Maşukiye son dönemlerde keşfedilmiş özel lokasyonlardan biridir. Aslında Maşukiye’yi Kartepe’ye giden herkes ve çevre ilçelerde yaşayan yerel halk çok uzun süredir bilmektedir. Özellikle Kartepe’de kayak tesisleri açıldıktan sonra bu bölgeye giden insanların çevreye düzenledikleri gezilerle Maşukiye’nin ünü daha da artmıştır. İstanbul’a yakınlığı ile dikkat çeken Maşukiye’ye günübirlik gezi yapabilir veya uzun süreli bir turda rotanıza ekleyebilirsiniz. Her ne şekilde olursa olsun buraya gittiğinizde, kendinizi farklı bir dünyada hissetmeniz mümkündür. Gezi programınızı günübirlik olarak planladıysanız, zamanınızı sabah kahvaltısı yapabilecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Böylece gidenlerin dilinden düşürmediği Maşukiye kahvaltısı ile keyifli gününüze başlayabilirsiniz. İşte Sapanca Maşukiye gezilecek yerler ve yapılacak aktiviteler hakkında bilgiler!
Maşukiye Hakkında Önemli Bilgiler
Maşukiye, Kocaeli’nin Kartepe ilçesine bağlı bir mahalledir. Yerel nüfusu yaklaşık 6500 kişi olan beldede iki mahalle bulunur. Bu mahalleler Soğuksu ve Çınarlı’dır. Bölgedeki Çerkeslerin Ubıh - Adige ve Abhaz boylarından gelen topluluklar 19. yüzyıl ikinci yarısında sona eren Kafkas - Rus savaşları sonucu buraya yerleşmişlerdir. Zamanla bu bölgeye Karadenizliler de göç etmiş ve günümüzde bölgede yaşayan yerel halk böylece oluşmuştur. Maşukiye 1986 yılında belde statüsü almıştır. 2012 yılının sonunda ise Kartepe’ye bağlı bir mahalle olmasına karar verilmiştir. Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanı Leyla Atakan, Maşukiye’de büyümüştür. Atakan, İzmit’te belediye başkanlığı yapmıştır. Babası da Kurtuluş savaşı komutanlarından Hasan Paşa’dır. Maşukiye’de onun ismini yaşatan bir lise bulunur.
“Maşuk” kelimesi Türk Dil Kurumu Sözlüğü’nde “sevilen, âşık olunan erkek” olarak geçer[1]. Bu bölgenin doğal güzellikleri, yürüyüş yaparken karşınıza çıkar. Doğal güzellikleri etkileyicidir, bu nedenle ideal gezi mekânları arasında yer alır. Bölgenin her bir noktası bir kartpostal fotoğrafı olacak şekilde güzeldir. Bu nedenle özellikle romantik çiftlerin sıkça tercih ettiği gezi bölgeleri arasında yer alır. Bölgenin isminin de “Maşukiye” olmasının, gezen insanlarda romantik hisler bırakmasından dolayı olduğu söylenir. Maşukiye’nin yılın her zamanı yoğun şekilde turist çekmesinin en önemli nedenleri arasında insanı aşık eden güzellikleri vardır. Bu güzellikleri dolaşırken, bölgenin tamamen doğal olduğunu unutmamak önemlidir. Maşukiye’yi yürüyerek dolaşabileceğiniz gibi bisiklet, atv gibi araçlarla da gezmeniz mümkündür. Rotanız üzerinde Maşukiye piknik alanı varsa yiyecek - içeceğinizi yanınıza alabilirsiniz. Gezerken göreceğiniz gibi bölgede elverişli çok sayıda piknik alanı bulunur. Bu alanlardan birinde konaklayarak keyifli bir piknik yapabilirsiniz.
Maşukiye Nerededir?
Maşukiye, Marmara bölgesinde bulunan Kocaeli’nin bir beldesidir. Dolayısıyla ülkenin kuzeybatı tarafında yer alır. Bölge, Marmara Denizi ile Sapanca arasında konumlanmıştır. Kuzey tarafında Sapanca Gölü, güneyde ise Kartepe ve Samanlı Dağları ile sınırlı bir bölgedir. Kartepe’ye bağlı bir mahalle olan Maşukiye’nin doğusunda Yanık, batısında Derbent mahalleleri bulunur.
