisine girdiğinizde topçu odalarını, hendekleri, koğuş binasını, top mevkilerini ve daha pek çok şeyi göreceksiniz.
Edirne’de görülmeye değer bir başka hazine Beylerbeyi Camii’dir. İnanç turlarının sevilen mola noktası, Osmanlı’nın erken dönem cami örneklerini yansıtıyor. Dini yapı, II. Murat dönemine aittir. Tek kubbeli mimarisiyle öne çıkan cami, huzurlu bir deneyim vadediyor.
Enez Sahili, hiç bilmediğiniz dünyanın kapılarını size açacak. Sıcak yaz günlerinde kendinizi serin sulara bırakmak istiyorsanız Enez Sahili tam size göre! Denizin keyfini çıkardıktan sonra sıcak kumsallarda güneşlenmek sizin için oldukça keyifli olacak. Sahile gitmek de oldukça kolay. Kent otogarından Enez’e giden otobüslere binmek yeterli.
Erikli Plajı, Edirne’de günübirlik gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen yerler arasındadır. Masmavi denizi ile öne çıkan bu plaj, kent merkezine yaklaşık 2 saat uzaklıktadır. Balık avlama turlarına ve tekne gezilerine katılabileceğiniz bu plaj, sıcak yaz günlerinde sizi bekliyor olacak.
-
Edirne Saroz İbrice Limanı
Doğa meraklıysanız ve dalış tutkunuysanız Edirne Saroz İbrice Limanı sizi bekliyor. Keşan’ın Mecidiye Köyü’nde yer alan liman, yüzlerce yıllık su altı kalıntıları ile ünlüdür. Dalgasız deniziyle çocuklu ailelerin de tercih ettiği bu liman, sıcak yaz günlerinde ziyaretçi akınına uğruyor.
Tarih meraklılarının uğrak yeri Mehmet Av Köşkü, Tavuk Ormanı’nda konumlanıyor. Tarihte Avcı ünvanıyla bilinen IV. Mehmet tarafından inşa ettirilmiştir. Osmanlı taş mimarisi ile süslenmiş bu köşkü görmeye gittiğinizde ormanın içindeki mesire alanlarının birinde piknik yapabilir, gezi rotanızda kısa bir mola verebilirsiniz.
Kalabalıktan uzak huzurlu bir tatil deneyimi için Gala Gölü’ne gidebilirsiniz. 2005 yılında milli park ilan edilen göl, 6000 hektarlık bir alanı kaplıyor. Gala Gölü, huzur dolu ortamıyla beklentileri karşılıyor. Göl aynı zamanda iki yüzden fazla kuş türüne de ev sahipliği yapıyor. Fotoğraf safarilerinden kampçılığa, dağ bisikleti seyahatlerinden doğa yürüyüşlerine kadar pek çok etkinlik keşfedilmeyi bekliyor.
Vahşi yaşam zenginliği ve tertemiz havası ile öne çıkan Koru Dağları, bölgenin en yüksek dağları arasında yer alır. Adeta bir oksijen deposu olan bu dağlar, yaz ve kış aylarında sıkça ziyaret edilir. Kış aylarında büyüleyici kar manzarasını fotoğraflayabilir, yaz aylarında ise yaylalara çıkabilirsiniz.
Edirne’den ayrılırken sevdiklerinize bir hatıra bırakmak istiyorsanız Selimiye Arastası tam da adresi! İçerisinde 124 dükkanın bulunduğu bu çarşı, Kavaflar Çarşısı olarak da biliniyor. Haftanın her günü açık olan çarşı, zamanında Mimar Davut Ağa tarafından yaptırılmıştır. Selimiye Cami’nin hemen yanı başında bulunan çarşıya dört farklı yerden giriş yapabilirsiniz.
Yolunuz Edirne’ye düşerse mutlaka Ainos Antik Kenti’ni de ziyaret edin! Pek çok uygarlığa ve inançlara ev sahipliği yapmış Edirne, bölgenin en büyük antik yerleşim yerlerinden birini içinde barındırıyor. Tarihi M.Ö. 6. yüzyıla uzanan bu kentin Roma sütunları, devasa tiyatrosu, hamamları ve büyüleyici tapınakları dikkat çekiyor. Antik kentin tarihi atmosferini mutlaka yaşamalısınız.
Ainos Antik Kenti ziyaretinden sonra antik hazineleri daha da merak ettiyseniz rotamıza Çataltepe Tümülüsü ile devam edelim. Anıt mezar, antik kente yakın bir mesafesindedir. Enez ilçesinin sınırında kalan bu anıt mezarın M. Ö. 6 yüzyıla ait olduğu düşünülüyor.
