Mersin Gezilecek Yerler: Mersin'de Mutlaka Görmeniz Gereken 19+ Yer!

Coral Travel

Mersin, doğal ve tarihi güzellikleriyle keşfedilmeye değer pek çok hazineye sahip. Mavi bayraklı plajları ve otelleriyle her yıl yüz binlerce ziyaretçiyi ağırlayan şehirde, tarihi M.Ö. 7000 yılına kadar uzanan kaleler ve antik kentler yer alıyor. Atatürk Evi Müzesi, denizden yükselen Kızkalesi, Anamur Mamure Kalesi, Silifke Kalesi, Adamkayalar, Astım Mağarası ve Cennet-Cehennem Obrukları gibi sayısız destinasyon, Mersin’in gezilecek yerler listesinin başında yer alıyor.

  • Tarsus

Mersin'e 30 kilometre mesafedeki Tarsus, tarihi ve doğal güzelliklere sahip bir ilçe. Tarsus Şelalesi ve Roma Yolu doğa severlerin tercih edebileceği yerlerden. Kleopatra Kapısı, Şahmeran Hamamı ve Kırkkaşık Bedesteni tarihi zenginlikleri gözler önüne seriyor. Eshab-ı Kehf Mağarası'ndan Tarsus Ulu Camii'ne kadar pek çok önemli yapıya ev sahipliği yapan Tarsus, taş mimarili Tarsus evleri ve canlı Yarenlik Caddesi ile ziyaretçilerine benzersiz deneyimler yaşatıyor.

  • Kızkalesi

Mersinde gezilecek yerler denilince akla ilk olarak, Mersin'in Erdemli ilçesindeki Kızkalesi geliyor. Yapı sahilden 600 metre uzaklıkta bir ada üzerine inşa edilmiş. Kalede kilise, sarnıç, mozaik, su kemerleri ve kaya mezarları gibi birçok tarihi kalıntı bulunuyor.Tarihi M.Ö. 4. yüzyıla kadar uzanan bu kale, pek çok medeniyetin egemenliğinde kalmış. Kızkalesi efsanesiyle de ünlü olan bu yapı, özellikle deniz turizmi için ideal bir destinasyon. Nisan ortasından ekim sonuna kadar ziyaret edilebilen Kızkalesi'nde iki plaj bulunuyor ve bu plajlar, çocuklu aileler için uygun. Deniz bisikleti veya kano kiralayarak kaleye ulaşmak mümkün. Kızkalesi’nin bulunduğu plajda konforlu Mersin otelleri, restoran ve alışveriş merkezleri de mevcut.

  • Atatürk Evi Müzesi

Atatürk Evi Müzesi, Mersin'in merkezindeki Atatürk Caddesi'nde yer alıyor. 1897 yılında Rum tüccar Konstantin Mavromati tarafından yaptırılan bu ev, Atatürk'ün 1925 yılındaki ziyaretinde eşi Latife Hanım'la birlikte kaldığı yer olarak biliniyor. Bina restore edilerek 1992'de müze olarak ziyarete açıldı. Giriş katında Atatürk'ün Mersin ziyaretlerine dair fotoğraflar ve Kuvayi Milliyecilerin resimleri sergileniyor. Üst katta ise Atatürk'ün kişisel eşyaları bulunuyor. Müze, pazar hariç her gün 09:00-16:30 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

  • Mersin Deniz Müzesi

 Mersin merkezde gezilecek yerler arıyorsanız Deniz Müzesi’ni tercih edebilirsiniz. Burası, Türkiye'nin altı deniz müzesinden biri olarak hizmet veriyor. Mersin Arkeoloji Müzesi'nin yanında, sahile yakın konumda bulunan müze, denizciliğe ilgi duyanların olduğu kadar, tarih ve kültür meraklılarının da ilgisini çekiyor. Milyonlarca yıllık balık fosilleriyle başlayan sergiler, Türk denizcilik tarihinin önemli olaylarını ve deniz taşıtlarını gözler önüne seriyor. Barbaros Ana Sergi Salonu, Nusret Salonu ve Piri Reis Kütüphanesi gibi tematik alanlarla ziyaretçilere geniş bir bilgi sunuyor. Müze pazartesi hariç her gün ziyarete açık. Mersin'in Yenişehir ilçesinde yer alan müzeye toplu taşıma veya özel araçla rahatça ulaşabilirsiniz.

