Lübnan Rehberi: Nerede? Nasıl Gidilir? Gezilecek Yerler ve Daha Fazlası

Coral Travel

Doğu Akdeniz kıyılarında yer alan Lübnan’ın resmi adı Lübnan Cumhuriyeti’dir. Ülkenin kıyı şeridinde boydan boya Akdeniz’in göz alıcı ve masmavi manzarası hakimdir. Burada yaz turizmi fazlasıyla gelişmiş durumda; bu nedenle Lübnan Orta Doğu’nun en modern ve dikkat çekici ülkeleri arasında yer alır.

Ülke; Akdeniz’de stratejik bir noktaya sahiptir. Aynı zamanda antik çağlara kadar uzanan soylu bir geçmişi vardır. Yıllar boyunca pek çok farklı medeniyeti himayesinde barındırdığı bilinir. Lübnan turistik yerler ve diğer pek çok açıdan da son derece dikkat çekici bir bölgedir. Tatil rotanızı buraya çevirerek keyifli bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Lübnan Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Lübnan’da konuşulan resmi dil Arapça’dır. Başkent olan Beyrut, en fazla gelişmiş şehirleri arasında yer alır. Başkenti turizm açısından da son derece önemli bir noktadadır. Akdeniz ikliminin hakim olduğu ülkenin bitki örtüsü ise makidir. Mevcut para birimi Lübnan lirası olan ülkenin geçim kaynakları da son derece çeşitlidir. Burada tarımın en önemli geçim kaynakları arasında yer aldığını söylemek mümkün. Ayrıca turizmin de fazlasıyla gelişmiş olduğu görülür. Bunların yanı sıra bankacılık da ülke ekonomisinin önemli bir kısmını oluşturur.

Lübnan Nerede?

Lübnan, Akdeniz’in hemen doğu kıyısında konumlanır. İsrail ve Suriye ile komşu olan ülkeyi Lübnan Dağları ortalama 160 km uzunluğu ile çevreler. Haziran ve ağustos ayları ülkenin en yoğun biçimde turist aldığı dönemler olarak bilinir. Hareketli bir yaz tatili arayışınız varsa bahsedilen dönemlerde ülkeyi ziyaret edebilirsiniz. Özellikle bahar aylarında ülkenin kıyı kesimlerinde havalar genelde ılık olur. Tur tatili için mart ile mayıs aylarını tercih ederek kültürel bir deneyim yaşayabilirsiniz. Ayrıca eylül ile kasım ayları da Beyrut turları için idealdir.

Lübnan'a Nasıl Gidilir?

Lübnan’a gitmek için en hızlı ve kolay yol hava yolu kullanımıdır. İstanbul’dan Beyrut’a direkt uçuşlar ile iki saat içinde ulaşmak mümkün. Ülke, toplu taşıma konusunda da hatırı sayılır seçeneklere sahiptir. Lübnan’ın merkezi bölgelerinde toplu ulaşım konusunda pek çok araç bulabilirsiniz; ancak bu araçların sayıları fazla değildir.

Şehir içinde otobüsler ile yolculuk yapmak mümkün. Otobüsler dışında ise minibüs seçeneği bulunur. Taksi ve Uber de diğer alternatifler olarak öne çıkar. Fiyatlar çok pahalı olmasa da taksilerle yolculuk ederken pazarlık yapmanızı tavsiye ederiz. Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı’ndan şehrin merkezine direkt şekilde ulaşım sağlayan toplu taşıma araçları ne yazık ki bulunmuyor. Bu noktada taksi kullanımı gerek; ancak yine burada da şoförler ile pazarlık yapmanızı öneririz.

Lübnan'da Konaklama

Lübnan gezilerini Beyrut şehrini merkez alıp gerçekleştirmek en doğru seçenek olur. Beyrut, konaklama konusunda son derece fazla seçenek sunar. Bölgede oteller genelde sahil şeridinde yer alır. Fiyatlar ise otel özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. Downtown bölgesinde daha uygun fiyatlı konaklama seçeneklerinin bulunduğunu söylemek mümkün.

Konaklama için otel dışında suit ya da rezidans tarzı oda seçeneği sunan işletmeler dahi değerlendirilebilir. Ayrıca pansiyon ve hosteller de ülkenin konaklama seçenekleri arasındadır. Bazı bölgelerde fiyatlar daha yüksek iken bazı bölgelerde ekonomik rakamlara denk gelmek mümkün.

Lübnan Vize İstiyor Mu?

Türk vatandaşları, Lübnan vizesinden muaf tutulur. Türk vatandaşlarının ülkeye 180 gün içinde 90 günü aşmayacak biçimde vizesiz giriş yapma hakları vardır; fakat pasaportunda İsrail’e giriş çıkış damgası bulunan kişilerin ülkeye girişlerine izin verilmez. Diğer ülke vatandaşlarının giriş çıkışlarında ise farklı prosedürler söz konusu olabilir. Bu konuda detaylı araştırma yapılmasını tavsiye ederiz.

