İstanbul'da Sevgiliyle Gidilecek Yerler

Coral Travel

İstanbul… Binlerce yıllık tarihinde çeşit çeşit medeniyetlerin beşiği olmuş, kimilerinin canının yongası, kimilerinin korkulu rüyası, uğruna sayfalarca şiirler, şarkılar ve romanlar yazılmış eşsiz şehir! Türk edebiyatının ünlü şairlerinden Yahya Kemal Beyatlı “Sana dün bir tepeden baktım aziz İstanbul! / Görmediğim gezmediğim, sevmediğim hiçbir yer. / Ömrüm oldukça, gönül tahtıma keyfince kurul! /Sade bir semtini sevmek bile bir ömre değer.” demiş bu ‘Yedi Tepeli Şehir’ hakkında. Binlerce aşk hikayesine konu olmuş bu kadim şehri gezmenin tadını elbette sevdiklerinle beraberken çıkarabilirsin diye düşünerek İstanbul’da sevgiliyle gidilecek yerler nereler, gezi öncesinde ve gezi esnasında nelere dikkat etmelisin, İstanbul’u gezmek hakkında bazı yıldız ipuçları ve daha fazlasını senin için derledik.

İstanbul'da Romantik Gezi Rotaları

İstanbul tarih kokan duvarlar, denize çıkan yollar, iki yakayı zarafetle birleştiren köprüler, Eminönü’nde fotoğrafçı turistler, Karadeniz’e muadil bahçe ve parklar, tüm dünyadan akın akın insanların geldiği etkinlikler, eğlenceli gece hayatı ve daha niceleriyle dolu. Öyle ki, insan görmeye nereden başlayacağını şaşırıyor. İşte İstanbul’u karış karış keşfetmek, sevgiliyle gezmek ve gezerken verimli bir kültür turuna dahil olmak için İstanbul masalının bazı durakları!

Şehrin Bekçisi Galata Kulesi

İstanbul’un silüetinin en önemli yapı taşlarından biri olan Galata Kulesi, sevgiliyle beraber İstanbul’da yapılacak şeyler arasında elbetteki ilk sırada geliyor. Galata Kulesi’ne gitmeden önce, bu yapının birçok efsaneye figür olduğunu bilmelisin. Bir anlatıya göre Kız Kulesi boğazda sıkılırken, Galata Kulesi inşaa edilmiş. Bu iki taş yapının arasında büyüleyici bir aşk başlamış. Aralarındaki sevgi o kadar büyükmüş ki, bu sevgi her kim Galata Kulesi’ne sevdiğiyle çıkarsa onunla evlenmesiyle sağlamış.

Hikayesinin mübalağası bir yana, Galata Kulesi yerden 66,9 m yükseklikte, denizden 140 m yükseklikte, 8.95 m çapında ve duvar kalınlığı 3,75 m olan bir yapı. Bu görkemli yapıda 2020 yılından önce restoran hizmeti verilirken artık yalnızca sergi ve müze olarak ziyaretçilerini beklemekte. Anadolu Yakası`ndan kısa bir vapur yolculuğu ve sonrasında hedefe doğru 10-15 dakikalık bir yürümeyle; Avrupa Yakası’ndan ise Karaköy’e giden otobüs ve metro hatları ile kolayca ulaşabileceğin Kule’nin etrafında birçok kafe de mevcut. Sevgiliyle gidilecek yerler İstanbul’un her semtinde olsa da, Galata Kulesi ilk akla gelen olma özelliğini hala kaybetmiyor.

Şehrin Karmaşasından Ansızın Bir Ada Kaçamağı

Sevgili ile birlikte görülmesi gereken yegane yerlerden biri de adalardır. İstanbul’un merkezinden fazla uzaklaşmadan şehrin yoğunluğundan Adalar’a sığınıp, bisiklet turu ile enerjini atarken dolu dizgin bir aşk yaşaman mümkün. Ayrıca yazın ayrı, kışın ayrı güzellikleri olan adalar sevgiliyle tatil yapmak için de uygundur. Dilersen her adada bulunan konak otellerden birine rezervasyon yaptırabilir, sessizliğin huzurunu birkaç gün yaşayabilirsin. Üstelik adalar plajları ile ziyaretçilerine yazın deniz, kum, güneş üçlüsünün de keyfini sürmeyi vaadediyor.

Beşiktaş, Kabataş, Eminönü, Bostancı veya Kadıköy İskelelerinden kalkan Adalar vapuru, deniz havası eşliğinde yolcularını sırası ile Kınalıada, Burgazada, Heybeliada ve Büyükada’ya ulaştırır. Her ada, bir gün içerisinde gezilebilecek büyüklüktedir. Sevgilinle doğayla iç içe anlar geçirirken Kınalıada’da Hristos Tepesi`ni; Burgazada’da Sait Faik Abasıyanık Müzesi’ni, Heybeliada’da Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi’ni, Büyükada’da Ayayorgi’yi ve Agasi Efendi Köşkü’nü ziyaret edip sahil şeridindeki dondurmacılardan meşhur adalar dondurmalarını tadabilirsin.

