Coral Travel İnceliyor: Sakız Adası Nerede? Konaklama & Gezilecek Yerler

Coral Travel

Yunanistan Sakız Adası, Yunanistan’ın beşinci büyük adası olarak bilinir. Hem sakız ağaçları hem de adada yapılan damla sakızı üretimi sebebiyle Osmanlı’dan beri Türkiye’deki ismi Sakız şeklindedir. Ancak Yunanca’da adanın ismi bu anlamı taşımaz. İngilizcesi Chios, Yunancası ise Χίος şeklindedir. Ada hem çok özellikli hem de oldukça sürprizlidir. Küçük bir ada olmasına rağmen son derece özgün ve zengindir.  

Adanın bir diğer bir ismi de Hora olarak bilinir. Meşhur Odesa ve İlyada Destanı’nın yazarı olan Homeros’un da Sakız Adası’nda doğduğuna dair rivayetler bulunur. Adada irili ufaklı şekilde 66 tane köy vardır. Bu köylerin korsanlardan korunmak adına kale şeklinde inşaa edildiğini görmek mümkün. Her köşesi ayrı bir keşif olan Sakız adasını Yunanistan turları gezinize dahil etmenizi öneririz.

Sakız Adası Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sakız Adası, geçmiş dönemlerde son derece büyük bir ticaret merkeziymiş; dolayısıyla oldukça fazla korsan saldırılarına maruz kalırmış. Bu da adayı bir savunma kalesi haline getirmiş. Adaya gittiğiniz zaman Orta Çağ’dan kalma tarih kokularını hissetmeniz mümkün.

Ada hem gezilecek yerleri hem de yemekleri ile oldukça meşhurdur. Sakız Adası’nda ne yenir, sorusuna genelde balık ve deniz mahsülleri şeklinde yanıt verilir. Buraya geldiğiniz zaman özel balık türlerini denemenizi tavsiye ederiz.

Sakız Adası Nerede?

Sakız Adası, Ege Denizi'nde yer alır. Adanın bulunduğu konum Ege Denizi'nde Çeşme'nin tam karşı kısmına denk gelir. Aynı zamanda Karaburun Yarımadası'na da son derece yakın bir konumda.Türkiye kıyılarına ise sadece 8 kilometre mesafede yer alır. Doğusunda İzmir bulunan adanın kuzeyinde Midilli var. Güneyinde ise Ege Denizi yer alır. Bulunduğu konumdan dolayı da yoğun ilgi gördüğü bilinir.

Sakız Adası'na Nasıl Gidilir?

Sakız Adası'na gitmek için deniz yolu ya da hava yolu kullanımı tercih edilebilir. Türkiye'den gitmek isteyen kişiler için en kolay ve basit yol Çeşme'dir. Çeşme’ye gelen kişilerin adaya geçmeleri son derece kolay olur. Buradan adaya feribot seferleri yapılır. Feribot seferleri ise ortalama 30 dakika kadar sürer. Adaya gitmek için tercih edilebilecek diğer bir yol ise Yunanistan kısmıdır; ancak bu kısım Türkiye’nin dışındaki ülkeleri kapsar. Atina'dan da düzenli şekilde adaya seferler düzenlenir. Bununla beraber Samos, Rodos ve Limnos gibi Yunan adalarından da buraya uçuşlar yapılır.

Sakız Adası Vize İstiyor mu?

Sakız Adası vize konusunda da kolaylık sunan bir bölge. 1 Nisan 2024 itibariyle burada Kapı Vizesi uygulaması başladı. Vizesiz Yunan adaları turlarına katılmış olsanız dahi Sakız Adası için günübirlik kapıda vize almanız gerek. Verilecek vize yalnızda Sakız Adası için geçerli. Aynı zamanda tek girişli olup maksimum 7 gün geçerliliği bulunur. Bu giriş vizesini almak için istenen evrakların hazır olması gerek. Gerekli evraklar Sakız Adası’ndaki pasaport polisleri tarafından detaylı biçimde incelenir.

Vize; adaya varış yapıldığı zaman orada bulunan pasaport polisleri tarafından verilir. Alınacak vize konaklama, kalınacak gün sayısı kadar olur. Günübirlik seyahatler için 1 günlük vize seçeneği de bulunur. Konaklama için alınacak vizede, mutlaka konaklama ödemelerinin yapılmış şekilde belgelenmesi gerek. Vize süresinin bittiği tarihte Yunanistan’dan çıkılmaması durumunda işlem yapılarak ceza yazılır. Ayrıca bir sonraki vize başvuruları da reddedilir.

Sakız Adası'nda Konaklama

Sakız adası konaklama konusunda da son derece zengin seçenekler sunar. Karaburun Yarımadası’nın tam karşı kısmında konumlanan Sakız Adası’nda konaklama için tercih edilebilecek toplam 5 bölge vardır. Bunlardan ilki özellikle ilk defa burada tatil yapacak kişilere hitap eden merkez olur. Merkezde yapacağınız konaklamalarda büyük avantaj yaşarsınız. Her yere yakın olacağınız için ulaşım sorunu yaşamazsınız.

