Kastamonu’ya gitmeden önce şehrin yöresel ve kültürel yapısını tanımak size ayrıcalık sağlayabilir. Bu kapsamda Kastamonu’nun neyi meşhur öğrenerek verimli bir gezi programı hazırlayabilirsiniz. Böylelikle Kastamonu tatiliniz daha keyifli ve konforlu geçebilir. Ayrıca Kastamonu’da deneyimleyeceğiniz pek çok yöresel lezzet ve gezilecek mekan sizi bekler.
Karaçomak Deresi vadisinde kurulu bir şehir olan Kastamonu, Karadeniz’in sık ziyaretçi ağırlayan kentlerindendir. Karaçomak Deresi, Gökırmak’ın bir kolu olduğu için şehirde mavinin ve yeşilin her tonuna rastlayabilirsiniz. Bölgede çok sayıda doğal kumsal bulunur. Kumsalların ardında ise yoğun bir orman örtüsü hakimdir. Bu sebeple yaz tatillerine de hitap eden bir şehirdir.
Kastamonu'nun En Meşhur Yemekleri
Kastamonu meşhur şeyleri arasında yöresel lezzetler ayrıca dikkat çeker. Bu yönde Cem Sultan Bedesteni, Penbe Han ve Münire Sultan Sofrası Kastamonu’nun en iyi restoranları arasında yer alır. Kastamonu yöresel mutfağına ait pek çok lezzeti bulabileceğiniz bu restoranlar genel olarak şehir merkezinde konumlanır.
Ayrıca Kastamonu yöresel lezzetleri, sahip olduğu çeşitlilik ile farklı damak tatlarına hitap eder. Örneğin, kahvaltıların vazgeçilmezi olan Kastamonu pastırmasıyla birlikte yeni bir lezzetle tanışabilirsiniz. Hatta pastırmalı yumurta eşliğinde İnegöl simidini de deneyimleyebirsiniz. Öte yandan Kastamonu mutfağının tanınmasını sağlayan banduma, simit tiridi, patates paçası ve kuyu kebabı gibi çeşitli lezzetler mevcuttur.
Banduma yemeği, Kastamonu mutfağına ait özel bir yufka çeşidi ile yapılır. Yemeği ön plana çıkaran malzemeler ise hindi eti ve dövülmüş cevizdir. Hazırlanırken de yufkası kesilerek hindi veya tavuk suyuna batırılır. Hatta banduma adını bu bandırma işleminden alır. İçeriğinde hem et hem de hamur işi bulundurduğu için doyurucu bir lezzettir.
Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde yaygın olarak tüketilen kuyu kebabı, taze kesim kuzunun ateş kuyularında pişirilmesi ile elde edilir. Pişirilmesi için kuzular çengellerle kuyuya asılır. Kolay asılması için ise boynundan kuyruk kesimine kadar ikiye ayrılır. Kuyunun ağzı ise tahta kapak ile kapatılır, etrafına da çamur sıvanır. Bu şekilde yaklaşık 2 saat pişirilir.
Patates paçası yemeğinin hazırlık aşaması özen ve sabır isteyen bir iştir. Bu sebeple de Kastamonu’ya gelen ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görür. Tarifte kullanılan patates önce haşlanır, daha sonra ezilir, ağır ateşte pişirilir ve fırınlanır. Bu aşamalarda da nişasta yoğurt, tereyağ ve sarımsak gibi malzemelerle karıştırılarak daha lezzetli hale getirilir.
Kastamonu’nun zengin mutfağının özgün lezzetlerinden biri olan köle hamuru; pekmez, ceviz ve tereyağı gibi doğal malzemelerden yapılır. Bu malzemeler su ve un ile buluşarak hem besleyici hem de tatlı bir hamur işine dönüşür. Çok yaygın bir lezzet olduğu için de hem şehir merkezinde hem de ilçelerde köle hamuru deneyimlemek mümkündür.
Kastamonu mutfak kültürüne özel bir çorba olan oğmaç, lezzet olarak düğün çorbasına benzetildiği için size de yabancı gelmeyebilir. Tarifte yer alan su, un, yumurta, nane, pul biber ve yoğurt ile oğmaç çorbası cezbedici bir lezzete ulaşır. Hatta Kastamonu tatili sırasında hafif beslenmek isteyen ziyaretçilerin de özel tercihi olur.
Kastamonu’ya gelen misafirlerin merak ettiği “Kastamonu'nun hangi meyvesi meşhur?” sorusuna verilebilecek en net cevap üryani eriği olabilir. Sadece Kastamonu'da yetişmesiyle dikkat çeken üryani eriği az bulunan meyvelerden biridir. Güçlü bir antioksidan etkisine sahip olmasıyla da bilinir. Bu sebeple Kastamonu’ya gittiğinizde üryani eriği yiyebilir; hatta hediyelik olarak sevdiklerinize getirebilirsiniz.
