İş ya da tatil amacıyla yurt dışına çıkmak isteyen herkesin belirli prosedürleri yerine getirmesi gerekir. Yapılması gerekenlerin en başında ise pasaport alma ya da mevcut pasaport süresi uzatma işlemleri yer alır. Ne amaçla olursa olsun yurt dışına çıkabilmek için bu resmi belgeye sahip olmak gerekir.
Kimlik incelemesi için gerekli olan pasaport, belirli sürelerle sınırlandırılır. Dolayısıyla yurt dışına çıkmak gibi bir planınız var ise pasaportunuzun süresini kontrol etmenizde fayda var. Pasaport süresinin uzatılmasıyla ilgili daha fazla bilgi için detaylara göz atabilirsiniz.
Pasaport Süresi Uzatma Nasıl Yapılır?
Pasaport tarihi uzatma için pasaport türüne göre değişen ve tamamlanması gereken evraklar bulunur. Aynı zamanda pasaport yenileme işlemi için tüm pasaport türlerinde ortak olan evraklar da vardır. Bu noktadan hareketle pasaport yenileme sürecinin başlatılabilmesi ve zamanında tamamlanabilmesi için gerekli olan evrak listesi şu şekilde sıralanabilir:
- Başvuru işleminin gerçekleşebilmesi için Nüfus Cüzdanı, TC kimlik kartı ya da geçici kimlik belgesinin ibraz edilmesi gerekir. bu belgelerin güncel olduğundan emin olmalısınız.
- Biyometrik ölçülere uygun olarak çekilmiş fotoğrafa ihtiyacınız olacak. Yüzünüzün ön taraftan net bir şekilde görülmesi ve fotoğrafın son 6 ay içerisinde çekilmiş olması gerekir.
- Daha önceden aldığınız ve geçerlilik süresi dolmuş olan eski pasaportunuzu yanınızda bulundurmalısınız.
- Pasaportu yenilenecek kişinin reşit olmaması ya da kısıtlı olması durumunda muvafakatname sunulması gerekir. Reşit olan kişilerde vekalet olsa dahi şahsi başvuru yapılmadan yenileme işlemi gerçekleştirilemez.
- Muvafakatname genellikle başvuru sahibinin yasal temsilcilerinin başvuru esnasında başvuran kişi ile birlikte bulunmaması halinde talep edilir.
- Öğrenciler için ilgili kurum tarafından onaylanmış bir öğrenci belgesi olmalıdır. Başvuru talebinde bulunan öğrencinin bilgileri sistem üzerinden teyit edilebiliyorsa öğrenci belgesi talep edilmeyebilir.
Pasaport yenileme sürecinde belirtilen evrakları yanınızda bulundurmanız gerektiği gibi başvuru öncesi ya da başvuru sırasında dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunur. Öncelikle yenileme işlemi için şahsi olarak başvuru yapılması şart koşulur; çünkü yenileme başvurusu esnasında pasaport sahibinden parmak izi gibi kişiye özel verilerin alınması gerekir.
Dikkat edilmesi gereken diğer unsur, başvuruya gelmeden önce pasaport yenilemek için belirlenen harç ve defter tutarının mutlaka ödenmiş olmasıdır. Ödeme yapılmış ise sistem üzerinden tespiti mümkün olduğu için ödeme dekontu ya da makbuz gibi bir belgenin sunulması talep edilmez.
Pasaport yenileme işlemi için ihtiyaç duyulan evrakların değişiklik göstereceğini göz önünde bulundurarak başvuru öncesi listeyi kontrol etmeli ve eksikleri tamamlamış olmalısınız. Tüm bu işlemleri eksiksiz olarak yerine getirdiğiniz takdirde pasaport süresi uzatma talebiniz gerçekleştirilir. Pasaport başvurusu tamamlanıp onaylandıktan sonra PTT aracılığı ile başvuru sahibine ulaştırılır. Dağıtım süresi normal koşullarda il merkezleri için 1 gün, ilçe merkezleri için ise en geç 4 iş günü olarak belirlenir.
Pasaport Süresini Uzatabilir miyiz?
2011 yılı öncesinde kullanım süresi dolan ya da dolmakta olan pasaportların süresini uzatmak mümkün iken çipli sisteme geçilmesiyle birlikte uzatma işlemi son bulmuştur. Her ne kadar bu işlem pasaport süresini uzatmak olarak bilinmeye devam etse de pasaport geçerlilik süresi uzatma işlemi uygulamadan kaldırılmıştır.
Eski tip pasaportların yerini alan çipli pasaportların süresi dolunca yerine yeni bir pasaport çıkarmanız gerekir. E-pasaport adı verilen çipli pasaportunuzu yenilemek için ise sistemden randevu alabilir ve süreci kolaylıkla tamamlayabilirsiniz.
