Selanik, Türkiye ile köklü kültürel bağlara sahip olan Yunanistan ülke sınırları içerisinde yer alan bir şehir. Yunanistan’ın Atina’dan sonra en büyük kenti olan Selanik Batı Trakya’da yer aldığından Türkiye’ye de oldukça yakın bir konumda. Bu özelliğiyle kısa süreli yurt dışı tatili yapmak isteyenler için popüler seçeneklerden biri. Ayrıca kültürel ve tarihi yapıları, doğal güzellikleri ile Selanik turistik açıdan mutlaka gezilip görülmeye değer yerlerden. Peki, Selanik nerede bulunuyor? Selanik’te nereleri gezmeli? Seyahate çıkmadan önce yolculuğunuzu kolaylaştıracak tüm detaylara gelin, birlikte bakalım.
Selanik'in Konumu ve Ulaşım Seçenekleri
Kente seyahat etmek isteyenlerin en çok yanıt aradığı konulardan birisi Selanik neresi sorusu. Selanik coğrafi konum olarak Yunanistan’ın Batı Trakya Bölgesi’nde yer alır. Şehir, Yunanistan’ın kuzeyinde, Ege Denizi kıyısında bulunur. Selanik’in, Ege Denizi’nde İzmir’in tam karşısında olduğu söylenebilir. Ege Denizi’nin iki farklı kıyısının birinde İzmir, diğerinde Selanik yer alıyor denilebilir.
Şehrin coğrafi konumu sebebiyle Türkiye’den Selanik’e gitmek için pek çok farklı ulaşım seçeneği mevcut. Eğer kısa sürede şehre ulaşmak isterseniz direkt olarak İstanbul Havalimanı’ndan Selanik’e düzenlenen tarifeli uçuşları tercih edebilirsiniz. İstanbul’dan Selanik Havalimanı’na gerçekleştirilen uçuşlarla kısa sürede Selanik’e ulaşmanız mümkün. İstanbul’dan direkt Selanik’e düzenlenen uçuşlarla yaklaşık 50 dakikada şehre varabilirsiniz. Havalimanından şehir merkezine ulaşmak içinse 78, 78N, 78A kodlu otobüs seferlerini tercih edebilirsiniz.
Ayrıca seyahatiniz sırasında Yunanistan’ın farklı şehirlerini gezmeyi düşünüyorsanız İzmir Atina uçak seferlerini değerlendirebilirsiniz. Atina’dan Selanik’e giden tren seferleri ile hem şehre ulaşabilir hem Yunanistan’ın farklı kentlerini keşfedebilirsiniz.
Türkiye’den demiryolu ve karayoluyla da Selanik’e gitmeniz mümkün. Araba ile İpsala Sınır Kapısı’ndan Selanik’e geçilebilir. Tekirdağ Keşan, İpsala - Dedeağaç - Kavala - Selanik güzergahını takip ederek kente ulaşabilirsiniz. Eğer karayolu üzerinden otobüs yolculuğunu tercih ediyorsanız İstanbul Esenler Otogarı’ndan Selanik’e giden seferleri takip edebilirsiniz.
Selanik’e seyahat etmek için bir başka ulaşım seçeneği de demiryolu. Türkiye sınırında yer alan Dedeağaç’tan düzenlenen tren seferleri ile Dedeağaç - Gümülcine (Komotini) - İskeçe (Xanthi) - Drama - Seres - Selanik hattı ile kente kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Selanik’in Tarihi ve Kültürel Mekânları
Selanik, tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapması ve Atatürk’ün doğduğu yer olmasıyla ünlü bir şehir. Tarihsel dönemde uzun bir süre Osmanlı Devleti yönetiminde kalan kentin 20.yüzyılda Yunanistan’a bağlandığı biliniyor. Köklü bir geçmişe sahip olan bu şehirde pek çok farklı uygarlığa ait tarihi eserleri ve kültürel mekânları görebilirsiniz. Şehrin atmosferini daha yakından tanımak, tarihini keşfetmek için Selanik’in kültürel mekânlarını gezebilirsiniz.
Atatürk Evi
Selanik şehrinde müze olarak hizmet veren yapı, Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu ev olarak biliniyor. Aynı zamanda bu yapı Selanik’te yer alan önemli tarihi ve kültürel eserlerden biri. Üç katlı, taş ve ahşap malzeme ile birlikte inşa edilen ev günümüzde müze olarak hizmet veriyor.
Beyaz cephesi, ahşap hatıl, cam ve pencereleri ile öne çıkan Atatürk Evi mimari yönden Safranbolu geleneksel evleri ile benzerlik gösteriyor. Özellikle yapı cephesindeki sundurma çıkmalar ve beşik çatı detayıyla geleneksel Türk mimarisini anımsatıyor. Atatürk’ün hayatında dönem dönem 1912’ye kadar kaldığı bu ev 1953’te müzeye dönüştürülmüş ve günümüzde bu şekilde hizmet veriyor.
Beyaz Kule
Beyaz Kule, Selanik’in simge yapıları arasında yerini alıyor. Özgün taş mimarisi ile öne çıkan yapı tarihsel dönemde kale olarak kullanılmış ve günümüze kadar ulaşmış bir eser. Dairesel planlı olarak inşa edilen kulenin Kanuni Sultan Süleyman döneminde Mimar Sinan tarafından tasarlandığı biliniyor. Tarihte Kalamarya Kulesi olarak anılan bu yapı, 1912 yılında Selanik’in Yunanistan’a bağlanmasından sonra beyaza boyanarak Beyaz Kule adını almış bir tarihi eser.