Maşukiye mahallesinin güneyinde Sultaniye, kuzeyinde ise Acısu, İbrikdere ve Uzuntarla vardır. Maşukiye’nin kuzeydoğu tarafında, 45 km²’lik Sapanca Gölü’nün batı girintisi yer alır. Bu girinti, mahallenin göle kıyısı olmasını sağlar. Dolayısıyla Maşukiye’nin ormanlık alanlarının yanı sıra Sapanca göl kıyısında da alternatif bir mola zamanı vadettiği anlamına gelir. Bu durum bölgenin günübirlik kaçış noktası tercihleri arasında öne çıkmasının en önemli nedenleri arasında yer alır.
Maşukiye'ye Nasıl Gidilir?
Maşukiye’ye nasıl gidilir sorusu bölgede vakit geçirmek isteyenlerin en çok merak ettiği konular arasında yer alır. Buraya gitmek için motorlu taşıta veya trene binmeniz gerekir. Otoyolu ile gitmek için çıktığınız merkezi Kocaeli’ne bağlayan otobanı kullanmanız önemlidir. Maşukiye’ye varmak için Adapazarı’na dönerek Sapanca tarafına yönelmeniz yeterlidir. Maşukiye temelde küçük bir yerleşim yeridir. Burasının cazibe merkezi olmasının nedeni coğrafi güzellikleridir. Dolayısı ile günübirlik keyifli bir yolculuk için İstanbul, Kocaeli gibi şehirlerden Maşukiye’ye gidebilir veya Bolu, Abant, Sapanca tatil rotası üzerinde bir nokta olarak belirleyip bir gününüzü buraya ayırabilirsiniz. Turistik gezi ve tatil paketlerinde Maşukiye genellikle rota üzerinde uğrak noktası olarak belirlenir. Bölgedeki doğa gezisi alternatifleri fazla olması nedeniyle sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve piknik gibi ara duraklamalarla birlikte tüm gün boyunca doğal güzellikleri görmek için gezmek yeterli olacaktır.
Maşukiye merkeze Sapanca Yolu Caddesi üzerinden ulaşım sağlamak mümkündür. Kocaeli merkezden bölgeye ulaşım yaklaşık 15 dakikadır. Kocaeli’den Maşukiyeye gitmek için Köseköy, Uzunçiftlik ve Acısu kasabalarından geçmeniz gerekir. Toplam 20 km’lik yolu tamamladığınızda Maşukiye’ye ulaşmış olursunuz. Sakarya’dan Maşukiye’ye gitmek de oldukça kolaydır. Yolculuk süresi yaklaşık 20 dakikadır. Sakarya’dan Sapanca, Kırkpınar, Yeni Mahalle bölgeleri üzerinden geçerek Maşukiye’ye ulaşırsınız. Toplam mesafe yaklaşık 32 km’dir. İstanbul’dan Maşukiye’ye gitmek için yaklaşık 126 km bir mesafeyi kat etmeniz gerekir. Normal şartlarda bu mesafe yaklaşık 1,5 saat sürer. İstanbul Anadolu yakasından Koşuyolu, Büyükbakkal, Sultanbeyli, Atatürk, Dilovası, Körfez, Çınarlı üzerinden Kocaeli’ye ulaşırsınız. Buradan da Maşukiye yolunu takip ederek merkeze varabilirsiniz. İzmir Maşukiye arası yaklaşık 477 km mesafededir. Süre olarak ortalama bir hızla yaklaşık 4,5 - 5 saatte orada olmanız mümkündür. Ankara’dan ise 326 km’lik bir yolu kat ederek yaklaşık 3,5 - 4 saatte Maşukiye’ye varabilirsiniz.
Maşukiye'ye Ne Zaman Gidilmelidir?
Maşukiye, şehirde kar yokken Kartepe’de kışın keyfini çıkarmak isteyenlerin yol üzerinde uğrayabileceği bir yerdir. Kartepe’ye gidenler veya sadece bölgede doğa yürüyüşü yapmak isteyenler de Maşukiye’ye ne zaman gidilmelidir sorusunu sıkça soranlar arasında yer alır. Bu bölgeye günübirlik olarak gitmeniz mümkündür. Bununla birlikte haftasonu kaçışı olarak düşünürseniz maksimum iki gün bu bölgede yapılacak gezi için yeterlidir. Bu bölgede yapacağınız gezinin ardından Kartepe’ye kayak için gidebilir veya Sapanca tarafındaki bungalovlarda kalarak tatilinize devam edebilirsiniz. Bölgeye gitmeyi planlayanların bir diğer merak ettiği konu da Maşukiye’ye kışın gidilir mi sorusudur. Burası Karadeniz ve Akdeniz ikliminin ortak şekilde hüküm sürdüğü bir bölgedir. Dolayısıyla yazın bölgedeki hava sıcaklığı mevsim normalleri içindedir. Kış aylarında ise bölge oldukça soğuktur.
