Öğrencilik bir insanın hayatında geçirebileceği en keyifli dönemlerden biridir. Öğrenci olmanın sizlere sunduğu fırsatlardan yararlanmak istiyorsanız, ülkenizdeki devlet kurumlarının ve özel kurumların öğrencilere özel avantajlarını araştırmalısınız. Harçsız öğrenci pasaportu, Türkiye Cumhuriyetinin öğrenciler için sunduğu fırsatlardan yalnızca biridir. Öğrenci pasaportu nedir ne değildir, öğrenci pasaportu şartları ve öğrenci pasaportu ile ziyaret edebileceğiniz ülkelere dair detayları inceleyerek, seyahatlerinizi rahatça planlamaya başlayabilirsiniz.
Öğrenci Pasaportu Nedir?
Öğrenci pasaportu, 18 yaşından 25 yaşına kadar harçsız alınabilen bir pasaport türüdür. Üstelik harçsız öğrenci pasaportu almak için Türkiye’de bulunma zorunluluğu bulunmaz. Öğrenci değişim programlarının sağladığı imkânlarla lisans, yüksek lisans veya dil eğitimi için yurt dışında bulunan öğrenciler de yaş sınırı bulunmaksızın harçsız bordo pasaport edinebilir. Daha önceki düzenlemelerde yalnızca eğitim ve yarışma amaçlı seyahatlerde verilen öğrenci pasaportlarında artık seyahat amacı ayrımı yapılmamaktadır. Eğitim nedenlerine ek olarak, 2016 yılında düzenlenen 6663 sayılı kanun, 4. Madde gereğince öğrenci statüsüne sahip herkes, Interrail, Work & Travel ve yurt dışı turlar gibi seçenekler dahil olmak üzere, yurt dışına çıkış amacında neden sorgulanmaksızın öğrenci pasaportu başvurma hakkını elinde tutar. Örgün eğitime ek olarak, açık öğretimde eğitim gören öğrenciler de öğrenci pasaportu imkânlarından yararlanabilirler. Yalnızca, öğrenci pasaportu şartları sadece 25 yaş altı olmaktan ibaret değildir, pasaport harcından muaf olmak için sisteme kayıtlı bir öğrenci olmak gerekir.
18 yaş altı öğrencilerden harç ücreti alınmaz ancak pasaport defter ücreti istenir. 18 yaş altı öğrencilerin en fazla 5 yıl süreyle öğrenci pasaportu edinme hakkı vardır. 18 yaş altı öğrenciler, e-devletten veya kayıtlı oldukları okuldan temin ettikleri öğrenci belgesi ile her iki ebeveynin de katılım sağlamasıyla nüfus müdürlüklerine başvuru yapabilirler.
18 yaşından 25 yaşına kadar, öğrenciler eğitim sürelerinin devam edeceği yıla kadar öğrenci pasaportu çıkarabilirler. Öğrenci pasaportu yaş sınırı 25 olduğu için 24,5 yaşını doldurmamış kişilere de 6 aylık pasaport çıkarma olanağı sağlanabilir. Diğer bir ifadeyle, öğrenci pasaportuna başvurulan gün ile 25. yaşın doldurulacağı gün arasında en az 6 ay olması şart koşulur.
25 yaşını aşmış öğrencilerin okul bağlantılı nedenlerle yurt dışına giderken harçsız pasaport alabilmeleri için ekstra adımlar izlemeleri ve bu adımlar için kayıtlı oldukları eğitim kurumlarından veya yetkili nüfus müdürlüklerinden bilgi almaları gerekmektedir. 25 yaş üzeri öğrencilerin harç bedelinden muaf oldukları durumlar arasında öğrenim, spor müsabakaları katılımı, Milli Eğitim Bakanlığı izinli bilimsel incelemeler ve Türkiye adına kültürel, sosyal ya da ticari fayda güden seyahat türleri bulunur.
Öğrenci Pasaportu Nereden Alınır?
Öğrenci pasaportu almak isteyen kişiler tercih ettikleri il ve ilçe nüfus müdürlüklerine başvurarak harçsız öğrenci pasaportu edinebilirler.
Harçsız öğrenci pasaportların çıkış süresi yurt içinde 5-7 gün civarında sürmektedir. Yurt dışında yaşayan ve öğrenci pasaportuna başvuran Türk vatandaşlar için pasaport çıkış süresi 7-10 günü bulunur. Öğrenci pasaportu, basıldıktan sonra kişilerin beyan ettiği adrese PTT aracılığı ile teslim edilir.
Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır?
Öğrenci pasaportu almak isteyen kişiler, üniversitelerinin Öğrenci İşlerinden aldıkları öğrenci belgesini Pasaport Şube Müdürlüğüne ibraz ederek öğrenci pasaportu için müracaat edebilirler. Öğrenci pasaportu bordo pasaportun bir alt türü olduğu için ilgili pasaport için https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden randevu alırken “Umuma Mahsus (bordo) Pasaport” seçeneği seçilmelidir. Öğrenci pasaportu için tercih edilen Nüfus Müdürlüğü ikamet edilen bölgeden bağımsız olarak yer ve zaman uygunluğuna göre tercih edilebilir. Öğrenci pasaportu için alınan randevu tarihinde gerekli belgelerle birlikte öğrenci belgesini gösteren 25 yaş altı kişilerin pasaport harç bedeli ödeme yükümlülükleri ortadan kalkar.
