Hindistan'da Ne Yemelisiniz? Deneyebileceğiniz Hindistan Yemekleri

Coral Travel

Kendine has kültürü ve yemek zevkine sahip Hindistan, ağız sulandıran tarifleriyle yalnızca geleneksel kimliğini yansıtmayarak dünya mutfağına da leziz tatlar katmıştır. Dünyada acı, ekşi ve baharatlı yemekler konusunda bir üne sahip olan Hindistan’a yolu düşenler için farklı bir kapı açılır. Yalnızca sunduğu sıradışı lezzetlerle değil pişirme yöntemleriyle de mutlaka bir kez de olsun deneyimlenmesi gereken bir mutfaktır. Vegan, vejetaryen ya da et ürünlerini tüketmek isteyen herkese hitap eden seçeneklerin bulunduğu Hindistan mutfağı son derece zengindir.

Hindistan mutfağının Türk mutfağına oldukça zıt olması, seyahatiniz boyunca ne yiyeceğinizi merak etmenize neden olabilir. Öyleyse gelin, Hindistan’da mutlaka denenmesi gereken lezzetlere bir göz atın!

Hindistan’ın En Sevilen Yemekleri

  • Biryani
  • Aloo Gobi
  • İdli
  • Keema
  • Masala Dosa
  • Roti
  • Korma
  • Chana Masala
  • Kulfi
  • Dal
  • Samosa
  • Chaat
  • Jhinga Nişa
  • Aloo Tikki
  • Karimeen Pollichathu
  • Biryani

Pirinç, Hindistan mutfağı için önemli besinlerden biridir. Et, sebze, yumurta ve aromalar eşliğinde hazırlanan Biryani, Hindistan'ın yöresel yemekleri arasında en tanınanı denilebilir. Yoğurtla marine edilen etler, tarçın, hindistan cevizi ve kakule gibi baharatlarla süslenerek pirinçten ayrı olarak harmanlanır. Ardından pirinçle birleştirilen karışım tercihen yoğurtla ikram edilir.

  • Aloo Gobi

Aslında isminden yola çıkarak içeriği ve lezzeti hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz yemeklerden biri olan Aloo Gobi, et tüketmeyen kişiler için harika bir tercihtir. Hintçede patates anlamına gelen Aloo ve karnabahar anlamına gelen Gobi sebzelerin bir araya gelerek uyum yakaladığı Aloo Gobi yemeğini meydana getirir. İçerisinde çoğu Hindistan yemeklerinde rastladığımız zencefil, kimyon, köri gibi baharatlara ek olarak sarımsak ve soğanla birleşen zengin bir yemektir. Aynı zamanda dengeli ve sağlıklı beslenmek isteyenlerin tercihleri arasındadır. Diyetiniz için de idealdir.

  • İdli

Mayalanmış pirinç ve mercimek hamurunda yapılan küçük dairesel kalıplarda buhar eşliğinde pişen İdli, genel olarak kahvaltı masalarının olmazsa olmaz Hint yemeklerinden biridir. Her ne kadar küçük ve kolay tüketilebilir gibi gözükse de oldukça doyurucu olması kimileri için ağır bir tercih olabilir. Bu nedenle tadını çıkararak sambar sosuyla tercih edilebilir.

  • Keema

Hindistan meşhur yemekleri arasında et görmek bi hayli zordur. Genellikle sebze ve baharat kullanımı yaygındır. Keema, içerisinde et bulunan nadir Hindistan geleneksel yemekleri arasındadır. Koyun eti kullanılan yemekte ek olarak yeşil fasulye, sarımsak, biber ve soğan da kullanılır. Böylece Keema, klasik bir Hindistan yemeği olduğunu içerisindeki baharat ve sebzelerle vurgular.

  • Masala Dosa

Süt ve pirinç unuyla yapılan Dosa, genellikle Masala ile birlikte sunulur. Pirinç ve patatesin en temel besinlerden sayıldığı Hindistanda Masala Dosa, sembol lezzetlerden yalnızca biridir. Dosa’nın ayrılmaz eşliğindeki Masala’nın yapımında patates ve sebzeler kullanılır. Masala’nın püre halde oluşu ve Dosa’nın krep formu ikisinin birlikte tüketilmesi ile deneyeceklere eşsiz bir lezzet deneyimi sunar.

  • Roti

Hindistan’da lavaşa benzer sizlere tanıdık gelecek lezzetlerden biri olan roti, kepek unundan yapılan bir ekmektir. Baharat kültüründen şaşmayan Hindistanlılar, lavaşa benzeyen bu ekmeği isteğinize bağlı olarak sade veya köri ile ikram eder. Kimi zaman soslar eşliğinde atıştırmalık olarak sunulduğu da görülür.

  • Korma

Korma, Hindistan'ın bir diğer önemli etli yemeğidir. Zencefil, kişniş, kırmızı biber, zerdeçal, kimyon tohumu, safran gibi değerli baharatlara ilaveten yoğurtla da kremamsı bir et güvecidir. Ağır ağır pişirilen Korma, baharat kullanımı konusunda zengin bir yemek olduğundan Hindistan kültürünü anlamanız konusunda iyi bir tercihtir. Ayrıca, tercihen vejeteryan versiyonu da tüketilebilir.

