Pattaya Rehberi: Nerede? Nasıl Gidilir? Gezilecek Yerler ve Daha Fazlası

Coral Travel

Pattaya, Tayland Körfezi'nin doğu kıyısında bulunuyor. İdari olarak Chonburi iline bağlı olan şehir aynı zamanda kendi kendini yöneten özel bir belediye statüsüne sahiptir. 1960'larda Amerikalı askerler tarafından keşfedilene kadar sakin bir balıkçı köyü olan Pattaya, o zamandan beri hızla büyüyerek turizm cenneti haline geldi. Şehir, zengin bir yerel kültüre sahiptir. Budizm, Hinduizm ve Konfüçyüsçülük inançlarının etkilerini görebilirsiniz.

Pattaya, lezzetli yemekleri ve konaklama seçenekleriyle Türkiye'den seyahat eden ziyaretçiler için cazip bir destinasyondur; ancak şehrin gerçek çekiciliği, Walking Street'in renkli gece hayatında ve eğlence mekanlarında yatıyor. Her bütçeye uygun oteller, dünya mutfağından lezzetler sunan restoranlar, bembeyaz kumsallar, egzotik adalar ve ilginç müzelerle Pattaya, eğlenceli bir tatilin adeta garantisidir.

Her yıl milyonlarca turist rüzgar sörfü yapmak, yüzmek, güneşlenmek yakındaki adalara gezinti yapmak için Pattaya'yı tercih ediyor. Bungee jumping, bisiklet sürme, paraşütle atlama, go-karting, Muay Thai (Tay boksu) ve paintball gibi aktiviteler de oldukça ilgi çekiyor. Pattaya çevresindeki çeşitli golf sahaları ise hem acemi hem de uzman golfçülere hitap ediyor.

Pattaya Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Pattaya, turkuaz rengi suları ve beyaz kumlu plajlarıyla deniz tutkunları için bir cennet. Gündüz plajlarında güneşlenebilir, yüzebilir veya kendinize uygun su sporu aktivitelerinden birine katılabilirsiniz. Güneş battığında ise Pattaya bambaşka bir dünyaya dönüşüyor. Neon ışıklarla kaplı Walking Street, barlar, diskolar ve eğlence mekanlarıyla Pattaya geceleri oldukça hareketli hale geliyor.

Pattaya'da Tayland Bahtı kullanılıyor ve yanınızda dolar bulundurarak havalimanında veya döviz ofislerinde kolayca Tayland para birimine çevirebilirsiniz. Ayrıca, Pattaya'daki bankalar, marketler, alışveriş merkezleri dışında ATM'ler bulunuyor; ancak ATM'den nakit çekmek istediğinizde ücret talep ediliyor.

Tayland'ın resmi dili ise Tayca’dır. Turizmin gelişmesiyle İngilizce bilenlerin sayısı da oldukça fazladır. Tayland'daki okulların çoğunda İngilizce dersleri verilmekte ve ülkenin nüfusunun büyük bir kısmı İngilizce konuşabiliyor. Turizm sektöründe çalışanlar genellikle İngilizce’yi ana dili gibi biliyor. Bu sayede İngilizce konuşarak kolayca iletişim sağlayabilirsiniz.

Pattaya'ya seyahat ederken yanınıza yazlık kıyafetler, güneş koruyucu ve şapka almanız önemli. Gece hayatı için de şık giysiler götürebilirsiniz. Ayrıca geceleri rahat uyumak için gürültüye karşı kulak tıkacı ve göz bandı almak da faydalı olacaktır. Tropik iklimde ayak terlemesi sorunu yaşamamak için valizinize ayak pudrası da ekleyebilirsiniz.

Pattaya’da Asya mutfağına ait sokak lezzetleri bulabilirsiniz; ancak mide ve bağırsak sorunları yaşamamak adına sokak yiyeceklerine karşı dikkatli olmanız önemli. Hatta yanınızda mide ve bağırsak sorunları için ilaç bulundurabilirsiniz. Ayrıca çeşme suyu ve buzlu içeceklerden kaçınmalısınız. Tayland'a seyahat etmeden önce sağlık sigortası yaptırmak ise oldukça önemli bir konudur. Bu sayede seyahat sırasında oluşabilecek sağlık sorunlarını karşılayabilirsiniz.