Lübnan Gezilecek Yerler

Beyrut, Lübnan’ın en büyük şehri olup aynı zamanda da başkentidir. Bunun yanı sıra ülkenin en önemli eğlence, kültür ve turizm merkezi olarak bilinir. Ülkenin en büyük limanı da yine Beyrut’ta yer alır. Neredeyse 5000 yıllık tarihi bulunan Beyrut, ülke ekonomisinin bel kemiği durumundadır. Ayrıca Orta Doğu’nun en önemli ticari merkezleri arasındadır.

Şehri gezerken Bizans, Roma, Memlük ve Osmanlı imparatorluklarına ait olan pek çok tarihi eser görmeniz mümkün. İşte hem Beyrut hem de Lübnan’da bulunan tarihi yerler:

Jeitta Mağarası

Lübnan’ın doğal ve göz alıcı güzellikleri arasında bulunan Jeitta Mağarası, aynı zamanda dünyanın da yedi harikası listesine girmeye aday gösterilmiştir. Burası iki farklı kireç taşı mağarasının birleşimi sonucunda ortaya çıkmıştır. Ortalama 9 km uzunluğa sahip olan mağara ülkenin ulusal sembolü halindedir; turizm açısından da önemli bir konumdadır.

Mağaranın üst galerilerinde yüksekliği ortalama 120 metreye ulaşan odacıklar dikkat çeker. Aşağı mağarada ise yerin ortalama 60 metre altından bir nehir geçer. Bu nehirde tekneler ile gezinti yapmak mümkündür. Lübnan gezinize bu mağarayı mutlaka eklemenizi öneririz.

Beyrut Ulusal Müzesi

Beyrut Ulusal Müzesi, şehrin ana arkeoloji müzesi kabul edilir. Müze, Beyrut’un Mazra’a semtinde konumlanır. Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru oluşturulan koleksiyonun tamamlanmasıyla 1942 senesinde müze ziyarete açılmıştır. Burada arkeolojik kazılardan elde edilmiş olan neredeyse yüz bin parçadan daha çok eser bulunur. Bu eserler arasında Helenistik, Roma, Bizans ve Arap Devrine ait olan çok sayıda farklı koleksiyon sunulur. Zemin katta ortalama 83 parçalık koleksiyon ile sunulan lahit, mozaik ve rölyef gibi eserleri gözlemleyebilirsiniz.

Tripoli (Trablus)

Lübnan’ın doğu kısımlarında yer alan Tripoli, Beyrut’tan ortalama 85 km uzaklıkta bulunur. Aynı zamanda Şimal Vilayeti’nin başkentidir. Lübnan’ın da ikinci en büyük şehri olarak bilinen Tripoli’nin Akdeniz’e kıyısı mevcuttur. Ülkenin doğal güzelliklerinden biri olan dört adası da Tripoli sularının açıklarında konumlanır.

Bu adalardan en büyüğü olarak bilinen Palmiye Adaları, 1992 senesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir. Burada birbirinden egzotik kuş türlerini inceleme şansınız bulunur. Ayrıca yeşil su kaplumbağalarına da ev sahipliği yapan adalar, adeta cennetten bir parça gibi güzelliklerini sergilerler . Tripoli’de önemli tarihi yapılar arasında olan Saint-Gilles Kalesi de görülmeye değer bir yapıdır. Tripoli ziyaretiniz sırasında bölgeye özgü olan has şeker çeşitlerini de tatmayı unutmayın.

Güvercin Kayalıkları

Uçurum kenarında son derece turistik bir semt olarak bilinen Raouché’de bulunan kayalıklar doğal oluşumları ile dikkat çeker. Burası turistlerin de uğrak yerlerinden biridir. Lüks apartmanlar başta olmak üzere restoran gibi yapılar bu bölgede ön plana çıkar. Aynı zamanda uçurum kenarında konumlanan kafeler de oldukça dikkat çekicidir. Kayalıkları, Corniche ismi verilen sahil bölgesinden izlemek mümkündür. Bu muhteşem manzarada fotoğraf çekmeyi ihmal etmeyiniz. Geziniz yaz aylarına denk gelirse kayalıkların çevresinde bulunan botlarla turlara da çıkabilirsiniz.

Baatara Gorge Waterfall

Baatara Gorge Waterfall yani Baatara Gorge Şelalesi, 225 metre derinliğindeki mağaraya düşen su damlaları sebebiyle son derece etkileyici ve gizemli görüntüler sergiler. Şelalenin çevresindeki doğal köprüler de manzarayı adeta kusursuz hale getirir. Mart ve nisan ayları arasındaki dönem bu şelaleyi görmek için uygun zaman dilimleri arasındadır.

Sursock Müzesi

Sursock Müzesi; Venedik, İtalyan ve Osmanlı mimarisinin izlerini taşır. 18, 19 ve 20. yüzyıllara ait olan pek çok heykel, resim ya da seramik çalışmalarından oluşan zengin koleksiyonu ile müze görülmesi gereken yerlerden arasındadır.