Pierre Loti Tepesi

İstanbul, Eyüp’te bulunan Pierre Loti Tepesi İstanbul’a gelenlerin gezmeden ayrılmamaları gereken otantik şekilde dizayn edilmiş bir yaşam alanıdır. Manzarası ile görenleri büyüleyen Pierre Loti, adını İstanbul aşığı Fransız yazardan almıştır. Öyle ki, Fransız yazarın yaşadığı dönemde Türkiye’yi ikinci vatanı gibi gördüğü ve “Rabia Kadın Kahvesi” olarak bilinen kahveye sık sık gelerek Haliç’e karşı “Aziyade” isimli romanı yazdığı söylenir.

Tüm bu tarihi dokusunun yanında, Pierre Loti’de içerisinde keyifli zaman geçirilebilecek kafeler de bulunan bu yeri yalnızca teleferikle İstanbul’u kuşbakışı izleyip romantik anlar yaşamak için bile ziyaret edebilirsin.

Saklıgöl

Şile Merkez`e yaklaşık 8 km uzaklıkta, doğa harikası bir manzarayla sevgilin eşliğinde huzur dolu saatler geçirmek istiyorsan Saklıgöl tam sana göre. Üstelik burası sadece doğal güzellikleri olan bir orman ve gölden ibaret değil. Şehrin gürültüsünden oldukça uzak ama bir o kadar da şehre yakın, yeşil ve mavinin ahenkle birleştiği Saklıgöl’de; ördek ve kuş sesleri arasında güzel bir sabah yürüyüşüne çıkabilir, göl kenarında serpme kahvaltı yapabilir, kendin pişir kendin ye restoranlarından mangal kiralayarak pikniğin tadına varabilirsin.

Üstelik burada birkaç gün geçirmek istersen Saklıgöl çevresindeki oteller konaklamak için oldukça keyiflidir. Sevgiliyle İstanbul’da yapılacak bu eğlenceli mini tatile, Şile istikametine giden yoldan Ahmetli Köyü’ne saptıktan sonra Saklıgöl tabelalarını takip ederek kolayca ulaşabilirsin.

Kız Kulesi

Kız Kulesi; Boğaz’ın İncisi diye tabir edilen, Üsküdar’ın Salacak sınırları içerisinde yer alan bir yapıdır. Atinalı Alkibiades tarafından, Boğaz’dan geçen gemileri kontrol etmek ve vergi almak amacıyla inşa edildiği söylenen bu kule; İstanbul’un Roma hakimiyetine girmesi ile taşlarla kuvvetlendirilerek bir savunma binası haline getirilmiştir. Elbette masallar diyarı İstanbul’da bunun dışında birçok romantik anlatıya da konu olmuş Kız Kulesi, sevgiliyle beraber görülmesi gereken ilk yerlerdendir.

Kız Kulesi’ne Kabataş ve Salacak Sahil’den, kısa aralıklarla yapılan tekne seferleri ile kolayca ulaşılabilir. 2021 yılında başlatılan ve 2023 yılında tamamlanan restorasyon çalışmalarından sonra restoran olarak kullanılmaya başlasa da yalnızca müze ziyareti ve manzara eşliğinde fotoğraf çekimi için bile mutlaka gidilmesi gereken yerlerdendir.

İstanbul'da Sevgilinizle Gezebileceğiniz Parklar ve Bahçeler

Özellikle yaz aylarında, park ve bahçelerdeki ağaçların serin gölgesinde zaman geçirmek herkes için kurtarıcıdır. Maçka Parkı, Belgrad Ormanı, Atatürk Arboretumu, Emirgan Korusu ve çok daha fazla sayıda parklar ve bahçeler bulunsa da Kemerburgaz Kent Ormanı ve Gülhane Parkı’nın favorilerin olma ihtimali yüksek.

Kemerburgaz Kent Ormanı

Kemerburgaz Kent Ormanı, 2019 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulmuş 5.500 metrekarelik alana sahip bir kent ormanıdır. Doğal güzelliklerinin yanı sıra içerisinde gerçekleşen etkinlikleriyle de bir yaşam alanı haline gelen orman içerisinde seyir terası, yaşam etkinlik alanı, macera parkı, atlıkarınca, çocuk parkı, buz pisti gibi envai çeşit keyifle zaman geçirilecek bölüm de bulunduruyor. Son dönemde sıkça düzenlenen konserler ise Kemerburgaz Kent Ormanı’nın popülerliğini gün geçtikçe arttırıyor.