Pasaport Süresi Uzatmak için Gerekli İşlemler
Pasaport uzatma randevu talebi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kanalıyla yapılır. ALO 199’u arayarak randevu oluşturulabileceği gibi işlemi online olarak yapmak da mümkündür. Bunun için https://randevu.nvi.gov.tr/ adresini ziyaret etmeniz gerekir. Online olarak randevu talebi oluşturmak için takip edilmesi gereken adımlar şu şekilde sıralanabilir:
- Öncelikli olarak tarayıcınıza “ https://randevu.nvi.gov.tr/ ” adresini yazarak siteye giriş yapmanız gerekir.
- Açılan site üzerinden takip edilmesi gereken ikinci adım “ Pasaport “ sayfasına giriş yapmaktır.
- Pasaport sayfasına tıklamanızın ardından pasaport türlerinin yer aldığı bir sekme açılır. Size uygun olan pasaport türünü bu sekmeden seçebilirsiniz.
- Pasaport türü seçiminden sonra karşınıza çıkan ekrandaki bilgileri en doğru şekilde doldurarak “Devam Et” butonuna basmalısınız.
- Bağlı bulunduğunuz İl ve İlçe Nüfus Müdürlüğünü bulduktan sonra tıklayarak seçim yapabilirsiniz.
- İşlem yapmak istediğiniz kişi seçiminden sonra ileri butonuna basarak devam edebilirsiniz.
- Size en uygun olan randevu saatini ve tarihini belirledikten sonra ileri butonu ile son aşamaya geçebilirsiniz.
- Son olarak, randevunuz onaylandıktan sonra telefonunuza iletilen doğrulama kodunu girip işlemi sonlandırabilirsiniz.
Tüm bu adımları sırasıyla takip ederek randevunuzu pratik bir şekilde oluşturabilirsiniz. Daha sonrasında sizden talep edilen evrakları eksiksiz bir şekilde hazırlamanız ve hesaplanan harç ücretini ilgili yere yatırmanız gerekir. Peki, pasaport süresi uzatma bedeli ne kadardır ve ödeme yöntemleri nelerdir?
Pasaport Harcı Nereye ve Nasıl Ödenir?
Pasaport süresi bitmeden uzatma işlemi yapmak isteyen her vatandaşın en merak ettiği konular arasında pasaport harcı ve nasıl ödeme yapılacağı öne çıkar.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen pasaport yenileme ücreti her yıl yeniden değerlendirilir. Harç ve defter bedelini kapsayan bu ücretlere Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi web sitesinde yer alan güncel fiyat tablosundan ulaşmak mümkün olur.
Yenileme bedeli pasaportun türü ve geçerli olduğu süreye göre değişiklik gösterebilir. Hizmet damgalı veya hususi pasaportlarda yenileme işlemi için harç bedeli istenmez. Yalnızca defter bedelinin ödenmesi talep edilir.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’nün resmi sitesinde yer alan 2024 yılına ait pasaport yenileme ücretleri şu şekildedir:
Pasaport Süresi
|
Harç Bedeli
|
Defter Bedeli
|
Toplam Tutar
|
6 Ay
|
1.639,30 TL
|
790, 00 TL
|
2. 429, 30 TL
|
1 Yıl
|
2.396,60 TL
|
790, 00 TL
|
3. 186, 60 TL
|
2 Yıl
|
3.912,60 TL
|
790, 00 TL
|
4. 702, 60 TL
|
3 Yıl
|
5. 558, 30 TL
|
790, 00 TL
|
6. 348, 30 TL
|
3+ Yıl
|
7. 833, 00 TL
|
790, 00 TL
|
8. 623, 00 TL
|
Yukarıda belirtilen harç ve defter bedelinin ödemesini gerçekleştirmek için Vergi Dairesi Müdürlüklerinin yanı sıra PTT şubelerine veya belirlenen anlaşmalı kurumlara başvuru yapılabilir. Online olarak pasaport yenileme tutarını ödemek için Gelir İdaresi Başkanlığının https://ivd.gib.gov.tr internet adresi aracılığı ile işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Çeşitlerine Göre Pasaport Süresi Uzatma
Yurt dışına seyahat edebilmek için gerekli olan pasaport başvuru sahibinin kriterlerine göre kategorize edilir. Umuma mahsus, diplomatik, hususi ve hizmet olmak üzere 4 farklı pasaport türü bulunur. Siz de sahip olduğunuz pasaport türüne göre yenileme sürecine başlayabilirsiniz.
Yeşil Pasaport Süre Uzatma
Dış kapak rengi yeşil olan hususi pasaport, memurlara ve onların ailelerine verilir. Bu pasaporta sahip olmak kişilerin belirli süre dahilinde birçok ülkeye vizesiz giriş yapabileceği anlamına gelir. Yeşil pasaport alabilmek için dahil olunması gereken meslek grupları şu şekilde sıralanabilir:
- TBMM eski bakanları ve üyeleri,
- Kamu görevlileri ve kadrolu memurlar,
- Görev süreleri devam eden büyükşehir il ve ilçe başkanları,
- Devlet sporcusu olan bireyler,
- Görev süresini tamamlayarak emekli olan belediye başkanları
Memur ve ailelerine verilen hususi pasaportun süresi 5 yıl ile sınırlıdır. Dolayısıyla bu süre tamamlandığında yenileme işlemi yapmak gerekir. Yeşil pasaport sahipleri harç bedelinden muaf tutularak yalnızca 790 TL olan defter bedelini öder. Daha sonra gerekli evraklarla birlikte başvuru yaparak yenileme talebinde bulunabilirler.