  • Köşekbükü Mağarası

Mersin'in Anamur ilçesinde yer alan Köşekbükü Mağarası, Toros Dağları'nın gizemli yeraltı dünyasına açılan bir pencere. Mağara, Dilek, Şifa ve Huzur olmak üzere 3 bölüme ayrılıyor.

Mağaranın havasının, astım hastalarına iyi geldiğine inanılıyor. Rivayete göre Roma İmparatoru Antiochus'un kızı Anna astım hastasıymış ve bu mağarada şifa bulmuş.

Mağaraya giriş, yerin 2 metre altındaki bir kaya çatlağından yapılıyor. İçeride rengarenk ışıklarla aydınlatılan sarkıt ve dikitler büyüleyici bir atmosfer yaratıyor. Anamur'dan 10 km, Mersin'den ise 241 km uzaklıkta bulunan mağaraya özel araçla ulaşım sağlayabilirsiniz.

  • Yerköprü Şelalesi

Mersin'in Mut ilçesinde bulunan Yerköprü Şelalesi, Ermenek Çayı'nın Göksu Nehri ile buluştuğu noktada yer alıyor. Burası milyonlarca yıl önce meydana gelen heyelan sonucu oluşmuş. Yerköprü şelalesi büyüleyici görünümünün yanı sıra zengin faunasıyla da dikkat çekiyor. Bölge’de Akdeniz’e özgü bitki ve meyve çeşitleri bulunuyor.

Eskiden kuzeydeki yamaçtan ulaşılan şelaleye, heyelan nedeniyle yeni yapılan asma köprü üzerinden geçiliyor. Şelalenin yakınında piknik yapabileceğiniz alanlar ve yürüyüş yolları mevcut. Mut'a 35 km, Mersin'e ise 210 km uzaklıktaki şelaleye Mut merkezden ulaşabilirsiniz. Aracınızla gitmeyi tercih ederseniz, Evren Köyü'nden 9 km ve toprak yoldan 1 km ilerleyerek Milli Park'a ulaşabilirsiniz. Aracınızı park ettikten sonra 600 metrelik bir yürüyüşün ardından şelaleyi görebilirsiniz.

  • Gilindire Mağarası

Mersin'in Aydıncık ilçesinde yer alan Gilindire Mağarası, "Dünyanın 8. Harikası" olarak da nitelendiriliyor. Deniz kenarında bulunan mağaranın en önemli özelliği, geçmiş jeolojik dönemlerden izler taşıması.

555 metre uzunluğundaki mağara içerisinde sarkıt, dikit ve sütun gibi oluşumlar yer alıyor. Mağaranın en dikkat çekici özelliği ise 560 basamak inerek ulaşabileceğiniz, tıpkı bir ayna gibi mağaranın tüm şeklini yansıtan Aynalıgöl. Gölün ilk 10 metresi tatlı su olup kalan kısmı tuzlu sudan oluşuyor.

  • Alahan Manastırı  

Alahan Manastırı, Mersin'in Mut ilçesine bağlı Geçimli Köyü'nde yer alıyor. Hristiyanlığın ilk dönemlerinde inananlar, Romalıların zulmünden kaçmak için bu dağlık ve gizli bölgeyi tercih etmişler. 5. yüzyılda İmparator Zenon döneminde, inşa edilen manastır, hala daha etkileyici görünümünü koruyor. Göksu Vadisi'ne bakan konumuyla, özellikle gün batımı manzarası büyüleyici.