Kastamonu’nun yöresel değerli arasında yer alan İnebolu simidi, susam kullanılmadan yapıldığı için bölgede “kel simit” olarak da adlandırılır. Klasik simitlere göre daha farklı bir görünüme sahip olan İnebolu simidi, öncelikle halka haline getirilerek elma pekmezinin kaynadığı suda haşlanır. Daha sonra ise fırınlanır. Yapılışı ve görünümden dolayı ziyaretçilerden yoğun ilgi görür.
Ekşili pilavı özel kılan siyez bulgurundan yapılmasıdır. Tarif kapsamında önce bulgur haşlanır, daha sonra ebegümeci ve yoğurt ile kaynatılır. Bulgur suyu çekmeye başladığında ise nane, maydanoz ve dereotu yeşillikler eklenir. Ardından tereyağı ve biber eklendiği için bir çeşit sulu pilava dönüşür. Bu özgün tarifiyle de ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görür.
Tarifinde Kastamonu simidinin kullanıldığı simit tiridi, kırmızı et tüketmeyi seven ziyaretçiler tarafından sıklıkla tercih edilir. Hem simitlerin üzerine dökülen kemik suyu hem de kıyması ile damakta cezbedici bir tat bırakır. Oldukça yaygın tüketilen bir yöresel lezzet olduğu için de Kastamonu’daki pek çok restoranda simit tiridine ulaşılabilir.
Kastamonu pastırması ziyaretçiler tarafından daha çok hediyelik olarak tercih edilir. Bunun yanı sıra otellerde ve restoranlarda kahvaltılarda servis edilen yöresel bir lezzettir. Sığır etinin sırt kısmının tuzlanarak 3 gün bekletilmesi ile hazırlanır. Bu şekilde bekletilen et suyunu kaybeder. Ardından sıkıştırılır, yıkanır, güneşte kurutulur. Özel Taşköprü sarımsağıyla da lezzeti artırılır.
Kastamonu'nun Durak Noktaları
Kastamonu’nun durak noktaları, kentte gezip görülmeye değer özel yerlerdir. Karadeniz bölgesinde yer alan Kastamonu gezilecek yerler bakımından pek çok tatil anlayışına hitap eder. Ayrıca Kastamonu neyi meşhur hediyelik almak için gezilecek yerlere göre belirleyebilirsiniz. Örneğin, tarihi yapıları simgeleyen magnetler iyi bir tercih olabilir. Böylelikle gezi anılarınızı daha kalıcı hale getirebilirsiniz.
Kastamonu’nun hemen hemen her ilçesinde görülmeye değer tarihi ve doğal bir mekan vardır. Azdavay, Taşköprü, Çatalzeytin, Daday, İnebolu ve İhsangazi Kastamonu'da gezilecek başlıca ilçeler arasında yer alır. Bunun yanı sıra Kür Dağları ve Ilgaz Dağları gibi doğal güzellikler de ilginizi çekebilir. Hatta kış tatili için Ilgaz Kayak merkezini değerlendirebilirsiniz.
Taşköprü, Kastamonu’nun yoğun ziyaretçi ağırlayan şehirlerinden biri olarak dikkat çeker. Antik çağlardan itibaren farklı uygarlıkları içinde barındırdığı için hem zengin hem de köklü bir tarihi vardır. Bu kapsamda Antik Pompeipolis Antik Kenti, Kalekapı Kaya Mezarı, Kızlar Kalesi, Taş Camii ve Abdal Hasan Türbesi gibi tarihi mekanlar ilçe sınırları içerisindedir.
Taşköprü’yü ziyaret edenlerin dikkatini çeken asıl detay ise Gökırmak üzerine inşa edilen taş köprüdür. İlçeye adına veren de bu köprünün varlığıdır. 1366 yılında Ali Bey tarafından Celâlettin Beyazıt adına yaptırılan köprü, 68 metre uzunluğa ve 7 göze sahiptir. Estetik mimarisiyle de Türk kültürünü gözler önüne serer.
-
Ilgaz Dağları ve Ilgaz Kayak Merkezi
Kastamonu ve Çankırı ilçelerinin arasında bulunan Ilgaz Dağları, milli bir park olarak korunur. Şist, volkanik kayaç ve serpantinlerden oluşan dağlar, hem zengin bitki örtüsü hem de orman altı topluluğu ile ziyaretçileri etkisi altına alır. Örneğin, Ilgaz Kayak Merkezi kar tatilleri için sıklıkla tercih edilir.
Ilgaz Kayak Merkezi’nde tatil yapmak isteyen misafirler için hizmet sunan birçok tesis vardır. Siz de, bu tesislerde yeme/içme ve konaklama ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Ulaşım için ise özel araç veya dolmuşları tercih edebilirsiniz; fakat dolmuş kullanmak için önce şehir merkezinden Ilgaz ilçesine ulaşmanız, ardından da kayak merkezine giden dolmuşlara binmeniz gerekir.
Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde bulunan Valla Kanyonu, doğa turizmine pek çok yönden hitap eder. Kanyona ulaşmak için özel araçların yanı sıra toplu taşıma da tercih edilebilir. Bu kapsamda şehir merkezinden Pınarbaşı’na, ardından kanyona veya ilçenin Muratbaşı Köyü’ne giden dolmuşlar kullanılabilir.
