Eyfel Rehberi: Eyfel Kulesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Coral Travel

Paris'in kendine has romantizmi ile bütünleşmiş olan Eyfel Kulesi, dünyanın en ünlü turistik simgelerinden biridir. Eyfel Kulesi tüm dünyanın cazibe merkezlerinden biri olarak her yıl milyonlarca insan tarafından ziyaret edilir. Eşsiz tasarımı ve ileri mühendislik teknikleri ile yapılmış olmasıyla Paris'in ölümsüz sembolüdür. Nitekim Eyfel Kulesi, sadece bir yapıdan daha ötedir. Tarihi, mimarisi, kültürel ve toplumsal öneme sahip olmasıyla ikonik bir anıttır. Eyfel Kulesi hakkında bilgi almak istiyor ve daha fazlasını merak ediyorsanız, doğru yerdesiniz.

Eyfel Kulesi: İlk Olarak Temel Bilgiler!

İşte, Paris'in göz alıcı simgesi olan, dünya çapında bilinen ve her yıl milyonlarca ziyaretçiyi kendine çeken eşsiz yapı Eyfel Kulesi’ne dair temel bilgiler:

  • Yüksekliği: Eyfel Kulesi'nin toplam yüksekliği, tepe antenleri ile birlikte 324 metredir. Antensiz yüksekliği ise 300 metre civarıdır.
  • Yapım Tarihi: Eyfel Kulesi’nin inşası 26 Ocak 1887 tarihinde başlamış ve 31 Mart 1889'da tamamlanmıştır. Ardından halkın ziyaretine açılmıştır.
  • Bulunduğu Konum: Bu kule, Fransa'nın başkenti Paris'te bulunur. Şehrin merkezinde Seine Nehri'nin hemen sol kıyısında yer alır.
  • Tasarım ve İnşası: Paris Eyfel Kulesi, mühendis Gustave Eiffel tarafından tasarlanıp inşa edilir. Aslen 1889 yılındaki Dünya Fuarı'nın geçici bir yapısı olarak inşa edilse de daha sonra kalıcı bir simge haline gelir.
  • Yapıldığı Malzeme: Eyfel Kulesi, demir iskelet üzerindedir. Toplam ağırlığı ise yaklaşık 10,100 ton civarındadır. 3000 işçi çalışan yapıda 18.038 adet demir parça kullanılmıştır. Bunlar ortalama 2,5 milyon perçinle bir araya getirilmiştir.
  • Ortalama Ziyaretçi Sayısı: Dünyanın en popüler yapılarından biri olan Eyfel Kulesi, yılda 6 milyona yakın ziyaretçi ağırlar.

Eyfel Kulesi'nin Tarihçesi

 

Fransa 1889’da Dünya Fuarı'na ev sahipliği yapma kararı alır. Bu fuarın asıl amacı ise Fransız Devrimi'nin 100. yıl dönümünü kutlamak ve bunun yanı sıra Fransız teknolojisini dünya çapında tanıtmaktır. Bu bağlamda Paris Dünya Fuarı'nın komitesi oluşturulur ve şehrin siluetine ikonik bir yapı eklemek adına ulusal bir yarışma düzenlenir. 

İşte tam da bu noktada devreye Fransız mühendis Gustave Eiffel girer. Gustave Eiffel o dönemde yarışmaya katılmak üzere olan diğer genç mühendisler Maurice Koechlin ve Émile Nouguier ile birlikte çalışıp tasarımı yaparlar. Eiffel ve ekibinin hazırladığı tasarım, başlangıçta diğer yarışmacılardan gelen 107 tasarım taslağı arasında dikkat çekmez. Fakat sonrasında tasarım üzerinde geliştirmeler yapılır ve Eyfel Kulesi seçkin bir yapıya dönüştürülür.

