Kaş, hiç kuşkusuz Türkiye’nin en önemli turistik merkezlerinden birisi. Doğal güzellikleri, yeşili ve denizi ile ziyaretçilerine unutulmaz bir tatil vadeder. Kaş, Akdeniz kıyısında Antalya’da yer alır. Her yıl birçok yerli ve yabancı turistin uğrak noktası olduğu söylenebilir. Özellikle yaz sezonunda deniz turizmi için ideal bir güzergahtır. Akdeniz kıyılarına açılmak isterseniz mutlaka Kaş’ı da ziyaret edilecek yerler listenize yazmalısınız. Peki Kaş’ta gezilecek yerler neler? Gelin bu soruya birlikte yanıt arayalım.
Kaş Gezilecek Yerler
Kaş sadece doğal güzellikleriyle değil aynı zamanda tarihi yerleri, kültürel yapısı, temiz havası, yeşil tabiatı ile de mutlaka gezilmesi gereken bir mekandır. Antik çağları anımsatan tarihi eserler, muhteşem doğa ve plajlar, Kaş bölgesi gezilecek yerler olarak sayılabilir. Ayrıca, bölge yöresel lezzetler açısından da oldukça zengin. Akdeniz mutfağının birbirinden farklı yemekleri ziyaretçileri memnun eder. Kaş’ta hem keyifli vakit geçirebilir hem de sevdiklerinizle unutulmaz bir tatil yapabilirsiniz.
Patara Antik Kenti
Çoğunlukla eski çağlarda yaşananlar, tarihsel süreçte meydana gelen değişiklikler merak edilir. Geçmişin izlerini sürmek adına en ideal yöntem geçmişten günümüze ulaşan eserler olabilir. Bundan dolayı, tarihi antik kentler ve eserler, geçmişi yaşatmak için ziyaretçilerini bekler. Tarihi merak ediyorsanız ve geçmişe tanıklık etmek istiyorsanız Patara Antik Kentini Kaş’a gitmişken görmeden geçmeyin. Kent, Likya’nın en önemli ve en eski merkezlerinden birisidir. Bölgenin tarihsel ve arkeolojik değerinin yanı sıra Caretta-Caretta’ların doğal ekosistemi olması açısından da önemi yüksektir. Patara Antik Kenti, Tunç ve Demir çağına ait izleri hala taşır.
Tuğra Art Gallery
Sanatsal objeleri seviyorsanız, her gittiğiniz yerden magnet gibi o yöreyi anımsatan eşyaları almak, koleksiyon oluşturmak gibi hobileriniz varsa Tuğra Art Gallery’ye mutlaka uğramalısınız. Burası, el yapımı seramikler, çini, örtü ve obje gibi ne ararsanız bulabileceğiniz bir mekandır. Yerel ustaların el işçiliğini ve yöresel sanatın objelerde tezahürünü gözlemleyebileceğiniz ve koleksiyonunuza yeni eşyalar katabileceğiniz Tuğra Art Gallery’yi ziyaret etmeden geçmeyin. Burayı mutlaka Kaş merkez gezilecek yerler listenize eklemelisiniz.
Kaş Nasreddin Camii
Antalya Kaş’ta yer alan cami 1772 yılında yapılmış, tarihi eser niteliği taşıyan bir yapıdır. Yusuf Ağa Cami olarak da bilinir. Yusuf Ağa tarafından yaptırılan cami, Batı Antalya’nın en eski ikinci camisi olma özelliğini taşır. Nasreddin Camii, 1663 metrekare alana sahip. Taş malzeme ile dönemin mimarisini yansıtır. Eserin çatısının tek kubbeli olduğu görülür. Kare planlı tarihi eserin batı cephesinde yedi köşeli kaideden oluşturulan taş minare yer alır. Caminin girişi kemerli bir kapıdan yapılırken, kapının üzerinde de dönemin sanatını yansıtan bir kitabe bulunur.