Alahan Manastırı'na giriş ücretsiz ve yapı, kesme taş işçiliğiyle dikkat çekiyor. Mersin'den geliyorsanız Sertavul Geçidi üzerinden ulaşabilirsiniz.  

  • Tarsus Şelalesi

Tarsus Şelalesi, Berdan Nehri üzerinde, Tarsus ilçe merkezine sadece 1 km uzaklıkta yer alıyor. 6. yüzyılda Bizans İmparatoru Justinyen döneminde nehir yatağının doğuya kaydırılmasıyla oluşan şelale, tarihi nekropol alanından akıyor.

Yaz aylarında serinletici etkisiyle bölge halkının ve turistlerin gözdesi olan Tarsus Şelalesi, özellikle gün batımında fotoğraf çekimi için ideal. Şelale çevresinde piknik yapabileceğiniz alanlar ve restoranlar bulunuyor. Ziyaretçiler, yöresel yiyeceklerle dolu serpme kahvaltıları deneyimleyebilir. Tarsus ilçe merkezinden minibüsle veya yürüyerek ulaşılabilen şelale, Mersin gezilecek doğal yerler arasında bulunuyor.

  • Silifke Kalesi

Silifke Kalesi, 185 metre yüksekliğindeki bir tepe üzerine inşa edilmiş. M.Ö. 312 yılında Büyük İskender’in generallerinden Selefkos tarafından yaptırıldığı tahmin edilen kale, deniz etkisiyle korsanlar tarafından ele geçirilmiş. Ancak Roma İmparatorluğu’nun bölgeyi temizlemesiyle yeniden kurulmuş. Kalede hala eski mabetler, sarnıçlar ve kanalizasyon sistemi bulunuyor. 2010 yılında kazı çalışmaları başlatılan Silifke Kalesi, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi'nde bahsedilen mescidin de ortaya çıkarılmasıyla önemli bir keşif yapılıyor. Silifke Kalesi’ne Mersin-Antalya karayolu üzerinden ulaşılabiliyor ve kaleye çıkarken mola verebileceğiniz etkileyici manzaralı bir kafe bulunuyor.

  • Cennet Cehennem Obrukları  

Mersin'in doğal güzelliklerinden olan Cennet ve Cehennem Obrukları, karstik arazinin yer altı nehrini eritmesiyle oluşmuş bir yapı. Cennet Obruğu’na inmek için 452 basamaklı merdivenleri veya 2018 yılında eklenen asansörü kullanabilirsiniz. Obruk içerisinde bir de kilise bulunuyor. Kilise, freskler ve tarihi detaylarıyla dikkat çekerken, Cehennem Obruğu ise 128 metre derinliğiyle etkileyici manzaraya sahip. Cennet ve Cehennem Obrukları, Mersin-Antalya Karayolu üzerinde, Kızkalesi Beldesi yakınlarında kolayca ulaşılabilir. Burada doğanın eşsiz atmosferini yaşayabilir, yöresel lezzetleri tadabilirsiniz.

  • Kanlıdivane

Mersin'in Erdemli ilçesinde yer alan Kanlıdivane, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalma birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapıyor. Kanlıdivane'nin en dikkat çekici özelliği 100 metre genişliğinde ve 60 metre derinliğinde bir obruğun etrafında kurulmuş olması. Bu obruğun kutsal olduğuna inanılmış ve pagan inancına göre dünyanın merkezi olarak kabul edilmiş. Obruğun duvarlarında kralların anısına oyulmuş kabartmalar da görmek mümkün.