Gustave Eiffel ve diğer mühendisler yaptıkları tasarım ile yarışmayı kazanınca, kulenin inşaat süreci adına kolları sıvarlar. İnşaatın temeli, 26 Ocak 1887 tarihinde atılır. Projenin karmaşıklığı ve boyutu nedeniyle çeşitli teknik zorluklar yaşanır. Buna rağmen Eiffel ve kurduğu mühendis ekibi, inşaatı hızla ilerletip yalnızca iki yıl altı ayda tamamlarlar.

Son kontroller yapıldıktan sonra 31 Mart 1889 tarihinde, Eyfel Kulesinin inşaatı tamamlanır ve planlandığı gibi 1889 Paris Dünya Fuarı'nın açılışı sırasında kule, ziyaretçilere kapılarını açar. O dönemde dünyanın en yüksek yapısı olarak tarihine geçer. Tamı tamına 300 metre yüksekliğindedir. Antenlerin yüksekliği hesaba katıldığında ise bu yükseklik 324 metreyi bulur. Başlangıçta geçici olarak planlansa da kule halk tarafından o kadar çok ilgi görür ki; Fransa yapıyı kalıcı olarak şehrin simgesi haline getirme kararı alır.

Paris Eyfel Kulesi inşa edildiği dönemde pek çok sanatçı ve sanat entelektüelleri tarafından eleştirilir. Şehrin güzelliğine leke olduğu söylenir. Yine de zamanla, kule Fransız kültürü ve sanatının önemli bir parçası olarak kabul görür. Ünlü yazarlar, ressamlar ve filozoflar tarafından sıkça övülür. Ayrıca, I. Dünya Savaşı sırasında kule Nazi kuvvetleri tarafından yıkılmak istenir. Her şeye rağmen Gustave Eiffel'in bu mühendislik harikası savaştan kurtulup sonrasında restore edilir.

Eyfel Kulesi’ne Giriş (Ücretler & Bilet Çeşitleri)

 

Kule’nin giriş ücretleri ve bilet çeşitleri ziyaretçilerin yaşlarına ve kimliklerine göre değişir. Genellikle 18 yaş ve üstü ziyaretçiler için geçerli olanlar yetişkin biletleridir. Ancak öğrencilere yönelik indirimli biletler de bulunur. Fakat gişede öğrenci kimliği veya öğrenci kartı ibrazı gerekebilir. 4-17 yaş arasında olanlar ise çocuk biletinden yararlanırlar. 4 yaş altı çocuklar için ücretsizdir.

Zirveye ve ara katlara göre ücretler ayrılır. İlk iki kata tek bilet ile çıkılabilir. Bunun için 2. kat bileti almanız gerekir. Çıkış ya asansör ya da merdiven ile olur. Merdivenle çıkarsanız yetişkin bileti 11,30€, 12-24 yaş arası 5,60€, 4-11 yaş & engelliler için ise 2,80€dur. Asansörle çıkmak isterseniz de yetişkinler için 18,10€, 12-24 yaş için 9,00€ ve 4-11 yaş & engelli olan için de 4,50€ gibi ücretlere sahiptir.

Zirve ise 276 metre yükseklikte hem açık hem de kapalı alana sahiptir. Tüm Paris yukarıdan görülebilir. En üste çıkmak için ikinci katta aktarma yapmak gerekir. İkinci kata asansör ile geldiyseniz yetişkinler için bilet fiyatı 28,30€, 12-24 yaş için 14,10€,  4-11 yaş ve engelli bireyler için ise 7,10€'dur.  Merdivenle çıktıysanız da yetişkin fiyatı 21,50€, 12-24 yaş fiyatı 10,70€, 4-11 yaş ve engelliler için fiyat ise 5,40€'dur.

Kalabalık zamanlarda sıra beklemeden öncelikli giriş sağlamak için rezervasyonlu bilet seçenekleri de bulunur. Eyfel Kulesi web sitesi veya yetkili bilet satış noktaları aracılığıyla biletleri satın alabilirsiniz.