Antiphellos Antik Kenti
Antiphellos, Likya’nın en önemli yerleşimleri arasında. Bölgenin kuzeyinde yer alan Phellos’un limanı olduğu, bu nedenle kelime anlamı olarak Phellos’un karşısındaki yer anlamına gelen Antiphellos adını aldığı rivayet edilir. Antiphellos tarihsel süreçte sadece Likya’nın değil Helenistik Dönem ve Roma İmparatorluğu’nun da önemli liman kentlerinden biri haline gelir. Farklı medeniyetlerden izler taşıyan kent her yıl birçok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilir. Antiphellos Antik Kentini ziyaretiniz sırasında buradaki kaya mezarlarını ve Latince kitabeleri yakından inceleme fırsatı bulabilirsiniz. Kaş Antik Kent olarak da bilinen tarihi şehri mutlaka yerinde görmelisiniz.
Kekova Adası
Yüzölçümü yaklaşık 4,5 kilometrekare olan kayalık bir ada Kekova’dır. Zamanla sular altında kalan batık bir şehre sahip, tarihi kalıntıları ile öne çıkan bir mekandır. Adada yerleşim bulunmadığı için sadece kano veya tekneler ile gezme imkanı vardır. Kaş merkezden günübirlik turlar ile adayı gezmeniz mümkündür. Sit alanı ilan edilen mekanda, su yüzeyinden batık şehri seyretme imkanının yanı sıra yüzücüler de dalış yaparak alana inebilir. Tekne veya kanolar genellikle Tersane koyuna demirleyerek Batık kentte bulunan şapel, kilise, tarihi kule, liman yapılarının incelenmesine fırsat tanır. Batık kenti kano turları eşliğinde keşfedebilirsiniz.
Kaş Plajları
Eğer mevsimlerden yazsa ve Kaş’ta bulunuyorsanız denizin tadını çıkarmak için plajların en ideal yer olduğu söylenebilir. Denize sıfır bir konumda yer alan Kaş’ın doğal ve güzel manzaralı plajlarını gezebilirsiniz. Kaputaş Plajı, Halk Plajı, Akçagerme Plajı, Büyük Çakıl ve Küçük Çakıl Plajı, İnceboğaz Plajı gibi farklı kumsalları ile Kaş birçok alternatif mekana sahiptir.
Saklıkent Kanyonu
Saklıkent Kanyonu, Antalya ve Muğla arasında bir konumda yer alır. Antalya, Kaş yolundan Saklıkent Kanyonuna ulaşmanız oldukça kolaydır. Bölgenin doğal güzellikleri arasında, birçok turistin uğrak noktası olan kanyon aynı zamanda milli park özelliği taşır. Ortalama yüksekliği 200 m ile 600 metre arasında değişen Saklıkent kanyonu 18 km uzunluğa sahiptir. Saklıkent, arazi yapısının kalkerli olması ve fay hatlarında oluşan çatlakların etkisiyle uzun yıllar sonunda derin bir kanyon haline gelir. Kanyonla ilgili kulaktan kulağa yayılan rivayet de oldukça ilginçtir. 1988 yılında hayvanlarını otlatmak için yer arayan Ekrem Uçar gezerken kaya kütleleri arasında akan suyla karşılaşır. Yörenin keşfedilmesiyle 1989 yılında hizmete açılan alanın adı Saklıkent olarak kalır.
Uyuyan Dev
Sahilden Kaş’a doğru bakıldığında büyük ve görkemli bir kayalık göze çarpar. Kaş’ı deniz tarafından gözlemlerseniz dağın üzerindeki kayalık tepeleri hemen fark edersiniz. Bu silüet Uyuyan Dev olarak adlandırılır. Likya yolunu takip ederek buraya kolayca ulaşmanız mümkün. Kayalıklara çıkmak ve inmek bir hayli çaba gerektirse de tepeye çıktığınızda göreceğiniz eşsiz manzara için buna değer. 480 m yükseklikten Limanağzı, Bucak Denizi ayağınızın altında. Bölgenin panoramik manzarasını fotoğraflamak için Uyuyan Dev en güzel mekan olabilir.
Kaleköy
Kaleköy, Simena Antik Kentine yakın bir yerleşimdir. Kafa dinlemek isteyen, sakinlik ve huzur arayanlar için birebir olduğu söylenebilir. Kaleköy’ü ziyaret ederken güzergahın trafiğe kapalı olmasından dolayı araç sesi ve gürültülerden de kurtulmuş hissedersiniz. Kaleköy oldukça sessiz ve sakin bir ortama sahiptir. Bölgede yer alan kaleye çıkarak manzarayı temaşa etmek huzurunuzu arttırır. Kaleköy’de kano ile gezi yapmak, kaleye akşamüstü bir doğa yürüyüşü gerçekleştirmek, denize dalış yaparak yüzmek, karaduttan yapılan ev dondurmalarından tatmak gibi aktiviteler yapabilirsiniz.