Sakin bir yer isterseniz merkeze yakın konumda bulunan Kambos iyi bir seçenektir. Lüks konaklama seçenekleri arıyorsanız eğlence dolu Karfas da size uygun olabilir. Dilerseniz dekoratif desenlerle süslü evleri bulunan ve son derece meşhur olan Pyrgi bölgesini de deneyebilirsiniz. Mesta da Orta Çağ havası ile misafirlerini adeta zamanda yolculuğa çıkarır. Her bölgenin farklı avantaj ve dezavantajları olduğu için öncesinde araştırma yapmanız fayda sağlar. Aynı zamanda rezervasyonlarınızı da önceden yaptırmanız avantaj sağlayabilir. Bu noktada Coral Tatil avantajlarından da faydalanabilirsiniz.

Sakız Adası Gezilecek Yerler

Sakız Adası plajları ve doğal güzellikleriyle son derece ünlü. Burada keşfedebileceğiniz pek çok farklı yer var. Dolayısıyla vaktinizin büyük bir kısmını keyifle geçirmeniz mümkün. Bir yandan plajların tadını çıkarırken diğer taraftan tarihi ve kültürel keşiflere çıkabilirsiniz. Öncelikle kendinize gezi rotası oluşturup günlerinizi bu doğrultuda planlayabilirsiniz. İşte bunun için size yardım olacak adım adım Sakız Adası gezi rehberi!

Chios Town

Adanın hem merkezi hem en hareketli bölgesi olan Chios Town, Çeşme’den hareket eden feribotların da varış noktası halinde. Bu bölge M.Ö. 1000 yılı civarlarında İyonlar tarafından kurulmuş. Tarih boyunca da pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış. Bu sebeple kültürel ve mimari açıdan fazlasıyla zengindir. Burada şehrin geçmişine dair bilgiler de edinmeniz mümkün. Sakız Adası keşfinize buradan başlamanız iyi bir seçim olabilir.

Korais Kütüphanesi

Korais Kütüphanesi, Yunanistan’ın en önemli kütüphanelerinden biri olarak bilinir. İsmini ise 1800’lü yıllarda yaşamış olan Yunan bilgin Adamantios Korais’tan alır. Burada kütüphanenin Korais’in kitapları ve el yazmalarına denk gelmek mümkün. Müze; halk sanat müzesi, mobil ünite, galeri ve okuma bölümleriyle de dikkat çeker.

Anavatos

Deniz seviyesinden ortalama 450 metre yükseklikte yer alan heybetli bir granit tepenin zirvesinde kurulu Anavatos; çok eski tarihlerden kalma bir yapıdır. Chios Town’ın ortalama 19 kilometre kadar batısında yer alan köy, Orta Çağ mimarisini başarılı biçimde yansıtır. Anavatos, 1881 yılında meydana gelen depremde büyük hasar görmüş. Bu nedenle de deprem sonrasında yerel halkın neredeyse tamamı köyü terk etmiş; ancak bölgeye gelen ziyaretçilerin buraya olan ilgisi oldukça fazladır.

Olimpi Mağarası

Olimpi Mağarası, adada görülmeye değer en önemli ve güzel doğa harikalarından biridir. Mağara, adını aldığı 5 km uzaklıkta olan köyde yer alıyor. Olağanüstü güzellikteki sarkıtları ile ziyaretçilere bambaşka bir ambiyans yaşatır. Hatta sarkıtlardan bazıları, eğimli biçime sahip olması sebebiyle büyük hayranlık uyandırır. Mağara, 2002 yılında bu yana ziyarete açık durumda.

Karfas

Chios Town ile 7 kilometre mesafeye sahip olan Karfas, adanın en büyük ve hoş turistik konaklama bölgesi özelliğinde. Yaz aylarında cıvıl cıvıl atmosfer sunan bölge, plajları ile de dikkat çeker. Kıyı kesimde çok sayıda konaklama tesisleri var. Ayrıca burada dalış okulları da mevcut. Bunun yanı sıra bar, kafe ve restoran sayısı da oldukça fazladır. Burada gündüz saatlerini, altın sarısı renge sahip olan ve uzunluğu ile dikkat çeken kumsalda geçirebilirsiniz. Ayrıca gün içinde su sporları da yapabilirsiniz. Gün batımında ise eğlenmek için farklı mekanları değerlendirebilirsiniz.