Tayland, Türk vatandaşları için 30 güne kadar vizesiz seyahat imkanı sunuyor; ancak 30 günü aşan seyahatler için vize başvurusu gerekli. Vize başvuruları için vize hizmeti veren şirketlerle ya da Tayland Konsolosluğu ile iletişime geçebilirsiniz. Başvurular, genellikle ortalama 10 iş günü içinde sonuçlanıyor.

Pattaya Nerede?

Pattaya, Asya kıtasında yer alıyor. Tayland Körfezi'nin doğu kıyısında, Bangkok'a yaklaşık 150 km’lik mesafeye sahip. Kuzeyde Burma ve Laos, doğuda Siyam Körfezi ve Kamboçya, güneyde Malezya, batıda ise Burma ve Andaman Denizi ile çevreleniyor. Pattaya adı, Büyük Kral Taksin olarak bilinen Siyam Kralı Phraya Tak'tan geliyor. 18. yüzyılın sonlarında, eski Ayutthaya Krallığı, Burmalılar tarafından saldırı altındayken Phraya Tak (Kral Taksin) bu bölgede büyük bir zafer kazandı. Bu zaferin ardından, bölgeye "Pattaya" adı verildi ve o günden beri bu isimle anılıyor.

Pattaya, 1960'ların sonlarında Amerikan askerlerinin dinlenme yeri olarak keşfedilmesiyle hızla büyüdü. Vietnam Savaşı'nın ardından, turistlerin ilgisini çekmeye başladı ve 1978'de resmi olarak şehir statüsü kazandı.

Şehirdeki çok katlı yapıların sayısı, özellikle Batı Avrupa ve Kuzey Amerika'dan gelen turistlerin artan ilgisiyle beraber artış gösterdi. Bu durum, Pattaya'nın Bangkok'tan sonra ülkenin en yüksek bina sayısına sahip ikinci şehri konumuna yükselmesini sağladı.

Pattaya’ya Nasıl Gidilir?

Türkiye'den Pattaya'ya doğrudan uçuş seçeneği bulunmadığından aktarma yapmanız gerekiyor. İstanbul'dan Bangkok'a direkt uçuşlar mevcut ve bu uçuşlar yaklaşık 10 saat sürüyor. Bangkok havalimanından Pattaya’ya kara yoluyla ulaşabilirsiniz veya Pattaya sınırları içinde yer alan U-tapao Havalimanına aktarma yapabilirsiniz. U-tapao Havalimanı Pattaya’ya yaklaşık 30 km mesafede bulunuyor.  

Pattaya'ya gidebilmenin diğer bir yolu ise Tayland turları. Ulaşım ve konaklamanın içinde olduğu tur seçenekleri ile şehrin birçok turistik destinasyonunu görebilirsiniz. Tayland'ı yakından tanımak ve kültürünü keşfetmek için Coral Tatil'in tur veya otel rezervasyon fırsatlarını değerlendirerek tatil rotanızı çizebilirsiniz.

Pattaya’da Konaklama

Pattaya’da her bütçeye ve zevke uygun otel bulunuyor. Yapmanız gereken tek şey, size uygun konumda bir otel seçmek. Su sporlarına ilgi duyuyorsanız Ana Pattaya Plajı çevresindeki otelleri tercih edebilirsiniz. Daha uygun fiyatlı konaklama için ise Pattaya’nın güney bölgesi oldukça idealdir. Eğlence dolu bir seyahat istiyorsanız Güney Pattaya'daki Walking Street'e yakın otelleri tercih edebilirsiniz. Pattaya'nın merkezinde, en iyi gece hayatı ve alışveriş imkanları dahil olmak üzere her şeyi bulabilirsiniz ve çevreyi keşfetmek de epey kolaydır. Pattaya'da konaklamak için diğer seçenekler arasında yakındaki plajlar da yer alıyor. Bazılarında hemen sahil kenarında oteller bulunuyor ve her biri kendine özgü bir atmosfere sahip.