Obruğun etrafında yer alan tarihi yapılardan bazilikalar ve kiliseler, Kanlıdivane'nin önemini gösteriyor. Özellikle 4. nolu bazilika, antik kentin simgesi olarak kabul ediliyor. Ayrıca zeytinyağı üretim atölyeleri, sarnıçlar, kuleler ve nekropol de Kanlıdivane'de görülebilecek diğer tarihi yapılardan. Kanlıdivane, Mersin'e 60 km, Erdemli'ye ise 18 km uzaklıkta bulunuyor. Mersin'den Kanlıdivane'ye özel araçla veya otobüsle ulaşmak mümkün.

  • Adamkayalar

Adamkayalar, Mersin'in Erdemli ilçesinde, Kızkalesi'ni Kızkalesi’ne kuşbakışı gören bir noktada yer alıyor. Şeytan Deresi Kanyonu'nun yamaçlarına oyulmuş kabartmalar krallar, kraliçeler, çocuklar, keçi ve kartal gibi farklı karakterleri tasvir ediyor. Askerlerin vedası, ölü ziyafeti ve ayinler gibi sahneler, antik Kilikya'nın yaşamına ışık tutuyor. Kabartmaların yapımı yaklaşık 250 yıl sürmüş ve bu süre zarfında sanatsal tarzda değişimler yaşanmış. Kabartmalarda tasvir edilen ölü ziyafeti sahneleri, Kilikya'da ölüleri anmak için yapılan gelenekleri gözler önüne seriyor.

Adamkayalar Mersin tarihi yerler arasında listenin üst kısmında yer alıyor. Buraya gitmek için Kızkalesi'nden jandarma karakolunun yanındaki tabelaları takip ederek ulaşabilirsiniz.

  • Narlıkuyu

1975-1976 yıllarında restore edilen Roma Dönemi hamamı, günümüzde müze olarak hizmet veriyor. Hamamın en dikkat çekici özelliği ise mozaik tabanlı yıkanma bölümü. Siyah, beyaz ve sarı renkli taşlarla oluşturulan bu mozaikte geometrik, yöresel kuş ve çiçek motifleri ile Zeus'un üç kızı Aglaia, Thalia ve Euphrosine resmedilmiş. Bu mozaik, antik dönemin sanatsal inceliğini gözler önüne seriyor.

  • Uzuncaburç Olba Antik Kenti  

Mersin'in Silifke ilçesinde bulunan Uzuncaburç Olba Antik Kenti, 2500 yıllık tarihiyle Anadolu'nun en önemli antik kentlerinden biri. Uzuncaburç'ta en çok dikkat çeken yapı, peripetros tarzındaki Zeus (Olbios) Tapınağı. Anadolu'daki en eski ve en görkemli Zeus tapınaklarından biri olan bu tapınağın, Büyük İskender'in generallerinden I. Seleukos Nikator tarafından yaptırıldığı biliniyor.

Antik kent, 1300 rakımda yer alan tek düzlük alanda bulunuyor. Roma dönemine ait 3000 kişilik tiyatrosu, nekropol alanı ve Tyche Tapınağı gibi yapılar, kentin önemini vurguluyor. Mersin’den veya Silifke’den ulaşılabilen Uzuncaburç,adeta  tarih ve doğanın birleştiği bir keşif noktası.

  • Dağpazarı Kilisesi

Mersin’in Mut ilçesinde yer alan Dağpazarı Kilisesi, Corapissus antik kentinde bulunuyor. Üç nefli, yarım kubbeli ve apsisli olan kilise, Doğu Roma İmparatoru Flavius Zeno tarafından M.S. 476’da yaptırılmış. Orta nefi yan neflere ayıran kemer dizileri ve Korint üslubunda başlıklı payeler dikkat çekiyor. Kilisenin batı cephesi yıkılmış, ancak bazı duvarları ve apsisi ayakta kalmış. Yakındaki üç adet Heroon tipi anıt mezar ve nekropol alanı da ziyaretçilere tarihi bir yolculuk sunuyor.

