Mardin Gezilecek Yerler: Mutlaka Görmeniz Gereken 50+ Yer!

Coral Travel

Farklı dinleri ve kültürleri bir arada sunan Mardin için tatil rotası oluşturmak isteyenleri birbirinden değerli en az 50 destinasyon bekliyor. Büyüleyici ve masalsı bir diyar olan Mardin her yıl binlerce ziyaretçisini ağırlıyor. Sizler de Mardin’e özgü mimarisi ve kültürel dekorasyonuyla Coral Tatil fırsatlarından yararlanarak Mardin otelleri için rezervasyon yaptırarak, bu büyülü şehirde konaklama deneyimi yaşayabilirsiniz.

  • Mardin Ulu Camii

Tek minaresi ile dikkat çeken Mardin Ulu Camii, görkemli taş işçiliğine sahiptir. Caminin Artuklu Dönemi’ne ait olduğu düşünülür. Mardin Ulu Camii’nin eski zamanlarında kilise olarak kullanıldığı daha sonra minare inşa edilerek cami olarak kullanılmaya başlanması yazılı olarak belgelidir. Mardın’in turistik yerlerinden biri olan cami yerel misafirlerin ve yabancı turistlerin ilgi odağıdır.

  • Kasımiye Medresesi

Yapımına Artuklu Dönemi’nde başlanan Akkoyunlu Dönemi’nde tamamlanan Kasımiye Medresesi görkemli taş işçiliği ile dikkatleri üzerine toplar. Medrese açık avlulu ve tek kubbeli yapıya sahiptir. İçerisinde havuz, türbe, cami ve çeşme bölümleri yer alır. Kasımiye Medresesi ayrıca El Cezire Sanat Müzesi’ne de ev sahipliği yapar. Medrese, Mardin merkezde gezilecek yerler listesinde popülerdir.

  • Zinciriye Medresesi

Artuklu Dönemi’nin en önemli eğitim merkezlerinden biri olan Zinciriye Medresesi Mardin’in şehir merkezinde yer alır ve oldukça geniş bir alanı kaplar. İki katlı olan medresenin avlusu çiçeklerle süslenmiştir. İçerisinde eğitim, cami, yaşam ve türbe odaları vardır. Zinciriye Medresesi’nin görülmeye değer yapılarından biri de kakma motiflerle bezeli kesme taşlarla örülmüş minberdir.

  • Aznavur Kalesi

Mardin’in Nusaybin ilçesine yakın bir alanda yer alan Aznavur Kalesi, ticaret yollarını gözetleme ve olası saldırılara karşı savunma amacıyla inşa edilmiştir. Kuleler ile manzara seyri yapıldıktan sonra kule içerisindeki bölümler gezilebilir.

  • Mardin Kalesi

Mardin Kalesi, Mardin’in en bilinen ve şehrin simgesi haline gelen tarihi yapılardan biridir. Bu sebeple Mardin’in gezilecek yerler listesinin başında yer alır. Mardin Kalesi, yüksek tepelik alanda olduğu için halk dilinde Kartal Yuvası olarak da adlandırılır. Ayrıca tepelik alanda ünlü Mardin taş evleri sıralı olarak bulunur. Doğu’nun en sağlam kalesi olarak anılan Mardin Kalesi, birçok antik efsanelere konu olur.

  • Mardin Müzesi

1895 yılında Cumhuriyet Meydanı’nda inşa edilen ve 1995 yılında hizmete başlayan Mardin Müzesi, çevrede bulunan pek çok kültürel ve tarihi eseri sergiler. Türkiye’nin en zengin arkeolojik bulgularını sergileyen müzede; Roma, Pers, Bizans, Osmanlı, Urartu, Artuklu ve Asur dönemlerinden kalma eşsiz parçalar görebilmek mümkün.