Maşukiye, dağ eteklerinde olduğu için kışın bölgeye kar yağışı da sıkça görülür. Bu nedenle doğa yürüyüşü, bisiklet, ATV veya zipline gibi aktiviteleri düşünüyorsanız karın kalktığı, havanın ılındığı dönemler çok daha ideal olacaktır. Günübirlik gezilerde yaz mevsiminin sıcak günlerinde orman yürüyüşleri serinleticidir. Ayrıca romantik gezileri sonbahar mevsiminde de yapabilir, sararmış yapraklar, yeşilliğini koruyan ağaçlar arasında rengârenk fotoğraflar çekebilirsiniz. Bahar mevsiminde yapacağınız gezilerde çiçek açmış ağaçların güzelliği de sizi bambaşka bir dünyada olduğunuza inandırabilir. Kirazı ile meşhur bölgede bahar mevsiminde çiçek açan ağaçlar arasında yapacağınız gezi de tıpkı sonbahardaki gibi romantiktir.
Maşukiye'de Gezilecek Yerler
Sevdiklerinizle veya tek başınıza yapacağınız bir Maşukiye turu hem ruha hem de fiziksel strese çok iyi gelir. Gündelik hayattan ve şehrin kalabalığından uzaklaşarak yapacağınız bir kaçamak sizi tekrar yaşama bağlar. Hafta sonu bölgenin her yerinde kalabalığı görebilirsiniz, bu nedenle hafta içi sabah saatlerini tercih etmeniz tam bir kaçış deneyimi sağlayacaktır. Bu kaçış deneyiminizi Maşukiye gezilecek yerler ile ilgili bilgilerle taçlandırabilirsiniz.
Maşukiye Yaylaları
Maşukiye’nin doğal güzellikleri içinde yapacağınız bir yürüyüş hem dinlendirici hem de sağaltıcıdır. Özellikle sevdiklerinizle birlikte gittiğinizde gezinizi yaylalar ve piknik alanlarında yapacağınız küçük molalarla süsleyebilirsiniz. İşte Maşukiye yaylaları:
Kirazlı
Kirazlı Yaylası manzarası, fotoğraflarınız arasında yer alması gereken bir görseldir. İzmit Körfezi ve Sapanca Gölü’nün ayaklarınız altına serilen görüntüsü büyüleyicidir. Ayrıca yeşil alanları ile aile ve arkadaş grupları için keyifli piknik alanları sunar.
Kuzu Yaylası
Maşukiye Kuzu Yaylası’nın bitki örtüsü ve ağaç çeşitliliği ilgi çekicidir. Bu nedenle bölgenin özellikle bahar mevsiminde ziyaret ederseniz renkli görüntüler alabilir, keyifli vakit geçirebilirsiniz. Yaylada bulunan piknik alanı, manzara seyir bölgeleri ve yürüyüş parkuru da doğa ile iç içe bir gün vadeder.
Tesisler ve Aktivite Mekânları
Kartepe başta olmak üzere Derbent, Cam teras veya Ormanya gibi çeşitli tesislerin bulunduğu mekânlar da Maşukiye gezilecek yerler arasında öne çıkar.
Kartepe Kayak Merkezi
Kartepe, Maşukiye’den yaklaşık 16 km uzaktadır. Kayak sporları ve kış turizmi açısından oldukça fazla tercih edilen yerlerden biridir. Kartepe’de kayak ve eğitim alanları kış sporları keyfini yaşamak isteyenler için idealdir. Uzun süreli kalmak isterseniz bölgedeki otellerde konaklayabilirsiniz. Bunun yanı sıra günlük ziyaretlerde kafe ve restoranları da her zaman hizmete hazırdır.
Derbent
Kartepe eteklerindeki bu bölge outdoor parkurları ile yürüyüş sporları için idealdir. Bunun yanı sıra bölgedeki alabalık tesisleri de ziyaretçilere açıktır. Derbent içindeki dereler ve hemen yanlarında kurulmuş olan restoranlarda karnınızı doyurabilir, keyifli vakit geçirebilirsiniz. Ayrıca bölgedeki kır bahçeleri içinde piknik yapabilir, huzurlu bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz.
Ayrı Gezen Cam Terası
Yerden 185 m yüksekte kurulan cam terastan Maşukiye, Sapanca Gölü ve Kartepe’yi izleme imkânı bulabilirsiniz. Buradan göreceğiniz manzarada harika fotoğraflar çekmeye hazırlanın. Cam terasta dururken ayağınızdan yaklaşık 200 m aşağıda akan dereleri, tepeleri ve ormanı görmek büyüleyicidir.
