Hurghada Rehberi: Hurghada Hakkında Her Şey

Coral Travel

Yılın her ayında deniz kenarında sıcak bir tatil geçirmek isteyenlerin aradığı tatil bölgelerinden biri de Mısır’ın gözde turizm cenneti Hurghada oluyor. 20. yüzyılın başlarına kadar küçük bir balıkçı kasabası olan Hurghada, daha sonrasında hem yerli ve yabancı yatırımcılar hem de Mısır hükümetinin desteği ile büyüyerek tam bir turizm kenti haline geliyor.

Masmavi sularda dalış deneyimini tatmak, çölde safari heyecanı yaşamak, sahil boyunca denizin keyfini sürmek gibi cazibeleri olan Hurghada, tarihi dokuları ile de her zevkten turistin ilgisini çekiyor. Sevdiklerinizle Mısır Hurghada seyahati düzenleyerek, sıcacık bir tatilin keyfini çıkarabilirsiniz. Hurghada, balayı için yeni destinasyonlar arayanlara da harika bir alternatif oluyor.

Orta Doğu’nun gözde noktalardan biri olan bu sahil kenti, yerli ve yabancı birçok turisti sahip olduğu özellikler ile ağırlıyor. 36 kilometre sahil şeridi uzunlugu ile turizme önemli katkısı bulunan Hurghada, Kızıldeniz’in dünyasını keşfetmek isteyenlere kucak açıyor.

Su sporları aktiviteleri, ılıman iklimi ve capcanlı gece hayatı ile özellikle kış mevsiminde yaz tatili arayanlar için biçilmiş kaftan Hurghada hakkında merak ettiğiniz tüm detayları bu yazıda inceleyebilir ve yeni tatil rotanızı oluşturabilirsiniz.

Hurghada Nerededir?

Hurghada Mısır ülkesinin Kızıldeniz eyaletine bağlı bir şehir. Kahire’nin 600 km güneyindeki sahil kenti, 260 bin nüfuslu. Şehir, üç bölüme ayrılıyor. El Dahar (Downtown); egzotik çarşıları, eski limanı ve tozlu sokakları ile şehrin tarihini ve gelenekselliğinin var olduğu bölge olurken Sakkala için kentin modern yüzü demek doğru olur. Sakkala, El Dahar’a göre daha modern bir yapılaşmaya sahip. Dünyaca ünlü otel, restoran ve mağazalardan oluşan alışveriş caddesinin yanı sıra Sakkala’da keyifli vakit geçirilecek cafe, marina gibi alanlar da mevcut. Sahl Hasheesh ise tam olarak turizm bölgesi olarak adlandırılabilir. Oteller ve alışveriş merkezleri ile dolu bu bölge, beyaz kumu ve sahili ile turistlerin tercih ettiği bir yer.

Hurghada'ya Nasıl Gidilir? Vizeye İhtiyaç Var Mı?

Keyifli bir plaj tatili için Hurghada’ya gitmeye karar verdiyseniz öncelikle pasaporta, sonrasında da vizeye ihtiyacınız var. Vize başvuru sırasında uçak bileti bakarken karşınıza aktarmalı ve direkt Türkiye-Hurghada uçuşları çıkar. Farklı hava yollarının uçuşlarından birini tercih ederek Hurghada Havalimanı’na iniş yapabilirsiniz. Hurghada direkt uçuşlarının süresi 2 saat 45 dakika. Yaklaşık 3 saatte unutamayacağınız anlar yaşayacağınız bir dünyaya adım atabilirsiniz.

Direkt uçuş yerine önce Kahire’ye gitmek, buradan da iç hat uçuşunu seçmek de bir alternatif olarak değerlendirilebilir. Mısır’a gitmişken başkenti de görebilir, buradan tatilinize Hurghada’da devam edebilirsiniz. Mısır’ın açık hava müzesi olarak adlandırılan Luksor’a inip buradan 4 saat kara yolculuğu ile Hurghada’ya gitmek de yolculuk seçenekleri arasında. Tatil sürenizi uzatacaksanız Hurghada öncesinde Mısır’ın tarihine yakından şahitlik edebilir, farklı deneyimler yaşayabilirsiniz.

