Mudanya Rehberi: Gezilecek Yerler, Yapılacaklar, Konaklama

Coral Travel

Mudanya Hakkında Önemli Bilgiler

Tarihi, denize kıyısı ve zeytin kokan caddeleri ile Bursa’nın ilçelerinden biri olan Mudanya; Bursa, çevre il ve ilçelerin uğrak noktası. Özellikle hafta sonu deniz havası almak, haftanın stresini üzerinden atmak isteyenlerin aklına ilk gelen yer Bursa Mudanya; sahili, yemekleri ve tarihi dokusu ile bir hayli ilgi çekici. Kordonu ve girilebilir denize sahip olması ise Mudanya’yı yazlık bir ilçe yapıyor. Özellikle yaz aylarında yazlık evlerine gelen kişiler sebebiyle capcanlı bir Mudanya ziyaretçilerini bekliyor.

Mudanya’nın Kısa Tarihi

Farklı bir yer görmek isteyenler için Mudanya hakkında detaylı bilgilere geçmeden önce tarihine de biraz değinmek gerekir. Mudanya’da gezerken birçok bölgede tarihi yapılar görmemizin sebebi de var oluşunun çok eskilere dayanmasından kaynaklı. Arkeolojik çalışmalara göre Mudanya, MÖ 700’lü yıllarda İyonlardan olan Kolofonlular tarafından kurulmuş. İlk ismi Myrlea olarak bilinse de bu isim işgallerden sonra değişmiş. Apameia, Montania isimlerini de aldıktan sonra en son Mudanya ismine kavuşmuş.

Yakılıp yıkılan, birçok işgaller alan Mudanya, 1321 yılında Orhan Bey tarafından fethedilerek Osmanlı topraklarının olmuş. 1871 yılında da ilçe olarak kayıtlara girmiş. Mudanya’nın işgalleri Osmanlı’ya geçişten sonra da devam etmiş. Mondros Mütarekesi’nin ardından İngilizler tarafından işgal edilen Mudanya; 11 gün İngilizler ordusu, daha sonra Yunan ordusu tarafından işgal altında tutulmuş. 2 yıldan biraz daha uzun süre Yunanlılarda kalan Mudanya, 12 Eylül 1922 tarihinde Yunan işgalinden de kurtulmuş. Bu kurtuluş Mudanya’nın önemli günlerinden biri halinde. Her 12 Eylül’de Mudanya’nın Kurtuluş Günü kutlamaları çeşitli etkinliklerle kutlanır. Mudanya’yı daha kalabalık, daha canlı görmek isteyenler seyahatlerini bu tarihe göre de ayarlayabilir.

Mudanya İklimi

Mudanya’nın ılıman Marmara iklimine sahip oluşu birçok kişinin buraya taşınmasına sebep gösterilebilir. Deniz kokusu, hava kalitesi göçlerin nedeni haline gelmiştir. Mudanya’nın yazları aşırı sıcak değildir, bu yüzden de bunaltıcı bir hava olmaz. Kışları ise yağışlı olsa bile ılıktır. Bu yüzden de Mudanya yaz kış ziyaretçilerini tertemiz ve ılıman bir hava ile ağırlar. Poyraz ve yıldız yönünden gelen rüzgârları karşılayan Mudanya’nın en soğuk ayı olarak şubat ayı gösterilebilir. Yazın gitmek isteyenler ise en sıcak zamanı ağustosta bulabilir.

Mudanya Nerededir?

Mudanya, Marmara Bölgesi’nde Bursa’nın ilçesidir. Mudanya sahil şeridi uzunluğu ise 45 km’dir. Upuzun denize kıyısı ile tercih sebebi haline gelen bu gözde ilçe, İstanbul’a da deniz yolu ile yaklaşık bir buçuk saattir.

Mudanya’ya Nasıl Gidilir?

Mudanya’ya hem kara hem deniz yolu ile gidilebilir. Eğer Bursa’da iseniz ve Mudanya’ya gitmek isterseniz metro, otobüs, minibüs seçeneklerini kullanabilirsiniz. Bursa’nın her noktasında metro istasyonu yer alır. Mudanya güzergâhındaki en son durak olan Emek’ten Mudanya’ya giden otobüslere binilebilir.

Metrodan Organize Sanayi Bölgesi’nde inerek Mudanya’ya giden minibüslere de binilebilir. Organize Sanayi metro durağı Emek metro durağından daha önce olduğu için Emek’te inerek Mudanya’ya giden yol tarafından da minibüse binilebilir.