Eyfel Kulesi'ni Fotoğraflamak İçin En iyi Duraklar

 

Paris'te Eyfel Kulesini fotoğraflamak turistlerin asıl ziyaret nedenlerinden biridir. Bunun için en iyi duraklara giderek farklı açılardan güzel kareler yakalayabilirsiniz. İşte benzersiz Paris Eyfel Kulesi fotoğrafları çekebilmek adına uğrayabileceğiniz noktalar:

  • Trocadéro Meydanı: Eyfel Kulesi'ne en yakın ve ünlü yerdir. Kuleye her açıdan bakan yerlerden biridir. Fakat özellikle karşıdan görüntülemek için ideal bir noktadır. Gün batımı veya gece çekimlerinde Eyfel buradan muazzam görünür. Unutulmaz fotoğraflar yakalayabilirsiniz.
  • Seine Nehri Kenarı: Paris’in eşsiz nehri boyunca yürüyüş yapabilir veya tekne turu ile kuleyi farklı açılardan fotoğraflayabilirsiniz. Nehrin köprülerinden de güzel kareler yakalanabilir.
  • Champ de Mars: Burası oldukça çok geniş bir park alanıdır. Eyfel Kulesi'ne yakın bir mesafededir. Parkta dolaşarak kulenin altından veya yanından şahane Eyfel Kulesi fotoğrafları çekebilirsiniz.
  • Montparnasse Kulesi: Montparnasse Kulesi, Paris'in en yüksek binalarının başında gelir. Zirvesindeki gözlem terasından Eyfel Kulesi fotoğraflanabilir. Nitekim, burası kuleye biraz daha uzaktır.
  • Pont de Bir-Hakeim Köprüsü: Köprü, Seine Nehri’nin üstündedir. Bu noktanın hem altından (nehirde tekne turu yapmayı tercih edersiniz) hem de üstünden Eyfel Kulesi'ni çekmeyi deneyebilirsiniz.
  • Léna Köprüsü: Bu köprü, Trocadéro Meydanı'na yakındır. Kuleyi çekmek için bu köprüden de güzel bir açı bulabilirsiniz.
  • Place du Trocadéro et du 11 Novembre: Trocadéro Meydanı'na ek olarak Place du Trocadéro Meydanı’nda da farklı açılardan güzel Eyfel Kulesi fotoğrafları çekilebilir.

Eyfel Kulesi’nde Yeme & İçme ve Konaklama

 

Eyfel Kulesi çevresinde yeme/ içme ve konaklama seçenekleri oldukça boldur. Çünkü kule, Paris'in en popüler turistik bölgelerinden biri olan Champ de Mars ve Seine Nehri’nin yakınındadır. Ayrıca başlı başına bir sembol olduğu için etrafı Fransa'nın leziz yemekleri ve birçok otelle çevrelenmiştir.

İlk durak olarak Eyfel Kulesi'nin ilk ve ikinci seviyelerinde restoranları düşünülebilir. Bu restoranlarda Fransız mutfağının tadını çıkararak kulenin içinden Paris’in romantik manzarasının keyfini sürebilirsiniz. Eyfel Kulesi'nin çevresinde bir mekan arıyorsanız da Champ de Mars ve Trocadéro gibi bölgelerde birçok restoran, kafe ve brasserie seçeneklerini araştırabilirsiniz. Bu bölgelerde Fransız mutfağının yanı sıra çeşitli dünya mutfaklarına ait yemekler de rahatlıkla bulunabilir.

Eğer Seine Nehri’nde yapılan bir tekne turuna katılmayı planlıyorsanız da, bazı turların öğle veya akşam yemeği sunduklarını unutmayın. Gemi restoranlarda da aynı bölgedekiler kadar kaliteli yemek yeme imkanı bulunabilirsiniz. Ayrıca bu turlar sırasında lezzetli yemekleri tadarken romantik bir atmosferde kuleyi seyredebilirsiniz.