Bordo Pasaport Süre Uzatma
Herkese açık olan bordo renkli umumi pasaport koşullarını karşılayan her TC vatandaşına verilir. Bu pasaport ile Türkiye’nin anlaşmalı olduğu ülkelere vizesiz seyahat etmek mümkün olur. Farklı ülkelere giriş için başvuru yapılması durumunda ise 38 sayfalık bu pasaport üzerine sahip olunan vizeler işlenir.
Bordo pasaportun geçerlilik süresi talebe göre 6 ile 10 yıl arasında değişkenlik gösterir. Süre dolduktan sonra yenilemek için toplam harç bedelinin ödenmesi gerekir. Bazı koşulları karşılayan kişiler harçsız olarak bordo pasaportunu yenileyebilir. Harçsız bordo pasaport başvurusu için başvuru yapabilecek kişiler söyle sıralanabilir:
- Henüz 25 yaşını doldurmamış olan öğrenciler,
- Yurt dışına eğitim amacıyla çıkan öğrenciler,
- Uçuş ekibinde yer alan personeller,
- Doktora, yüksek lisans ya da kültürel sebeplerle ve MEB izniyle yurt dışına gidecek olanlar,
- Spor ve gezi gibi faaliyetler sebebiyle Rektörlük, Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü ya da Rektörlük izniyle yurt dışına çıkış yapacak olanlar.
Siz de bu koşullardan herhangi birini karşılaşıyorsanız harç ücretinden muaf tutularak pasaport işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
Siyah Pasaport Süre Uzatma
Ülkelerin pek çoğuna vizesiz giriş ayrıcalığı sunan siyah pasaport Dışişleri Bakanlığı tarafından devlet görevlilerine ve ailelerine verilir. Bu diplomatik pasaporta sahip olan kişilerin harç bedelsiz pasaport yenileme hakkı bulunur. Aynı zamanda hak sahiplerinin ailelerine de tüm ayrıcalıklardan yararlanma avantajı sunulur. Siyah pasaport verilebilen meslek grupları şunlardır:
- TBMM bünyesinde görevli bakanlar ve üyeler,
- Yargıtay, Cumhuriyet başsavcısı, Sayıştay ve Danıştay,
- Orgeneraller ve Oramiraller,
- Görev süresini tamamlamış olan dışişleri bakanı, başkan ve cumhurbaşkanı,
- Cumhurbaşkanlığı ve TBMM’de görevli olan genel sekreter,
- Diyanet İşleri Bakanı,
- Valiler,
- Büyükşehirlerde görevine devam eden belediye başkanları.
Diplomatik pasaport alınması en zor olan pasaport türlerinden biridir. Siyah pasaport süre uzatma için müracaatların Dışişleri Bakanlığı Pasaport Bölümüne yapılması gerekir. Cüzdan bedeli ise Dışişleri Bakanlığı / PDGY / Diplomatik e-Pasaport Hesabına yatırılmalıdır. Siyah pasaport hakkını aile üyelerinden biri sebebiyle kazananların yenileme sırasında asıl hak sahibi olan kişinin bilgilerini tam ve doğru olarak iletmesi gerekir.
Gri Pasaport Süre Uzatma
Diplomatik ya da hususi pasaporta sahip olması mümkün olmayan ve özel idareler, belediyeler veya hükümet tarafından yurt dışında görevlendirilen kişilere gri pasaport verilir. Birçok ülkeye vizesiz olarak girme avantajı sunan bu pasaport türü, hizmet pasaportu olarak da bilinir.
Hak sahipleri gri pasaportu sadece görev süreleri boyunca kullanabilirler. Seyahat amaçlı olarak kullanımı mümkün değildir. Pasaport süresi geçtiğinde yenilemek için 790 TL olan defter bedelini ödemek gerekir. Gri pasaport sahipleri harç bedelinden muaf tutulur.
Pasaport süreniz doldu ya da dolmak üzereyse yazımızda detaylandırılan adımları takip ederek kolay bir şekilde yeni pasaportunuza sahip olabilirsiniz. Henüz bir pasaportunuz yoksa ve yurt dışına çıkmayı planlıyorsanız tüm sorularınızın cevabına ulaşabileceğiniz Pasaport Nasıl Alınır? konulu yazıya göz atabilirsiniz.
Pasaport başvuruları ile birlikte konaklama ve bütün seyahat ihtiyaçlarınızı Coral Tatil güvencesi altında karşılayabilirsiniz. Hem iş hem de tatil amaçlı seyahat planı yaparken sizin için hazırlanan ipuçları sayesinde keyifli ve sorunsuz bir yurt dışı deneyimi yaşabilirsiniz.