Bursa Büyükşehir Terminali`nden Mudanya’ya gidecekseniz de F1’e binebilirsiniz. F3 ise şehir içinde birçok noktayı dolaşarak Mudanya’ya varıyor. Bursa şehir merkezinden gelecekler bu otobüse binerek Mudanya’ya gidebilir. Otobüslerde ve metrolarda Bukart geçerlidir. Metro duraklarından tek kullanımlık kart alabileceğiniz gibi isterseniz dolum yaptırabileceğiniz Bukart sahibi de olabilirsiniz.

Bursa’dan kendi aracınız ile gidecekseniz ise trafiğe bağlı olarak 15-25 dakikalık bir sürüş mesafesi katetmelisiniz. Özellikle akşamüstü Mudanya güzergâhı kalabalık olduğu için bu süre biraz uzun olabilir.

Mudanya’ya deniz yolu ile de gidilebilir. İstanbul’dan Mudanya’ya iki farklı deniz yolu alternatifi bulunur. Bunlardan ilki olan İDO, Mudanya’nın Güzelyalı mahallesindedir. Güzelyalı’dan da 2GM otobüsü veya minibüsle Mudanya merkeze gidilebilir. Bir diğer seçenek ise BUDO’dur. Mudanya merkez doğrudan BUDO’nun iniş yeridir. Her iki deniz yolu ulaşımının varış süresi ortalama bir buçuk saattir.

Mudanya Gezilecek Yerler

Mudanya; tarihi yerleri, sahil güzellikleri ve mahalleleriyle ziyaret edenleri birçok alternatif ile karşılar. Bir gününüzü Mudanya’ya ayırarak tüm bu güzellikleri gezebilir ve Mudanya’yı daha yakından tanıyabilirsiniz. Düzenlediğimiz “Mudanya gezilecek yerler listesi” ile seyahatlerinizi planlayabilir ve gezilecek yerler hakkında önceden bilgi edinebilirsiniz.

Mütareke Müze Evi

Mütareke Müze Evi, Mudanya’nın önemli yapıtlarından biridir. Turistik amaçlı ilçeyi ziyaret eden herkesin görmeden dönmediği bu tarihi binanın Türk tarihindeki yeri de ayrıdır. İtilaf Devletleri’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi`ni tanıması, Londra Barış Antlaşmalarının zeminin oluşturulması ve Osmanlı Devleti’nin hukuken sona ermesi mütareke binasında imzalanan Mudanya Antlaşması ile olmuştur.

Barışın simgesi haline gelen Mudanya Mütareke Binası, tarihteki önemli yerininin yanı sıra bembeyaz ve 19. yüzyılın mimarî yapısı ile de öne çıkıyor. İki katlı binada, iki büyük salon ve İsmet İnönü’nün de kaldığı 13 oda bulunuyor. Müzede; İsmet İnönü’nün antlaşma sırasında “Gerekirse savaşırız!” dedikten sonra yumruk atarak kırdığı mermer masa, İngiliz ve İtalya generallerinin balmumu heykelleri, tarihi değeri olan eşya ve belgeler sergileniyor.

Girit Mahallesi

Mütareke Müze Evi’nden çıktıktan hemen sonra Girit mahallesine giriş yapabilirsiniz. Tarihi Mudanya evlerinin yer aldığı bu küçük ve şirin mahalle, mübadeleden önce Rumların yerleşim alanlarından biri olmuş. Eski Rum mahallesi olarak da bilinen bu sokak, denize kıyısı ile rengarenk evleri barındırıyor. Ahşap konakların bazıları atıl şekilde kalmış olsa da bazılarında yaşam devam ediyor. Bazı binalar ise restore edilerek restoran ve kafe olarak hizmet veriyor. Her sokağın denize çıktığı Girit mahallesinde fotoğraf çekebilir, turlayabilirsiniz.

Tahir Paşa Konağı

Mudanya tarihi yerler arasında yer alan noktalardan biri de Tahir Paşa Konağı’dır. Müze evde, Lale Devri’nin izlerini yakından görebilirsiniz. Tavan ve iç duvarlardaki çiçek kabartmalı gravürler, tarihe meydan okuyarak günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Konakta aynı zamanda Fransa’da getirilen Tahir Paşa’nın eşyaları da sergilenir. Tahir Paşa’nın giysileri, tören kostümü ve kılıcı gibi değerli eşyaların yanı sıra ördekli avize, el yapımı dövme gümüş saat, güllü abanoz ağacından sandalye ve koltukları inceleyebilirsiniz.

