Hindistan Rehberi: Hindistan Hakkında Tüm Merak Edilenler

Coral Travel

Günümüzde dünyanın en kalabalık, en çeşitli ve en farklı ülkelerden birisi konumunda olan Hindistan birçok açıdan farklı tezatlıklar içermesi ile öne çıkar. Barındırdığı farklı etnik kökenden insanlar, sosyal gruplar ve büyük dinler ile dikkat çeken bu Asya ülkesi tarih boyunca çok sayıda büyük imparatorluğa ev sahipliği yapması nedeniyle etkileyici ve görkemli anıtlarla doludur. Turistik destinasyonlar açısından son derece çeşitli olan Hindistan genel özellikleri ile birçok gezginin rotasında yer almayı başarır.

Hindistan Nasıl Bir Ülkedir?

Hindistan barındırdığı baskın Hint kültürü ve Hinduizm dininden büyük oranda etkilenen, aynı zamanda İslam ve Hristiyanlık dinlerini de içerisinde barındıran, dünyanın en çeşitli ve enteresan ülkelerinden birisidir. Kendi içerisinde sarsılmaz görülen değerleri ile çokça çelişen, Batı uygarlıklarından temel anlayış ve farkları ile ayrılarak kendi normlarını oluşturan Hindistan’ı ziyaret etmeden önce bazı noktalarda beklentilerinizi sınırlandırmanız süreci daha sancısız kılabilir.

Hindistan'ın Başkenti

Hindistan başkenti Yeni Delhi şehridir. Yeni Delhi dünyanın en kalabalık 2. şehri konumunda yer alır. Aynı zamanda Hindistan’ın en zengin ikinci şehridir. Zira Yeni Delhi 18 bilyoner ve 23,000 milyonere ev sahipliği yapar. Hindistan’ın genel yönetimi Yeni Delhi üzerinden gerçekleşir. Birçok büyük marka ve firmanın Hindistan merkezleri bu şehirde yer alır. Aynı zamanda Hindistan’ın önde gelen eğitim kurumlarının büyük bir bölümü de Yeni Delhi’de faaliyet gösterir.

Hindistan Para Birimi

Hindistan’da resmi olarak kullanılan para birimi Hindistan rupisidir. Sadece Rupi olarak da adlandırılan bu para biriminin sembolü ₹ şeklindedir. Rupi (Rupee) para biriminin bir alt birimi Paisa’dır. Bir Rupi 100 Paisa’dan oluşur. Rupi para birimi resmi olarak aynı zamanda Bhutan ve Nepal ülkelerinde kullanılır. Zimbabve ülkesinde de Rupi kullanılır fakat ülkenin resmi para birimi değildir.

Hindistan'da Hangi Dil Konuşuluyor?

Geniş çaplı çeşitliliği ile bilinmesi nedeniyle Hindistan dili sıklıkla merak edilir. Hindistan’ın büyük etnik çeşitliliği ve sosyal grupları dil kullanımına da büyük oranda etki eder. Hindistan genelinde 1600’den fazla dil konuşulur. 22 tane resmi dili bulunan Hindistan bünyesinde barındırdığı küçüklü büyüklü bütün etnik grupların dillerini resmi dil statüsünde bulundurur.  En sık kullanılan dil Hintçedir. Hintçeden sonra gelen İngilizce de ülke genelinde yaygın olarak kullanılır. Yerel gazeteler, TV yayınları ve çeşitli yayınlar büyük oranda İngilizce dilindedir.

Hindistan Kültürü ve Gelenekleri

Hint kültürü dünya üzerindeki en enteresan ve adapte olması güç kültürlerden birisi olarak görülür. Hindistan’ın geniş çeşitliliğiyle beraber yüzyıllardır şekillenen bu kültür diğer dünya ülkelerine kıyaslandığında büyük farklarla öne çıkar. Asya ülkelerinde süregelen diğer kültürlerle temel benzerlikler taşıyan Hindistan kültürü günümüzde ülkenin sosyal yapısını geliştiren bazı geleneklerin temelini oluşturur.