İstanbul’un Eyüp Sultan ilçesinde bulunan bu yaşam alanı sevgilinle beraber mutlaka görmen gereken yerler arasında. Otobüsle seyehat edeceksen 48, 48G, 48A, 48L hatlı otobüs seferlerini kullanarak Kent Ormanı durağında inmelisin. Sonrasında kısa bir yürüyüşle kent ormanına ulaşıp güzel bir gün geçirebilirsin.

Gülhane Parkı

“Başım köpük köpük bulut, içim dışım deniz, / Ben bir ceviz ağacıyım Gülhane Parkı'nda, / Budak budak, şerham şerham ihtiyar bir ceviz. / Ne sen bunun farkındasın, ne polis farkında.” dizelerinde yer vermiş ünlü şair Nazım Hikmet bu İstanbul’un en eski parklarından biri olan Gülhane’ye. Tanzimat Fermanı’nın ilk kez ilan edildiği bu park, ılık ılık tarih esintilerine ev sahipliği yapar yıllardır. Doğanın eşsiz güzelliği bir yanda, köklü tarihi diğer bir yanda her yaşta insanın severek vakit geçireceği bir mekandır aynı zamanda.

Eminönü’nde balık yedikten sonra, içeçeklerini alıp çimlere uzanmak istersen Gülhane Parkı’nı tercih edebilirsin. Oralardayken parkın içindeki İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’ni de gezmeyi unutmamalısın. İstanbul’un merkezinde, Fatih’de bulunan; müzik dinleyebileceğin, kitap okuyabileceğin, piknik yapabileceğin çiçeklerle dolu parka ulaşım oldukça kolay. Marmaray ile Sirkeci durağunda, vapur ile Eminönü’nde inerek 5-10 dakikalık yürüme ile kolaylıkla Gülhane Parkı’na varabilirsin.

İstanbul'da Sevgilinizle Gidebileceğiniz En İyi Restoranlar

Güzel bir kahvaltı, romantik bir akşam yemeği, lezzetli bir öğlen atıştırmalığı en güzel sohbetlere gebedir. İstanbul’da sevgilinle gidebileceğin yüzlerce restoran bulunuyor. Her bütçeye, her damak tadına ve her zevke uygun özelliklerde oluşturulmuş restoranlarda sevgilinle özel günleri kutlayabilir, gezintilerine ufak bir ara vererek farklı tatları deneyimleyebilirsin. Tüm bu alternatifler arasında 360 Panaroma Restoran ve Ethem Efendi Kahvaltı ziyaretçilerin tecrübelerine göre en sevilen mekanlar arasında.

360 Panorama Restoran

360 Panaroma Restoran, sevgiliyle şık bir akşam yemeği yemek için adeta biçilmiş kaftandır. İstanbul’un merkezinde, Fatih’te bulunan bu restoranın en öne çıkan özelliği manzarasıdır. Sultanahmet’e bakan teras katında farklı lezzetleri tatmak için özel araç haricinde otobüs, metro ve marmaray hatlarıyla da kolayca ulaşım sağlamak mümkün. Restoranın sunduğu vejetaryen, glutensiz, alkollü ve alkolsüz seçenekleri de bulunmakta. Sevgilinle güzel bir akşam yemeği yedikten sonra tatlı yiyip tatlı konuşmak için 360 Panorama Restoran’ın Tahinli Not Sebastian Cheesecake’ini mutlaka denemelisin.

Ethem Efendi Kahvaltı

Masama lezzetli, el yapımı, çeşit çeşit kahvaltılıkların biri gelirken biri gitsin; hafif müzik eşliğinde bahçenin tadını çıkarırken aynı zamanda sevgilimle güzel vakit geçireyim diyorsan, Ethem Efendi Kahvaltı tam sana göre bir yer. Erenköy’de ve Bağdat Caddesi’nde iki ayrı şubesi bulunan Ethem Efendi’de 43 çeşit kahvaltılık bulunuyor ve kahvaltılıklarınız, işletmenin kalabalık ekibi sayesinde biter bitmez fark edilerek tekrar yenileniyor. Pişi, reçel, İzmir Boyozu, bazlama ve tarladan sofralara gelen sebzelerin de bulunduğu bu restoran, İstanbul’da gezilecek yerler listesinde yerini almaya hak kazanmış görünüyor.

Her çıkmaz sokağında bile binlerce yıllık tarih yatan İstanbul’un gezilmeye, görülmeye değer yerleri saymakla bitmez. Milyonlarca aşka ev sahipliği yapmış bu şehir romantik gezi rotalarının baş kahramanıdır. Öyle ki, her gün için farklı bir aktivite yapabilecek kadar çoktur gezi seçenekleri. Sen de sevgilinle beraber İstanbul’u tecrübe etmek istiyorsan, İstanbul turuna bu listeden yardım alarak başlayabilirsin.