Bembeyaz görüntüsü ve dokusu ile Pamukkale, tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Pamukkale Travertenleri, Denizli’ye tepeden bakan konumu, rengi ve biçimi ile gerçek anlamda pamuktan yapılmış bir kaleyi andırıyor.
Pamukkale Travertenleri’nin kaynağını oluşturan termal kaplıca suları ise romatizma, cilt, kalp, solunum, dolaşım, sindirim rahatsızlıklarına karşı bir rehabilitasyon olanağı olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle Pamukkale Travertenleri, büyüleyici doğal güzelliği ile bir dünya mirası olmasının yanı sıra aynı zamanda travertenlerin kaynağı olan termal suların sunduğu kaplıca özelliği ile sağlık turizmi açısından da ilgi çekiyor.
Eşsiz ve büyüleyici görüntüsü ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Pamukkale Travertenleri ile ilgili bilgi için detaylara göz atabilirsiniz.
Pamukkale Travertenleri Nerede?
Pamukkale Travertenleri, Türkiye’nin büyük şehirleri arasında yer alan Denizli ilinde bulunur. Pamukkale Travertenleri, Afyonkarahisar ilinin sınırları içerisinde doğarak Ege Denizi’ne dökülen ve Batı Anadolu’nun en büyük akarsuyu olan Menderes Nehri’nin oluşturduğu havza içerisinde yer alır. Pamukkale Travertenleri, Denizli’nin merkezine 20 km uzaklıktadır.
Pamukkale Travertenleri’nin Özellikleri
Pamukkale, 1988 yılında gerçekleştirilen bir oturumda tescillenerek Hierapolis ile birlikte kültürel ve doğal miras olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklendi. Pamukkale travertenleri tarihi olarak da önem taşıyor. Elbette ki bu durum Pamukkale’nin hali hazırda gördüğü ilgiyi ve turizm potansiyelini daha da artırdı. Pamukkale’nin bir yandan ilgi odağı olurken bir yandan travertenlerin bilinen beyazlığında bozulmalar görülmesi ile travertenlerin ziyaretine belirli bir düzen getirildi. Ayrıca Pamukkale’nin kaynağı yer altı suları olduğu için yer altı sularının da kontrol bir biçimde verilmesi sağlandı. Pamukkale Travertenleri hakkındaki bilgilere kısaca göz atmak gerekirse:
- Traverten sözcüğü İtalyanca kökenli olup İtalya’da geniş traverten çökeltilere sahip Tivoli’nin Roma Dönemi’nde kullanılan ismi Tivertino’dan gelir.
- Traverten, pek çok farklı etkenin biraraya gelmesi ile gerçekleşen kimyasal bir reaksiyon sonucunda çökelme ile oluşan bir tür kayadır.
- Pamukkale Travertenleri de işte bu tortullu bir kayaç olan travertenden oluşur. Pamukkale’deki termal sular, kaynağından çıkarak 320 metrelik bir kanal yolu ile travertenlerin başlangıç noktasına ulaşır ve ortalama 70 metrelik yüksekliğe sahip olan traverten teraslarına dökülmeye başlar. Böylelikle ortalama olarak 300 metrelik bir yol kateder.
- Pamukkale Travertenleri’ni oluşturan yer altı suları 35.6 °C - 36 °C sıcaklığa sahip bir biçimde yer üstüne çıkar. Yer altı suyundaki yüksek oranda bulunan kalsiyum hidrokarbonat, havada bulunan oksijen ile temas etmesi ile kalsiyum karbonat çökelir ve bu durum ortaya traverten kayasını çıkarır. Çökelme başlangıcında jel bir kıvama sahiptir. Tıpkı Pamukkale Travertenleri’nde bulunan terasların içindeki birikintilerdeki dokuya sahiptir.
- Çökeltinin beyazlığında ise hava şartları, yeraltı suyunun akış yayılımı ve akış süresi, yer altında veya yer üstünde suyun ısısında meydana gelen değişim etkili olur.
- Çökelme süreci, yer altından gelen termal sudaki karbondioksit ile havada bulunan karbondioksit dengeli oluncaya kadar devam eder.
- Pamukkale ve çevresinde sıcaklığı 35 °C ile 100 °C arasında değişen 17 adet sıcak su kaynağı bulunur.