Hindistan Coğrafyası

Hindistan Asya kıtasında yer alır. Ülkenin büyük bir bölümü yarımadalardan meydana gelir. Hindistan’ın üç tarafı sularla çevrilidir ve en yüksek sıradağları konumunda olan Himalayalar Hindistan’da yer alır. Himalayalar’ın fiziksel bir bariyer görmesi, ülkenin üç tarafının denizlerle kaplı olması ülkenin çeşitli ve zengin kültürünün binlerce yıl boyunca deforme olmadan korunmasını sağlamıştır. 3.287.590 km2 yüzölçümü bulunan Hindistan ekolojik açıdan da oldukça verimli olan arazilere, ormanlara, nehirlere ve doğal yapılara sahiptir.

Sati Geleneği

Enteresan Hindistan gelenekleri günümüzde kendisini laik ve demokratik bir ülke olarak tanımlayan Hindistan devleti tarafından dahi zaman zaman görmezden gelinir. İlginç ve hayret verici bir  gelenek olan Sati, eşlerini kaybetmiş olan kadınların kendilerini yakmasıdır. Hindistan kültüründe eşini kaybetmiş olan kadınların şanssızlık ve uğursuzluk getireceği düşünülür. Zira dul kalmak Hindistan kültüründe kadınların işlediği günahlar sonucu kendilerine verilmiş bir ceza olarak görülür. Dul kalmış olan kadının eşiyle birlikte yakılarak ölmeyi kabul etmesi beklenir. Bu cezayı kabul etmeyen kadınların tekrar evlenebilmesi mümkün değildir. Dul kadınlar kendilerini mutlu edecek her türlü şeyden sakınarak kendilerini bir manastıra kapatır ve dışarıya çıkmaz.

Hindistan Mutfağı

Hindistan’ın ilgi çeken en önemli noktalarından birisi olan mutfağı, dünyadaki alternatiflerinden büyük ölçüde ayrılır. Yoğun baharat kullanımıyla özgün bir hâl kazanan Hindistan mutfağı oldukça zengindir. Hindistan mutfağında tatlılar bile bahartlıdır. Hindistan mutfağı ile özdeşleştirilen köri baharatı aslında doğada bulunmaz. Köri birden fazla baharatın karışımı olarak ortaya çıkmıştır. Hinduizm dini nedeniyle Hindistan mutfağında kırmızı et çok kullanılmaz. Bunun yerine tavuk eti oldukça yaygındır.

Hindistan’da Evlilik

Hindistan’da evlilik gelenekler ve dinlerden büyük oranda etiklenmiştir. Ülkedeki evliliklerin büyük bir bölümü görücü usulü gerçekleşir zira evlilik olmadan sevgili olmak büyük bir tabu olarak görülür. Hindistan’da evlilik sürecinde başlık parası uygulaması yaygındır fakat Hindistan’da başlık parasını evlenmek isteyen kadın ve ailesi erkek ailesine ödeme yapar. Hindistan düğünleri kalabalıktır ve davetli sayısı ortalama olarak 500’ü geçer. Gençlerin kimlerle evleneceğini aileleri belirler. Eğer uygun bir aday bulunmazsa gazetelere ilan verilebilir. Bu ilanlarda kişilerin ten rengi ve maaşı gibi unsurlara yer verilir. Uygun bir adayın bulunmasıyla beraber astroloğa danışmak gerekir.

Hint Astrolojisi

Aile aralarındaki evliliklerden devlet yönetimine kadar birçok noktada etkisini hissettiren Hindistan (Vedik) astrolojisi Batı astrolojisine benzer fakat hesaplama ve analiz yöntemleriyle ayrılır. Evlenmek için seçilecek adayların karakterleri Hint astrolojisine göre belirlenir. Evlilik yapılmadan önce astroloğa danışılır ve adayların uygun olması dahilinde evliliğin gerçekleşmesine karar verilir. Düğünün gerçekleşeceği gün ve saate bile astrolog karar verir. Hindistan devleti bağımsızlık gününü de Vedik astrolojisine göre belirler. Esasında Hindistan’ın İngiliz sömürgesinden kurtularak bağımsızlığını elde ettiği gün 14 Ağustos tarihidir ve Pakistan da bağımsızlık gününü bu tarihte kutlar. Fakat Hindistan’da bağımsızlık günü 15 Ağustos tarihinde kutlanır zira astrolojik olarak daha iyi bir gün olduğu kabul edilir.