Eyfel’i sabah geziyorsanız Fransızların meşhur tereyağlı ve gevrek hamuru olan Croissant'ı kahvaltıda veya öğleden sonra çay saatlerinde tadabilirsiniz. Akşam yemeğinde ise Eyfel'e karşı bir restoranda tavuk eti, şarap ve sebzelerle yapılan geleneksel Fransız yemeği Coq au Vin'i ya da sığır eti, şarap, soğan ve havuç gibi malzemelerle hazırlanan lezzetli Boeuf Bourguignon'ı yiyebilirsiniz. Ayrıca oldukça meşhur bir Fransız yemeği olan renkli sebzelerle yapılan klasik Ratatouille'u da deneyebilirsiniz.

Konaklama olarak da Eyfel Kulesi'nin yakınında yer alan Champ de Mars ve Trocadéro bölgesinde popüler seçeneklere göz atabilirsiniz. Burada lüks otellerden butik otellere veya apartman dairelerine kadar çeşitli konaklama seçenekleri bulabilirsiniz. Nitekim fiyatları biraz yüksek olabilir. Daha uygun seçenekler için ise Paris şehir merkezini tercih edebilirsiniz. Burası Eyfel Kulesi'ne yürüme mesafesinde olmasa da, Paris'in diğer turistik bölgelerinde de birçok otel ve konaklama tesisine sahiptir. Eyfel’e taksi veya toplu taşıma ile gidip merkezde yer alan Notre-Dame Katedrali, Louvre Müzesi ve diğer turistik yerleri rahatlıkla gezebilirsiniz.

Eyfel Kulesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

 

Dünya çapında ün kazanmış ve Paris'in en popüler sembolü haline gelmiş bu muhteşem demir kule, her yıl milyonlarca turisti çeker. Bu da doğal olarak Eyfel Kulesi hakkında binlerce kişinin merak ettiği pek çok sorunun doğmasına neden olur. Aşağıda, Eyfel Kulesi hakkında sıkça sorulan ve merak edilen soruların cevaplarını bulabilir, bu devasa yapıyı keşfedebilirsiniz.

Eyfel Kulesi nerededir?

Eyfel Kulesi, Fransa'nın başkenti Paris'te bulunur. Şehrin merkezinde, Seine Nehri'nin sol kıyısında yer alır. Konum olarak, Eyfel Kulesi, Paris'in 7. bölgesi olan Arrondissement 7’dedir.

Eyfel Kulesi kaç katlıdır?

 

Geleneksel anlamda bilinen ve katlardan oluşan bir yapı değildir. Eiffel Tower, katlar yerine üç seviyeden oluşur. Bu seviyeler ziyaretçilerin, kuleye farklı yüksekliklerde erişim sağlayabilmeleri için tasarlanmıştır. Birinci seviye 57 metre yüksekliktedir. Yaya olarak veya asansörle ulaşılabilir. Birinci seviyede restoran ve hediyelik eşya dükkanları da bulunur. İkinci seviye 115 metre yükseklikte yer alır. Kuleyi çevreleyen muhteşem bir manzaraya sahiptir. Buraya da asansörle veya merdivenlerle ulaşabilirsiniz. Üçüncü ve son seviye ise 276 metre yukarıdadır. Burası kulenin en üst seviyesidir. Üçüncü seviyeye sadece asansörle ulaşabilirsiniz. Her seviye, farklı açılardan Paris manzarasını sunarken; yıllarca pek çok ziyaretçiye unutulmaz deneyimler yaşatmıştır.

Eyfel Kulesi ne zaman yapıldı?

Eyfel Kulesi'nin inşası 26 Ocak 1887 tarihinde başladı ve 31 Mart 1889 tarihinde tamamlandı. Daha sonra halka açıldı. Yapımı yaklaşık iki yıl altı ay sürdü. Kuleyi Gustave Eiffel tasarladı.

Eyfel Kulesi’ne çıkılır mı?

Gişelerden ya da Parise gelmeden önce Eyfel’in sitesinden bilet alarak kuleye çıkabilirsiniz. Eyfel’in önünde sıra beklememek için ise öndesinde rezervasyon yapabilirsiniz.