Karayipler Nerede? Karayipler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Coral Travel

Karayipler, dünyanın en popüler turistik yerlerinden biridir. Her biri kendine özgü cazibe merkezlerine ve tatil seçeneklerine sahip beş binden fazla ada ve mercan resiflerinden oluşur. Özellikle kış aylarından kaçan Kuzey Amerikalılar ve Avrupalılar arasında popüler olan Karayip Adaları; plaj tutkunları, balayı çiftleri, güneşlenmek ve açık havada eğlenmek isteyen herkes için mükemmeldir. Elbette her ada farklı bir özelliğiyle öne çıkar, ancak Bahamalar'dan Trinidad ve Tobago'ya kadar tüm Karayip adaları konuklarına sıcak bir karşılama sunar. Karayipler öğrenmek ve keşfetmek, kalipso ile dans etmek, kreol dinlemek, kuş gözlemi yapmak, tarihi özümsemek, taze mango ve balık ziyafeti çekmek için harikadır.

Kuzey ve Güney Amerika arasında geniş bir adalar bölgesi olan Karayipler, tarih, kültür, müzik ve yemek açısından zenginliklerle doludur. Karayipler, plajlarının yanı sıra, adaları yürüyerek, bisikletle keşfetmeye hazırlanan, vahşi yaşamı araştıran veya yerel halkla tanışmaya hevesli gezginlere keşifleri için birçok olanak sunar.

Karayipler Nerededir?

Karayip Adaları, Karayip Denizi'nde bulunan ve birkaç farklı bölgeye ayrılabilen devasa bir takımadadır. Lucayan Takımadaları, Büyük Antiller, Küçük Antiller ve ABC Adaları’nı kapsar. Karayipler'de on üç bağımsız devlet ve on yedi sömürge bölgesi vardır. Yaygın diller; İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Felemenkçe ve Antillean Creole'dir. Karayipler 2,6 milyon km kareden daha geniş bir alana yayılır ve Kuzey ile Güney Amerika arasında yer alır.

Karayipler'in kuzey kıyısı Amerika Birleşik Devletleri kıtasına dahil edilirken, güney kıyısı Güney Amerika'daki ülkelere ve Fransız Guyanası'nın Fransız kolonisine aittir. Batı kıyısı, Meksika ve Orta Amerika ülkelerine ait topraklardan oluşan Karayipler’in doğusunda Atlantik Okyanusu uzanır. Genellikle Kuzey Amerika'nın bir parçası olarak kabul edilen Karayipler üç farklı ada grubundan oluşur.

Karayiplerin ekolojisi ve kültürü ile canlı ve büyüleyicidir. Karayip denizi kıyısındaki etkileyici kumsallar, esintili palmiyeler ve sıcak iklim, hayatın rutininden kaçamak isteyenler için güzel bir kaçış noktası sunar. Karayipler'in kuzey adaları, özellikle Bahamalar, kumun mercan resifleri üzerinde binlerce yıl yıkanmasıyla ortaya çıkar. Küba, Hispaniola ve Porto Riko'dan oluşan Büyük Antiller ise kıtasal kayalardan oluşmuştur. Virgin Adaları, Barbados ve diğerleri dahil olmak üzere Küçük Antiller, volkanik aktivite sonucu meydana gelir. Bu farklı doğal güçlerin her biri, ziyaretçileri farklı bir deneyim sağlayan çeşitli manzaraları ve biyolojik habitatları geliştirir.

Karayiplerdeki Ülkeler

Karayipler sadece nefes kesici bir ada destinasyonu değil, beş binin üzerinde bir takımadadır. Porto Riko, Aruba, Haiti, Tobago, St. Maarten, Bonaire, görülmeye değer muhteşem ve çeşitli adalardan sadece birkaçıdır. Yüzlerce ada olmasına rağmen, yalnızca on üç bağımsız ülkesi bulunur. Ayrıca, farklı devletlerin egemenliği altında bulunan bağımlı bölgeleri de vardır. Bağımlı ülkeler, büyük ölçüde, İngiltere, Fransa, Hollanda ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Karayipler üzerinde kontrol sağlamaya çalıştığı sömürge döneminden kalmadır.