Kast Sistemi

Hindistan ile ilgili bilgiler konusunda dikkat çeken hayret verici noktalardan birisi kast sistemidir. Günümüzde Hindistan devleti tarafından yasaklansa da Hinduizm dini ve Hint kültürünün bir ürünü olan kast sistemi ülke genelinde yaygın olarak görülür. Kast sistemi toplumu belirli gruplara ayırır. Birinci ve en üst sınıf olan Brahmanlar din görevlilerini  temsil eder. İkinci sınıf Kshatriyalardan oluşur ve bu sınıfta savaşçılar, yöneticiler din görevlilerini korumakla görevlidir. Üçüncü sınıf olan Vaishyalar tüccarlardan oluşur. Son sınıf Shudralardan oluşur ve bu sınıfta işçiler, hizmetkarlar bulunur. Shudralar geriye kalan 3 sınıfa hizmet etmekle yükümlüdür. “Dokunulmazlar” olarak adlandırılan grup ise kast sisteminde bir sınıfa dahil olmaya bile layık görülmeyen alt tabaka olarak adlandırılan, pis olduğu kabul edilen bir gruptur. Kast doğuştan belirlenir ve değişmesi mümkün değildir. Farklı kast sisteminde yer alan kişiler evlenemez. Bir kişinin doğuştan aldığı kast sınıfı bütün hayatını ömrünün sonuna kadar etkiler.

Karma

Hinduizm dininin bir getirisi olan Karma, Hindistan insanları arasında yaygın olarak kabul gören bir felsefedir. Bu felsefeye göre her insan hakettiği yaşamı elde eder. Hindistan genelinde görülen büyük gelir eşitsizliği ve yaşam şartları farklılıkları Karma ile açıklanır. Her grup yaşadığı hayatı hak ettiğini, günahları ve iyilikleri için kendisine verildiğini kabul eder.

Uyuşturucu Kullanımı

Hindistan’da birçok maddenin yasaklı olması ve hoş görülmemesine karşın esrar kullanmak oldukça yaygındır. Hindistan’da din görevlileri esrar kullanarak tanrıları ile iletişime geçtiklerini düşünür.  Hindistan’ın başkenti olan Delhi dünyanın en çok esrar kullanan üçüncü şehridir. Aynı zamanda ucuz ve yabani otlardan üretilen uyuşturucu çeşitlerinin büyük bir bölümünün ekonomisi de Hindistan’da döner.

Cenazeler

Hindistan’da ölüler yakılır. Cenazelerde diğer kültürlerin aksine beyaz giyilir. Yakılan ölülerin ruhlarının arındırıldığı, bir sonraki hayatlarının daha iyi şartlarda gerçekleşeceği kabul edilir. Yakılan ölülerden kalan küller Ganj Nehri sularına serpilir. Cenaze törenleri boş arsalarda yapılır ve ikramlar verilir. İkramların  ölünün ruhunun başka ve yeni bir yaşama başlayabilmesini kolaylaştırıldığı kabul edilir. İkramlar sayesinde ölülerin ruhları başka bedenlere geçerek yeni bir yaşama başlar.

İntihar

Hindistan’da intihar etmek erdemli ve onurlu bir davranış olarak görülür. Diğer kültürlerin aksine Hindistan’da intihar etmek takdir edilesi bir değerdir. İntihar etmeye karar veren kişi 3 gün boyunca oruç tutar. Sonrasında ise kendi tercih ettiği bir yöntemle hayatına son verir.

İnekler

Yaygın kanının aksine inekler Hinduizm dininde  tanrı değildir. Hindistan’da insanlar ineklere tapmaz. Fakat ineklerin kutsal olduğu kabul edilir. Hindistan’da inek kesmek yasaktır. Tanrı Krişna’yı bir ineğin doğurduğuna inanılır. İnekler trafiği sabote edebilir. İneklere şiddet uygulamak, ineklerin etinden faydalanmak uygunsuz görülür. Aynı zamanda inekler tapınaklara girebilir. İnek dışkısı evlere yol yapmak, sıra yapmak için kullanılır. Fakat buna rağmen inekler aynı zamanda tarlalarda zor şartlar altında çalıştırılır. Bu durum Hindistan’ın hayret verici tezatlıklarından sadece biridir. İnek sütü ve süt ürünleri yaygın olarak tüketilir.

Yağmur Tanrısı

Hindistan’da yağmuru tanrıların getirdiğine inanılır. Yağmur tanrılarını memnun etmek ve yağmur yağmasını sağlamak için farklı ritüeller, gelenekler uygulanır. İki kurbağanın evlendirilmesi yağmur yağması içindir. Kurbağaların evlenmesinin yağmur tanrısını memnun ettiğine inanılır. Hindistan’da iki kurbağa törenler eşliğinde etkileyici düğünlerle evlendirilir ve bu şekilde yağmurun yağacağına inanılır.  

