Olympos Antik Kenti, dini önemi bulunan bir Likya kenti olmasının yanı sıra korsan kralları ile ünlü ve UNESCO Dünya Mirası Geçici listesinde bulunuyor. Caretta Caretta kaplumbağalarının yavrulama bölgesi olduğu için sit alanı özelliği de bulunan bölge, doğal yaşam ve tarihin bir arada olduğu bir görsel şölen sunuyor.
Özellikle yaz aylarında Antalya Olympos Antik Kenti sezonu açılır. Yurt içi ve yurt dışından çok sayıda ziyaretçi bölgeyi görmeye gelir. Bir vadide yer alan bu antik kentte kış ayları kuzey rüzgârları nedeniyle soğuk geçer. Olympos, sonbahar mevsiminde ise ılık denizi ve nispeten azalan kalabalıklığı ile ayrı bir cazibe merkezi haline gelir.
Olympos Antik Kenti Nerede?
Olympos, Antalya'nın batısında konumlanan Kumluca ilçesi sınırları içinde, Tahtalı Dağı’nın 10 km kuzeyinde kalan bir Likya kentidir. Çıralı köyünün hemen yanında bulunan antik kent Beydağları Milli Parkı içinde ziyaret edilebilir. Olympos Antik Kenti nerede? diyorsanız tam olarak Olympos’un Antalya şehir merkezine 85 km, havalimanına 98 km, Kemer’e ise 30 km uzaklıkta bulunur.
Antalya-Kumluca Karayolu’nda bulunan Olympos’a her iki yoldan da ulaşabilirsiniz. Antalya ya da Kemer yönünden gelecekseniz Olimpos girişi size daha yakın konumda bulunacak, Finike ya da Kumluca tarafından gelirseniz de Adrasan girişini kullanabilirsiniz.
Olympos Antik Kent Giriş Ücreti Ne Kadar?
Antalya Olympos Antik Kenti’ne girişlerde yıl içinde iki tarife bulunur. 1 Nisan ve 1 Ekim tarihleri arasında yaz tarifesi uygulanır. Buna göre açılış saati 08.00, kapanış saati ise 19.00’dır. 1 Ekim ile 1 Nisan arasında ise kış tarifesine geçilir ve açılış saati 08.30, kapanış saati ise 17.30’dur.
Olympos Antik Kenti giriş ücreti olarak 2023 itibari ile 90 TL ödeme yapmanız gerekir. Ayrıca bu ören yeri Müze Kart satış noktası olarak hizmet verir. 60 TL ücret karşılığında edineceğiniz Müze Kart ile 1 yıl boyunca Türkiye’deki tüm müze ve ören yerlerine ücretsiz girme ayrıcalığı edinebilirsiniz.
Olympos’ta Neler Yapılır?
Portakal, armut ve nar ağaçlarının çevrelediği Olympos Antik Kenti ve ören yerinin hemen yanında konumlanan Çıralı köyünün bir bölümü sit alanı oldukları için imar yasağı bulunur. Buna rağmen bölgede gidebileceğiniz restoranlar mevcuttur.
Olympos’ta özellikle Akdeniz’in taze deniz ürünlerinin tadına bakabilirsiniz. Çıralı köyünde bulunan denize sıfır Orange Restoran ve yine Olympos’a yakınlığı ile Çıralı köyündeki Aida Restoran tercih edebileceğiniz yerledendir. Tekirova’daki Panorama Restoran ise ismi ile müsemma olarak size Akdeniz panoraması sunuyor.
Ailece çardaklarda konaklamak, çınar ağaçları altında akan derenin serinliği ile dinlenmek, balık tutmak, kiremitte alabalık ve zengin köy kahvaltısını denemek isterseniz Botanik Restaurant, Ulupınar Premium Park ve Olympos Yavuz Restaurant’ı tercih edebilirsiniz.
Antalya Olympos Antik Kenti’ni ziyaret edince bölgeye has lezzetleri de mutlaka denemelisiniz. Tahin, limon suyu, sarımsak, kimyon, kırmızı biber ve tuz ile yapılan hibeş, ızgara etlerin ve makarnaların yanında bir sos olarak tüketilebilir. Kaburga dolmasına benzeyen laba dolması da yöresel bir lezzet olarak tercih edilebilir.