Çoğu birden fazla adadan oluşan Karayip ülkeleri şunlardır:  Antigua ve Barbuda, Bahamalar, Barbados, Küba, Dominik Cumhuriyeti, Haiti, Jamaika,  Dominika, Saint Lucia, Grenada, Saint Vincent ve Grenadinler, Saint, Kitts ve Nevis,Trinidad ve Tobago. Karayipler'deki farklı ülkelerin denizaşırı sömürgeleri, bölgeleri veya bölümlerinden popüler olanlarını şöyle sıralayabiliriz: İngiltere'ye bağlı Anguilla, Cayman Adaları, Turks ve Caicos Adaları; Hollanda'ya bağlı Aruba, Bonaire, Curaçao; Fransa’ya bağlı Saint Barthélemy, Martinik, Guadeloupe; ABD’ye bağlı ABD Virjin Adaları.

Kültürel ve siyasi bağları nedeniyle bazen anakara ülkeleri olan Belize, Fransız Guyanası, Guyana ve Surinam da Karayipler’e dahil edilir.

Karayipler`e Nasıl Gidilir?

Bölgeye yapılan birçok uçuş Miami-Fort Lauderdale veya Panama üzerinden geçer, ancak çeşitli ABD, Kanada ve Avrupa şehirlerinden bazı adalara doğrudan uçuşlar vardır. Adalar arasında seyahat etmek şaşırtıcı derecede zor ve pahalı olabilir. Bu yüzden birçok adayı içeren kapsamlı bir gezi için oldukça iyi bir planlama gerekir. Ayrıca ulaşım maliyetlerini yurt dışı turlarının avantajlı paketleriyle daha uygun seviyelerde tutmak mümkündür. Coral Tatil Karayipler turu seçeneklerine göz atarak sizin için en uygun gemi turunu bulabilirsiniz.

Türkiye’den Karayipler’e hava yoluyla gitmek için mutlaka aktarmalı bir yolculuk planlamanız gerekir. Aktarmalı rotalar İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ve İstanbul Havalimanı’ndan Punta Cana ve Santo Domingo Las Americas Havalimanlarına düzenlenen uçuşları içerir. Gitmek istediğiniz Karayip adası bağımlı bir bölge ise bağlı olduğu Avrupa ülkesinden adaya direkt veya aktarmalı uçuş bulabilirsiniz. Örneğin; Fransa veya Hollanda toprağı sayılan bir adaya Amsterdam veya Paris üzerinden gidebilirsiniz. Karayipler'in çevresinde bulunan ülkelerden gemi yoluyla adalara geçiş sağlamak da mümkündür.

Hava yoluyla uçuşunuzu tamamladıktan sonra adalar arasında feribot seferlerinden faydalanabilirsiniz. Adalar arasındaki kısa mesafelere rağmen, Karayipler geniş bir feribot ağına sahip değildir. Trinidad'dan Tobago'ya, Grenada'dan Carriacou'ya, St. Vincent'tan Grenadinler'e ve Bahamalar takımadaları gibi daha küçük adalarına iç hat feribot bağlantıları yaygındır. Uluslararası bir ada gezisi için en iyi seçeneklerden biri; Dominika, Guadeloupe, Martinique ve St. Lucia adalarını birbirine bağlayan ve nispeten sık çalışan L'Express des Îles feribotlarıdır.

Antigua ve Barbuda, Barbados ve Tobago dışında diğer adalara giriş yapabilmek için vize almanız gerekir. Bazı adalar pasaportunuz varsa adanın bağlı olduğu ülke büyükelçiliklerinden vize almanıza imkan tanısa da, bazıları için yalnızca Amerika veya İngiltere’de bulunan ada elçiliklerinden vize almanız gerekir.

Karayipler`de Neler Yapılır?

Karayipler’in sahil otelleri ve tatil köylerinde genellikle şnorkeller, kanolar, şamandıralar, Hobie Cat veya Sunfish yelkenlileri ve bazen pedallı tekneler, rüzgar sörfçüleri ve ayakta paddleboardlar gibi çok sayıda su eğlencesi bulunur. Belki tüplü dalış, su kayağı, jet ski, parasail veya kitesurf yapmayı denemek istersiniz? Ya da belki balık tutmaya veya balina izlemeye gitmek isteyebilirsiniz. Yine de gerçek bir macera, yelken açmaktır.

Çevre bilincine sahip adalarda motorlu su sporları yerini, yelken, ayakta kürek sörfü ve kano gibi daha çevreci etkinliklere bırakır. Barbados'un botanik bahçeleri etrafındaki yürüyüşlerden St. Lucia'nın muhteşem Gros Piton'unun heyecan verici tırmanışına ve Dominika'nın Morne Trois Pitons Ulusal Parkı boyunca yapılan yürüyüşlere, kuş gözlemlerine kadar birçok yeşil aktivitede bulunabilirsiniz.