  • Chana Masala

Türk kültürü ve damak zevkine daha yakın bir yemek olan Chana Masala, nohut yemeğinin Hindistan yemek kültürü ile harmanlanması sonucu lezzet konusunda memnun kalınabilecek bir deneyim sunar. Nohutun yoğun baharatlar ve köri ile özgünleşen Chana Masala, bölgeye özgü ekmekler ile birlikte tüketilir. Alışılagelmiş nohut yemeğini daha farklı bir şekilde denemek isteyenler için birebirdir.

  • Kulfi

Kulfi, Hindistan’a ait donmuş bir süt tatlısıdır. Özellikle sıcak günlerde kurtarıcı bir yiyecek konumundadır. Hindistan’da düğün ve özel günlerde ikram edilen Kulfi, zamanla daha yaygın bir konuma gelerek sokak lezzetleri arasında yerini almıştır. Soğuk bir tatlı olmasına rağmen yoğun ve kremsi bir kıvama sahiptir. İçerisinde süt dışında aromalar ve fındık da bulunur. Aroma vermesi için egzotik tatlar tercih edilir. Bunlar; kakule, antep fıstığı, gül ve mango olarak çeşitlendirilebilir.

  • Dal

Hindistan mutfağında ana yemekler arasında oldukça bilinen Dal, mercimek çorbasını andırır. Kıvamının çorbaya göre daha yoğun olması nedeniyle içmek yerine yenmesi daha uygundur. İçerisinde kullanılan zengin baharatlar nedeniyle hoş bir rehaya da sahiptir. Bu nedenle Hindistan’a gidildiğinde doyurucu ve tanıdık bir lezzet olarak değerlendirilebilir.

  • Samosa

Hindistan yemek kültürlerinde oldukça meşhur lezzetlerden biri olan Samosa, üçgen şeklinde kızartılan ve patatesten yapılan bir hamur işidir. İçeriğinde mercimek, tavuk, fasulye, kıyma ve soğan bulunur. Tercihe bağlı olarak kuru ya da tatlı şekilde de hazırlanan Samosa, ayrıca kızartma yöntemiyle yapılsa da fırınlanmış da hazırlanabilir.

  • Chaat

Hindistan’ın sokak lezzetleri açısından zengin ve ünlü olduğu çok sık dile getirilir. Bu düşünceyi destekleyen leziz yemeklerden biri de Chaat olur. Kızarmış hamur parçaları, Hindistan mutfağının vazgeçilmezi haşlanmış patates, mercimek, yeşil biber, nohut, pirinç, yoğurt ve soğan gibi malzemeler ile hazırlanan bu yemek oldukça besleyicidir.

  • Jhinga Nişa

Klasik et ve sebze yemeklerinin dışına çıkarak daha farklı bir tadım sağlayacak olan Jhinga Nişa, deniz ürünleri yemekleri arasında yer alır. Zencefil, sarımsak, yoğurt, acı biber ve limon gibi birçok tadla zenginleşen yemeğin en önemli parçası kullanılan deniz ürünüdür. Genel olarak karides tercih edilir. Şişlere dizilerek susam ile kaplanan karides sözü geçen baharatlarla da harmanlanarak oldukça lezzetli bir yemek ortaya çıkarır.

  • Aloo Tikki

Patates anlamına geldiğinden söz edilen Aloo’ya bu sefer eşlik eden diğer bir besin soğan ve baharatlardır. Aloo Tikki bir nevî patates burger olarak adlandırılır. Elde edilen burger, çeşitli soslar ve yoğurt ile ikram edilir.

  • Karimeen Pollichathu

Hindistan geleneksel yemek kültürü için önemli bir simge olan Karimeen Pollichathu; inci balığının marine edilmesi, muz yapraklarına sarılarak ızgara yapılmasıyla hazır hale gelir. Domates, soğan, yeşil biber, kırmızı biber, zerdeçal, sirke gibi çeşitli malzemelerle sotelenerek muz yapraklarına yerleştirilir. Ardından üzerine eklenen balıklar ile sarılarak hazır hale gelir. Yanında pilavla servis edilir. Bu nedenle Hindistan’a giden birinin mutlaka tatması gereken bir lezzetlerdendir.

Hindistan mutfağı, renkli ve çeşitli lezzetlerle dolu zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Baharatların ustalıkla kullanıldığı yemekler, damakta unutulmaz bir tat bırakır. Curry sosları, tandoori lezzetler ve zengin tatlılar, her biri kendine özgü yöresel lezzetler sunar. Hindistan'ın kalabalık ve renkli sokaklarında dolaşmak ise o bölgenin kültürünü tanımak için harikadır. Çeşitlilik konusunda zengin bir ülke olan Hindistan, ziyaret edilmesi gereken çokça tarihi ve kültürel yapıya sahiptir. Siz de Hindistan turları ile sokakları keşfedebilir, kendine has kültürüne tanık olabilirsiniz.