  • Deyrulzafaran Manastırı

Milattan öncesine dayanan tarihi ile öne çıkan Deyrulzafaran Manastırı önce Güneş Tapınağı akabinde kale ve manastır olarak hizmet vermiş tarihi bir yapıdır. İhtişamlı görüntüsüyle dikkat çeken manastır, kemerli sütunlara, büyüleyici kubbelere, taş oymalara ve ahşap işçiliğe sahiptir. Manastır bugün de Süryaniler tarafından kilise olarak kullanılmaya devam etmektedir.

  • Tarihi Mardin Evleri

Sarı kalker taşlarıyla inşa edilmiş, revak ve eyvanlarla bezenmiş kendine özgü bir tasarımı olan Tarihi Mardin Evleri, Mardin ile özdeşleşmiştir. Yamaçlara yayılan bu sıralı taş evler gün doğumu ve gün batımında ihtişamlı görüntü sağlarlar. Mardin ev kültürünü yansıtan tarihi evlerin bazılarında taş işçiliği kullanılmıştır. Mardin'in meşhur yerleri arasında öne çıkan bu yapılar fotoğrafçıların da ilgisini toplar.

  • Dara Antik Kenti

Doğu Roma İmparatorluğu’nun kentin doğu yönünü Sasaniler’den korumak amacıyla inşa edilen ve askeri birliklerin yer aldığı tarihi yapılardır. Dara Antik Kenti, Mardin’in Oğuz Köyü’nde yer alır. Oldukça etkileyici bir atmosfere sahip olan antik kent, Mardin’in görülmeye değer yerlerinden birdir.

  • Mardin Kuyumcular Çarşısı

Mardin’de gezilecek yerler listesinin başında yer alan Kuyumcular Çarşısı; Revaklı Çarşı, Kayseriye Çarşısı ve Bakırcılar Çarşısı ile komşudur. Onlarca kuyucu barındıran çarşıda binlerce altın ürün çeşidi bulabilmenin yanı sıra gümüş ürünlere de sıklıkla rastlanabilir. Ayrıca çarşıda Mardin’e özgü yöresel lezzetleri tatmak da mümkün. Özellikle turistlerin alışveriş yapabilecekleri en özel noktalardan biridir.

  • Dargeçit

Mardin’in ilçelerinden biri olan Dargeçit, özellikle Süryanilerin ağırlıkta yaşam sürdüğü yerlerden birisidir. Şehirde Protestan, Katolik ve Ortodoks kiliseleri ve camiler bir aradadır. 17. yüzyılda en önemli ticaret merkezlerinden birini oluşturan Süryani Çarşısı da bu ilçenin sınırları içerisindedir. Ancak günümüzde harabe bir haldedir. Dargeçit Köprüsü, Mor Kuryakos Kilisesi, Sokak aralarında Mardin taş evleri şehrin diğer görülmeye değer yerlerdendir.

  • Midyat Mağaraları

Mardin’in simgesi haline gelen ilçelerinden biri olan Midyat mağara evleriyle de dikkatleri üzerine çeker. Kendine has mağara evlerinden bir çoğu butik otel olarak işletilmektedir. Böylece yerli veya yabancı turistler büyüleyici şehirde gezi imkanlarından yararlanırken kendine özgü mağara odalarında konaklama şansı bulabilir. Tavanından damlayan sularda şifa olduğuna inanılan Linveyri Şifa Mağarası ise ünlü mağaralardan biridir.

  • Mor Behnam Kırklar Kilisesi

Mardin’in meşhur yerler arasında yer alan Mor Behnam Kırklar Kilisesi’dir. 1928 yılına kadar okul olarak hizmet gören yapı günümüzde müze olarak kullanılır. 1500 yıllık kök boyalarla renklendirilmiş işlemelere ve oyma taşlarla bezeli gösterişli bir yapıdır.

  • Beyazsu Deresi

İklimi kurak olan Mardin’de az da olsa yeşil alanlar vardır. Yeşil bir vadide yer alan Beyazsu Deresi, dağlardan gelen kaynak sulardan oluşur. Özellikle yaz aylarının uğrak yerlerinden biri olan Beyazsu Deresi, piknik alanları, ahşap iskeleler, yürüyüş yolları, kır bahçesi gibi özellikleri barındırır. Yerel kafe ve restoranlarında taze balık başta olmak üzere pek çok lezzete kolaylıkla ulaşmak mümkün.