Hurghada'ya Ne Zaman Gidilir?

Hurghada, subtropikal çöl iklimine sahip. Aralık, ocak ve şubat aylarında ortalama 17°C, bahar ve güz aylarında ise ortalama 25°C hakimdir. En sıcak aylar ise 31°C ortalaması ile haziran, temmuz ve ağustostur. Kışların ılıman, baharın ılık, sonbaharın sıcak ve güneşli geçtiği bu şehre yılın her ayında rahatlıkla gidebilirsiniz. Ancak çok sıcak sevmiyorsanız yaz ayları yerine baharı tercih edebilirsiniz. Çok bunalmadan tatilin ve denizin tadını çıkarabilirsiniz.

Hurghada'da Nerede Kalınır?

Her bölgesinde farklı konaklama seçenekleri ile Hurghada’da hem zevkinize hem bütçenize uygun bir otel bulmanız zor olmayacaktır. Hurghada’da tatili cazip hale getiren konulardan birisinin ekonomik konaklama imkânı oluşu da bunu destekliyor.

Hurghada otelleri arasından seçim yaparken karşınıza farklı bölgelerden birçok alternatif çıkacak. Dünyaca ünlü otel zincirlerinin de yatırım yaptığı bölgelerde genellikle tesisler yer alıyor. Şehir merkezine yakın olmak istiyorsanız 5 km uzaklıktaki Al Mamsha el Seyahi bölgesinden otel arayabilirsiniz. Şehrin hareketli yerlerinden biri olan bu bölgede ekonomik otel alternatifleri bulmak mümkün.

İddialı tesisleri, masmavi denizi ile şehir merkezinden 30 km uzaklıkta Makadi Bay bölgesinde de yine tüm ihtiyaçlarınıza cevap verecek oteller mevcut. Şehir merkezine 53 km uzaklıktaki Soma Bay bölgesinde ise daha büyük ve ünlü otelleri tercih edebilirsiniz. Su sporlarına ağırlık vereceğiniz bir tatil olacaksa Soma Bay otellerinden birinde konaklamanız tatilinizi daha keyifli hale getirecektir.

Şehir merkezine 20 km uzaklıktaki El Gouna bölgesi ise havalimanı, kütüphane, üniversite, golf parkuru ve hastanesi gibi birçok merkezi ile tatilcilerin ihtiyaçlarını karşılıyor. El Gouna aynı zamanda sudan enerjisine, sebzesinden meyvesine kadar her şeyini kendi üretiyor. Dünyanın en çevreci otelleri arasındaki bu bölgede yine her bütçeye uygun otel seçenekleri var.

Merkeze 18 km uzaklığı ile bir başka ilgi gören bölge ise Sahl Hasheesh. 41 milyon metrekare büyüklüğündeki bu kompleks hem peyzajı hem de kumu ile birçok turistin sevdiği noktalardan biri.

Hurghada'nın En Popüler Yerleri

Uluslararası alanda büyülü bir merkez olarak gösterilen Hurghada’da gezilecek yerler ve yapılacak aktiviteler oldukça fazla. Plaj tatilinin yanı sıra tarihi ve kültürel bir tur yapabileceğiniz Hurghada’da geçirdiğiniz zamanın bitmesini istemeyeceksiniz. Özellikle de suyu seviyorsanız…

Hurghada’da mutlaka görmeniz gereken yerler:

Hurghada Plaj ve Dalış Noktaları

Dünyadaki üç dalış noktasından biri olan Kızıldeniz, su sporlarını sevenlerin popüler merkezlerinden biri. Uluslararası dalış merkezi haline gelen Kızıldeniz’de denizin derinliklerini keşfetmek ve su altı canlıları ile beraber yüzmek istiyorsanız Giftun Adası’nda maceraya başlayabilirsiniz. Giftun Adası, cenneti andıran manzarası ile turistlerin de yoğun ilgi gösterdiği adaların başında geliyor.

