Kurban Bayramında Ne Yapılır? Kurban Bayramı Tatilini En İyi Şekilde Değerlendirin!

Coral Travel

Günlük hayata kısa bir mola vermek, iş hayatının yoğun temposundan arınarak sevdiklerinizle keyifli aktiviteler yapmak için Kurban Bayramı tatili kaçırılmaz bir fırsat. Pek çok tatilsever Kurban Bayramı için yurt içi veya yurt dışına tatil programları yapıyor; dolayısıyla Kurban Bayramı tatili pek çok aile için keyifli bir tatil fırsatı da ortaya çıkıyor.

Ailenizle keyifli bir tatil için Kurban Bayramı’nda ister yurt içine ister yurt dışına program yapabilirsiniz. Kurban Bayramı’nda keyifli aktivitelerle geçireceğiniz unutulmaz bir tatile çıkabilirsiniz. Peki Kurban Bayramı nereleri gezmeli? Bayramda hangi aktiviteler yapılabilir? Güzel bir tatil için program yapmadan önce farklı seçenekler hakkında fikriniz olsun istiyorsanız buyrun yazımıza!

Kaz Dağları Milli Parkı’nda Vakit Geçirin

Şehir yaşamının yoğunluğundan uzaklaşmak ve doğada vakit geçirmek isteyenler için el değmemiş doğal güzelliği ile Kaz Dağları Milli Parkı oldukça ideal. Ailece doğa aktiviteleri yapmak için cazip bir fırsat. Ayrıca geziniz sırasında fotoğrafçılık, trekking gibi etkinliklerde yapabilirsiniz.

Kaz Dağları İstanbul, İzmir, Bursa, Kocaeli, Sakarya gibi önemli merkezlere oldukça yakın konumdadır. Marmara ve Ege Bölgesi’nin kesişiminde yer alan milli park Çanakkale ve Balıkesir arasında. Yemyeşil ormanları, temiz havası, gezilecek mekanları ile keyifli bir Kurban Bayramı tatili geçirmek isteyenler için iyi bir seçenek.

Kaz Dağları’nda sakin ve huzurlu köy gezileri veya yemyeşil ormanlarda doğa kampı yapabilirsiniz. Adatepe ve Yeşilyurt Kaz Dağları Milli Parkı’nın eteklerinde yer alan turistik köyler, bölgenin en fazla ziyaret edilen yerleşimleridir.

Adatepe Köyü, Çanakkale’nin Küçükkuyu belgesinde yer alır. Adatepe 100 yaşına yaklaşan tarihi taş evleri ile geleneksel dokusunu hala korur. Bölgede özgün mimarisiyle öne çıkan Taş Mektep gibi tarihi yapıları ziyaret edebilirsiniz. Taş işçiliğinin nadide eserlerinden biri olan yapı 1947 ile 1985 yılları arasında okul olarak hizmet vermiş; ancak yörenin nüfusu azalınca okul kapatılarak el sanatları atölye olarak hizmet vermeye başlamıştır. Ayrıca Adatepe’de Zeytinyağı Müzesi, Zeus Altarı gibi yerleri de ziyaret edebilirsiniz.

Yeşilyurt Köyü de Kaz Dağları’nın hemen yanı başında yer alan bir diğer turistik yerleşimdir. Deniz kıyısına sadece 3 km mesafede bulunan Yeşilyurt, etkileyici deniz manzaraları, yemyeşil ağaçları, taş veya ahşaptan inşa edilmiş özgün mimarili tarihi evleri, temiz havası ile günlük yaşam temposuna kısa bir mola vermek isteyenler için birebirdir.

Yeşilyurt Köyü’nde turistlerin ilk duraklarından biri tarihi camidir. Cumhuriyetin ilk yıllarından günümüze uzanan bir geçmişe sahiptir. Cami içerisindeki ahşap kabartma ve bezemeler, işlemeler görülmeye değer bir el işçiliği ürünüdür. Yeşilyurt Köyü çevresinde yer alan Mıhlı Şelalesi, Küçükkuyu Sahili, Başdeğirmen Köprüsü gibi turistik değeri yüksek yerleri de gezebilirsiniz.

Güneydoğu Anadolu Şehir Turlarına Katılın

Kurban Bayramı’nda yapılacaklardan biri de kültür turları olabilir. Türkiye’nin farklı yörelerini keşfetmek, geleneksel yapısını daha yakından  tanımak, yerel lezzetlerini tatmak için farklı şehirlerde kültür turları gerçekleştirilir. Bu turlara katılarak Kurban Bayramı’nı farklı bölgeleri tanımaya ayırabilirsiniz.

Kültür turları arasında en popüler seçeneklerden biri de Güneydoğu Anadolu şehir gezileridir. Mardin, Urfa, Diyarbakır kültür turlarında en fazla tercih edilen şehirlerdendir. Mardin dar sokakları, teraslı kerpiç evleri ile Güneydoğu Anadolu’nun önemli turistik kentlerindendir. Taş ve kerpiç yapıların özgün mimarisiyle donatılan Mardin Deyrulzafaran Manastırı, Kasımiye Medresesi, Mor Gabriel Manastırı, Dara Mezopotamya Harabeleri ve Mardin Ulu Cami gibi tarihi yapılarıyla öne çıkar. Şehrin doğasını keşfetmek isterseniz Beyazsu, Derik Xanuk Mağarası, Germ-i Ab Kaplıcası, Karasu Çayı, Midyat Mağaraları, Kurdise Şelalesi, Zinnar Vadisi gibi birbirinden etkileyici yerleri ziyaret edebilirsiniz.