  • Latifiye Camii

Artuklu Dönemi eserlerinden biri olan Latifiye Camii görkemli yapısıyla dikkatleri üzerine toplayan camilerden birisidir. Latifiye Camii halk arasında Abdullatif Camii olarak da anılır. Yapıda yer alan yıldızlı süslemeler, geometrik şekiller, kemerli portalları olan giriş kapısı önemli özelliklerindendir. Ayrıca Mardin ahşap işçiliği Latifiye Camii’nde de yer alır.

  • Hatuniye Medresesi

Sitti Radviyye Medresesi olarak da anılan yapı, Anadolu’nun ilk eyvanlı medreselerinden biridir. Eyvan, üç tarafı kapalı bir tarafı açık yapılara verilen isimdir. Artuklu Dönemi eserlerinden biri olan Hatuniye Medresesi iki katlı olarak inşa edilmiştir. En belirgin özelliklerinden biri taş işçiliğinin yoğun şekilde kullanılmış olmasıdır. Ayrıca içerisinde Hz. Muhammed’in ayak izleri de sergilenir.

  • Zeynel Abidin Camii

Nusaybin ilçesinde yer alan Zeynel Abidin Camii Suriye sınırlarına oldukça yakındır. Camii yakınlarında Hz. Muhammed’in 13. kuşak torunu Zeynel Abidin ve Sitti Zeynep’in türbeleri yer alır. Ayrıca cami çevresinde tarihi mezarlık alanları, hastane bölümü, asırlık çınar ağaçları ve medrese yer alır.

  • Mor Yakup Kilisesi

Zeynel Abidin Camii yanında yer alan ve Aziz Yakup adına inşa edilen Mor Yakup Kilisesi, bölgenin en ünlü ve eski Ortodoks kiliselerinden biri sayılır. Kilisenin antik dönemlerinde; geometri, mantık, felsefe ve edebiyat konuları hakkında derslerin verildiği eğitim kurumu görevi üstlenir.

  • Şehidiye Camii ve Medresesi

Artuklu Sultanı Melik Nasrettin Artuk Aslan tarafından inşa ettirilen cami, şadırvan ve türbe gibi bölümler içerir. Büyüleyici bir mimariye sahip olan Şehidiye Camii ve Medresesi taş oymacılığının örneklerini sunan önemli yapılardan biridir.

  • Mazıdağı

Adını mazı ağaçlarından alan ilçede Avrihan ve Zambırhan Mağaraları yer alır. Hem tarihi yapılarıyla hem doğal güzellikleriyle öne çıkan Mardin’in Mazıdağı ilçesi; Dermetinan Kalesi, Pir Hattap Türbesi, Sultan Şeyhmus Türbesi ve Zerzevan Kalesi’ne ev sahipliği yapar. Benzersiz manzara sunan söz konusu durak noktaları fotoğrafçıların da ilgi odağıdır.

  • Dunaysır Köprüsü

Mardin’e ait uğrak noktalardan biri haline gelen Dunaysır Köprüsü, Kızıltepe-Derik yolunda yer alan Zergan Çayı’nın üzerinde inşa edilmiştir. Artuklu Dönemi eserlerinden olan Dunaysır Köprüsü’nün hemen yakınında ise Kızıltepe Ulu Camii yer alır.

  • Tarihi Midyat Evleri

Mardin sadece manastır ve kiliseleriyle değil ayrıca tarihi taş evleriyle de öne çıkar. Yamaçlarda sıralanan Tarihi Midyat Evleri’nden bazıları konuk evi olarak kullanıma sunuluyor. Özellikle Midyat Devlet Konukevi bunlardan biri. Sıra sıra dizili ve birbiri üzerine yığılmış gibi bir görüntü sunan evler arasında dar sokaklar da yer alır. Evlerin inşasında ise sarı türde bir taş kullanılır.