Sebze tercih edenler için özellikle domatesli bir yaz yemeği olan yöresel domates civesi ile taze börülce yemeği olan ülübü önerilir. Sebze ve eti birlikte sevenler için ise enginarlı Girit kebabı tavsiye edilir. Girit mutfağının başka bir ürünü olarak kabak çiçeği dolmasını da deneyebilirsiniz.
Antalya mutfağına özgü olan, kızartılarak sunulan Frigya biber dolması ve kıymalı bir çeşit mantı olan haluşka, yoğurt ve pide ile servis edilen Yörük kebabı yöreye kadar gelmişken deneyebileceğiniz lezzetler arasında bulunur.
Plajda kolay bir yiyecek alternatifi olarak gözleme tercih ederseniz Yörük Evi Gözleme ve Olimpos Kır Gözleme’ye uğrayabilirsiniz.
Sıcak günlerde özellikle yöresel bir serin tat ararsanız ortadan ikiye kesilmiş kavunun içinde servis edilen dondurmayı tadabilirsiniz. Hatta tekne turlarında bile denizde sandal ile satıldığını görebilirsiniz. Ziyaretiniz sırasında Margido Dondurma’da kavun içi dondurma için bir mola verebilirsiniz.
Diğer Likya Uygarlığı Antik Kentleri ile birlikte UNESCO Dünya Mirası Geçici listesinde bulunan Antalya Olympos Antik Kenti’ne gelmişken Olimpos Plajı’nda denizin tadını çıkarabilirsiniz. Milli park içinden 20 dakikalık yürüyüş ile plaja ulaşabilirsiniz. Çıralı, Yanartaş ve Adrasan gibi yakın tatil destinasyonlarını ziyaret edebilirsiniz.
Çıralı, Caretta Caretta kaplumbağalarının üreme alanı olarak da bilinen özel bir plaja ev sahipliği yapan sakin bir koya sahip olması ile ünlüdür. Bu nedenle kaplumbağaların yumurtlama dönemlerinde akşamları sahile inmek, çadır kurup ateş yakmak gibi aktiviteler yasaktır.
Çıralı yakınlarında alabalıkları ile ünlü Ulupınar ve efsanelere konu olmuş Yanartaş bulunur. Bölgeye kadar gelmişken Ulupınar’da kiremitte alabalık yiyebilir ve sonrasında 1 saatlik yürüyüş ile Yanartaş’ı ziyaret edebilirsiniz. Yanartaş 230 metre yükseklikte bulunan kayalar arasındaki sönmeyen bir ateşi görebileceğiniz özel bir alandır.
Adrasan çam ormanları ile çevrili bir tabiat harikasıdır. Musa Dağı yakınlarındaki Adrasan Koyu, Antalya’daki en uzun kıyı şeritleri arasındadır. Bölgede bulunan Adrasan Deresi civarı gelen ziyaretçiler arasında çok popülerdir ve keşfedilecek pek çok mekân barındırır.
Ayrıca bölgede çeşitli tekne turlarına katılabilirsiniz. Bunlar içinde “Antalya’nın Maldivleri” de denilen Suluada’ya yapılan turlar çok tercih edilir. Çıralı ve Adrasan’dan kalkan ve Sazak, Ceneviz Limanı, Çoban Limanı, Akvaryum, Aşıklar Mağarası gibi lokasyonlara uğrayan turlar ile keyifli bir gün geçirebilirsiniz.
Olympos’a gelmişken Gelidonya Feneri’ni ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Anadolu’nun en eski deniz feneri olan Gelidonya Feneri Teke Yarımadası’nın güney ucunda yer alır. Ayrıca yakınlarında tarihi bir gemi batığı da bulunur.
Antalya Olympos Antik Kenti ziyaretinizde Likya Yolu gezilerine de katılabilirsiniz. Fethiye’den Phaselis’e uzanan bu 509 km uzunluğundaki yol Olympos’a da uğramaktadır. Olympos’tan Ulupınar ve Adrasan’a iki farklı yürüyüş rotası bulunur.
