Marmaris Koyları: Güzelliğiyle Büyüleyen Marmaris Koyları

Coral Travel

Türkiye ve tatil denilince akla ilk gelen destinasyonlardan biri Marmaris. Diğer birçok ünlü tatil merkezinin de bulunduğu Muğla ilindeki Marmaris ilçesi yemyeşil ormanlarla masmavi denizin buluştuğu bir yer olarak tanınıyor. Marmaris aynı zamanda koyları ile de haklı bir üne sahip. Ege Bölgesi’nde bulunan Marmaris, Ege Denizi’nin Akdeniz ile buluştuğu noktada olması sayesinde Türkiye’nin en güzel koylarından birçoğuna ev sahipliği yapıyor.

Marmaris koyları yaz boyunca Türkiye’nin ve dünyanın her yerinden on binlerce ziyaretçiyi kendine çekiyor. Marmaris koyları tekne turu konusunda da en popüler rotalar arasında. Yemyeşil ormanlarla çevrili eşsiz güzellikteki Marmaris koyları yaz tatilini yalnızca denizle değil doğayla buluşmak için de bir fırsat olarak görenler için ideal.

Marmaris’te Tatil Yaparken Görülmesi Gereken Koylar

Coğrafi açıdan özel bir konumda olan Marmaris’in dört bir yanı birbirinden güzel koylarla dolu. İlçenin ev sahipliği yaptığı koylar yalnızca bölgenin değil Türkiye’nin en güzel ve popüler koyları arasında yer alıyorlar. Marmaris koylar haritası tahmin edebileceğiniz gibi oldukça geniş. Sizler için en güzel Marmaris koyları arasından bir seçki hazırladık.

Turunç Koyu

Marmaris’in ünlü Bozburun Yarımadası’nda bulunan Turunç Koyu ilçede denize girilebilecek en güzel yerlerden biri. Sakinliği ile tanınan Turunç kasabasındaki Marmaris Turunç koyu mavi bayraklı, yani hem denizi hem de plajı çok temiz. Mavi bayrak temizliğin yanı sıra güvenlik kriterleri de göz önünde bulundurularak veriliyor, dolayısıyla Turunç koyu aynı zamanda güvenli bir plaj.

Marmaris’in alametifarikası olan yeşil ile mavi birlikteliğinin doyasıya yaşandığı Turunç koyunun bir kısmı halk plajı statüsünde. Plajda oteller de bulunuyor ve bu otellerin şemsiye, şezlong gibi imkanlarından otelde kalmasanız bile ücret ödeyerek faydalanma şansına sahipsiniz. Halk plajı olarak ayrılmış olan kısımdansa herhangi bir ücret ödemeden faydalanabilirsiniz.

Turunç koyunun denizi akvaryum gibi tanımını en çok hak eden denizlerden biri. Mavi ile turkuaz karışımı rengi ve temizliği ile insanı mest eden Marmaris Turunç koyu denizinin suyu sabahın erken saatlerinde oldukça serin oluyor. Serin suda yüzmeyi sevmiyorsanız daha ilerleyen saatlerde gidebilirsiniz. Deniz 2-3 metre sonra derinleşmeye başlıyor bu da çocuklarla da gidilebilecek bir plaj olmasını sağlıyor.

Marmaris Cennet Koyu

Marmaris Cennet Koyu yada diğer ismi ile Selimiye Cennet koyu adından da anlaşılacağı gibi cennet tadında bir koy. Mavi ile yeşilin buluştuğu Marmaris ruhunun en net yaşanabileceği noktalardan biri bu koy çünkü ağaçlar kıyıya dek uzanıyor. Masmavi ve tertemiz denizde orman manzarasına karşı yüzmek unutulmaz bir deneyim yaşamayı sağlıyor. Marmaris Cennet koyu sakin atmosferi ile de yaz tatilinde deniz-kum-güneş üçlüsü ile buluşup keyif yaparken hem ruhu hem de bedeni dinlendirmek için ideal.

Cennet koyuna araçla gidilemiyor. Bu bir dezavantaj gibi algılansa da aslında hem koyun doğal güzelliğini bu denli iyi korumasının hem de sakin olmasının en önemli sebeplerinden biri. Koya harika bir doğa yürüyüşü yaparak ulaşılıyor. Ayrıca Marmaris koyları tekne turu yapan teknelerin birçoğu da bu koya uğruyor.

Mavi bayraklı olan Marmaris Cennet koyu sığ denizi ile de tanınıyor ve bu sebeple özellikle çocuklu aileler için de çok uygun. Plaja girişte herhangi bir ücret ödemek gerekmiyor. Plajda işletme yok, ancak ufak tefek ihtiyaçlarınızı satın alabileceğiniz tezgahlar bulabilirsiniz. Yine de en doğrusu bu koya giderken yiyecek, içecek gibi gereksinimleri yanınızda götürmeniz.