  • Revaklı Çarşı

Kesme taş işçiliği ve doğrama pencereleriyle dikkatleri üzerine çeken yapı kimin tarafından yapıldığı bilinmez. Tellallar Çarşısı veya Sipahiler Çarşısı olarak da bilinen Revaklı Çarşısı’nda bakır ve gümüş el sanatları, yöresel gıdalar, el yapımı halı ve kilimler gibi daha pek çok özgün ürünler satışa sunulur. Hem alışveriş yapmak hem tarihi atmosferi hissetmek için oldukça güzeli bir mekandır.

  • Mardin Cumhuriyet Meydanı

Kültür ve sanat merkezi olarak tanımlanabilecek bir niteliğe sahip olan Mardin Cumhuriyet Meydanı, şehrin en popüler ve hareketli yerlerinden biridir. Mardin gezilecek yerler listesinin önemli noktalarından sayılır. Gecesiyle gündüzüyle süreli hareketli olan şehirde kafe ve restoranların yanı sıra Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi, Mardin Müzesi, Revaklı Çarşı ve Reyhaniye Çarşısı’na ev sahipliği yapar.

  • Kıllıt Köyü

Profesyonel ve amatör fotoğrafçıların Mardin’deki uğrak noktalarından biri olan Kıllıt Köyü, Issız Köy olarak da anılır. Süryanilere ait olan köy 1960’lı yıllarda Almanya’ya göç dalgası yaşanması sebebiyle tamamen terk edilir. Boş ve sessiz kalan eski kiliselerin ve taş evlerin büyüleyici manzarası ise ziyaretçilerin ilgisini çeker.

  • Marin Harabeleri

Günümüzde de araştırma çalışmalarının sürdüğü Marin Harabeleri, Asurlular Dönemi yapılarını içerir. Bölgenin en eski ve büyük şehirlerinden biri olan Marin Harabelerinden pek çok tarihi yapı kalmıştır. Yamaçlara inşa edilen taş evler, mağaralar, çivi yazıları ve kabartma e duvar resimleri bölgenin görülmeye değer noktalardır.

  • Firdevs Köşkü

Havuzu, eyvanlı avlusu ve Mardin’e özgü mimariyle inşa edilen Firdevs Köşkü, Artuklu Sultanı için yaptırıldığı rivayet edilir. Rüzgar alan bir tepeye inşa edilmiş olması yazlık bir yapı olduğunu gösterir. Şahane manzarası ile ziyaretçilerini büyüleyen köşk Mardin ile Nusaybin yolu üzerindedir.

  • Alipaşa Köyü

Mardin Kızıltepe’ye bağlı Alipaşa Köyü görülmeye değer ünlü köylerden biridir. Köyün nüfusunu yaklaşık iki asır önce göç eden Mısır ve Irak Arapları oluşturur. Arap kültürünü ve Mardin’in sarı taşlı evlerini bir arada sunan köy huzurlu ve sessiz bir ortama sahiptir. Ayrıca köyde Mısır ve Irak lezzetleri için restoranlar yer alır.

  • Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi

Şehrin en önemli ve en çok ziyaretçisi bulunan Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi, Cumhuriyet Meydanı’nda yer alır. Müzede Mardin yöresine ait arkeolojik buluntular, el sanatları, yöresel kıyafetler ve benzeri ürünler sergilenir. İçerisinde yer alan Dilek Sabancı Sanat Galerisi’nde ise fotoğraf,yağlı boya ve hat sanatı gibi sanata yönelik sergi vardır.

  •  Mardin Protestan Kilisesi

Farklı dinlerin bir arada yaşadığı Mardin’de yer alan Protestan Kilisesi, Ortadoğu’nun en eski Protestan Kilisesi olarak bilinir. Sade tasarıma sahip olan kilise dini simgelerle süslenmiştir.

  • Gurs Vadisi

Mardin’in sayılı yeşil alanlarından biri olan Gurs Vadisi, doğa ile baş başa kalmak isteyenlerin uğrak adresi. Yürüyüş yolları, piknik alanları, şelaleler, kaya göletleri ve çeşitli bitki örtüsüyle ziyaretçilerini karşılayan ve 12 ayrı tarihi köye sahip olan bir vadidir.