- Pamukkale Travertenleri’ne termal su kontrollü bir biçimde verilir ve traverten terasları her zaman su dolu değildir. Termal yer altı suyunun sürekli olarak aynı noktaya akması ve miktarının fazla olması termal suda yosunlaşmayı artırarak travertenin beyazlığını bozar. Bu nedenle hem güzel bir görüntü oluşmasını hem de çökeltinin sertleşmesini sağlamak için traverten terasları kontrollü bir biçimde kurutulur.
Hierapolis Antik Kenti ve Kleopatra Havuzu
Pamukkale ve çevresindeki termal kaynaklar, antik dönemlerden bu yana kullanılırken Hierapolis Antik Kenti’nin de Pamukkale’de yer almasının bu durumun en güzel örneği olduğunu söylemek mümkün. Antik Kent, “beyaz bir kalenin” üzerinde kurulu olarak tanımlanır. Günümüzde, Pamukkale ziyaretiniz sırasında traverten terasları ile iç içe geçmiş antik kent kalıntılarını görebilirsiniz.
Hierapolis’in ismini, Pergamon Kralı Telephos’un eşi Hiera’dan aldığı düşünülmektedir. Antik kent içerisinde Geç Helenistik Dönem ve Erken Hıristiyanlık Dönemi kalıntıları bulunur. Büyük Konstantin Dönemi’nde Frigya Krallığı’na başkent, Bizans Dönemi’nde ise piskoposluk merkezi olur. 12. yüzyılın sonlarında ise Anadolu Selçuklu Devleti’nin sınırları içerisine katılır. Farklı egemenlikler altına girmesi ve deprem kuşağında yer alması bakımından farklı dönemlere ait eserler kent içerisinde bulunur. Hierapolis Antik Kenti içerisinde; Domitian Yolu ve Kapısı, Oktokonus Tapınağı, 9500 kişilik amfi tiyatro, Frontinus Caddesi ve Kapısı, Filipus Martynonu ve Köprüsü, Agora, Gymnasium, Tritonlu Çeşme, Apollon Kutsal Alanı, su kanalları ve nymphaeumlar, nekropoller, kilise, katedral ve Roma Hamamı yer alır.
Kleopatra Havuzu ise Hierapolis Antik Kenti’nde Milattan Sonra 7. yüzyılda gerçekleşen bir deprem ile doğmuş. Depremle birlikte Hierapolis’te bir çukur oluşurken sütunlar gibi çevredeki kent öğeleri de bu çukura devrilmiş. Yer altından gelen termal suların çukuru doldurması ile de doğal bir termal havuz / kaplıca ortaya çıkmış. Görsel olarak da etkileyici olan bu termal havuzun Kleopatra Havuzu olarak isimlendirilmesi ise bizzat Kleopatra’nın da bu havuzu kullanılmış olmasından geliyor.
Termal suların bir şifa kaynağı olarak görülmesi yüzyıllardır süregelirken Kleopatra da özellikle cilt güzelliği ve diğer pek çok rahatsızlığa karşı etkili olduğu bilinen bu havuzda yüzmek için Hierapolis’e gelmesi ile havuz, Kleopatra Havuzu olarak anılmaya başlanmış. Termal havuzun dört mevsim 36 °C olması yani vücut sıcaklığı ile eşdeğer olması da onu dört mevsim ziyaret edilebilir kılıyor. Öte yandan tüm ören yerlerinde olduğu gibi yaz aylarında oluşan hava sıcaklığı ve Güneş’in yakıcı etkisi nedeniyle Pamukkale Travertenleri’ni ve Hierapolis Antik Kenti’ni gezmek zorlaşabilir.
Kaklık Mağarası
Pamukkale’nin yakınında yer almasa da Denizli’nin Honaz ilçesinde bulunan Kaklık Mağarası da tıpkı Pamukkale’ye benzeyen bir büyüleyiciliğe sahip. Çünkü Kaklık Mağarası’nın içerisinde başka bir Pamukkale bulmanız mümkün. Bu başka Pamukkale, mağaranın içerisinde yer alan ve Pamukkale’ye oldukça benzeyen çökelti kaya yapısına sahip traverten teraslarından oluşuyor. Kaklık Mağarası’nda, Pamukkale Travertenleri ile karşılaştırıldığında elbette ki daha küçük ölçekte olan traverten terasları görülüyor. Burada da Kleopatra Havuzu’na benzer termal bir havuz yer alıyor.