Ormanya
Maşukiye’den manzaralar arasında Hobbit evlerinin olduğu görsellere rastlamışsınızdır. Bu görseller Ormanya’ya aittir. Orman içine yapılan tesiste mangal yapmak yasak, ancak piknik tüpü ile gelip yemek hazırlayan insanlar görmek mümkündür. Piknik masaları ve kamelyaların yanı sıra çocuklar için de oyun parkları bulunan bölge, Maşukiye’ye yaklaşık 10 dakika mesafededir.
Göl ve Dereler
Maşukiye’yi çekici kılan coğrafi güzellikleri arasında Sapanca Gölü ve Aygır Deresi’ni saymamak olmaz. Bölgedeki doğal güzellikler arasında öne çıkan bu bölgeler hakkında bilgilere göz atabilirsiniz.
Sapanca Gölü
Sapanca Gölü yerli ve yabancı turistlerce sıkça ziyaret edilen coğrafi güzellikler arasında yer alır. Maşukiye’nin kuzeydoğu bölgesine kıyısı olan gölde yürüyüş parkurları ve plajlar bulunur. Ayrıca bu bölgede birbirinden keyifli aktivitelere katılmanız da mümkündür. Yılın her mevsiminde kano ve tekne gezintileri düzenlenen Sapanca, balık tutmak için de elverişlidir. Ancak balık tutmak için, malzemeleri siz getirmiş olsanız bile bir ödeme yapmanız gerekir.
Aygır Deresi
Kartepe’nin soğuk sularını Maşukiye’nin yaylalarına taşıyan Aygır Deresi’nin bu kadar ünlü olmasının bir nedeni var. Bu da Maşukiye Şelalesi. Dere çevresinde kısa ve orta zorlukta yürüyüş parkurları bulunur. Şelaleye yürüyüş için de parkuru takip etmeniz yeterlidir. Aygır deresi, şelale ve pınarları ile doğanın bir parçası olarak görsel şölen sunar. Size de fotoğraf makinelerinizi bu görsellerle doldurmak kalır.
Maşukiye'de Ne Yenir?
Maşukiye’de ne yenir diye sorduğunuzda iki ayrı yanıt almanız mümkündür: Kahvaltı veya alabalık. Bölgenin en lezzetli yerel tatlarına genellikle kahvaltıda ve su kenarlarındaki restoranlarda yediğiniz yemeklerde ulaşabilirsiniz. Bölgeye erken saatlerde geldiğinizde muhakkak Sapanca kahvaltısı servisi yapan yerlere gitmelisiniz. Maşukiye Ormanı veya Sapanca Gölü çevresinde bu kahvaltı mekânlarını görmeniz mümkündür. Buradaki tüm mekânlar yerel lezzetlerin ağırlıkta olduğu kahvaltılar servis ederler. Kahvaltıdaki seçenekler arasında kaybolmadan önce, güveçte köy peyniri sipariş etmeyi unutmayın. Doğa yürüyüşünün acıktıran özelliğini bilen herkes gün içinde bir alabalık restoranında soluğu almayı ister. Bu, Maşukiye için neredeyse gelenekselleşmiş bir yemektir. Piknik amacı ile gitmiyorsanız, bölgedeki restoranlardan birine girip kiremitte alabalığı sipariş edebilirsiniz.
Bölgede et ve tavuk ürünleri servisi yapan restoranlar da bulunur. Bu restoranlar da bölgede yetişmiş hayvanlardan hazırladıkları yemekleri servis ettikleri için her zaman taze ve doğal lezzetleri sunar. Ayrıca vegan ve vejeteryan beslenmeyi tercih ediyorsanız sizin için de özel olarak hazırlanmış zeytinyağlı yemekler bulabilirsiniz. Bu yemekler de bölgedeki sebzelerden yapıldığı için doğal ve lezzetlidir. Yemeğinizin yanında fırında mantar siparişi verebilirsiniz, bölgede çok lezzetli pişirilen bu yemeği tatmadan gitmemelisiniz.
Maşukiye'de Kalınacak Yerler
Maşukiye ve çevresinde konaklamak için uygun otel ve pansiyon bulabilirsiniz. Özellikle Sapanca ve çevresi, konaklama açısından ideal yerler ile doludur. İki gün veya daha uzun süreli Maşukiye turu düşünüyorsanız gece konaklamak için Coral Tatil ayrıcalıklarından yararlanarak otel, pansiyon veya bungalov evlerini tercih edebilirsiniz.