Çiftlik Koyu

Marmaris’te nerede denize girilir diye sorduğunuzda alacağınız yanıtlardan biri de Çiftlik Koyu. Marmaris merkezinden yaklaşık 35 kilometre uzaklıktaki koy, ilçenin hemen tüm koyları gibi yeşille mavinin bir arada bulunduğu bir doğa harikası. Merkezden uzak olması koyun genellikle sakin olmasını sağlasa da yaz aylarında özellikle hafta sonları kalabalık olabiliyor. Eğer koya hafta sonu gidecekseniz erken saatleri tercih etmeniz sakin olduğu zamanı yakalamanızı sağlayabilir.

Marmaris Çiftlik koyu plajının bir kısmı taşlık bir kısmı ise kum. Turkuaz renkli suyu tertemiz ve suyun sıcaklığı da ideal seviyede. Su hemen derinleşmiyor, bu da gönül rahatlığıyla yüzülebilmesini sağlıyor. 4-5 metreden sonra derinleşen suda deniz canlılarını görebilmek de mümkün. Tertemiz denizdeki deniz canlılarını izleyerek deniz keyfinizi katlamak için yanınızda şnorkel götürebilirsiniz.

Marmaris Çiftlik koyu girişi ücretsiz. Çiftlik koyu Marmaris plajında işletmeler de bulunuyor, bu işletmelerin şezlong ve şemsiye gibi imkanlarından belirli bir ücret karşılığı faydalanmak mümkün. Koyda Marmaris otelleri de bulunuyor. Bu otellerde konaklayarak hem koyun hem de Marmaris’in tadını çıkarabilirsiniz.

Marmaris İncekum Plajı

İlle de kum plaj sevenlerdenseniz adını incecik, pırıl pırıl kumlarından alan Marmaris İncekum Plajı tam size göre. Marmaris’in ünlü Sedir Adası’nın tam karşısında yer alan İncekum Plajı da yine orman ile denizin yan yana olduğu bir doğal güzellik. Yine akvaryumu andıran berrak suyu ile dikkat çeken Marmaris İncekum plajının denizi de hemen derinleşmiyor. Yani bu koy da çocuklarla birlikte gidilebilecek yerlerden biri.

Plaja girişte her sene güncellenen giriş ücreti alınıyor. Ayrıca plaj tekne turlarının da uğradığı noktalar arasında yer alıyor. Haftasonları çok kalabalık olan plajda sakin bir gün geçirmek isterseniz hafta içi gitmenizi tavsiye ediyoruz. Plajın en keyifli yanlarından biri de piknik yapma olanağı olması. Ailece bu doğa harikası koya gidip hem incecik kumlarda güneşlenip, tertemiz denizde yüzüp hem de piknik yaparak harika bir gün geçirme şansına sahipsiniz.

İçmeler Koyu

Marmaris’in en ünlü koyu İçmeler. İlçe merkezinden yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Marmaris İçmeler koyuna merkezden toplu taşımayla yalnızca 10 dakikalık bir yolculuk ile ulaşabilirsiniz. Merkeze yakın olsa da sakin olarak tanımlanabilecek bir belde olan İçmeler’deki koy halk plajı statüsünde. Koyda otellerin beachleri de bulunuyor, buralara giriş ücretli, halk plajı kısmına ise giriş ücretsiz. İçmeler koyu halk plajı yazın merkeze de yakın olması sebebiyle çok kalabalık olabiliyor.

Koy yaz aylarının yanı sıra bahar aylarında da tercih ediliyor. Ayrıca İçmeler koyunda yeme-içme konusunda hizmet veren birçok işletme de yer alıyor. Yani sabah buraya gidip gün boyu deniz-kum ve güneşin tadını çıkarıp akşam da bu mekanlarda yerel lezzetler tadarak günü tamamlayabilirsiniz.

Amos Koyu

Ege’deki ünlü antik kentlerden biri olan Amos Antik Kenti’nin de bulunduğu Amos Koyu hem denize girip güneşlenme hem de antik kenti ziyaret etme şansı sunuyor. Turunç Kumlubük beldesindeki Amos Koyu’nun ilçe merkezine uzaklığı yaklaşık 25 kilometre ancak ne yazık ki toplu taşıma ile ulaşım imkanı yok, yani bu koya yalnızca özel araçla gidebilmek mümkün.

Amos Koyu gezisinde önce tepeye kurulu antik kenti gezip ardından tertemiz denizde yüzerek serinleyebilirsiniz. Plaj yaz aylarında çok kalabalık oluyor, bu sebeple sabah erken saatlerde giderek plajda güzel bir yer kapabilirsiniz. Koyda bir restoranda var, ayrıca birkaç market de bulunuyor.

