Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ya da kısaca Kıbrıs, Akdeniz’deki en güzel adalardan biri. Aynı zamanda büyük bir ada olması ve tarihi boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olması sebebiyle Kıbrıs gezilecek yerler konusunda da oldukça zengin. Hem bir Akdeniz adası olması hem de çok sayıda ilgi çekici görülecek noktası olması Kıbrıs’ı özellikle yaz tatillerinin en gözde destinasyonlarından biri haline getiriyor.
Kıbrıs kendine has lezzetleri ile de haklı bir üne sahip. Hem bir Akdeniz adasında deniz, kum ve güneşle buluşup, hem birçok doğal ve tarihi yer keşfedip hem de tatil boyunca leziz yöresel lezzetler tatmak için Kıbrıs mükemmel bir seçenek.
Kıbrıs’ın Tarihi Yerleri
Kıbrıs tarihi yerler açısından zengin ve özellikle Türkiye’den birçok turist bu tarihi yerleri görmek için adayı ziyaret ediyor. Başta Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa ve adanın en popüler tatil merkezi Girne olmak üzere Kıbrıs tarihi yerler denilince ilk akla gelenleri sizler için derledik.
-
Girne Kalesi
Girne Kalesi Kıbrıs ünlü yerleri arasında tabii ki ilk sıraya yerleşiyor. Adanın en çok ziyaret edilen Akdeniz kıyısındaki şehri Girne’de bulunan Girne Kalesi 7. yüzyılda Bizanslılar tarafından inşa edilmiş. Bizanslılar yönetimindeki adayı Arap akınlarından koruyabilmek için deniz kıyısına inşa edilen kale Lüzinyanlar döneminde yapılan eklerle genişletilmiş.
İngiliz sömürge dönemi boyunca polis okulu ve hapishane olarak kullanılan Girne Kalesi 1974 yılında ise müze olarak hizmet vermeye başlamış. Bugün kalede yapılan gezilerde Bizans Kilisesi, Aziz George Kilisesi, bekçi odaları, Sadık Paşa Mezarı gibi bölümleri görebilmek mümkün. Ayrıca kalenin içindeki müzede Girne’nin zengin tarihini keşfetmeyi sağlayan birçok eser sergileniyor.
-
Bellapais Manastırı
Kıbrıs Girne bölgesindeki Bellapais Manastırı şehrin Beylerbeyi Köyü’nde yer alıyor. 1160 yılında Romalılar tarafından inşa edilen manastır Kıbrıs’ta bulunan en önemli Roma dönemi yapılarından biri. Gotik mimariden esintiler taşıyan manastırın bugüne dek ulaşabilmeyi başarmış en dikkat çekici yapısı kilisesi.
-
Salamis Antik Kenti
Kıbrıs ünlü yerleri arasındaki Salamis Antik Kenti Gazimağusa şehrinde milattan önce 11. yüzyılda kurulmuş. Uzun yıllar yerleşim merkezi olan Salamis Antik Kenti Asurlular, Mısırlılar ve Perslerin egemenlikleri altına girmiş. Daha sonra Roma hakimiyeti altına giren kent depremlerle ciddi hasarlar görmüş ve depremlerin üzerine bir de Arap akınları gelince halk kenti terk etmek durumunda kalmış.
-
İkon Müzesi
Girne’de 1860 yılında kilise olarak inşa edilen ve 1990 yılında müzeye dönüştürülen İkon Müzesi KKTC gezilecek yerler arasında atlanmaması gereken bir durak. Archangelos Mikhael Kilisesi ismi ile de bilinen üç katlı müzede çevrede yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan birçok ikon sergileniyor.
-
Othello Kalesi
Gazimağusa Suriçi Mahallesi’ndeki Othello Kalesi ya da diğer ismi ile Othello Kulesi Lüzinyanlar tarafından yapılmış. 14. yüzyılda kenti olası düşman saldırılarından koruyabilmek için inşa edilen kale özellikle aslan heykeli ile ünlü. Aslan heykeli de dahil olmak üzere tümüyle günümüze dek son derece iyi korunmuş şekilde ulaşmayı başaran Othello Kalesi KKTC turistik yerler arasında özel bir yere sahip.