Eğlenceli su kaydırakları, kafeteryaları, restoranları, güneşlenme terası, dinlenme ve eğlence havuzları ile Edirne Aquapark, 7’den 70’e herkesi eğlenmeye davet ediyor. Şehir merkezinden hareket eden servis araçları ile siz de bu eğlenceye ortak olabilirsiniz.
Çocuklarınızla birlikte rahatlıkla gidebileceğiniz Yayla Sahili, Keşan ilçesine bağlı minik bir tatil beldesinde yer alıyor. Keşan minibüsleri ile rahatlıkla ulaşabileceğiniz bu sahilin serin sularında tüm yılın yorgunluğunu üzerinizden atabilirsiniz. Sahilin etrafında bulunan butik otellerin birinde konaklayabilir, eşsiz bir gün geçirebilirsiniz. Aynı zamanda Saros Körfezi’ne doğru kısa bir gezintiye de çıkabilirsiniz.
Evliya Kasım Paşa tarafından inşa edilen cami, Edirne’de sık ziyaret edilen kutsal alanlardan biridir. Tarih, kültür ve inanç gezilerinin adresi Evliya Kasım Paşa Camii, 15. yüzyıla ait bir eserdir. Eğer camiyi ziyaret ettiyseniz, yanında uzanan Tunca Nehri’nde mutlaka doğa yürüyüşü yapmalısınız!
Doğaseverlerin gözbebeği Mercan Göleti, Keşan ilçesinde bulunuyor. Muhteşem manzarası eşliğinde keyifle yürüyüş yapabileceğiniz Mercan Göleti, balıkçılık yapmak için ideal bir noktadır. Göletin etrafındaki sandalları ya da kayıkları kiralayabilir, keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
Edirne’de gezip görülecek köprüler arasında Ergene Köprüsü de yer alıyor. 92 metre olan bu köprü, dünyanın en uzun taş köprüsü olma ünvanını taşır. Onarım çalışmalarından ötürü şu an kapalı olan köprü, Ergene Nehri üzerinde bulunuyor.
Edirne’de keşfedilmesi gereken doğal güzellikler arasında Danişment Tabiat Parkı da yer alıyor. Yüzlerce kuş türünü barındıran tabiat parkı, görülmeye değer bir manzara sunuyor. Doğaseverleri kendine çeken Danişment Tabiat Parkı, aynı zamanda Edirne’nin sevilen kamping noktalardandır.
Telli Çeşme tüm görkemiyle Uzun Köprü Çarşısı’nın tam ortasında yer alıyor. Çeşmenin 1800 yılında yapıldığı tahmin ediliyor. Uzun Köprü halkının buluşma noktası olarak benimsediği bu çeşme, servi motifleri ile dikkat çekiyor. Çeşmeden suyunuzu içebilir, gezinize küçük bir mola verebilirsiniz.
-
Ekmekçizade Ahmet Paşa Tunca Köprüsü
Edirne’de düzenlenen tarih gezileriyle ziyaret edebileceğiniz bir diğer yer ise Ekmekçizade Ahmet Paşa Tunca Köprüsü’dür. Sedefkar Mehmet Ağa tarafından inşa edilen köprü, 2008 yılında aslına uygun olarak onarılmıştır. 10 kemerli köprü Pazarkule, Karaağaç ve Edirne sınır kapılarının bağlantısını sağlıyor.
Edirne’de ziyaret edebileceğiniz bir diğer köprü de Gazi Mihal Köprüsü’dür. Kanuni Sultan Süleyman döneminde restore edilen köprü, Tunca Nehri üzerinde bulunuyor. Gazi Mihal Köprüsü’nün bir diğer özelliği de Türkiye’yi Avrupa’ya, Edirne’yi ise Asya’ya bağlıyor olmasıdır.
Gazi Mihal Camii, Talat Paşa Caddesi’nin sonunda yer alıyor. İnanç ve kültür turizminin vazgeçilmez lokasyonu, köprünün de tam karşısında konumlanmıştır. Taş cami, erken dönem Osmanlı mimari eseri olup II. Murat zamanında yaptırılmıştır.
Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa edilen Peykler Medresesi, Üç Şerefeli Camii’nin hemen yanı başında bulunuyor. Tamamı kesme taştan inşa edilen medrese, Osmanlı’nın en önemli eğitim kurumları arasında yer alıyor.