Yüksekten Atılan Erkek Bebekler

Hindistan’da erkek bebekler yüksek bir yerden aşağı atılır. Yaygın olarak pratik edilen bu  tehlikeli geleneğin erkek bebeklere şans ve sağlık getireceğine inanılır. Bu gelenek için babanın erkek bebeği yüksekten atması beklenir. Baba bebeğini alarak çiçek kulesine çıkar. Sonrasında bebeği boşluğa bırakır. Bebek aşağıya serilmiş olan beyaz çarşafa düşer.

Köpeklerle Evlilik

Hindistan’da kız çocukları 7 yaşına gelince bir köpekle evlendirilir. Köpekle evlenen kız çocuklarının artık arınmış olduğuna inanılır. Köpekle evlilik törenler eşliğinde gerçekleştirilir. Bu evliliğin 2 yıl sürmesi durumunda kız çocuğunun hayatı boyunca şans ve bereket getireceği düşünülür. Köpeğin kız çocuklarının evlendirilmesine kadar onları koruyacağı düşünülür.

Hindistan Tarihi ve Turistik Yerleri

Hindistanda yaşam büyük oranda zengin ve çeşitli tarih birikiminden etkilenir. Çok sayıda farklı etnik grubu bir arada barındıran, dokuzdan fazla büyük dini kendi içerisinde bulunduran Hindistan aynı zamanda bir sömürge dönemi de geçirmiştir. Halihazırda oldukça çeşitli olan sosyal yapı 1947 yılında sonlanan sömürgeden de büyük oranda etkilenmiştir.  Bu enteresan ülkede aynı zamanda birçok önemli ve etkileyici yapı yer alır. Tarihi boyunca dünyayı yönetmiş olan çok sayıda imparatorluğa ev sahipliği yapmış olan Hindistan’ın dört bir yanı tarihi eserlerle, görülmeye değer yapılarla doludur. Hindistan hakkında genel bilgiler konusunda soru işareti olan kişiler tarihi yapıları, turistik bölgeleri sıklıkla merak eder. Hindistan’da görülmeye değer bazı turistik yerler şunlardır:

Tac Mahal

Dünyanın 7 harikasından birisi olan Tac Mahal aynı zamanda UNESCO Dünya Miras Listesi’nde de yer alır. En görkemli yapılardan birisi olan Tac Mahal Şah Cihan tarafından yaptırılmıştır. Şah Cihan, genç yaşta hayatını kaybeden Ercümend Banu Begüm için Tac Mahal’i yaptırır. Tac Mahal bir anıt mezardır. 22 yıl boyunca inşası süren Tac Mahal için 20.000 kişinin çalıştığı bilinir. Zira Tac Mahal saf mermerden yapılmıştır.

Lotus Tapınağı

1986 yılında inşa edilen ve nispeten yeni kabul edilen bu yapı Hindistan’ın önemli sembollerinden birisidir. Lotus çiçeği formuna benzeyen bu yapı dünyanın farklı bölgelerinde bulunan Bahai tapınaklarının sonuncusudur. 9 farklı girişi bulunan Lotus Tapınağı Hindistan’da yaşam süren 9 büyük dini temsil eder. Yeni Delhi’de yer alır.

Hauz Khas Köyü

İslami dönemden kalma olan bu köy birçok farklı ve etkileyici tarihi yapıya ev sahipliği yapar. Hindistan’ı ziyaret eden turistlerin büyük bir bölümü bu köyde vakit geçirir. Köy içerisinde kafeler, restoranlar ve restore edilmiş binalar, yapılar yer alır. Prestijli galeriler, moda butikleri, şık barlar ve Bollywood oluşumları bu köy içerisinde yer alır. Esasında köy olarak adlandırılan Hauz Khas oldukça gelişmiş ve lüks yapılara da ev sahipliği yapar.

Amber Kalesi

Hindistan’da gezilecek yerler rotalarında sıklıkla yer alan Amber Kalesi’ne filler ile giriş yapılır. 16. yüzyıldan kalan bu kale kum taşından inşa edilmiştir. İş tasarımındaki ince ve detaylı işçiliği ile öne çıkan bu yapı Jaipur şehrinde yer alır.

