Geniş ve renkli mutfak kültürüyle ünlü Türkiye’nin her bir köşesinde ayrı bir lezzet dünyası yer alıyor. Gurme turları Türkiye için en iddialı tatil şekilleri arasında. Damak zevkine düşkün olanları kalbinden vuran Türkiye, leziz yemekleriyle dünyanın her yerinde konuşuluyor. Tarih boyunca etkileşim kurduğu milletlerin mutfağını da etkileyen ülkemizin doğusundan batısına, güneyinden kuzeyine tüm noktalarında benzersiz tatların keyfini çıkarabilirsiniz. Peki Türkiye’nin yöresel yemekleri ile damağınızı şenlendirebileceğiniz şehirler hangileri biliyor musunuz? İçeriğin devamında ülkemizde lezzet turu yapabileceğiniz en iyi 7 şehri bulabilirsiniz.
Türkiye'nin En Lezzetli Yemekleri ve Nerede Yenir?
Türkiye dendiğinde lahmacun, mantı, kebap, baklava gibi pek çok yemek akla geliyor. Bu yemekler hiç şüphesiz asıl memleketlerinde tüketildiğinde çok daha lezzetli. Peki Türkiye’nin en lezzetli yemekleri hangileri?
- Baklava: Gaziantep’in vazgeçilmez lezzeti olan baklava, tüm yabancı turistlerin favorisi. Çıtır çıtır katları, içindeki fıstığın eşsiz aroması baklavanın en önemli özellikleri arasında.
- Lahmacun: Yabancıların “Turkish pizza” olarak bildiği lahmacunu Türkiye’nin her yerinde yiyebilirsiniz. En lezzetli hallerini bulabileceğiniz şehirler ise Gaziantep ve Şanlıurfa.
- Kebap: Türkiye’nin her bir yerinde orayla özdeşleşmiş bir kebap çeşidi bulabilirsiniz. Erzurum’un cağ kebabı, Adana ve Urfa kebapları bunlar arasında en sevilenler arasında. Aynı zamanda Bursa’nın İskender kebabı da vazgeçilmezlerden.
- Mantı: Kayseri mantısı, gerek Türklerin gerekse yabancıların en sevdiği lezzetlerden biri. Klasik Kayseri mantısının yanı sıra Sinop mantısı ve Çorum mantısı da son yıllarda ön plana çıkıyor.
- Pide: Türkiye’nin birçok şehrinde farklı bir pide çeşidi bulabilirsiniz. Karadeniz pideleri ise bunların en sevilenlerinden. Giresun, Samsun ve Trabzon’daki pideler çıtır çıtır hamurları ve iç harçları ile öne çıkıyor.
- Köfte: Köfte de ülkemizin farklı şehirleri ile özdeşleşmiş yemeklerden. İnegöl köfte, Akçaabat köfte, Tekirdağ köftesi ise en çok öne çıkanlardan birkaçı.
Türkiye’de bu lezzetlerin yanı sıra Kayseri yağlaması, içli köfte, künefe, hamsi tava, döner gibi birçok yiyecek bulunuyor.
Lezzet Turu için En İyi Sezonlar
Türkiye’de lezzet turuna çıkmak istiyorsanız farklı sezonları değerlendirmeniz önemli. Her bir şehrin cıvıl cıvıl olduğu dönemler başka. Dolayısıyla lezzet turunu hangi bölgeye yapacaksanız ona göre bir planlama şart. Güneydoğu Anadolu bölgesi yaz aylarında Türkiye’nin en sıcak olduğu bölgesi. Daha rahat bir seyahat deneyimi için ilkbahar ve sonbahar aylarında yapılan GAP turları sizin için ideal olabilir.
Akdeniz ve Ege bölgesi lezzet turları serin kış aylarında ve bahar aylarında oldukça eğlenceli olabilir. Karadeniz bölgesine ise yaz aylarında seyahat edebilirsiniz. Bu bölge, yaz aylarında da diğer bölgelere göre serin kalıyor. Bu nedenle Karadeniz’e seyahat etmek oldukça kolay oluyor. Lezzet turunuzu kendi sevdiğiniz mevsimlere göre yaparak tatilinizden daha fazla keyif alabilirsiniz.
Türkiye'de Lezzet Turu Yapabileceğiniz En İyi 7 Şehir
Türkiye’nin her bir yeri ayrı bir lezzet dünyasına kapılarını aralıyor. Mutlaka ziyaret etmeniz gereken en iyi gastronomi şehirlerinden bazıları şunlar:
-
Gaziantep
Türkiye’de bir lezzet turu için UNESCO tarafından gastronomi şehri seçilen Gaziantep ilk durağınız olmalı. Yemek çeşitliliğini önemli ticaret yollarının üzerinde yer almasından alan Gaziantep, tam 291 ayrı özgün yemek çeşidine sahip. Fıstıklı baklavası, beyran çorbası, lahmacunu, kebap çeşitleri, içli köftesi ve zengin sofra kültürüyle Gaziantep’te eşsiz lezzetlerin tadını çıkarabilirsiniz.