Bonus Bilgi
Gerek Kaklık Mağarası çevresinde rastlayabileceğiniz gerek Denizli kenti genelinde pek çok traverten mermer ocağı da bulunuyor. Traverten mermeri, inşaat sektöründe ve çeşitli mobilyaların yapımında kullanılan bir mermer türüdür. Travertenler, Denizli’deki Pamukkale gibi yer üstü, Kaklık Mağarası gibi yer altı şekillerinden de anlaşılabileceği üzere yer altı termal su kaynakları nedeniyle Denizli’de görülen bir kayaç tipi olup Denizli’deki traverten ocaklarından çıkarılan traverten mermerleri, Denizli Traverteni olarak adlandırılarak piyasada satılır. Traverten mermerler; banyo ve mutfak tezgahları, masa tablası, zemin gibi farklı mermer yüzeyler için kullanılıyor.
Karahayıt Kırmızı Su Travertenleri
Denizli Travertenleri, Pamukkale Travertenleri ile sınırlı değil. Denizli Karahayıt Kırmızı Su Travertenleri, Pamukkale Travertenleri’nin pamuksu görüntüsü ile karşılaştırıldığında tamamen farklı bir doğal güzellik sunuyor. Karahayıt Travertenleri, yaklaşık olarak 500 metrekarelik bir alanda yer alıyor. Karahayıt’ta termal su, 60 °C sıcaklıkla çıkıyor. Termal suyun içerisinde bulunan maden oksitleri, travertenleri tabakalarına kırmızı, yeşil, beyaz renklerden oluşan alacalı bir renk veriyor.
Karahayıt Travertenleri, yalnızca turistik olarak değil termal suyu ile sağlık için de ziyaret ediliyor. Pamukkale Travertenleri’ni ziyaret ettikten sonra Karahayıt Travertenleri’ni de görmelisiniz. Karahayıt’ta termal suların bulunduğu kaplıca otelleri de bulunuyor. Kaplıcalardaki banyo uygulamaları ile çeşitli rahatsızlıkların rehabilite edilmesi ve tamamlayıcı tedavisi sunuluyor. Karahayıt Kırmızı Su Travertenleri ve kaplıcalarına, Denizli - Pamukkale Karayolu ile ulaşılabilir. Pamukkale Mahallesi’nde batı yönünde 7 km’lik yol izlenerek Karahayıt Mahallesi’ne ulaşabilirsiniz. Özel otomobilinizle veya Pamukkale’ye ulaşan tüm toplu taşıma araçları ile Karahayıt’a gitmek mümkün.
Pamukkale Travertenleri’ne Nasıl Gidilir?
Pamukkale Travertenleri yol tarifi için, Denizli merkezinden kalkan minibüsler veya belediye otobüsleri ile ulaşılabilir. Özel otomobilinizle gitmeyi tercih ederseniz Denizli Merkezi’nden Denizli Çevre Yolu D320 / D585 / E87 yönünde ilerleyin. Salihağa Kavşağı’ndan, Pamukkale Bulvarı’na dönerek Pamukkale Bulvarı üzerinden Yeniköy’e ilerleyin. Pamukkale Bulvarı’nın bitiminde Mehmet Akif Ersoy Bulvarı üzerinden Yeniköy’e ilerlemeye devam edin. Yeniköy Yolu’na saparak ilerleyin ve Pamukkale Yolu’na saparak Pamukkale’ye ulaşabilirsiniz. Ayrıca yol boyunca Pamukkale manzarasını görebilmeniz de mümkün.
Pamukkale Travertenleri’nde Nasıl Tatil Yapılır?
Denizli’de, Pamukkale Travertenleri’nin yanı sıra görülebilecek bir çok doğal ve tarihi güzellik bulunuyor. Bu sayede Pamukkale tatilinizi çok daha kapsamlı hale getirmeniz mümkün. Pamukkale nasıl bir yer sorusunun yanıtını arıyorsanız, siz de mutlaka bu doğal güzellikleri keşfetmelisiniz.