Olimpos Göynük Kanyonu turu da yapabilirsiniz. Beydağları Milli Parkı içinde safari tadında bir tur yaşamak isterseniz minimum 8 kişi ile tur talep edebilirsiniz. Ziyaretinizde yürüyüş ve kaynakta yüzme aktiviteleri de yapabilirsiniz.
Tahtalı Dağı’na, diğer adı ile mitolojik Olympos’a, ulaşmak için Tahtalı Teleferik’i de tercih edebilirsiniz. Kemer’den 2365 m yükseklikteki zirveye erişebileceğiniz bu asansör tipi mekanizmaya günlük turlar ile ulaşabilirsiniz. Sonrasında yamaç paraşütü yaparak adrenalini en üst noktada yaşayabilirsiniz.
Hacivat, Pırasalı, Üç Adalar, Beş Adalar gibi bölgelerde dalış yapabilir; Olympos’ta rehber eşliğinde ATV ile tura katılabilir, kaya tırmanışı ve yamaç paraşütü gibi alternatif sporları deneyimleyebilir, kayak yapmayı deneyebilirsiniz.
Olympos Antik Kenti içerisinde ise kiliseler, episkopeion olarak da bilinen piskoposluk sarayı, kenti güney ve kuzey olarak bölen çay üzerinde bulunan köprü, Lykiarkes Marcus Aurelius’un anıt mezarı, mozaikli yapı, Hephaestus Tapınağı, Roma su kemeri, nekropol Antimakhos lahdi, liman anıtsal mezarları ziyaret edilebilir.
Olympos Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?
Antalya Havalimanı ve Olimpos arasında 97 km mesafe bulunmaktadır. Havayolu tercih edecekseniz antik kente gelmek için Antalya otogarına gelip minibüs aktarması yapmak, araç kiralamak ve taksi kullanmak gibi alternatifleriniz bulunmaktadır. Konaklayacağınız işletmenin anlaşmalı servisini de tercih edebilirsiniz.
Antalya otogarında bulunan ilçeler terminalinden kalkan Kumluca ve Kaş istikametinde hareket eden minibüslere binerek toplu taşıma araçları ile bu noktaya ulaşabilirsiniz. Bu alternatifi tercih ederseniz Olimpos kavşağına kadar minibüslerle erişim sağlayabilirsiniz. Buradan her saat başı kalkan Olimpos servislerini kullanarak antik kente gidebilirsiniz.
Şahsi aracınız ile gelmeyi düşünürseniz Kemer istikâmetinde Tekirova güzergâhı boyunca ilerleyip Antalya-Kumluca karayolunu takip ederseniz güneye ayrılan iki sapaktan da Antalya Olympos Antik Kenti’ne ulaşabilirsiniz.
Olympos Antik Kenti Tarihi
Olympos Antik Kenti tarihi açıdan büyük öneme sahiptir. Antalya’nın Phaselis’ten sonra ikinci büyük liman kenti olarak bilinir. Olympos, Yunanca anlamı ile “ulu dağ”, tanrıların evi kabul edilir. Ne zaman kurulduğu tam olarak bilinmese de Likya Birliği sikkelerine bakıldığında MÖ 167 tarihli varlık kanıtları ile bilinen Olympos Antik Kenti hikâyesi başlıyor.
Olympos Antik Kenti oldukça büyük bir alana yayılmıştır ve halen arkeolojik çalışmalar ile gün ışığına çıkartılmaya devam etmektedir. Bizans döneminde piskoposluk merkezi olması nedeniyle de dini bir önemi bulunur. Bir dönem korsanların egemenliğine geçmiş olsa da Helenistik dönem, Roma ve Bizans mimarisi ile şekillenmiş bir antik kent olarak bilinir.
Derin bir vadi içerisinde kurulmuş olan kentin ortasından Akçay adı ile de bilinen Olympos Deresi geçer. Olympos Deresi kenti güneykent ve kuzeykent olarak ikiye ayırır. Günümüz arkeolojik kazıları da özellikle kuzey kent kısmının gün yüzüne çıkarılmasını amaçlar.
