Meksika Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gereken Şeyler!

Coral Travel

Meksika latin kültürü ve sokak danslarıyla bilinen, Maya ve Aztek gibi medeniyetlerin mirası üzerine kurulu bir ülke. Kuzey Amerika’nın turistik ülkelerinden biri. Yüzölçüm bakımından Amerika kıtasında 6. büyük ülke konumunda. Ayrıca, dünyada da 13. sırada yer alır. Meksika nüfusu bakımından da dünyanın en kalabalık ülkelerinden.

Yaklaşık 133 milyon nüfusu ile Meksika dünyada en kalabalık 10.ülke. Bunun yanı sıra, Meksika kültür, gelenekleriyle de öne çıkan bir ülke. Latin kültürünü temsil eden Meksika turistik açıdan da dünyanın gözde ülkelerinden. Okyanus kıyısında yer almasından dolayı ince kumlu sahilleriyle ünlü. Latin kültürünü daha yakından tanımak, yeni yerler keşfetmek için Meksika’ya seyahat edebilirsiniz. Peki Meksika’da nereler gezilmeli? Meksika’ya ne zaman gidilmeli? Yolculuğa çıkmadan önce Meksika ile ilgili bilgiler için bu yazıya göz atabilirsiniz.

Meksika Nerede?

Meksika Kuzey Amerika’nın güneyinde, Büyük Okyanus’un kıyısında bir ülke. Amerika Birleşik Devletleri ile komşu. Meksika, Amerika Birleşik Devletleri’nin güneyinde yer alır. Meksika’nın güneyinde ve batısında Büyük Okyanus, doğusunda Meksika Körfezi, kuzeyinde ABD bulunur. Ayrıca, Meksika güneydoğusunda Guatemala, Belize gibi ülkelere de komşu. Kosta Rika, El Salvador, Honduras, Nikaragua Meksika’ya yakın coğrafyada yer alan ülkeler.

Meksika Nasıl Bir Ülke?

Meksika latin kültürü ile özdeşleşmiş, Maya ve Aztek Medeniyetleri üzerine kurulmuş bir okyanus ülkesi. Sokak dansları, özgün gelenekleri ve kültürü ile öne çıkar. Tarihi dönemde bir süre İspanyol hakimiyeti altında kalmış, 1810 yılında ise bağımsızlığını kazanmış. Meksika bayrağı ülkenin bağımsızlık sembollerinden biri. Meksika bağımsızlığını kazanana kadar farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığı için çok katmanlı bir kültüre sahip. Ancak ülkenin kendine özgü latin kültürü ve gelenekleri de mevcut. Sokak dansları Meksika kültürünün ayrılmaz bir parçası.

Meksika’nın en önemli özelliklerinden biri okyanus kıyısında yer alması. Bu nedenle, sahilleri, uzun şeritli kumsalları ile meşhur. Turistik açıdan da Amerika kıtasının gözde destinasyonlarından. Büyük Okyanus’a bakan sahilleri, farklı uygarlıklara ait tarihi eserleri, doğal güzellikleri ile mutlaka gezilip görülmesi gereken ülkelerden. Latin kültürünü yakından tanımak, farklı coğrafyalar keşfetmek için Meksika’ya seyahat edebilirsiniz.

Meksika’nın Başkenti

Uluslararası alanda Mexico City olarak bilinen Meksiko ülkenin başkenti. Meksiko ülkenin en kalabalık nüfusuna sahip şehri. Kent Meksika başkenti olmasının yanı sıra ülkenin kültürel, siyasi, ekonomi ve turizm merkezi. Meksiko hakkında ilginç bir bilgi de mevcut. Yerleşim bir göl üzerine kurulmuş. Şehrin sulak alan üzerine kurulu olmasından dolayı temelinin her sene 12 cm çöktüğü bölgede yaygın bir iddia. Bu nedenle, İtalya’daki Pisa Kulesi gibi şehirdeki bazı binalar eğimli bir yapıya sahip. Uzmanlar İtalya’nın Venedik şehrine kıyasla Meksiko şehrinin taban seviyesinin daha hızlı çöktüğü kanısında.