Sakin bir deniz dinlencesinden scuba diving veya dağ yürüyüşü içeren aktif bir tatile kadar Karayip adaları balayı alternatifleri oldukça geniştir. Deneyimli bir dalgıçsanız Cayman Adaları, Jamaika ve Tobago'daki dalış yerlerini listenize eklemelisiniz. Yalnızca Padi sertifikası almak istiyorsanız, hemen her adada dalış öğrenmek için eğitimler bulabilirsiniz. Beyaz kumlu sahillerde uzanmak, yeni toplanmış bir hindistan cevizi suyu içmek ve öğle yemeğinde hangi leziz deniz ürününü tadacağınıza karar vermek dışında, Karayipler’de yapabileceğiniz bazı etkinlikler şunlar olabilir:

  1. Virgin Adaları Çevresinde Yelken Açın

Feribotların ziyaret etmediği günlerde uzak adalara yelken açarak birkaç gün geçirmek oldukça dinlendirici olabilir. Kalabalıktan uzak olmanın keyfini çıkarmanın yanı sıra gizli dalış noktaları keşfedebilirsiniz. Burada sizi sayısız yelken seçeneği bekler.

  1. Küba’da Havana'yı Ziyaret Edin

Karayipler'deki en büyük şehir olan Havana, giderek daha fazla tarih, mimari ve kültür açısından zengin bir turizm merkezi haline gelir. Küba’ya gittiğinizde Eski Havana'nın renkli sokaklarında dolaşırken Plaza de la Revolución'u ziyaret etmeyi ve Malecón deniz duvarında yürümeyi unutmayın.

  1. St. Lucia'da Pitonlar’a Tırmanın

Gros Piton ve Petit Piton sönmüş iki volkanın adıdır. Gros Piton tırmanışı, deniz seviyesinden 180 m yükseklikten başlayıp yaklaşık 795 m yükseklikteki zirveye kadar iki saatlik zorlu bir yürüyüştür. Küçük Piton tırmanışı biraz daha zorludur. Her iki tur için de bir rehbere ihtiyacınız olur.

  1. Bahamalar'daki Domuz Sahili’ni Görün

Nassau'dan kalkan ve tüm günü kapsayan bir tekne turuyla Bahamalar’a keyifli bir gezi yapabilirsiniz. Dünyaca ünlü Domuz Sahili'ni ziyaret edebilir oraya nereden geldiği bilinmeyen kalabalık domuz ailelerini görebilirsiniz. Ayrıca adaları çevreleyen sulardaki gemi enkazlarını ve mercan resiflerini de ziyaret edebilirsiniz.

  1. St. John Trunk Koyu’nda Yüzün

Sık sık dünyanın en iyi plajlarından biri seçilen Trunk Koyu, beyaz kumları ve berrak sularıyla mükemmel bir görünüme sahiptir. Sahile çıkıp şnorkelle yüzebilir, mercanları inceleyebilir ve canlı deniz yaşamına yakından tanık olabilirsiniz.

  1. Jamaika'da Reggae'nin Ritmini Yakalayın

Arka planda Bob Marley'nin sesini duymadan Jamaika'da herhangi bir yere gitme şansınız oldukça azdır. 1975-1981 yılları arasında yaşadığı ve çalıştığı Kingston'daki Hope Road'daki büyük evi olan Bob Marley müzesini ziyaret etmeden Jamaika’dan ayrılmayın.

Karayipler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Karayipler'de palmiye ağaçlarını, benzersiz kumsalları, turkuaz renkli koyları, iyi müziği ve daha fazlasını bulabilirsiniz. Yine de Karayipler'e gitmeden önce her gezginin bilmesi gerekenler başka unsurlar da vardır. Bunlardan bazıları şöyle sıralanabilir:

  • Yaygın olarak İngilizce konuşulur. Guadeloupe, Martinique, St. Barth, St. Martin ve Haiti'de tercih edilen dil Fransızca olmasına rağmen, Karayipler'de genellikle İngilizce konuşulur ve yazılır. Elbette İspanyolca, Dominik Cumhuriyeti ve Küba'da en yaygın dildir; ancak bir ABD bölgesi olan Porto Riko'da İspanyolca ve İngilizce'nin her ikisi de resmi dildir.
  • Tatilinizi yoğun sezon ile sınırlamanıza gerek yok. Birçok Karayip tatili, yoğun sezonu, 15 Aralık ile 15 Nisan arasındaki dönemi kapsar. Ancak Karayipler'de yaz sonu ve sonbahar başları daha nemli olmasına rağmen, hava büyük değişiklikler göstermez. Eylül ve ekim ayları ise yıkıcı tropik fırtınaların en çok görüldüğü zamandır. Bununla birlikte, en güneydeki Aruba, Bonaire, Curaçao, Trinidad ve Tobago, kasırga bölgesinin dışındadır. Bu adalarda hava her zaman güneşli, ılık ve az yağmurludur.
  • Modern ve teknolojik olanaklar işlevseldir. Karayipler'deki çoğu tatil beldesinde ve otellerde Wi-Fi bulunur ve genellikle ücretsizdir. Ayrıca şarj cihazlarınızı ve aksesuarları doğrudan otel odanızda kullanabilirsiniz.
  • Plajlardaki kumun renkleri adadan adaya farklılık gösterir. Anguilla, Antigua, Grenadinler, Britanya Virjin Adaları'ndaki Anegada ve Bahamalar, Grenada veya Tobago gibi nispeten düz adalarda ünlü beyaz kumlu Karayip sahillerini bulabilirsiniz. Porto Riko, Jamaika, Saint Lucia gibi dağlık adalarda kumun rengi altın sarısına döner. St. Kitts, Nevis, Guadeloupe, Montserrat, Dominika ve St. Vincent gibi volkanik yapıya sahip adalarda ise büyüleyici siyah kuma sahip plajlar bulunur. Barbados, Bonaire ve Barbuda'da ve Bahamalar'daki Eleuthera ve Harbour Island'da pembe kumlu plajlar görebilirsiniz.
  • Mercan resiflerini korumak için güvenli bir güneş kremi seçmelisiniz. Mercan resifleri endişe verici bir hızla yok olmakta. Ne yazık ki, bunun en büyük nedenlerinden biri güneş kremi içerisindeki bazı kimyasallardır. İçinde oksibenzon ve oktinoksat kimyasalları bulunmayan güvenli alternatifleri tercih etmeye dikkat etmelisiniz.

Karayiplerde Nerede Kalınır?

Karayipler’de her zevke uygun birçok otel bulabilirsiniz. Her şey dahil aile tesisleri için Dominik Cumhuriyeti ve Jamaika en iyi seçenekleri sunar. Antigua ve Barbados'un Platin Sahili ise beyaz eldivenli beş yıldızlı misafirperver otelleriyle ünlüdür. St. Lucia'nın güneybatı kıyısı özellikle Piton manzaralı popüler Karayip balayı tesislerine ev sahipliği yapar. Batık dalışı deneyimi yaşamak istiyorsanız Kuzey ve Orta Caicos veya St. Vincent'ı deneyebilirsiniz. Fransız şıklığına sahip bir plaj arıyorsanız, St. Barths olarak kısaltılan Saint Barthélemy veya Guadeloupe'u tercih edebilirsiniz.

Tobago ve Dominika ekolojik pansiyonlarıyla bilinir. Nevis, antikalarla dolu plantasyon evlerinde en iyisidir. Küba'nın casa özellikli benzersiz uygulaması, aile yanında konaklama deneyimi sunar. Küba casa evleri arasında yardımcı, şoför ve özel aşçısı olan veya olmayan bir villa bulabilirsiniz. St. Barths, yüksek oranda tercih edilen bölgelerden biridir. Jamaika'nın Ocho Rios'u lüks hizmet açısından zirvede yer alır. Barbados'ta her bütçeye uygun bir villa veya ev bulunur.

Hangi adayı seçerseniz seçin, Küçük Antiller'in Atlantik'e bakan doğu kıyılarının gün batımı cephelerine göre önemli ölçüde daha dalgalı denizlere sahip olduğunu aklınızda tutun.

Karayipler oldukça büyük ve çeşitliliğe sahip bir bölge olduğu için, her adanın sunabileceği benzersiz özellikler var. İlgi alanlarınıza uygun bir Karayip turu için Coral tatil rehberliğinden hemen faydalanarak bu muhteşem tropik cennette zamanınızı en iyi şekilde değerlendirebilirsiniz.