  • Nusaybin

Oldukça eski bir geçmişe sahip olan Nusaybin, Mardin’in en büyük ilçelerinden biridir. Babil, Akad, Asur, Selçuklu ve Roma gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapması sebebiyle pek çok izler taşır.

  • Artuklu

Kültür ve sanat etkinlikleriyle ünlü olan Artuklu, Mardin’in en ünlü ilçelerinden biridir. Tarihi sarı taş evleri, dar sokakları, tarihi yapı ve müzeleriyle keyifli gezilerin önemli noktaları arasında yerini alır.

  • Midyat Kent Müzesi

Eski taş bir konakta hizmet sunan Midyat Kent Müzesi büyüleyici bir görünüme sahip. Roma, Asur, Babil, Pers, Osmanı gibi birçok dönemden kalma arkeolojik eser sergilenir. Ayrıca Midyat kültürü ile özdeşleşen kıyafetler, halılar, kilimler ve diğer el sanatları ziyaretçilerinin karşısına çıkar.

  • Mar Hırmız Keldani Kilisesi

M.S. 395 yılında inşa edilen ve Katolik kilisesi olan yapı oldukça büyüleyici dekorasyonuyla ilgi çeker. Şehir merkezinde yer almasından dolayı ziyaretçi akınına uğrar. Keldani Kilisesi bugün de aktif olarak kutsal mekan olarak hizmet verir.

  • Midyat

Farklı kültürleri bir arada sunan Midyat, Mardin’in en önemli turizm merkezlerinden biri sayılır. Midyat Saat Kulesi, Mor Gabriel Manastırı, Meryem Ana Kilisesi gibi önemli yapıları barındırır. Kültür ve sanat etkinliklerinin yer aldığı Midyat, yöresel lezzetleriyle de ziyaretçilerinin beğenisini kazanır.

  • Emir Hamamı

Artuklu ve Roma mimari özelliklerini taşıyan Emir Hamamı günümüzde de hamam olarak hizmet vermektedir. Emir Hamamı, anıtsal bir yapı olarak inşa edilmiştir.

  • Melik Mahmut Camii

Artuklu Sultanı Melik Salih tarafından 14. yüzyılda inşa edilen Melik Mahmut Camii görkemli mimarisiyle dikkatleri üzerine çeken yapılardan biridir. Kesme taş ve eyvan gibi özellikler barındıran camii Artuklu mimarisini yansıtır. Ayrıca caminin çeşmesi kabartmalı taşlar kullanılarak süslenmiştir.

  • Midyat Saat Kulesi

Tasarımında Müslüman, Ezidi ve Süryani inançları ile özdeşleşen simgeler barındıran Midyat Saat Kulesi, Midyat’ın ilgi çekici yapılarından biridir. Yapının en büyük özelliği ise Nahit Katori olarak bilinen ve az rastlanan bir taşla inşa edilmiş olmasıdır.

  • Mardin Bakırcılar Çarşısı

Mardin’in Artuklu ilçesinde yer alan Bakırcılar Çarşısı, Mardin’e özgü el sanatlarını ziyaretçilerinin beğenisine sunar. Bakır ürünlerinin ağırlıkta olduğu çarşıda bakır çaydanlıklardan takılara işlemeli bakır tepsilerden cezvelere daha pek çok el işçiliği ürünleri görmek mümkün. Ayrıca ziyaretçiler burada zanaatkarların uygulamalarını canlı olarak izleme fırsatı bulabilirler.

  • Cevat Paşa Camii

1925 yılında Cevat Paşa tarafından inşa ettirilen Cevat Paşa Camii, Midyat’ın en görkemli yapılarından biridir. Cami küre taşlarla, taş dilimleriyle, kesme taşlarla ve bitki motifleriyle süslenmiştir.

  • Midyat Devlet Konukevi

Midyat’ın merkezinde yer alan üç katlı olarak inşa edilmiş Midyat Devlet Konukevi, şehrin ziyaretçileri için hizmete sunulur. Mardin kültürü ile dekore edilen otantik odalar, geniş teraslar ve büyüleyici dış cephesiyle ziyaretçilerine konforlu bir tatil deneyimi sunar.