Meksika Para Birimi

Meksika Pezosu, ülkenin resmi para birimi. Meksika Pezosu’nun kısaltması MXN, simgesi ise $ şeklinde. Güncel verilere göre 1 Meksika Pezosu 1,61 TL’ye eşdeğer.

Meksika’da Hangi Dil Konuşuluyor?

Meksika uzun süre İspanya hakimiyeti altında kaldığından dolayı resmi dili İspanyolca. Ayrıca, ülkede çok zengin bir dil çeşitliliği mevcut. Meksika’da İspanyolca haricinde 68 farklı yerel dil konuşulduğu bilinir. Meksika’nın yerel halk yapısındaki etnik çeşitlilik ülkede hem dil hem kültür zenginliği sağlamıştır.

Meksika Kültürü ve Gelenekleri

Meksika latin kültürünü benimsemiş bir ülke. Ayrıca ülke kültürü ve geleneklerinin oluşmasında Maya ve Aztek medeniyetlerinin de önemli etkileri mevcut. Tarihin kadim medeniyetleri olarak bilinen uygarlıkların mirası üzerinde kurulan Meksika’da köklü bir kültür mozaiği var. Meksika’da yerel halkın kültürü ile Avrupa, Latin Amerika gelenekleri harmonize olmuş durumda. Meksika kültürünün önemli parçalarından biri halk müzikleri ve sokak dansları.

Meksika’daki kültürel halk müzikleri Chilena, Norteno, Son Jarocho, Corridos, Zacatecas, Banda, Mariachi olarak sıralanabilir. Meksika’da popüler kültürün bir diğer unsuru halk dansları. Jarabe, Jarana Yucateca, Danza del Venado ülkenin meşhur halk dansları arasında. Bu dans çeşitleri arasında özellikle Meksika’da ulusal halk dansı olarak bilinen Jarabe öne çıkar. Jarabe Meksika’da şapka dansı olarak bilinir.

Meksika Gezilecek Yerler

Meksika Büyük Okyanus’a bakan sahilleri, Maya ve Aztek’ten kalan tarihi eserleri, etkileyici manzaraları ve doğal güzellikleri ile gezilecek pek çok alternatife sahip. Meksika’nın farklı bölgelerinde şehir turları yapabilir, yerel kültürü ve tarihi eserleri keşfedebilir, yöresel lezzetleri deneyimleyebilirsiniz.

Mexico City

Mexico City ülkenin başkenti olmasının yanı sıra önemli bir kültürel merkez. Ülkenin en kalabalık şehri olması nedeniyle kültürel zenginliğin en fazla olduğu şehirlerden biri. Meksika’da önemli festivaller, kutlama ve etkinlikler burada gerçekleştirilir. Bu nedenle, kültür sanat etkinliklerini sevenler için ideal bir seçenek. Meksika’da gezinize bu şehirden başlayabilir, Meksiko’da birbirinden farklı kültür, sanat etkinliklerine katılabilirsiniz.

Meksiko gezisinde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri Museo el Templo Mayor. Burada Aztek uygarlığına ait piramit kalıntılarını gezerek şehrin tarihini keşfedebilirsiniz. Meksiko’da gezebileceğiniz diğer tarihi mekanlar; Milli Antropoloji Müzesi, Chapultepec Kalesi, Santa Maria de Guadalupe Bazilikası.

Kentin atmosferini keşfetmek, kültürü yakından tanımak için gezebileceğiniz yerlerden bir diğeri Zocalo Meydanı. Burası ülkedeki önemli tarihi eserlerin yer aldığı bir meydan. Meydan içerisinde yer alan Palacio Nacional şehrin önemli anıtsal mimari örneklerinden.

Ülkede Ulusal Saray olarak bilinen bu saray tarihsel dönemde Meksika’nın yönetildiği bir merkez olarak kullanılmış, günümüzde ise müze işlevinde ziyaretçilere açık. Meksiko şehrinden ayrılmadan önce Bağımsızlık Anıtı’nı da ziyaret edebilirsiniz. Tarihi eser 1910 yılında ülkenin İspanya’dan ayrılmasını, bağımsızlığı temsil etmesi için inşa edilmiş bir anıt.