Pattaya tatil maliyeti sezona göre farklılık gösteriyor. Pattaya'yı ziyaret etmek için en ideal zaman, havanın en güzel olduğu kasım ile şubat ayları arasıdır. En uygun fiyatlar ise yağışların yüksek olduğu mayıs ile ekim ayları arasında görülüyor. Coral Tatil’in kampanya ve indirim fırsatlarından  faydalanarak Pattaya otelleri için rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Pattaya Gece Hayatı

Canlı gece hayatıyla ünlü bir şehir olan Pattaya, hem Tayland'ın hem de Asya'nın en hareketli destinasyonlarının başında geliyor. Her akşam Pattaya sokakları, neşeli turist kalabalıklarıyla dolup taşıyor. Gün batımıyla beraber hareketlenen Pattaya geceleri, aynı canlılıkla sabaha kadar devam ediyor. Rock grubu konserleri, uluslararası DJ'ler ve kabare gösterilerinin yapıldığı gece kulüpleri, şehrin nabzını tutuyor. Şehrin ünlü kulüpleri arasında etkileyici dans şovlarının gerçekleştiği Alangkarn, Tiffany Show ve Alcazaar bulunuyor. Bu benzersiz dans gösterilerini izlemek için bir akşamınızı ayırabilirsiniz. Eğlencenin en yoğun yaşandığı bölgeler arasında ise Walking Street, Soi Beach Road ve Soi Buakhao yer alıyor.

Pattaya Kültürü

Pattaya, her yıl milyonlarca turisti kendine çeken rüya gibi bir destinasyon. Çoğunlukla Güneydoğu Asya ve Doğu Asya'dan gelen ziyaretçiler, bu canlı şehri kısa süreli kaçamakları için ideal bir seçim olarak görüyor. Fakat Pattaya'nın cazibesi sadece komşularıyla sınırlı değil. İngiltere, Almanya, Amerika, Avrupa ve İskandinav ülkelerinden gelen turistler de bu tropik cennete akın ederek şehrin kozmopolit atmosferine katkıda bulunuyor.

Pattaya'ya gelen turistlerin bir kısmı burada yerleşip iş kuruyor veya emekliliklerini burada geçiriyor. Bu yabancıların etkisi, şehrin yerel yaşam tarzını şekillendiriyor. Özellikle eski Sovyetler Birliği ülkelerinden, özellikle de Rusya'dan gelen ziyaretçi sayısı son dönemde arttı. Ayrıca Hindistan ve Orta Doğu'dan da çok sayıda turist ve göçmen bulunuyor. Farklı kültürlerin etkisiyle Pattaya, kozmopolit bir şehir haline gelse de geleneksel Tay yaşam tarzını bir ölçüde koruyor. Budist tapınaklarda turuncu elbiseli keşişler, Tayca konuşan insanlar ve bol baharatlı Pattaya yemek çeşitleri gibi unsurlar, şehirde Tayland kültürünün izlerini koruyor.

Pattaya'da gurbetçi yabancıların sayısının fazla olması nedeniyle Fransız, İtalyan, İsviçreli, Alman, Macar, İskandinav, İngiliz, Hint , Arap, Japon ve Çin mutfağına ait yemekler bulabileceğiniz restoranlar bulunuyor. Bu da şehrin kültürel çeşitliliğini ve zenginliğini gösteriyor.

Tayland Budizmin ülkesi olduğu için ziyaret edebileceğiniz tapınaklar ve pagodalar hala varlığını sürdürüyor. Buradaki tapınakları ziyaret etmeyi düşünüyorsanız yanınızda uzun kollu gömlek ve pantolon bulundurmalısınız.

Pattaya Gezilecek Yerler

Pattaya, Tayland'ın turizmde en canlı üç bölgesinden biri olarak dikkat çekiyor. Şehir, gezilecek yerler bakımından oldukça zengin bir yapıya sahip. Pattaya’da gezilecek yerleri şöyle sıralayabiliriz:

Buddha Tepesi ve Wat Khao Phra Ba

Şehrin göz alıcı manzarasını seyretmek için Buddha Tepesini ve Wat Khao Phra Ba Tapınağını ziyaret edebilirsiniz. 18 metrelik altın Buda heykeli, şehrin en ikonik simgelerinden biridir. Tapınağa giden merdivenler altın ejderhalarla süslü ve merdiven dibinde yedi başlı yılan heykeli bulunuyor.

Khao Chi Chan

Khao Chi Chan, Pattaya'ya 25 km uzaklıktaki Chichan Dağına oyulmuş 109 metre yüksekliğinde, 70 metre genişliğindeki Buda resmiyle ünlüdür. Khao Chi Chan, bu toprakların hayatlarına maneviyat ve bereket getirdiğine inandıkları için Pattaya halkının kalbinde de önemli bir rol oynuyor.