Oinousses Adaları

Oinousses Adaları, Sakız Adası ile İzmir kıyısı arasında toplam 9 küçük adadan meydana gelir. Tarihi başta olmak üzere doğal güzellikleri ile de ilgi çeker. Oinoussa Adası, 9 adanın merkezi halindedir. Buranın geçmişi zengin bir denizcilik kültürüne dayanır. Adanın evleri, tipik Yunan mimarisine sahiptir. Tam meydanda ise bilinmeyen bir denizciye adanmış heykel vardır. Adadaki liman ise özellikle yaz aylarında pek çok yata kıyısında barındırır. Liman girişindeki bronz renkli deniz kızı heykeli vardır. Bu heykel de son derece dikkat çekici bir görünüme sahiptir.

Denizcilik Müzesi

Oldukça zengin denizcilik geleneği bulunan Sakız Adası, bu alana ait müzesiyle de ön plana çıkar. Denizcilik Müzesi, buradaki yerel halkın denizcilik geçmişini detaylı biçimde gösterir. Müze, 1991 senesinde Chios Kasabası’nda armatör Anastasios Pateras tarafından bağışlanan iki katlı konakta yer alır. Müze haline gelene kadar ise bazı tadilatlardan geçtiği bilinir. Sakız Adası gezinize bu müzeyi de eklemeyi unutmayın.

Chios Windmills

Adanın silüetinin adeta bir parçası halinde olan yel değirmenleri de hoş görünümleri ile görenleri kendine hayran bırakır. Sakız Adası’nın simgesi halinde olan bu dört tarihi yel değirmeni, merkez kasabanın ortalama 1,5 kilometre kadar güneyinde yer alır. Aynı zamanda Tampakika Bölgesi’ne ait bir konumda bulunur. Yeldeğirmenleri 19. yy son kısımlarında endüstrileşmenin gereği halinde inşa edilmiş. Zaman içinde tamamen restore edilip bugünkü görünümüne ulaşmıştır.

Sakız Adası'nda Yapmadan Dönmeyin

Sakız Adası, doğal güzellikleri ve kültürel zenginlikleriyle oldukça ünlüdür. Dolayısıyla büyüleyici adada yapılabilecek pek çok popüler aktivite vardır. Ada, öncelikle muhteşem plajlarıyla ön plana çıkar. Komi Plajı, turkuaz renkli suları ve bembeyaz kumsalı ile görenler adeta büyüler. Bölgedeki plajların hemen hep yüzme, güneşlenme ve su sporları yapma olanağı tanır. Buralarda güneşlenirken bir yandan da doğal güzelliklerin tadını çıkarabilirsiniz.

Ada, Mastiha ağacının yetiştiği son derece nadir bölgeler arasındadır. Adaya geldiğiniz zaman Mastiha evlerini de ziyaret edebilirsiniz. Aynı zamanda Mastiha Müzesi’ni gezip buraya özgü olan sakızın üretim sürecini dahi öğrenebilirsiniz. Bu sayede kültürel açıdan da zenginleşebilirsiniz.

Ada, yürüyüş rotaları bakımından oldukça zengindir. Ayrıca doğal parklarıyla da adeta ziyaretçilere cenneti yaşatır. Kampos Yürüyüş Yolu ve Kardamyla Köyü gibi yerlerde doğa yürüyüşleri yapma şansınız var. Yürüyüşler sırasında adanın eşsiz bitki örtülerini de keşfedebilirsiniz.

Sakız Adası, geleneksel Yunan mutfağının en lezzetli örneklerini başarılı biçimde sunar. Buraya gelip de tadım yapmadan dönmek olmaz. Deniz ürünleri, otlu yemekler ya da yerel şaraplar tadabilirsiniz. Adada yapılacak aktivitelerden bir diğeri de su sporları olur. Burada yelken, dalış, sörf ya da kano gibi farklı su sporlarıyla denizin tadını doya doya çıkarmanız mümkün. Adanın en güzel koylarında su sporları yaparken bir yandan da muhteşem manzaraları doyasıya yaşayabilirsiniz.

Ada hem güzel limanları hem de mavinin eşsiz tonlarıyla son derece ünlüdür. Adanın kıyılarını keşfetmek için yat turlarına katılabilirsiniz. Bu turlarda gizli koylarda yüzme molası verilir. Bu sayede yeni yerler de keşfedebilirsiniz. Ada yıl boyunca pek çok farklı kültürel etkinliğe ev sahipliği yapar. Konser, sergi, tiyatro ya da geleneksel festivaller gibi pek çok etkinliğe denk gelmeniz mümkün. Bunlara katılarak adanın kültürünü en canlı şekilde deneyimleyebilirsiniz.

Sakız Adası, bisiklet turları yapmak için de son derece ideal bir ortama sahiptir. Burada pek çok bisiklet rotası vardır. Hem spor yapıp hem de gezintinin keyfini doyasıya çıkarabilirsiniz.

Coral Tatil üzerinden Sakız Adası otellerini inceleyip kolay şekilde rezervasyon oluşturup bu sayede eşsiz bir doğa ve kültür deneyim yaşayabilirsiniz.