Yıldıztepe

Mudanya merkezden çıktıktan sonra artık sahil kenarından Mudanya’nın diğer mahallerini gezmeye başlayabilirsiniz. Yıldıztepe, Mudanya merkezden sonra ziyaret edebileceğiniz ilk noktalardan biri. Burası, denizin ayaklarınızın altında olduğu uçsuz bucaksız bir manzarada dinlenmek için iyi bir fırsat sunuyor. Yıldıztepe’de bulunan kafede çayınızı veya kahvenizi içerken atıştırmalık tost ve gözleme yiyebilirsiniz.

Yıldıztepe’ye araçla gidebileceğiniz gibi minibüsle de ulaşabilirsiniz. Bursa’dan Mudanya’ya giden minibüslerin son durağı burasıdır. Minibüsten indikten sonra karşıya geçerek denizin tadını çıkarabilirsiniz.

Kumyaka

Mudanya’nın ziyaret edilecek şirin mahallelerinden biri de Kumyaka’dır. Sahil beldesi olan Kumyaka, Mudanya merkeze yaklaşık 5 km uzaklıkta. Eski dönemlerde Rumların yerleşim yerlerinden biri olduğu için de bu mahallenin birçok sokağında Rum evlerini görebilirsiniz.

Baş Melekler Kilisesi ise Kumyaka’nın önemli tarihi yapılarından biri. Baş Melekler Kilisesi dünyanın en eski üçüncü kilisesi olarak biliniyor. Zamanında akıl hastanesi olarak da hizmet veren kilise, 1922 yılına kadar ayakta kalmayı başarmış. Şu anda ibadete ve ziyarete restorasyon sebebiyle kapalı. Uzun zamandır restorasyonda olduğundan ne zaman açılır bilinmez ama Kumyaka`ya gittiğinizde yakınından geçebilirsiniz.

Tirilye

Kumyaka’dan çıktıktan sonra rotanızı Tirilye’ye doğru devam ettirebilirsiniz. Tirilye, Trilye ve Zeytinbağı Mudanya’nın bu şirin beldesinin isimleri. Mudanya’da her yerde farklı isimlere rastladığınızda şaşırmayın çünkü hepsi aynı adrese gidiyor. Mudanya rehberi içerisinde bulunması gereken Tirilye, merkeze 11 km uzaklıkta. Tirilye, Rum evleri ve tarihi yapıları ile özellikle hafta sonları sık sık ziyaret alan bir belde.

Günden güne popüler hale gelen Tirilye’de keyifli dakikalar geçirirken damak zevkinizi de geliştireceksiniz. Zeytinlikleri ile meşhur Tirilye’nin tabii ki en meşhur yiyeceklerinin başında zeytin geliyor. Sahile doğru inen cadde üzerinde birçok zeytin satan dükkânları ziyaret edebilirsiniz. Zeytin, zeytinyağı, sabun ve hediyelik birçok eşyayı bu küçük ama şirin dükkânlarda bulabilirsiniz. Mudanya’dan sevdiklerinize hediye alacaksanız Tirilye aradığınız adreslerden biri olabilir.

Tirilye’ye gitmişken Çamlı Kahve`de deniz manzarasına karşı gözleme yemeyi ve kahve içmeyi de unutmayın. Kahve önünde yerli halkın sattığı ev yapımı salça, reçel, turşu ve erişte gibi lezzetleri de deneyerek satın alabilirsiniz. Sabah saatlerinde Tirilye’ye gittiyseniz Çamlı Kahve’nin kahvaltısının tadına bakmalısınız.

Kumyaka ve Tirilye’ye araba ile gidebileceğiniz gibi minibüslerle de ulaşım sağlayabilirsiniz. Yıldıztepe’de bulunan minibüs bekleme alanından her iki mahalleye giden minibüsler bulunuyor.

Plajlar

Eğer Mudanya’ya yaz aylarında geldiyseniz ve denize girmeyi seviyorsanız 20 ve 22 km uzaklıkta bulunan Eğerce ile Eşkel plajlarına gidebilirsiniz. Upuzun plajları ücretsiz olarak kullanarak denizin keyfini sürebilirsiniz.

Mudanya’da Ne Yenir?

Sahil kesimi olması nedeniyle Mudanya’da özellikle tadına bakılması gereken lezzetlerin başında tabii ki deniz ürünleri geliyor. Mudanya merkezden mahallelerine kadar birçok bölgede yer alan balık restoranlarından birini tercih edebilirsiniz. Mudanya merkez sahili boyunca gezerken göreceğiniz çeşitli restoranlar mevcut. Her bütçeye hitap eden bu restoranlar arasından hem lezzetli hem de bütçe dostu bir yer arıyorsanız “Meral Abla`nın Yeri” değerlendirilebilir.