Hindistan'a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler  

Hindistan çokça farklı dinlere, etnik kökenlere ve değerlere sahip olan, birçok alanda da değerlerinin tamamı ile çelişen bir ülkedir. Bu nedenle ister bireysel isterse Hindistan turları aracılığıyla dışarıdan ülkeyi ziyaret edecek olan turistlerin adapte olması zorlu bir süreç olabilir. Hindistan’a gidecek olan turistlerin bazı noktalara dikkat etmesi gerekir.

Hijyen Anlayışı

Hindistan dünyada tuvalet ihtiyacını en çok dışarıda gideren ülkedir. Ülke genelindeki evlerin yarısından fazlasında bir tuvalet bulunmaz. Hindistan genelindeki televizyon ve cep telefonu sayısı tuvalet sayısından fazladır. Bu nedenle milyonlarca insan her gün tuvalet ihtiyacını dışarıda giderir ve buna bağlı olarak hijyen kaynaklı hastalıklar yaygın görülür. Hindistan’da temizlik gurur kırıcı bir olgudur. Kutsal olarak görülen Ganj Nehri, Tanrıça Ganga’nın kişiselleştirilmiş bir versiyonu olarak görülür. Milyonlarca kişi bu nehirde yıkanır ve bu şekilde günahların affedildiği düşünülür. Fakat şehrin kanalizasyon atıkları Ganj Nehri sularına akıtılır. Dünyanın en kirli nehirleri Hindistan’a akar.

Hava Kalitesi

Dünyada bazı şehirler hava kalitesinin kötü olması nedeniyle insan yaşamına elverişsiz görülür. Havası en kirli olan otuz şehrin on dördü Hindistan’da yer alır. Hindistan’ın başkenti olan Delhi’de bir gün geçirmek 50 sigara içmek ile aynı etkiyi yaratır. Delhi şehrinin kaotik sistemi, egzozlar ve endüstriyel atıklar geleneksel tarım faaliyetleri sonucu ortaya çıkan gazlarla birleşerek sağlık için oldukça elverişsiz bir atmosfer yaratır.

Musluk Suyu

Musluk suyunun içilmemesi, tüketim için tercih edilmemesi yaygın bir durumdur. Fakat Hindistan dünyanın en tehlikeli musluk sularına sahip olan ülkelerden biridir. Hindistan’da musluk suları sağlık için ciddi risk teşkil eden bazı bakteriler ile doludur.

Meyve ve Sebze Tüketimi

Hindistan’da çiğ sebze ve meyveler tehlikeli bakteriler içerir. Bu tür gıdalar hijyensiz koşullarda muhafaza edildiğinden E. Coli ve Salmonella gibi bakteriler barındırır.

Sol El Kullanımı ve Sosyal İlişkiler

Hindistan’da sol el yemek yemek ya da iş için kullanılmaz. Hindistan kültüründe sol el tuvalet ihtiyacı için kullanılır ve sol eli başka bir iş için kullanmak uygunsuz, uğursuz görülür. Aynı zamanda sosyal ilişkilerde de sol el kullanmamak gerekir. Hindistan kültüründe ayakların kirli olduğu düşünülür ve birine ayakla dokunmak uygun değildir.

Parmakla İşaret

Asya kültürlerinde başta olmak üzere Hindistan’da bir kişiyi parmakla işaret etmek suçlayıcı bir hakaret olarak görülür. Bunun yerine insanlar daha yapıcı bir ilişki için vücut dili kullanır. Fakat hayvanlara parmakla işaret etmek, hayvanlara ayakla temas etmek uygunsuz görülmez.

Nezaket

Sıradan nezaket kuralları Hindistan’da aynı anlamı taşımaz. Nazik ve kibar olmak Hindistan’da bir zayıflık göstergesi olarak görülür. “Lütfen” ve “teşekkür ederim” gibi yapıcı kalıplar Hindistan toplumunda kullanılmaz.

Hindistan'a Nasıl Gidilir?

Hindistan’a İstanbul’dan uçakla 5 saatte gitmek mümkündür. Rupi para biriminin değeri sayesinde turistler için ekonomik bir destinasyon olan Hindistan’a gitmek isteyen Türk vatandaşları vize almalıdır. Hususi, hizmet ve umuma mahsus pasaport sahipleri Hindistan’a gidebilmek için vize başvurusu yapmalıdır. Sadece diplomatik pasaport sahipleri vize almadan Hindistan’a gidebilir.