Yeşil bitki örtüsü ile ziyaretçileri büyüleyen Valla Kanyonu, kamp ve dağ yürüyüşü gibi doğa sporları yapmak isteyenlerin beklentisine hitap edebilir. Hatta bölgeye gezi düzenleyen tatil turları da tercih edilebilir. Özellikle kanyona giriş yapılırken bir rehbere ihtiyaç duyulabilir.
Horma Kanyonu da, Valla Kanyonu gibi Pınarbaşı ilçesinde bulunur. Kanyon hem doğası hem de manzarası ile ziyaretçileri cezbeder. Özellikle kanyonun içinden geçen Zarı Çayı ile birlikte Karadeniz bölgesinin sahip olduğu zengin bitki örtüsü öne çıkar.
Bölge turizmine önemli bir etkisi bulunan Horma Kanyonu’na giriş de kolaydır. Bu yönde, özel olarak tasarlanan ve ziyaretçilerin hizmetine sunulan yürüyüş olanları bulunur. Aynı zamanda dinlenme noktaları vardır. Sahip olduğu altyapı dolayısıyla da doğa yürüyüşü yapmak isteyenlere hitap eder.
Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde bulunan Ilıca Şelalesi, döküldüğü yerde oluşturduğu doğal havuz ile ziyaretçilerin ilgisini çeker. Yaklaşık 15 metre yükseklikten akan şelale, çevresindeki doğal bitki örtüsü ile doğa turizmine hitap eder. Hatta şelaleyi fotoğraflamak için bölgeye gelen yabancı turistler dahi vardır.
Ilıca Şelalesi’ne ulaşmak için daha çok rehber eşliğinde turlar tercih edilir. Bunun yanı sıra araç kiralanabilir veya toplu taşımayla da gidilebilir. Toplu taşıma ile gitmek için ilk olarak Kastamonu merkezden Pınarbaşı ilçesine gitmek gerekir. Daha sonra ise Ilıca Köyü’ne giden dolmuşlar kullanılabilir.
Kastamonu Kalesi, şehrin ana simgelerinden biridir. Kastamonu’nun en yüksek noktasında bulunan kale, MS 12. yüzyılda yapılmıştır. Derin bir tarihe sahip olduğu için hem kültürel hem de sosyal amaçlı yapılan tatillerde gezilip görülebilir. Hatta şehre giden pek çok kişi ilk olarak Kastamonu Kalesi’ni ziyaret eder.
Kastamonu merkezde iseniz kaleye yürüyerek gidebilirsiniz. Bu kapsamda Sinanbey Parkı üzerinden Şeyh Şaban-ı Külliyesi’ne giden yolu kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra dolmuşlarla da kaleye ulaşım sağlanabilir. Kaleye ulaştığınızda büyüleyici bir Kastamonu manzarası ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca kalede tünel, sarnıç ve zindanları yakından inceleyebilirsiniz. Ayrıca Bayraklı Sultan Türbesi de kalenin içinde bulunur.
Kastamonu meşhur yerleri arasından tarihi değeri ile öne çıkan Nasrullah Külliyesi, 912-1506 yılları arasında Nasrullah Kadı tarafından yaptırılmıştır. Kastamonu’nun merkezinde bulunan külliyenin içerisinde cami, medrese, şadırvan ve türbe vardır. Külliye içerisinde özellikle Münire Medresesi, Numaniyye Medresesi ve Nasrullah Şadırvanı dikkat çeker.
Kültür turizmine yoğun olarak hizmet veren Nasrullah Külliyesi’nin içerisindeki cami, geçmiş günden bu yana hizmete açıktır. Hatta bölge halkı tarafından Kastamonu’nun merkez camisi olarak tercih edilir.
Kastamonu’da denize girmek isteyenler tarafından tercih edilen Boyranaltı Plajı, İnebolu ilçesindedir. İlçe merkezine sadece 750 metre uzaklıkta bulunan plaj, yerli ve yabancı pek çok turist tarafından ilgi görür. Plaj hem ilçede hem de Kastamonu genelinde en fazla rağbet gösterilen yerlerden biridir.
-
Küre Dağları ve Küre Dağları Milli Parkı
Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesindeki Küre Dağları, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından koruma altına alınmıştır. Hatta 2000 yılında Milli Park olarak ilan edilmiştir. Doğa turizmine bütünüyle hitap eden Küre Dağları, Türkiye’nin ilk Pan Parkı olarak da dikkat çeker. Bölgeye ulaşmak için ise gezi turları, dolmuşlar veya özel araçlar kullanılabilir.
Eğer sizde Karadeniz’in meşhur yerlerini gezmek ve görsel lezzetlerini deneyimlemek istiyorsanız Coral Tatil ayrıcalıklarından faydalanabilirsiniz. Kastamonu ve çevresine çeşitli Karadeniz turları düzenleyen Coral Tatil, seyahat anlayışınıza da en iyi şekilde cevap verir. Bu kapsamda Kastamonu’yu içeren tüm Karadeniz turlarını inceleyebilir ve size uygun bir tercih yapabilirsiniz.