Mercan Adası

Yumuşacık kumsalları ve turkuaz renkli denizi ile Mercan Adası (Koh Larn), Pattaya'nın en popüler adalarından biri. Walking Street yakınındaki Bali Hai İskelesinden kalkan sürat teknelerine binerek 15 dakikalık bir yolculuk sonrasında adaya ulaşabilirsiniz. Yerel halk tarafından Koh Larn olarak bilinen ada, 4 km uzunluğunda ve 2 km genişliğindedir. Adada tüm gün güneşin tadını çıkarabilir veya etkileyici su altı dünyasını görmek için dalış yapabilirsiniz.

Walking Street Pattaya

Pattaya'nın en ünlü caddesi olan Walking Street, Güney Asya'nın en çılgın ve eğlenceli gece hayatına ev sahipliği yapıyor. Caddenin trafiğe kapatılması ile barlar, restoranlar, eğlence mekanları ve GoGo Barlar ortaya çıkıyor. Neon ışıkları ve egzotik atmosferi ile Walking Street, unutulmaz bir gece yaşamak için ideal bir yer.

Pattaya Plajı

4 km uzunluğundaki Pattaya Plajı, şehrin en popüler plajlarından biri. Eğlence kulüpleri, mağazalar ve restoranlarla çevrili plajda dalış tekneleri, jet skiler, parasailler ve yüzen restoranlar da bulunuyor.

Wong Amat Plajı

Wong Amat Plajı, Pattaya Plajına oldukça yakın bir konumda yer alıyor. Daha sakin bir ortama sahip olan plajda şehrin gürültüsünden uzaklaşarak tamamen dinlenebilirsiniz. Ayrıca, yakınlarda bir şeyler atıştırabileceğiniz restoranlar bulunuyor.

Million Years Stone Park ve Pattaya Timsah Çiftliği

Parkta ilginç şekilli kayalar ve egzotik hayvanlar bulunuyor. Timsah çiftliğinde ise timsahların beslenmesini izleyebilir ve onlarla fotoğraf çekebilirsiniz. Timsah gösterileri, sihirbazlık gösterileri ve hayvan gösterileri günde 6 kez sabah 11'den akşam 5'e kadar yapılıyor. Parkı saat 08:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Nong Nooch Tropik Botanik Bahçesi

Geniş bir alana sahip Nong Nooch Tropik Botanik Bahçesi, 670 bitki çeşidine ev sahipliği yapıyor. Bahçede ayrıca Tayland kültürüne ait dans gösterileri ve fillerin şovları düzenleniyor. Nong Nooch'ta farklı temalara sahip çok sayıda bahçe bulunuyor. Bunlardan bazıları Kaktüs Bahçesi, Fransız Bahçesi, Dinazor Vadisi ve Hayvanlar Krallığı. Ayrıca bahçede iki restoran, küçük bir hayvanat bahçesi ve yüzme havuzlu bir otel bulunuyor.

Sanctuary of Truth Tapınağı

105 metrelik uzunluğa sahip Sanctuary of Truth Tapınağı, Tay ustalığının ve ahşap işçiliğinin en güzel örneklerinden biridir. Tek bir metal çivi kullanılmadan inşa edilen tapınakta Thai dansı gösterilerini izleyebilirsiniz.

Siriporn Orkide Çiftliği

Egzotik çiçekler ve rengarenk orkideler arasında keyifli bir zaman geçirmek için Siriporn Orkide Çiftliğini ziyaret edebilirsiniz. Çiftlikte orkidelerin yanı sıra hediyelik eşya dükkanları da bulunuyor.

Thepprasit Pazarı

Pattaya'nın en büyük pazarı olan Thepprasit Pazarında yerel lezzetleri tadabilir, tezgahlarda Uzak Doğu ürünlerinden alışveriş yapabilirsiniz. Aynı zamanda “Kankheha Thepprasit Pazarı” olarak da biliniyor. Kıyafet, aksesuar, oyuncak, bitki ve elektronik olmak üzere birçok ürünü bulunabilirsiniz.

Walking Street Pattaya

Güney Asya'nın en ünlü gece hayatına ev sahipliği yapan Walking Street, barlar, kabareler, gece kulüpleri ve eğlence mekanlarıyla dolu. Caddenin trafiğe kapatılmasıyla birlikte canlı bir atmosfere dönüşen Walking Street'te eğlence garanti.