Marmaris Koylarında Yapılacak Aktiviteler

Türkiye’nin turizm konusunda en önemli markalarından biri olan Marmaris’in ev sahipliği yaptığı birbirinden güzel koy ve plajlarda denize girip güneşlenmenin yanı sıra farklı birçok aktivite yapma imkanı da var. Doğal güzellikleri ile ön plana çıkan Marmaris koylarında yapılacak aktiviteler arasında şunlar sayılabilir:

  • Doğa yürüyüşü: Marmaris koylarının hemen hepsinin çevresi doğal açıdan büyüleyici bir güzelliğe sahip. Bu koylara gitmişken çevredeki ormanlık alanlarda doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Örneğin yukarıda bahsettiğimiz Cennet koyuna araçla gidilemiyor ve bu koya gitmek için ormanlık alandan yürüyüş yapmak gerekiyor.
  • Dalış: Marmaris tüm dünyadan dalış meraklılarını kendine çeken popüler bir rota aynı zamanda. İlçenin dört bir yanındaki koylara yıl boyu binlerce kişi dalış yapıp muhteşem denizaltı yaşamını görmek için geliyor. Hemen tüm koylarda dalış yapabilmek mümkün, ancak ilçedeki en popüler dalış noktaları arasında Kadırga Koyu, Abdi Reis Koyu, Hayıtlı dalış noktası ve İnceburun Feneri sayılabilir.
  • Piknik: Marmaris koyları yaz aylarında olduğu kadar bahar aylarında da ziyaret ediliyor, bunun en önemli sebebi ise birçok koyda piknik yapılabilmesi. Çoğu koyun orman kıyısında olması ağaçların altında, denize karşı piknik keyfi yapılabilmesini sağlıyor. Koyların kiminde mangal yakmaya izin varken kimindeyse yok.
  • Su sporları: Marmaris’te denize gitmişken yapılabilecek en gözde aktivitelerden biri de tabi ki su sporları. Marmaris koylarının hemen hepsinde çeşitli su sporları yapma olanağı bulunuyor. Belirli ücretler karşılığında deniz muzuna binme, deniz bisikleti sürme, kano, dalış, deniz paraşütü, jet ski, rüzgar sörfü gibi su sporları yapabilirsiniz.
  • Tekne turu: Marmaris koyları tekne turu konusunda en popüler rotalardan. Hatta ünlü mavi yolculukların da parçaları arasında yer alıyor bu koylar. Marmaris koylarına hem günübirlik hem de uzun süreli tekne turları düzenleniyor. İlçenin farklı noktalarından hareket eden günübirlik tekne turları Akvaryum Koyu, Amos Koyu, Kumlubük Koyu, Kadırga Koyu gibi çeşitli koylara uğruyor ve buralarda durarak bu koylarda yüzüp zaman geçirmeyi sağlıyor. Tekne turları Marmaris koylarını keşfetmek için mükemmel bir alternatif.

Marmaris Koylarına Nasıl Gidilir?

Muğla’da bulunan Marmaris çok popüler bir tatil merkezi olduğu için ilçeye ulaşım son derece gelişmiş durumda. Muğla’da iki havalimanı var; Muğla Milas Havalimanı ve Dalaman Havalimanı. Her iki havalimanından Marmaris’e gidebilmek mümkün ancak Dalaman Havalimanı ilçeye daha yakın.

Dalaman Havalimanı ile Marmaris arası yaklaşık 95 kilometre ve araç ile ulaşım da yine yaklaşık 1 saat 20 dakika sürüyor. Havaalanından Marmaris’e MUTTAŞ ve Havaş servisleri ile ulaşım sağlanıyor. Ayrıca araç kiralama ve taksi ile de ilçeye gidebilirsiniz.

Marmaris’e Türkiye’nin hemen her yerinden direkt otobüs seferleri de düzenleniyor, bu otobüsler ile Marmaris merkezdeki otogara ulaşabilirsiniz.

Marmaris merkezine geldikten ve otelinize yerleştikten sonra kaldığınız lokasyona göre koylara farklı şekillerde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Marmaris’te şehir içi ulaşımda minibüsler, otobüs ve taksilerin yanı sıra araç kiralama da kullanılıyor. Merkezden koyların bulunduğu birçok noktaya dolmuş ya da otobüs ile ulaşım sağlanıyor. Taksiler ise ilçenin dört bir yanına kısa sürede ulaşmak için iyi bir alternatif.

İlçede hizmet veren çok sayıda araç kiralama ofisinden araç kiralayarak hem Marmaris koylarını hem de diğer doğal ve tarihi güzelliklerini ziyaret edebilirsiniz.

Bisiklet de ilçede kullanılan popüler bir ulaşım aracı. Marmaris Belediyesi’nin bisiklet kiralama uygulaması bulunuyor ve bu uygulama hem makul fiyatla hem de kolay şekilde bisiklet kiralamaya yardımcı oluyor. Marvelos Akıllı Bisiklet Sistemi ile kolayca bisiklet kiralayabilir, bisiklet ile Marmaris’i ve koylarını keşfedip doğa turları yapabilirsiniz. Siz de Marmaris’in birbirinden güzel koylarını keşfetmek için Coral Tatil’le rezervasyonlarınızı yaptırabilirsiniz.