Batık gemiler, mercan kayalıkları gibi denizin uçsuz bucaksız dünyasında keşfe çıkmak için ise altı cam olan tekneler ile turlara çıkabilirsiniz. Mahmya Plajı’nın bembeyaz kumsalında güneşlenebilir, tatilin keyfini çıkarabilirsiniz. Plajda ayrıca şnorkelle dalış turuna da katılabilirsiniz.

Hurghada Kum Müzesi

Hurghada Kum Müzesi, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’nun dünya üzerindeki tek açık hava müzesi olma özelliğine sahip. Bu müzede sarı ve beyaz iki farklı kumdan oyulmuş 42 heykel ve 17 kabartma eser bulunuyor. Dünya tarihine yön vermiş kişilerin ve en sevilen çizgi film karakterlerinin heykelleri ise uluslararası heykeltıraşlar tarafından yapılmış.

Bedevi Köyü

Safaga Bölgesi’nde yer alan Bedevi Köyü, Bedevilerin eski çöl yaşantısını merak edenler ve çöl turu yapmak isteyenler için sunulan bir seçenek. Buraya araba ile gitmek biraz zor olduğundan kaybolmamak ve tadını çıkarmak için turlara katılabilirsiniz. Bedevilerin yaşamına tanıklık ederken deveye binerek de gezmenizi tavsiye ederiz. Heyecan veren bu deneyim sırasında fotoğraf çekerek anı ölümsüzleştirmeyi de unutmayın. Bedevi Köyü’nde yerel halkın ürettiği halı, takı gibi farklı el emeği ürünleri hatıra kalması adına satın alabilirsiniz.

Hurghada Grand Aquarium

Dünyanın en büyük kapalı su yaşam alanlarından biri olan Hurghada Grand Aquarium, her yaştaki turistin görmesi gereken bir yer. Kızıldeniz’de dalış yapmak istemiyor, yine de denizin altındaki canlıları merak ediyorsanız bu akvaryumda onlara “merhaba” diyebilirsiniz. 100 türü temsil eden 1.200’den fazla hayvanı barındıran akvaryumda, tadını çıkarabileceğiniz yağmur ormanı, Arap çadırı, fosil sergisi ve mini hayvanat bahçesi gibi alanlar da mevcut.

Mini Egypt Parkı

Mısır’ın tarihini ve turistik yerlerini Hurghada’da da görebilirsiniz ama minyatür olarak. Mini Egypt Parkı, Mısır’ın önemli eserlerinin minyatür olarak sergilendiği bir açık hava müzesi. Minyatür sanatının örneklerinden biri olabilecek bu park, Mısır’daki sayılı minyatür müzelerden biri.

Hurghada Mutfağı

Özellikle yurt dışı seyahatlerinde gezginlerin merak konularından biri de gideceği ülkenin mutfağının damak tadına uyup uymadığıdır. Hurghada bu konuda misafirlerine birçok seçenek sunarak herkese hitap ediyor.

Hurghada Kızıldeniz’de olunca mutfağında da tabii ki deniz mahsulleri ağırlıkta oluyor. Taze ve günlük balık çeşitlerini hemen hemen her yerde yiyebilirsiniz. Mısır’a özgü yemeklerin yanı sıra dünya lezzetlerinin hazırlandığı çeşitli restoranlarda da yeni tatlar keşfedilebilir.

Hurghada turunuzda size rehber niteliği olacak restoranlar:

  • Felfela: Et yemekleri ile ünlü bu yerde güvercin dolmasının da tadına bakmalısınız.
  • Star Fish: Deniz mahsulleri ile oldukça ünlü bir mekân.
  • El Mina: Karides, kalamar ve balık gibi deniz ürünleri için tavsiye edilecek bir restoran.
  • El Joker: Öne çıkan yemekleri arasında ızgara tavuk ve balık olsa da Mısır yemeklerini burada da bulabilirsiniz.
  • Joli Pub: Mısır’da olduğunuzu hissedeceğiniz yöresel lezzetleri deneyimleyebilirsiniz.
  • Momen: Lezzetli ve uygun fiyatlı fast food arayanların uğrak noktası.
  • The Lodge Restaurant: Dünya mutfağı, fırında balık ve et yemekleri meşhur yemekleri arasında.
  • Retro Bar: Hamburger, makarna gibi dünyaca ünlü lezzetlerin servis edildiği bir spor bar.