Tulum

Tulum Meksika’nın önemli turistik merkezlerinden. Büyük Okyanus kıyısında sahilleri ile ünlü bir şehir. Meksika’nın Quintana Roo bölgesinde. Şehirdeki Playa Paraiso kumsalı turistlerin uğrak yeri. Aynı zamanda denizin tadını çıkarmak için şehirdeki popüler bölgelerden.

Tulum kentinin tarihini keşfetmek isterseniz şehrin etrafındaki surları gezebilirsiniz. Tarihi surların Maya uygarlığı dönemine ait olduğu düşünülür. Surların içerisinde kalan Tulum Antik Şehri tarihsel dönemde uçurum kenarına inşa edilmiş bir merkezdir. Günümüze arkeolojik kalıntıları ulaşan şehrin etkileyici manzarası ise görülmeye değer. Tulum gezinizde Coba Antik Kenti, Macanxoc Gölü, Xaibe Gözlem Kulesi, Coba Gölü, Nohoch Mul Piramidi, Xel Ha limanını da ziyaret edebilirsiniz.

Cancun

Cancun Meksika’nın Karayiplere yakın kıyısında konumlanır. Küba’ya sadece 195 km mesafe bulunan merkez Meksika’nın en önemli turizm bölgelerinden. Yucatan Yarımadasının en ucunda yer aldığı için etrafı Büyük Okyanus’la çevrilidir. Altın rengi kumsalları, uzun sahil şeridi ile etkileyici manzaralara sahip. Cancun’da Playa Delfines sahilin ve denizin tadını çıkarabileceğiniz yerlerden. Turkuaz suları, ince kumlu zemini ile doğa harikası bir plaj.

Cancun’da tarihi bir geziye çıkmak isterseniz en iyi seçeneklerden biri Museo Maya de Cancun. Maya Uygarlığı’ndan kalan tarihi eserlerin sergilendiği müze. Merkezi gişeden bilet alarak gezmeniz gerekli. Müze iki bölümden meydana gelir. Müzenin ilk bölümünde Quintana Roo eyaletinde yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen Maya tarihi eserleri sergilenir. İkinci bölümde ise Maya Uygarlığı’nın yaşam şekilleri, ekonomik faaliyetleri, idarecileri ile bilgilerin yer aldığı kitabeler, takvim gibi kültürel eserler yer alır.

Meksika’ya Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Seyahate çıkmadan önce Meksika’nın özelliklerini bilmeniz yolculuğunuzu kolaylaştırabilir. Meksika’ya gitmeden önce bilmeniz gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Meksika’nın yöresel lezzetleri Türkiye’de doğu yöresinin mutfağı ile benzerlik gösterir. Ülkenin mutfağı bol acılı, baharatlı lezzetlerden oluşur.
  • Meksika tropikal bir iklime sahip. Bu nedenle, dönemsel olarak ülkede fazla sıcak zamanlar veya kasırgalar olabilir. Meksika’ya gitmek için en ideal dönem Mayıs ile Kasım arası kabul edilir.
  • Meksika’da şebeke suyu kullanıma uygun değil. Bu nedenle, su tüketimi için ambalajlı ürünleri tercih etmelisiniz.
  • Bu ülkeye seyahat eden Türk vatandaşlarının ülkeye giriş için vize alması gerekli. Meksika’da Türkiye için kapıda vize uygulaması da yok. Giriş için e-vize alabilirsiniz. Ancak e-vize alındıktan sonra sadece 30 gün geçerli.

Meksika’ya Nasıl Gidilir?

Meksika’ya seyahat etmek için Türkiye’den bölgeye direkt uçuş bulunmaz. Bu nedenle, Türkiye’den Meksika’ya aktarmalı uçuşlarla yaklaşık 18 saat süren bir hava yolculuğu ile ulaşmanız mümkün. Çeşitli havayolu firmaları aracılığıyla Amerika veya Avrupa üzerinden Meksika’ya aktarmalı uçuşlarla gidebilirsiniz. Meksika’da Mexico City, Cancun, Monterrey, Tijuana gibi farklı merkezlerdeki havalimanlarını tercih ederek bölgeye ulaşabilirsiniz.

Seyahate çıkmadan önce Meksika otelleri için Coral Tatil aracılığıyla erken rezervasyon yaptırabilir, size özel fırsatlardan yararlanabilirsiniz.