Edirne’den ayrılırken sevdiklerinize kente özgü yiyecekler ve hediyelik eşyaları almak isterseniz mutlaka bu çarşıya uğramalısınız. Çelebi Sultan Mehmet tarafından yaptırılan bedesten, kent merkezine yürüme mesafesindedir. Dört yanında kapılarının bulunduğu bu yapının 14 kubbesi vardır.
-
Sarayiçi Balkan Savaşı Şehitliği
Sarayiçi sınırları içerisinde bulunan Balkan Savaşı Şehitliği’ni ziyaret ettiğinizde duygularınıza engel olamayacaksınız. Kahramanlık ruhunu sonuna kadar hissedeceğiniz bu yer, Balkan Savaşı sırasında vatanını savunan askerler adına inşa edilmiştir. Savaşın atmosferini hissetmek istiyorsanız şehitliğe gitmenizi tavsiye ederiz.
-
Hersekzade Ahmet Paşa Camii
Büyüleyici mimarisi ile öne çıkan Hersekzade Ahmet Paşa Camii, Edirne’nin Keşan ilçesinde yer alıyor. Adını Ahmet Paşa’dan alan cami, kentte görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Çınar Sokak’ta konumlanan cami, kurşun kapı kubbesi ve sivri kemerli taş oymaları ile görülmeyi hak ediyor.
Yeşil ile mavinin kesiştiği noktada yer alan Dalyan Gölü, Edirne’nin Enez ilçesinde bulunuyor. Pek çok kuş türünü görebileceğiniz bu gölde tekne turları yapabilirsiniz. Gölün etrafında sıralanan kır bahçelerinde çay içebilir, huzurlu atmosferin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.
Selimiye Camii ile aynı dönemde yapılan Saray Hamamı, Meydan Mahallesi’nde yer alıyor. İnşa edildiği dönemde yalnızca saray çalışanları tarafından kullanılmıştır. Sonrasında ise halka açık hale gelmiştir. Haftanın her günü açık olan Saray Hamamı’na gidebilir, yılın yorgunluğunu üzerinizden atabilirsiniz.
Arkeolojik çalışmalara sahne olmuş Yemiş Kapanı Hanı, Selimiye Camii’nden çıktıktan sonra hemen sizi karşılıyor. Bu han geçmişte meyve ve sebze hali olarak kullanılmıştır.
-
İlhan Koman Heykel ve Resim Müzesi
Pazar günü dışında her gün ziyaret edebileceğiniz İlhan Koman Heykel ve Resim Müzesi şehrin tam kalbinde yer alıyor. Müzede yağlıboya başta olmak üzere heykel, resim sanatına yönelik pek çok eser sergileniyor. Eğer heykel sanatına ilginiz varsa mutlaka buraya uğramalısınız.
-
Trakya Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi
Zengin koleksiyona sahip Trakya Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi hem tarihi hem de doğal bir atmosferi sunuyor. Biyolojik çeşitliliği yansıtan müze, yöresel kültürü ve doğayı bir araya getiriyor. Trakya Üniversitesi tarafından açılan bu müzeyi ziyaret etmeyi düşünebilirsiniz.
-
Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi
Eğer çocuğunuzla tatile çıktıysanız mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri de Hasan Ali Yücel Müzesi’dir. Türkiye’nin en büyük çocuk müzesi olma özelliğini taşır. Müzede nostaljik oyuncaklar, hayvan maketleri, bilim atölyeleri ve çeşitli tiyatro etkinlikleri ile karşılaşacaksınız.
Edirne gezi listenize Gökçetepe Kalesi’ni de eklemeyi unutmayın! Ceneviz Kalesi olarak da bilinen Gökçetepe Kalesi, Saros Körfezi’nin eşsiz manzarasını gözler önüne seriyor. Kale, tarih gezilerinin vazgeçilmez adresi, Keşan’da bulunuyor.
Osmanlı padişahı II. Murat tarafından inşa edilen cami, Dilaverbey mevkiinde konumlanıyor. Döneme ait el sanatı örneklerini görebileceğiniz bu cami, Edirne’nin en kadim camilerinden biridir. Tarih meraklıları için bir mola noktası olan Darülhadis Cami, ırmak manzarasıyla da doğa meraklılarına göz kırpıyor. Edirne’de gezilecek yerler listemizin tamamını görmek istiyorsanız Coral Tatil’in web sitesine girip size en uygun Edirne otellerinden birini hızlıca seçebilirsiniz.