  • Ceviz Çeşmesi

Mardin’in en özel çeşmelerinden biri olan Ceviz Çeşmesi’nin su kaynağı Mardin Kalesi’nde yer alan tünellerden gelir. Ceviz Çeşmesi, oyma taş desenleriyle göze çarpar. Eski Mardin gezilecek yerler olarak çeşmeler de ziyaret edilebilir.

  • Tarihi Kayseriye Çarşısı

Mardin Ulu Camii yakınında yer alan Kayseriye Çarşısı, 1487 ile 1502 yılları arasında hizmete sunulmuştur. Tam 111 dükkanıyla günümüzde de hizmete devam eden çarşı, bölgenin en popüler ticaret merkezlerinden biridir. Çarşıda yöresel ürünlerden yöresel lezzetlere pek çok ürünü bir arada bulabilmek mümkün.

  • Savurkapı Hamamı

Mardin’in merkezinde yer alan Savurkapı Hamamı günümüzde de hizmet verir. Dinlendirici atmosferinin yanı sıra el işçiliği ve taş mimarisi ile bezeli iç bölümleri hamamın önemli özellikleri olarak sayılabilir.

  • Mardin Meryem Ana Kilisesi

Süryanilere ait olan Meryem Ana Kilisesi eşi benzeri olmayan süslemelere sahiptir. Üzüm salkımı motifleriyle dikkatleri üzerine toplayan kilise eski dönemlerinde bilim merkezi halinde hizmet sunmuş olsa da günümüzde müze olarak kullanılır. Mardin turistik yerler gezileri için uygun bir destinasyonlardan biridir.

  • Turabdin Platosu

Süryaniler tarafından kutsal kabul edilen ve bir dönem Hıristiyan keşişlerin uğrak noktası olan Turabdin Platosu özellikle fotoğrafçılık ile ilgilenenler için özel bir bölgelerden biridir. Plato içerisinde yer alan taş yapılı manastırlar manzara fotoğrafçılığı için oldukça uygundur.

  • İzozoel Kilisesi

6. yüzyılda inşa edildiği düşünülen İzozoel Kilisesi bölgenin popüler tarihi mekanlarından biri ayılır. Her Mardin yapılarında olduğu gibi İzozoel Kilisesi de taş işçiliği örnekleri taşır. Geçmişten günümüze bir bütün olarak sağlam kalabilmiş ender yapılardan biridir.

  • Emineddin Külliyesi

Artuklu Sultanı Necmeddin İlgazi’nin kardeşi Emineddin için inşa edilen ve oldukça geniş bir alana yayılan külliye içerisinde cami, şifahane, hamam ve medrese gibi bölümler yer alır. Önemli bir diğer özelliği ise sağlamlığını korumuş olması.

  • Artuklu Kervansarayı

Dönemin en önemli ticaret yolları üzerine inşa edilen Artuklu Kervansarayı adından da anlaşılacağı gibi Artuklu dönemi eserlerindendir. Muhteşem mimarisiyle dikkat çeken kervansaray yakın dönemde okul daha sonra otel olarak hizmete sunulmuştur.

  • Deniz Mağarası 

Mardin’in Derik ilçesi Derinsu Köyü’nde yer alan Deniz Mağarası, Türkiyenin en büyük su altı mağaralarından biri olarak kabul edilir. Mardin tarihi yerler bakımından öne çıksa da doğal alanları da vardır. Mağaranın suyunun şifalı olduğuna inanılır. Henüz çok popüler olmasa da Deniz Mağarası turizme açıktır.

Mardin’in eşsiz güzelliklerine konforlu bir tatil süreci ile ulaşmak isteyenler için GAP turları gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Doğal güzellikleri, tarihi ve zengin kültürüyle öne çıkan Mardin’i keşfetmek için Coral Tatil ayrıcalıklarıyla planınızı yapabilirsiniz.