Olympos Antik Kenti tarihi Helenistik döneme dayanır. Dönem ile ilgili kaynaklar sınırlı olsa da antik kaynakların Helenistik dönemle ilgili bölümlerinde Olympos adından sıkça söz edilir. Bu bilgiler ışığında kentin Likya Birliği içinde önemli olduğunu, 3 oy hakkı olan 3 kentten biri olduğunu biliyoruz. Diğer küçük kentlerin ise 2 oy hakkı bulunmaktadır.
Likya birliğinden ayrıldıkları dönem, Helenistik dönemden sonradır. Olymposlu büyük bir korsan olan Zenicetes büyük bir isyan başlatır ve Roma bu isyanı bastıramaz, sonuç olarak da Olympos bağımsızlığını ilan eder ve çevre yerleşimleri de birliğine katarak kendi birliğini kurar.
Milattan sonra 1. yüzyılda Roma buraya büyük bir birlik göndererek tekrar egemenliği altına alır ve bundan sonraki süreçte kent cezalı bir konuma düşer ve “ager publicus” yani kiralık alan olarak belirlenir. Milattan sonra 2. yüzyılda kent eski önemini yeniden kazanarak bir imar faaliyeti geçirir.
Likya Birliği’nde meclis başkanlığı yapan kişilere lykiarkes denir. Kentte Lykiarkes Marcus Aurelius’un ailesi ile birlikte gömüldüğü bir mezar odası buluntusu bulunur. Bu da Olympos’tan önemli bir Lykiarkes çıktığı anlamına gelir. Bu arkeolojik buluntular Olympos Antik Kenti’nin antik çağlarda önemini yeniden kazandığının göstergesi olarak tarihe ışık tutar.
Olympos’un denize konumu ve önemi neticesinde bölgede deniz ticaretinin çok geliştiği görülür. Kente gelen ticaret gemileri limanda yüklerini küçük gemilere boşaltırdı, bu küçük gemilerin kenti ikiye ayıran Olympos Çayı, diğer adı ile Akçay, içine erişimi kolaydı ve bu şekilde kent içine yükler taşınabiliyordu.
Olympos’un dini önemi ise Roma dönemine rastlar. Romalılar Hıristiyanlığı kabul edince kent de Hıristiyanlaşır. Milattan sonra 3. yüzyılda kentin Olimposlu Methodius ismindeki önemli din adamının önderliğinde Hıristiyanlaşmaya başladığı bilinir. Bu dini ve kültürel değişim neticesinde kentte farklı mimari eserler verilmeye başlanmıştır.
Değişimin mimariye yansımaları olarak kutsal mekânlar ve piskoposluk alanları ortaya çıkar ve piskoposluk sarayı inşa edilir. Eski kutsal alan içine inşa edilen piskoposluk sarayı yanında anıtsal çeşme ve piskoposluk toplantı salonu bulunur. Piskoposluk kilisesi, 9 kilisesi bulunan kentin en büyük kiliselerinden bir tanesidir.
Bu boyuttaki bir kentte bulunan 9 adet kilise, Olympos’un önemli bir dini merkez olduğunu doğruluyor. Ayrıca Likya bölgesinin en büyük vaftizhanesinin de bulunduğu bu ören yerini günümüzde de çok fazla sayıda Hıristiyan turist ziyaret etmektedir.
Antalya Olympos Antik Kenti’nin keşfinin Batılı seyyahların Likya bölgesine yaptıkları gezileri aktardıkları yazıları neticesinde olduğu bilinir. Kentin gün ışığına çıkması için Türkiye adına Antalya bölgesine ait müzenin müdürlüğü 1990-1991 yıllarında ilk kazı çalışmalarını başlatır. 90’lı yılların sonunda başlatılan yüzey araştırılması sonrasında ören yerinde 2006-2007 yılından itibaren kesintisiz olarak arkeolojik kazı çalışmaları sürüyor.
Ülkemiz Akdeniz bölgesindeki Antalya ili, tarihi ve doğal güzellikleri bir arada sunan Olympos Antik Kenti’ne ev sahipliği yapıyor. Tatillerinizi değerlendirebileceğiniz dünya kültür hazinesi içindeki bölgeyi siz de ziyaret edebilirsiniz.