GAP turları kapsamında en fazla ziyaret edilen bir başka şehir Balıklı Gölü ile meşhur Şanlıurfa’dır. Şehrin en önemli tarihi yerlerinden biri 2018 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne alınan Göbeklitepe, dünyanın en eski yerleşimleri olarak bilinen Stonehenge ve Mısır Piramitlerinden bile eski bir yerleşim yeri olduğu ortaya çıkmıştır. Göbeklitepe, tarihsel olarak bilinen en büyük ve en eski inanç merkezi olma özelliğine sahiptir.

Urfa’nın turistik açıdan öne çıkan diğer yerleri ise Gümrük Hanı, Balıklıgöl, Rizvaniye Cami, Halilürrahman Cami, Haleplibahçe Mozaik Müzesi, Ayn Zeliha Gölü, Arkeoloji Müzesi, Reji Kilisesi. Birbirinden güzel ve turistik değeriyle öne çıkan bu yerleri ziyaret ederek Şanlıurfa şehrini yakından tanıyabilirsiniz.

Diyarbakır Kurban Bayramı turları kapsamında Güneydoğu Anadolu’da gezebileceğiniz bir başka şehirdir. Diyarbakır Ulu Cami, şehrin öne çıkan tarihi eserlerindendir. Kesme taştan inşa edilen eser, Anadolu’da bilinen en eski tarihi camilerden biridir. Mukarnas işlemeli, dairesel sütunlu revaklı bölümden camiye girilir. Türk Cami mimarisindeki gibi avlulu bir yapı olarak inşa edilmiştir. Caminin tavanındaki bezeme ve işlemeler ise zanaata dayalı el işçiliğinin etkileyiciliğini gösterir. Caminin avlusunda El Cezeri tarafından icat edilen vaktin tayininde kullanılan Güneş Saati yer alır. Ayrıca, Mesudiye ve Zinciriye Medresesi gibi tarihi yapılar da Ulu Cami’nin hemen yanı başında bulunur.

Yeşil Bursa’yı Yakından Tanıyın

Kurban Bayramı aktiviteleri kapsamında ziyaretçi akınına uğrayan bir başka şehir Yeşil Bursa’dır. Tarihi dokusu, yeşil ormanları, geçmişten günümüze ulaşan eserleriyle Marmara Bölgesi’nin turistik kentlerindendir. Mudanya, Gemlik, Orhangazi ve Osmangazi semtleri günübirlik geziler için oldukça idealdir. Gölyazı, İznik, Cumalıkızık Bursa’da mutlaka ziyaret etmeniz gereken turistik beldeler. Mudanya ve Trilye tarihi sokakları, cumbalı ahşap evleriyle meşhur. Ayrıca etkileyici Marmara manzarasıyla fotoğraf çekimi gibi etkinlikler için idealdir.

Bursa’nın sevimli ve şirin ilçelerinden biri de Gemlik’tir. Celal Bayar Evi, Büyükkumla, Küçükkumla, Kurşunlu Kilisesi, Narlı Köyü, Balık Pazarı Hamamı bölgede en fazla ziyaret edilen turistik yerlerdir.

Gemlik’ten Bursa merkeze geçmeden önce tarihi eserleriyle meşhur Orhangazi beldesini de ziyaret edebilirsiniz. Hacılartepe Höyüğü, Gürle Dağı, Orhangazi Kalesi ve Hamamı, Pınarbaşı Mesire Alanı, Ilıpınar Höyüğü beldeye hüviyet kazandıran etkileyici mekanlar.

Osmangazi bölgesi ise Bursa merkezde yer alır. Bursa Ulu Cami, Emir Sultan Türbesi, Koza Han, Tophane Saat Kulesi, Muradiye Cami, Uludağ Milli Parkı, Arkeoloji Müzesi, Muradiye Külliyesi, Orhan Gazi Türbesi, Reşat Oyal Kültür Parkı, Kent Müzesi, Atatürk Evi Müzesi gibi Bursa’nın yüzü olan birçok tarihi eser ve doğal güzellikler burada bulunur.

Bursa tatilinizde Gölyazı, Cumalıkızık, Ulubat Gölü, İznik’i de mutlaka ziyaret etmelisiniz. Gölyazı Bursa’nın en eski antik yerleşim yeri olarak bilinir. Tarihi dönemde Apollon Krallığı’na ev sahipliği yapan belde tarihi dokusu nedeniyle sit alanı olarak koruma altına alınmış durumda. Gölyazı Bursa’nın Nilüfer ilçesinde yer alır.

Cumalıkızık geleneksel dokusunu korumayı başaran nadir köylerdendir. Ahşap karkas iki katlı yapıları, Arnavut kaldırımlı sokakları ile tarihseverlere hitap eder. UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne alınan Cumalıkızık’ı gezerek yörenin kültürünü ve geleneklerini keşfedebilirsiniz.

Ulubat Gölü, Bursa’nın en büyük tatlı su gölüdür. Doğal ekosistemi ve etkileyici manzaraları ile görenleri hayran bırakan bir güzelliktir. Ayrıca Kurban Bayramı etkinlikleri olarak gölde kano veya tekne turu yapmanız da mümkündür.

Kurban bayramı yaklaşırken tatil planlarınızı yaparak Coral Tatil aracılığıyla erken rezervasyon fırsatlarından yararlanarak unutulmaz bir tatil geçirebilirsiniz.