Öğrenci Pasaportu için Gerekli Belgeler
Öğrenci pasaportu için gerekli belgeler bordo pasaport için istenen temel belgelerle birkaç belge fark ile neredeyse aynıdır. Öğrenci pasaportu için gerekenler arasında nüfus cüzdanının aslı, (varsa) eski pasaportların aslı, iki adet biyometrik fotoğraf, pasaport defter ücreti dekontu ve öğrenci belgesi yer alır.
Öğrenci pasaportu için istenen nüfus cüzdanı yeni tip çipli kimliklerden olmalıdır. Ehliyet kabul edilmez. Öğrenci 15 yaşından büyükse nüfus cüzdanında kendisine ait fotoğrafının bulunması önemli koşullar arasında bulunur. Nüfus cüzdanınızın bir kopyasının yanınızda bulunması olası ek işlemler için önerilir.
Teslim edilen biyometrik fotoğraflarda öğrencinin yüzünün açıkça görüneceği, saçların toplu olduğu, gülümsemeden ve nötr bir ifadeyle kameraya bakılması gerekir. Başın hiçbir yöne aşırı şekilde eğilmeden tutulması ve tam karşıya bakılması başvurunuzun reddedilmemesi açısından önemlidir. Fotoğrafların arkasının desensiz, düz ve beyaz bir fonda olması gibi standart prosedürlerin izlenmesi de önem taşır.
Pasaport harcı ve pasaport defter bedelini ayırt etmekte fayda var. Pasaport çıkartma işlemlerinde normalde başvuru sahipleri her ikisini de ödemelidir. Ancak öğrenci pasaportu çıkartmak isteyen başvuru sahipleri harçtan muaf oldukları için tek bir ücrete tabi olurlar. Pasaport defter ücreti online olarak Vergi Dairesine ait https://ivd.gib.gov.tr/tvd_side/main.jsp adresinden yatırılabilir.
Harçsız öğrenci pasaportu edinmek isteyen öğrenciler, öğrenci olduklarını kanıtlayan belgeyi çıkarmak için iki yöntem izleyebilirler. Türkiye’de eğitim gören öğrenciler kayıtlı oldukları okuldan ıslak imzalı öğrenci belgesi edinebilirler. Bu yöntemi tercih etmeyen öğrenciler, öğrenci pasaportu başvuru tarihinden önceki 60 gün içerisinde geçerliliği olan öğrenci belgesini e-devlet üzerinden çıkarabilirler.
Yurt dışında eğitim gören öğrenciler ise kayıtlı oldukları okuldan edindikleri öğrenci belgeleri ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine veya Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğuna başvurabilirler. Yurt dışında eğitim gören ancak pasaportunu Türkiye’den edinmek isteyen öğrenciler, aldıkları belgeyi tasdik ettirmelerinin ardından yeminli bir tercümana Türkçeye çevrilen belge ile Türkiye’de harçsız pasaport başvurusu yapabilirler.
Harçsız öğrenci pasaportu için gerekli belgeleri hazırlayan öğrenciler, internet üzerinden başvuru randevusu alma imkânına erişebilirler. Randevu gününde randevu saatinden 15 dakika önce daha önce seçilen Nüfus Müdürlüğüne gerekli belgelerle giderek müracaat işlemi tamamlanır.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Öğrenci pasaportu kaç yıllıktır?
Öğrenci pasaportu 18 yaşından 25 yaşına kadar alınabilir. İki yıllık eğitim gören öğrenciler iki yıllık öğrenci pasaportu alabilirken, öğrencilik süresinin 6 yılı bulabileceğini ispat eden bir belge alınmışsa öğrenci pasaportu süresi 6 yıla kadar uzatılabilir.
Öğrenci pasaportu ile nerelere gidilir?
Öğrenci pasaportu ile belirli bir süre zarfı için Türkiye’den vizesiz giriş kabul eden ülkelere gidilebilir. Öğrenci pasaportu ile gidilebilen ülkeler arasında Andorra, Antigua & Barbuda, Arnavutluk, Azerbaycan, Arjantin, Bahamalar, Barbados, Belarus, Belize, Bolivya, Bosna Hersek, Botsvana, Brezilya, Brunei, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, El Salvador, Endonezya, Ermenistan, Fas, Filipinler, Fiji, Guatemala, Güney Kore, Güney Afrika, Gürcistan, Haiti, Honduras, Hong Kong, Irak, İran, Karadağ, Makao, Makedonya, Maldivler, Malezya, Mauritius, Moğolistan, Moldova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Sırbistan, Kamboçya, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Kolombiya, Kosova, Kenya, Kosta Rika, Lübnan, Jamaika, Japonya, Meksika, Nikaragua, Özbekistan, Panama, Peru, Seyşeller, Singapur, Sri Lanka, Suriye, Svaziland, St. Lucia,Tayland, Tayvan, Tunus, Trinidad ve Tobago, Ukrayna, Umman, Uruguay, Ürdün ve Venezuela bulunur.
Öğrenci pasaportu ücreti ne kadardır?
Öğrenci pasaportu ücreti 2022 yılı itibarıyla 225,00 TL'dir. Öğrenci pasaportu için bir harç bedeli ödenmemektedir, yalnızca defter ücreti için belirlenen ücret alınmaktadır.