  • Alçakıl Koyu

Mersin’de denize girilebilecek yerler arıyorsanız Mersin’in Taşucu beldesinde yer alan Akçakıl Koyu’nu tercih edebilirsiniz. Taşucu-Anamur yolunun 3. kilometresinde bulunan koya, hem özel araçla hem de toplu taşıma ile kolayca ulaşabilirsiniz. Sakin ortamı ve çam ağaçları gölgesinde dinlenme imkanı sunan bu koy, berrak denizi ve ince çakıllı sahili ile dikkat çekiyor. Plaj, çadır ve karavan kampı için uygun olup, bungalov evlerde konaklama imkanı da mevcut. Akçakıl Koyu, sabah 08:00 ile akşam 20:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

  • Kayacı Vadisi

Mersin’in Erdemli ilçesinde, Limonlu Beldesi’ne 12 km mesafede yer alan Kayacı Vadisi, sıcak yaz günlerinde serin bir kaçış noktası sunuyor. Lemas Çayı'nın buz gibi suları ve yüksek rakımı, sıcaklığın hızla düşmesini sağlıyor. Çınar ağaçlarının gölgesinde, ayaklarınız suda dinlenebilir, küçük göletlerde yüzebilir ve doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Zengin bitki örtüsü ve yüksek çınar ağaçları, ziyaretçilere görsel bir şölen sunuyor. Kayacı Vadisi’ne Mersin’den özel araçla ulaşım kolay. Ayrıca vadi boyunca restoranlar ve piknik alanları yer alıyor.

  • Mamure Kalesi  

Mersin-Antalya karayolunun yanında deniz kıyısında yer alan Mamure Kalesi, 3. y.y.da Romalılar tarafından inşa edilmiş. Selçuklular ve Karamanoğulları tarafından onarılan kale, günümüzde de masmavi deniz manzarası ve 39 kulesi ile büyüleyici görünüme sahip. Kalenin içinde yer alan yüzyıllardır ibadete açık cami ve hamam kalıntıları da tarihi atmosferi tamamlıyor. Mamure Kalesi, tarihe ve doğaya meraklı olanlar için unutulmaz bir deneyim sunuyor.

  • Anemurium Antik Kenti

Mersin'in Bozyazı ilçesinde bulunan Anemurium Antik Kenti, zengin tarihiyle ziyaretçilerini büyülüyor. 19. yüzyılda Albay Francis Beaufort’un keşfiyle tanınan kent, 1960'larda başlayan kazılarla gün yüzüne çıkmış. Roma döneminde önemli bir ticaret merkezi olan Anemurium, günümüzde de etkileyici kalıntılarıyla dikkat çekiyor. 1.5 kilometrelik surlar, tiyatro, odeon ve iki hamam kalıntıları ziyaretçilere tarihi bir yolculuk sunuyor. Özellikle, Hellenistik ve Roma dönemlerine ait yapılar kentte öne çıkıyor. Gymnasion ve su kemerleri gibi yapılar, antik kentin mimari zenginliğini gözler önüne seriyor. Anemurium, tarih ve doğayı bir arada keşfetmek isteyenler için ideal bir rota.

  • Tisan Adası

Tisan Adası, Silifke’nin Yeşilovacık Mahallesi'nde yer alıyor. Çam ormanları arasından geçilerek ulaşılan bu gizli cennet, berrak denizi ve beyaz kumlarıyla büyülüyor. Tarihi Aphrodisias Antik Kenti kalıntılarına ev sahipliği yapan ada, huzur ve sakinlik arayanlar için ideal. İki plajı halka açık olan Tisan Adası’nda konaklama imkanları mevcut. Yaz aylarında popüler olan ada, yılın her zamanı ılıman iklimi sayesinde ziyaretçilerini ağırlıyor.

Tisan adasının turkuaz sularında yüzmek için Coral Tatil ile Mersin’e bir tatil planlayabilirsiniz. Çeşitli kampanya ve avantajlardan faydalanarak hem kültürel hem de doğayla iç içe bir tatilin keyfini çıkarabilirsiniz.