-
Hatay
Akdeniz ve Orta Doğu mutfaklarının kesişiminde bulunan bir lezzet cenneti olan Hatay’ın adını görür görmez heyecanlandığınızı tahmin edebiliyoruz. Künefe, tepsi kebabı ve humus, Hatay'ın en meşhur lezzetlerinden sadece birkaçı. Medeniyetler Şehri Hatay’da tarihi ve doğal güzellikleri keşfederken damağınızı şenlendirmenin keyfini çıkarabilirsiniz.
-
Şanlıurfa
GAP turları ile gidebileceğiniz en iyi şehirlerden biri Şanlıurfa. Göbeklitepe’nin de yer aldığı Şanlıurfa’da ciğer kebabı, çiğ köfte ve lahmacunu mutlaka tatmalısınız. Köfteler, mezeler, çeşit çeşit et yemekleri ve tatlılarıyla Şanlıurfa’yı mutlaka ziyaret etmelisiniz.
-
Kayseri
Güneydoğu Anadolu’dan biraz uzaklaşma vakti. Uzaklaştığınız anda ise kendinizi ilk bulmanız gereken şehir Kayseri. Bir kaşığa yaklaşık 40 tane sığan Kayseri mantısını bir de yerinde denemelisiniz. Farklı pişirme teknikleriyle daha önce tatmadığınız bir mantı lezzetini karşınıza çıkaran Kayseri’de sofradan doymadan kalkmanız imkansız. Kayseri yağlaması, pastırma ve sucukları denemeden Kayseri’den dönmeyin deriz.
-
Adana
Türkiye’deki en sevilen rotalardan biri çılgınlığıyla ünlü şehir olan Adana. Adana kebabı, ciğer, şalgam suyu, taş kadayıf, muzlu süt, bici bici, mumbar, şırdan, köfte çeşitleri ve daha fazlasını Adana mutfağında tadabilirsiniz.
-
Trabzon
Türkiye’nin lezzet duraklarını keşfederken Trabzon’a uğramadan dönmek mi? Böyle bir hataya düşmeseniz iyi olur. Trabzon, gerek pidesi gerek balık çeşitleri ve eşsiz sebze yemekleri ile gönüllerde taht kuruyor. Karadeniz'in yeşil doğası içinde yer alan Trabzon’da mısır ekmeği, kara lahana sarması, hamsi tava ve pideyi denemenizi öneririz. Trabzon’da tatlı yemek istediğinizde kimse sorsanız aynı lezzeti gösterir: Hamsiköy sütlacı.
-
Bursa
Marmara’ya doğru yaklaştığınızda en iyi lezzet durağı olarak Bursa karşınıza çıkıyor. Bursa’da bol tereyağlı bir İskender kebap yemediyseniz “İskender yedim.” demeyin. Pideli köfte, kestane şekeri, Kemalpaşa tatlısı ve süt helvası da Bursa’nın en sevilen lezzetleri arasında.
Geleneksel Türk Yemekleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Dünyanın zenginlik açısından sayılı mutfaklarından biri Türk mutfağı. Tarih boyunca farklı milletlerle kurulan ilişkiler, Türk mutfağının bu denli zenginleşmesini sağlamış. Peki bu eşsiz mutfak hakkında bilmeniz gerekenler neler? İşte Türk mutfağının en önemli 5 özelliği:
- Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu et yemekleri ile öne çıkarken ülkenin batı kesiminde ise otlar ve sebzeler daha yaygın.
- Osmanlı mutfağında domatesin kendisi ve salçası yer almaz. Bu kullanım 20. yüzyılla birlikte gelmiştir.
- Özellikle doğuda ve güneyde baharat kullanımı oldukça yaygındır.
- Günümüzün aksine eski dönemlerde Türk mutfağında dana eti yerine mevsimine göre kuzu ve koyun eti kullanılırdı.
- Dünyanın en çok patlıcan kullanan milletlerinden biri olabiliriz. Türk mutfağında patlıcan kullanımı çok yüksek düzeyde.
Siz de Türkiye’nin eşsiz lezzet duraklarında bir tura katılmak istiyorsanız, Coral Tatil avantajlarına göz atabilirsiniz. Birbirinden özel Türk mutfağı yemeklerini ve tatlılarını denemek için avantajlı seyahat planınızı Coral Tatil’le yapabilirsiniz.