Likya Yolu
Likya yolu, Antalya’dan Fethiye’ye uzanan tarihi bir güzergahtır. Adını Likya uygarlığından alan rotada birçok antik kent ve turistik mekanlar bulunur. Kaş tarihi yerler ile ilgili kısa bir gezi yapmak isterseniz Likya yolunu mutlaka gezmelisiniz. Epey uzun bir rota olan Likya yolunun tamamını keşfetmek zordur. Ancak Kaş ile Fethiye arasındaki güzergahta kısa bir doğa yürüyüşü yapılabilir. Ayrıca yürüyüş sırasında tarihi mekanları keşfedebilir, denize nazır eşsiz manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
Çukurbağ Yarımadası
Çukurbağ, Kaş ilçe merkezinden güneybatı doğrultusunda Akdeniz’e uzanan bir yarımadadır. 5 km uzunluğa sahiptir. Bölgede çoğunlukla konaklamak için Kaş otelleri ve tesisleri vardır. Çukurbağ Yarımadası tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile Kaş’ın öne çıkan mekanlarındandır. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan yarımadadan tekne turları ile denize açılmak mümkündür. Çukurbağ Yarımadasını Kaş’ta gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.
Hidayet Koyu
Hidayet Koyu, Kaş merkeze 2,5 km mesafede yer alır. Bölgenin en sakin koyları arasında, kafa dinlemek, denizin keyfini çıkarmak ve manzara izlemek için ideal bir ortama sahiptir. Hidayet Koyu, Kaş’ın en sakin ve güzel koyları arasındadır. Temiz sulara sahip alan, denizi ve yeşili bir araya getirir.
Uçarsu Şelalesi
Uçarsu Şelalesi, Kaş’ın en önemli turistik mekanlarındandır. Her mevsim ayrı güzelliğe sahip şelale Antalya’nın ünlü doğal güzellikleri arasındadır. Yaklaşık 60 metre yüksekten dökülen şelale, Torosların zirvesinden doğar. Geyik ve Akdağ’ın kar suları ile beslenen Uçarsu sunduğu görsel şölen ile ziyaretçilerini bekler. Alara Çayına dökülen şelale dört mevsim turizm için büyük potansiyele sahiptir. Yemyeşil tabiat içerisinde mavi ve buz gibi suları ile eşsiz güzelliği sahip Uçarsu Şelalesi’ni ziyaret edebilirsiniz.
Gömbe Yaylası
Gömbe Yaylası, Kaş turistik yerler arasında en sakin mekanlardandır. Özellikle yaz aylarında Antalya sıcaklarından kaçmak isteyenler için serin ve temiz havası ile oldukça caziptir. Gömbe Yaylası’nda bulunan göller ve şelaleler bölgenin yoğun talep görmesinin bir başka sebebidir. Doğası, el değmemiş güzellikleri ile Gömbe Yaylası şehir kalabalığından kaçmak ve kafa dinlemek isteyenler için idealdir. Gömbe Yaylası yöresel lezzetleri ile de meşhurdur. Tepsi kebabını ve dondurmasını mutlaka denemelisiniz. Gömbe Yaylası'ndaki sedir ve çam kokuları eşliğinde kısa bir doğa yürüyüşü zinde hissetmenizi sağlar.
Demre
Araçla 45 dakikalık bir yolculukla Kaş’tan Demre’ye ulaşabilirsiniz. Kaş’a gitmişken Demre’yi gezmeden tatilinizi tamamlamayın. Likya medeniyetine ait kalıntılar Demre’nin geçmişe ışık tutmasını sağlar. Demre kaya mezarları, antik kenti, tarihi yapıları, antik limanı ve Likya müzesi keşfedilmek üzere çok sayıda tatilciyi ağırlar. Demre’nin, Kaş çevresi gezilecek yerler arasında en popüler mekan olduğu söylenebilir.
Her mevsim farklı güzelliğe sahip Kaş’ta kısa bir tatil yapmak için Coral Tatil aracılığıyla konaklama imkanlarını, gezilecek yerleri inceleyerek fikir edinebilirsiniz.