Pamukkale’de bulunan Hierapolis Antik Kenti’nin yanı sıra Laodicea Antik Kenti ve Tripolis Antik Kenti ve İzmir Yolu üzerinde Apollon Lairbenos Tapınağı ziyaret edilebilir. Karahayıt Kırmızı Su Travertenleri ve Kaplıcaları, sarkıtları ve dikitleri ile büyüleyen Keloğlan Mağarası, adeta yer altında bir Pamukkale Travertenleri deneyimi sunan Kaklık Mağarası, Yeşildere Şelalesi gibi doğal güzelliklerin yanı sıra Denizli Kayak Merkezi de kış tatilleri için değerlendirilebilir.
Pamukkale Travertenleri’ne giderken yol üstünde, Mehmet Akif Ersoy Bulvarı üzerinde, bir belediye tesisi de yer alıyor. Bu tesiste bir gölet ve piknik alanı bulunurken tesisin Pamukkale Travertenleri’nin hemen aşağısında olması, eşsiz bir manzara ve huzurlu bir ortam sunuyor. Yol üzerinde bu noktada kısa bir molayı veya günün birkaç saatini burada geçirmeyi de düşünebilirsiniz.
Bildiğiniz üzere Denizli kenti, pamuktan yapılmış kalesi ve horozu ile olduğu kadar tekstil sektörü ile de ünlü. Özellikle havlu, bornoz gibi ev tekstili ürünleri ve kumaşları için kendinize bir tekstil rotası da çizmek isteyebilirsiniz. Denizli’de bulunan fabrika satış mağazaları aracılığı ile üreticilere ulaşmanız mümkün.
Pamukkale Travertenleri’nde Konaklama
Pamukkale Ören Yeri içerisinde konaklama alanı bulunmuyor. Bununla birlikte hem Pamukkale çevresinde hem de Denizli’de konaklamak için pek çok küçük otel ve büyük otel bulunuyor. Pamukkale otelleri için seçeneklere göz atabilirsiniz. Pamukkale travertenlerine yakın oteller arasında termal turizme yönelik kaplıca otelleri de mevcut.
Pamukkale Travertenleri Ziyaret Saatleri ve Ziyaret Ücretleri
Pamukkale Travertenleri’nin ziyaret saatleri ve ziyaret ücretleri, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirleniyor. Travertenler, haftanın her günü ziyarete açık olup ziyaret saatleri; 07.30 - 18.00 olarak belirlenmiştir. Gişe kapanış saati ise 17.30’dur. Ziyaret ücreti 200 TL olup Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sağlanan Müzekart geçerlidir. Bununla birlikte olası dönemsel değişimler ve düzenlemeler için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi sayfasını takip etmenizde yarar var.
Pamukkale Travertenleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Pamukkale Travertenlerine Ne Zaman Gidilir?
Pamukkale Travertenleri dört mevsim ziyaret edilebilir. Ancak, Pamukkale Travertenleri açık havada bulunduğu için ziyaretinizden keyif alabilmeniz için aşırı yağışlı, soğuk veya çok sıcak havaları tercih etmemeniz önerilir. Pamukkale Travertenleri otel seçeneklerini inceleyerek konforlu bir tatil planı yapmanız mümkün olur.
Pamukkale Travertenlerinde Yüzmek Serbest mi?
Pamukkale Travertenlerinde yüzmek mümkün değildir. Ancak ören yerinde bulunan Kleopatra Havuzu’nda yüzebilirsiniz.
Pamukkale’ye Giriş Ücretleri Nedir?
Pamukkale giriş ücretleri Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenir. Giriş ücreti 2022 yılında 200 TL’dir. Müzekart geçerlidir.
Siz de Pamukkale Travertenleri’ni Coral Tatil avantajlarıyla ziyaret ederek eşsiz bir dünya mirasına tanık olabilirsiniz. Pamukkale Travertenleri’nin yanı sıra ev sahipliği yaptığı diğer antik kentler ve coğrafi şekiller ile Denizli, hem doğal hem de kültürel açıdan tatmin edici bir gezi olanağı sunar. Denizli tatili yapmayı planlıyorsanız, Coral Tatil’in sunduğu ayrıcalıkları değerlendirerek rotanızı çizebilirsiniz.