Mezeleri ve balıkları ile hem hoş sohbetler etmek hem de denize karşı ziyafet çekmek istiyorsanız da Mudanya Marine karşısındaki Erol Balık, Girit mahallesindeki Kıyı Balık tam adresi. Beyaz Kayalar Restoran ise yemek keyfini manzara ile buluşturan bir başka adres. Güzelyalı’da bulunan bu restoran meze ve balıklarının yanı sıra eşsiz konumu ile de yemek zevkini taçlandırıyor. Özellikle akşamüstü gitmenizi ve güneşin batışını yemeğinizi yerken izlemenizi tavsiye ederiz.

Tarihi Yaşayanlar Börekçisi ise özellikle sabah Mudanya sahil turuna çıkmış kişilerin uğrak noktası. Böreğinizi ve çayınızı alarak sahil kenarında güne güzel bir başlangıç yapabilirsiniz. Tüm bu adreslerin yanı sıra Mudanya’nın birçok noktasında çeşitli lezzetleri bulabilirsiniz. Ev yemeklerinden lahmacuna, pideli köfteden cantığa, midyeden kokorece kadar canınızın çektiği her yemeği yiyebilirsiniz.

Son olarak Tirilye Muhallebicisi ve Kumyaka’daki Falez Kafe Mudanya’ya gidenlerin uğrak yerleri arasında. Tirilye Muhallebicisi’nde yemek çeşitleri oldukça fazladır ancak tatlılarının tadına mutlaka bakmalısınız. Falez Kafe ise hafta sonları kahvaltısı ile tercih edilen kafelerden biri.

Mudanya’da Kalınacak Yerler

Mudanya; gezilecek yerler, yemek yenilecek restoranların bolluğu ile ziyaretçilerini karşılarken konaklama çeşitliliği ile de hizmet veriyor. Her bütçeye hitap eden Mudanya otelleri, farklı konseptleri ile alternatif sunuyor. Tarihi dokuları seviyor ve kalacağınız yerin böyle bir yer olmasını istiyorsanız Montania Otel’i inceleyebilirsiniz. 19. yüzyılda tren garı olarak hizmet veren bina, 1980’li yılların sonunda restore edilerek otel olmuş bir yer. Denize sıfır bu otelde hem Mudanya merkezde konaklama avantajını yakalayabilir hem de tarihi bir binayı daha gezmiş olabilirsiniz.

Otantik Gemi Otel ise Mudanya’da dikkat çeken konaklama yerlerinden bir diğeri. Güzelyalı Marinesi’nde bulunan bu otel adından da anlaşılacağı gibi aslında bir gemi. Uzun yıllar Kadıköy-Eminönü-Sirkeci güzergâhında hizmet veren gemi, hurdaya çıkarılmasının ardından restore edilerek otele dönüştürülüyor. Farklı bir ambiyansı bulunan bu otelde konaklayabileceğiniz gibi güvertesindeki restoranda yemek yiyebilirsiniz.

Mudanya’nın Bursa merkeze oldukça yakın olması konaklama seçenekleri daha da çoğaltıyor. Bursa merkezde ve ilçelerinde kalarak kısa sürede Mudanya’ya ulaşabilirsiniz. Bursa’da konaklamanız ayrıca size Bursa’nın diğer güzelliklerini görme avantajı sağlar. Termal şehir otelleri ile ünlü Bursa’da dünya markalarının otelleri de yer alıyor. Bütçenize ve seyahat rotanıza göre oteller arasından size en uygun olanı seçerek rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Mudanya’da Yapmadan Dönme

Bursa’nın mavisi Mudanya’da gününüzü dopdolu geçireceğiniz birçok seçenek mevcut. Ama siz yine de “Mudanya yapılacaklar listesini” bir kenara kaydedin ve seyahatinizde bunları yapmadan dönmeyin.

  • Mudanya ve Güzelyalı’da sahil turu yapın.
  • Sahilde gezerken İzzet Kaptan’a el sallayın.
  • Girit Mahallesinde fotoğraf çekin.
  • Plajlarda denize girin.
  • Zeytin ve zeytinyağının tadına bakın.
  • Girit mezelerini deneyin.
  • Mütareke Müze Evi karşısındaki Shot Cafe’nin ev yapımı tatlılarını yiyin ve yanına kahve söyleyin.
  • Beyaz Kayalar Restoran’da güneşin batışını izleyin.
  • Çamlı Kahve’de çay için.