-
Venedik Sütunu
Adada uzun süre hakimiyet süren Venedikliler Kıbrıs’a birçok iz bırakmış ve Lefkoşa’daki Venedik Sütunu da bunlardan biri. 1550 yılında Venedikliler tarafından kent merkezine dikilen sütunun yüksekliği 6 metre ve granitten yapılmış. Tek parça kurşuni bir granit olan taşın Salamis Antik Kenti’nden getirildiği düşünülüyor ve sütunun alt bölümünde altı İtalyan ailesine ait armalar yer alıyor.
-
Selimiye Camii
Lefkoşa’daki Selimiye Camii bir katedral olarak inşa edilmiş. 1208 yılında inşaatına başlanan katedralin yapımı 1326 yılında tamamlanmış. Yapıldığı dönemdeki ismi Saint Sophia Katedrali olan camii bugün Ayasofya Katedrali ismi ile de anılıyor. Selimiye Camii bugün Kıbrıs’ta sağlam kalabilmiş tek ve en büyük gotik tarzdaki yapı olma özelliğini de taşıyor.
1750 metrekarelik ve 2500 kişinin aynı anda ibadet edebileceği alana sahip olan camii adanın en görkemli yapılarından da biri. Günümüzde camii olarak kullanılan bu görkemli yapı hergün ibadete açık. Yani Selimiye Camii’ni hem gezip hem de namaz kılma şansına sahipsiniz.
-
Barbarlık Müzesi
Lefkoşa’daki Barbarlık Müzesi Kıbrıs Cumhuriyeti gezilecek yerler arasında özellikle Türkler tarafından en çok ziyaret edilenlerden biri. Barbarlık Müzesi’nde 1963 yılında Kıbrıs’ta yaşanan üzücü olaylarda hayatını kaybedenler ile ilgili belgeler ve bilgiler sergileniyor. Müzenin binası olaylar sırasında Kıbrıslı Rumlarca basılan bir ev ve evin duvarlarındaki kurşun izlerini halen görebilmek mümkün.
-
Lefkoşa Han
Lefkoşa Han adadaki Osmanlı dönemi eserlerinden biri. Aynı zamanda Kıbrıs’ta bulunan ve Osmanlı’dan günümüze dek ulaşmayı başarabilmiş iki handan da biri olma özelliğini taşıyor. Osmanlı valisi Lala Mustafa Paşa’nın 1572 yılında inşa ettirdiği han İngilizler döneminde hapishane olarak da kullanılmış.
Lefkoşa Han günümüzde Kıbrıs ünlü yerleri arasında en fazla ziyaretçi çeken noktalardan. Hanın tarihi binasını görmek ve handa bulunan hediyelik eşya dükkanlarından alışveriş yapmak için siz de Lefkoşa Han’ı ziyaret edebilirsiniz.
-
Mevlevi Tekke Müzesi
Kuzey Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa’daki Mevlevi Tekke Müzesi ya da diğer ismi ile Lefkoşa Mevlevihanesi 1593’te Kıbrıs fatihleri arasında yer alan Arap Ahmet Paşa tarafından kurulmuş. Adada bulunan en önemli Osmanlı dönemi mimari eserlerinden olan Mevlevi Tekke Müzesi gemi ile hacca gidenlerin uğradığı ayrıca önemli isimlerin yetiştiği bir mekan olarak ada tarihinde büyük rol oynamış.
-
Derviş Paşa Konağı
Lefkoşa’daki Arabahmet Mahallesi sınırları içinde yer alan Derviş Paşa Konağı etnoğrafya müzesi olarak da hizmet veren tarihi bir konak. Derviş Paşa Konağı Kıbrıs’ta bulunan Osmanlı mimarisi yapılarının en güzellerinden biri olarak kabul ediliyor. 1801 tarihinde inşa edilen konak Kıbrıs ünlü yerleri arasında özel bir konuma sahip.