Hurghada'da Alışveriş

Bu şehirde alışverişe dair aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Çeşitli markaların da yer aldığı bir AVM arıyorsanız Senzo Mall, şehirdeki en ünlü alışveriş merkezlerinin başında geliyor. Kızıldeniz bölgesinin en büyük AVM’si olan Senzo Mall’da dünyaca ünlü markaların yanı sıra soluklanacağınız kafe ve restoranlar da bulunuyor. Cleopatra Center ve Esplanade Mall ise diğer AVM seçenekleri arasında.

Mısır’a özgü hediyeler ile hem sevdiklerinizi mutlu etmek hem de kendinize uzun yıllar hatırlanacak parçalar saklamak istiyorsanız da şehrin birçok yerinden alışveriş yapabilirsiniz. Mısır hiyeroglifi ile adınızı yazdıracağınız bileklikler, Mısır halıları, el yapımı takılar, piramit biblo ve magnetleri, Orta Doğu baharatları, yerel desenli elbise ve şallar Mısır’ı hatırlatacak alternatifler arasında. Tüm bu yerel ürünleri şehrin her bölgesinde bulabilirsiniz. Daha fazla seçenek için ise Al Dahar’daki dükkânları gezebilirsiniz.

Alışveriş yaparken Mısır’ı temsil eden objeler arasında Skrabe böceğine de fazlaca rastlayacaksınız. Mısır’ın kutsal böceği olan Skrabe’nin yanı sıra Tanrı Ra'nın gözü ve Nefertiti gibi semboller de karşınıza çıkacak.

Hurghada Festivaller ve Gece Hayatı

Gündüz olduğu kadar gece hayatı ile de Hurghada capcanlı. Bölgelerdeki pub ve restoranlarda eğlence hayatına katılabileceğiniz gibi konakladığınız oteldeki organizasyonlarda da eğlenebilirsiniz. Her kültüre hitap etmesinin yanı sıra Hurghada gece hayatında Arap eğlence kültürü de sunuluyor. Birçok kafe ve restoranda eğlence, plajlarda parti arıyorsanız da hem gece hem gündüz turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Sakala bölgesinde kendinize uygun eğlence anlayışı bulabilirsiniz.

Hurghada’da gece hayatı kadar festivalleri ile de eğlencede sınır tanımıyor. Seyahatinizi bu tarihlere göre düzenleyip festivallere de katılabilirsiniz. Hurghada’nın bazı festivalleri:

  • Hurghada Uluslararası Festivali (Şubat)
  • Hurghada Uluslararası Balıkçılık Festivali (Şubat)
  • Hurghada Uluslararası Miras Festivali (Nisan)
  • Kıpti Yeni Yılı (Haziran)
  • Yat Yarışları ve Su Kayağı Festivali (Ekim)

Hurghada’da Yapmadan Dönme

  • Çölde ATV ve deve turu
  • Kızıldeniz’de su altı dalışı
  • Gece çölde gökyüzü seyri
  • Mısır eğlence gecesi

Hurghada Hakkında Bilmeniz Gerekenler

  • Ortalama 3 günde şehrin önemli yerlerini gezebilir, turlara katılabilirsiniz.
  • Alışveriş yaparken ve taksiye binerken mutlaka pazarlık yapmalısınız.
  • Çeşmeden değil şişeden su içmenizi tavsiye ederiz.
  • Sıcaklık sebebiyle pamuklu giysileri bavulunuza ekleyin. Eğer çölde safari yapacaksanız kumdan korunmak için yüzünüzü örtecek eşarp veya şalı yanınızda bulundurmanızda fayda var. Şapka, güneş kremi ve gözlük de çantanızda olması gereken eşyalar arasında.
  • Euro ve dolar ile hemen hemen her yerde ödeme yapabilirsiniz. Ancak yanınızda Mısır lirasının bulunması alışverişlerinizde fayda sağlar. Bazı dükkânlarda kur farkı görebilirsiniz.