Sanctuary of Truth Tapınağı

Tek bir metal çivi kullanılmadan inşa edilen bu devasa ahşap tapınak, Tay ustalığının ve ahşap işçiliğinin en güzel örneklerinden biri. Binanın dış cephesinde, Hindu ve Budist tanrı ve tanrıçalarının ahşap oymaları yer alıyor. Tapınakta Tay dansı gösterilerini de izleyebilirsiniz. Tay dans gösterileri sabah 11.30 ve 15:30’da gerçekleşiyor.

Bottle Art Müzesi

Hollandalı heykeltıraş Peter Bedelais ve öğrencisi Prapaisi Thaipanich'in kreasyonlarından oluşan eşsiz cam şişelerin sergilendiği bu müze, sanatseverler için ilgi çekici bir durak. Müze her gün 08.30-17.30 saatleri arasında ziyarete açık.

Mini Siam

Mini Siam, Tayland'ın ve dünyanın dört bir yanındaki ünlü simge yapıların ve anıtların minyatür kopyalarının yer aldığı bir park. Wat Arun, Angkor Wat, Eyfel Kulesi, Özgürlük Heykeli, Tower Bridge ve daha fazlasının küçültülmüş versiyonlarını görebilirsiniz. Park Mini Siam ve Mini Avrupa olmak üzere iki bölüme ayrılıyor. Ayrıca akşamları ışık ve ses gösterisi düzenleniyor.

Pattaya’da Yapmadan Dönmeyin

Pattaya, sadece eğlence ve gece hayatının dışında doğal güzellikleri ve aktiviteleriyle de dikkat çeken bir şehir. Bu nedenle Pattaya'da yapmadan dönmemeniz gerekenlerin bir listesini çıkardık.

  • Walking Streetin tadını çıkarmak şart. Gündüzleri sakin olan bu bölge, akşamları renkli ışıkları ve eğlenceli atmosferiyle canlanıyor. Biraz da olsa bu hareketli sokakta zaman geçirmek Pattaya deneyiminin bir parçası olmalı.
  • Koh Larn diğer adıyla Mercan Adasının sakin plajlarında yüzebilir ya da Koh Samet Adasındaki beyaz kumlu plajlarda güneşin tadını çıkarabilirsiniz. Her iki adada da kendinizi cennette hissedeceksiniz.
  • Pattaya Yüzen Pazarında alışveriş yapmak da keyifli bir aktivite olabilir. Tekne üzerinde dolaşırken yöresel ürünleri inceleyebilir ve lezzetli atıştırmalıklar alabilirsiniz.
  • Sanatseverler, Art In Paradise Galerisini ziyaret edebilir. Burada, üç boyutlu sanat eserlerini keşfedebilir ve eğlenceli fotoğraflar çekebilirsiniz. Kendinizi sihirli bir halının üzerinde uçarken, köpekbalığı saldırısından kaçarken, bir dinozora binerken bulabilirsiniz.
  • Pattaya, ziyaret edilecek birçok yerin bulunduğu çok yönlü bir turistik yer olmasının yanı sıra popüler bir golf destinasyonu olarak da biliniyor. Burada golf tutkunları için çeşitli seçenekler yer alıyor.
  • Thai masajı yaptırmak da Pattaya'da yapmadan dönmemeniz gerekenler arasında. Seyahatinizdeki tüm yorgunluğu atarak kendinizi yenilenmiş hissedebilirsiniz.
  • Pattaya’da yapılacak diğer bir aktivite ise Khao Kheow Hayvanat Bahçesinde yer alan Flight of the Gibbon’da zipline yapmak. Sık ağaçlarla kaplı yemyeşil manzaranın üzerinde unutulmaz bir deneyim yaşayabilirsiniz.
  • Pattaya’ya gelmişken lezzetli yerel yemekleri tatmadan dönmek olmaz. Tayland mutfağından lezzetleri deneyerek gezinizi tamamlayabilirsiniz.

Pattaya'da kesinlikle yapmanız gereken bu aktiviteleri deneyimleyerek unutulmaz bir seyahat geçirebilirsiniz. Coral Tatil’in erken rezervasyon fırsatlarından yararlanarak şimdiden yerinizi ayırtın.