-
St. Hilarion Kalesi
Girne’deki St. Hilarion Kalesi milattan sonra 11’de adayı Arap akınlarından korumak amacıyla Bizanslılar tarafından inşa edilmiş. Beşparmak Dağları üzerindeki iki tepede ve deniz seviyesinden 700 metre yükseklikte kurulu olan St. Hilarion Kalesi tarihi değerinin yanı sıra Girne’ye hakim manzarası ile de haklı bir üne sahip.
-
Namık Kemal Zindanı ve Müzesi
Gazimağusa’daki Namık Kemal Zindanı ve Müzesi Kıbrıs’a sürülen şair Namık Kemal’in kapatıldığı zindanı görme olanağı sunuyor. İki katlı binanın alt katındaki zindana hapsedilen Namık Kemal daha sonra Veyis Paşa tarafından binanın üst katına taşınmış. Namık Kemal’in sürgün günlerinde yaşadığı bu zindan bugün Kuzey Kıbrıs’ın en çok ziyaretçi çeken yerlerinden biri.
-
Venedik Sarayı
Gazimağusa'daki Venedik Sarayı adada uzun süre hakimiyet süren Lüzinyanlar tarafından inşa edilmiş. 13. yüzyılda kraliyet sarayı olarak yapılan sarayda Kıbrıs kralları yaşamış. Depremlerle çok zarar gören sarayın tümü günümüze dek ulaşamasa da Venedik Sarayı Kıbrıs tarihi yerler arasında en önemlilerden biri. Ayrıca Namık Kemal Zindanı da bu sarayın bahçe kısmında bulunuyor.
-
Philon Kilisesi
İskele bölgesindeki Philon Kilisesi ya da Ayios Philon Kilisesi 5. yüzyılda inşa edilmiş ve ismini de Karpaz bölgesinde yaşayanları Hıristiyan yapan psikopos Philon’dan almış. 802 yılında gerçekleşen Arap akınlarında ciddi şekilde tahrip olan kilise daha sonra tekrar inşa edilmiş. Bugün bu kilise dünyanın dört bir yanından ziyaretçileri kendine çeken bir tarihi mekan.
-
Güzelyurt Arkeoloji ve Doğa Müzesi
Güzelyurt’taki Güzelyurt Arkeoloji ve Doğa Müzesi Kıbrıs’ta bulunan en kapsamlı müzelerden biri. 1979 yılında arkeoloji ve doğa müzesi olarak hizmet vermeye başlayan müzede Güzelyurt ve yakın çevresinde yapılan kazılarda ele geçirilen arkeolojik eserleri görebilmek mümkün.
Müzenin doğa bölümünde ise Kıbrıs’ta rastlanılan böcekler, yılanlar, adada yaşayan ve göç sırasında daya uğrayan kuş türleri, yerel balıklar ve taşlar gibi adanın doğasını gösteren eserler sergileniyor.
-
Vuni Kalesi
Yine Güzelyurt’ta bulunan Vuni Kalesi ya da diğer ismi ile Vuni Sarayı milattan önce 500’lü yıllara tarihleniyor yani adadaki en eski yapılardan ve aynı zamanda yerleşim yerlerinden biri. Persler tarafından inşa edilen kale günümüze dek tamamiyle ulaşamamış olsa da kaleden kalanlar hala görülmeye değer.
-
Kantara Kalesi
Kıbrıs’ta bulunan çok sayıdaki kaleden biri de Kantara Kalesi ve Bizanslılarca inşa edilmiş. Kalenin inşa tarihi kesin olarak bilinmiyor ancak birçok kaynakta 965’ten sonra yapıldığı bilgisi yer alıyor. İsmini Arapçada köprü anlamına gelen kantara sözcüğünden alan kale Beşparmak Dağları’na kurulu. 1914 senesinde kale aslına uygun bir onarım geçirdi ve böylelikle günümüze dek sağlam şekilde ulaşması sağlandı.
Siz de tatiliniz için rotanızı Kıbrıs’a çevirmeyi düşünüyorsanız, Coral Tatil ayrıcalıklarından faydalanabilir, unutulmaz bir Kıbrıs tatili geçirerek adanın tarihi zenginliklerini ve doğal güzelliklerini keşfedebilirsiniz.