Kamara Meydanı
Kamara Meydanı, Selanik şehrinin önemli merkezlerinden. Kentin kültürel yapısını oluşturan en önemli tarihi eserler bu meydanın çevresinde toplanır. Kamara Meydanı’ndan yukarı doğru yürüdüğünüzde Osmanlı Devleti döneminden kalan Rotonda Cami’yi ziyaret edebilirsiniz.
Farklı dönemlerde yapılan eklemelerle güncellenen eserin, 2011 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alındığını söyleyebiliriz. Kubbeli ve dairesel planlı bir mimariye sahip yapı, tarihsel süreçte farklı medeniyetler tarafından kullanılmasıyla biliniyor. Yapının hemen yakınında ise Galerius Arkı bulunuyor. Ark adını Roma İmparatoru Galeruis’tan alır. Kamara Meydanı’ndaki yapıların tarihi ise yaklaşık Roma Dönemi’ne MS 4.yy kadar uzanır.
Alatini Köşkü
Alatini Köşkü Selanik’in öne çıkan tarihi ve kültürel yapılarından. Bu köşk, kızıl tuğla malzeme ile dikdörtgen planlı, kemer pencereli olarak inşa edilmiş. Yapı, Mimar Vitalino Poselli tarafından tasarlanmış. 1908 - 1912 yılları arasında ise Osmanlı padişahlarından Sultan 2.Abdülhamit’in burada ikâmet ettiği söylenir.
Yedikule Hisarı
Yedikule Hisarı, Selanik’in en eski yerleşim yerini temsil eder. Kale aynı zamanda Selanik’in en yüksek zirvesi. Hem şehri seyretmek hem de kentin tarihini keşfetmek için hisarı ziyaret edebilirsiniz. Yedikule Hisarı coğrafi konum olarak Selanik’te Ana Poli (Eski Şehir) mevkiinde yer alıyor. İnşasında taş malzeme kullanılan hisarın Osmanlı Devleti döneminde Bizans surları içerisinde yapıldığı biliniyor. Yedikule Hisarı günümüzde açık hava müzesi olarak hizmet veren bir yapı.
Aya Dimitri Kilisesi
Aya Dimitri Kilisesi, Atatürk Evi yakınında konumlanan 1988 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan bir tarihi eser. Yapı özgün taş mimarisi, kemerli pencereleri, dikdörtgen planı ile Selanik’in öne çıkan kültürel ve dini mekânlardan biri olarak karşınıza çıkıyor. Yapının tarihinin 4. yüzyıla kadar uzandığı bilinir. Yapı içerisinde Doğu Roma İmparatorluğu’na ait resim sanatını ve özgün eserleri keşfedebilirsiniz.
Aristoteles Meydanı
Aristoteles Meydanı, Selanik şehrinin kalbinin attığı yer. Kentin en kalabalık meydanı, Ege Denizi Sahili’ne açılır. Kentte düzenlenen festival ve etkinlikler bu meydanda gerçekleştirilir. Selanik’in atmosferini keşfetmek için Aristoteles Meydanı’nı gezebilirsiniz.
Selanik’in Lezzet Durakları ve Yeme İçme Önerileri
Selanik kültürel, tarihi yapıları ve doğal güzelliklerinin yanı sıra yöresel lezzetleriyle ünlü. Kültürel yakınlık nedeniyle Türk mutfağına benzeyen Selanik’in en meşhur yöresel tatları arasında şerbetli külah tatlısı, bougatsa, koulouri thessaloniki yer alıyor.
Selanik’te yöresel lezzetleri deneyimlemek için Tsimiski Caddesi’ni tercih edebilirsiniz. Selanik sahiline oldukça yakın konumda bulunan Tsimiski Caddesi pek çok farklı lezzeti ziyaretçilerine sunan kafe ve restoranlara sahip.
Selanik’te Alışveriş ve Şehir İçi Gezilecek Yerler
Selanik’te kişisel ürünler, sevdiklerinize anı olarak hediyelik eşya, antika, biblo gibi farklı malzemeler almak için Tsimiski Caddesi, Kapani Çarşısı, Modiano Pazarı’nı tercih edebilirsiniz.
Selanik gezilecek yerler açısından da pek çok farklı seçeneğe sahip. Tsimiski Caddesi şehrin atmosferini keşfetmek için ideal bir yer. Şehrin silüetini izlemek isterseniz Ote Kulesi’ne uğrayabilirsiniz.
Kentte turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği yerlerden biri de Selanik Şemsiyeleri. Şehrin simgelerinden biri olan bu tasarım Georgios Zongolopoulos tarafından gerçekleştirilmiş. Hem Zongolopoulos şemsiyelerini görmek hem bir akşam yürüyüşü yapmak için Selanik Sahili’ni tercih edebilirsiniz.
Selanik’te güzel bir tatil yapmak için Coral Tatil aracılığıyla erken rezervasyon fırsatlarından yararlanabilirsiniz. Selanik’te kalınacak yerler hakkında bilgi sahibi olarak konaklayacağınız tesislere daha kolay karar verebilirsiniz.