Harissa

Harissa, başkente ortalama 20 km uzaklıkta yer alır. Bölgedeki yüksek tepelerden birine kurulan bir kilisedir. Ayrıca burada Meryem Ana Heykeli de mevcuttur. Konumu sebebiyle son dere hoş bir manzaraya sahiptir. Ortalama 15 ton bronzdan yapılan ayrıca 64 metre yüksekliğine sahip olan heykelin kaidesinde de küçük bir şapel yer alır. Teleferik aracılığıyla ulaşılan tepede bolca fotoğraf çekebilirsiniz. Aynı zamanda çevrede bulunan hediyelik eşya dükkanlarından da hem kendiniz hem sevdikleriniz için alışveriş yapabilirsiniz.

Lübnan'da Denemeniz Gereken Yemekler

Lübnan mutfağı son derece zengin seçenekleriyle görenleri kendine hayran bırakır. Ülke yemekleri içinde özellikle meze türleri son derece önemli bir yere sahiptir. Neredeyse her öğünde humus, zeytin ya da baba ghanoug mezeleri sofralarda yer alır. Yemeklerde genelde kekiğe benzeyen zahter kullanılır. Tatlılarda ise zerdeçal tercih edilir. Ayrıca yiyecek ve içeceklerde kakule kullanımı da oldukça yaygındır.

Lübnan yemekleri arasında bulunan falafel; fast food türünde bir yiyecektir. Kızartılmış soğanla yapılan nohut ezmesi, diyebiliriz. Lezzetiyle damaklarda şölen etkisi yaratır. Son derece meşhur olan baba ghanoug ise patlıcan ezmesinin sarımsaklı yoğurtla karıştırılarak oluşturulan nefis bir meze türüdür. Fatayer ise küçük böreklere benzer bir yapıya sahiptir. Ispanak, soğan ve sumak ile yapılır; üstüne ise limon suyu döküp tüketilir.

Ülkenin meşhur yemeklerinden biri olan kibbeh, Türk mutfağındaki içli köfteye benzer bir yemektir. Bazen bizim bildiğim içli köfte formunda da yapılabilir. Bazen de tepsilerde yapılıp baklava dilimleri şeklinde kesilir. Yanında ise cacık ya da marul salatası çeşitleri ile servis edilir. Shawarma döner ise patates ve soğanın ince lavaş arasına koyup tüketilir. Et dönerlere humus eklenirken tavuk dönerlere genelde sarımsaklı sos ilave edilir. Zengin mutfağa sahip olan ülkeden Lübnan tatlılarını da denemeden dönmemenizi tavsiye ederiz.

Lübnan'da Yapmadan Dönmeyin

Lübnan gece hayatı ile de son derece ünlü bir ülkedir. Beyrut, Orta Doğu’nun Paris’i şeklinde anılır. Özellikle yaz aylarında fazlasıyla renkli bir eğlence hayatı vardır. Şehir, Akdeniz sahilinin kenarında dizilen bar ve gece kulüpleri ile meşhurdur. Burada ünlü DJ’lerin performansları ile dans etme şansınız bulunur. Ayrıca plaj ve tekne partileriyle son derece eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.

Beyrut’ta bulunan Corniche bölgesi, ortalama 4,8 km uzunluğa sahiptir. Burada Lübnan Dağı’nın zirvelerinin göz alıcı ve hoş manzaralarını izleme şansınız bulunur. Ayrıca koşu ve yürüyüş gibi aktiviteler de yapabilir; dilerseniz paten de sürebilirsiniz. Hem kendi başınıza hem de arkadaşlarınızla keyifli vakitler geçirebilirsiniz.

Lübnan’da yapılacak en önemli ve heyecanlı aktivitelerden biri de yamaç paraşütüdür. Eğer adrenalin bağımlısı iseniz bu aktivite tam da size göre. Üstelik ülkenin pek çok noktasında bu deneyimi yaşamak mümkün. Dağlardan kıyıya doğru süzülürken bölgenin nefes kesici güzelliklerine sahip manzaralarını seyredebilirsiniz.

Yaz mevsimi boyunca Beyrut'ta ve ülkenin diğer pek çok bölgelerinde düzenli olarak açık hava film festivalleri gerçekleşir. Bu festivaller, Avrupa filmlerinden yerli filmlere kadar pek çok seçenek sunar. Dolayısıyla keyifli bir akşam geçirmek için iyi bir fırsat kabul edilir.

Dilerseniz Charles Helou istasyonundan kuzey yönüne doğru giden otobüslere binip ülkenin plajlarını da keşfe çıkabilirsiniz. Burada hem ücretli hem de ücretsiz plajlar yer alır. Bunlardan birine gidip Akdeniz'in kristal mavisini andıran sularında dinlendirici; aynı zamanda eğlenceli bir gün geçirebilirsiniz.

Coral Tatil web sitesi üzerinden Lübnan otelleri hakkında detaylı şekilde inceleme yapabilir, dilerseniz eğlenceli ve kültürel bir tatil deneyimi için kolay bir şekilde rezervasyon oluşturabilirsiniz.