Sığacık & Seferihisar'da Mutlaka Görmeniz Gereken Yerler

Coral Travel

Seferihisar Türkiye’nin ilk sakin şehri olarak geleneksel, tarihi ve kültürel dokusunu koruyan, önemli turistik yerlerinden birisidir. Sığacık ise Seferihisar ilçesinde yer alır. Bölge yıl boyu birçok tatilcinin uğrak noktası olmayı başarır. Seferihisar doğal güzellikleri, tarihi yapıları ile oldukça ilgi çeker. Sığacık ve Seferihisar’da gezebileceğiniz yerleri merak ediyorsanız, gelin detaylara göz atın.

Sığacık ve Seferihisar’da Gezilecek Yerler

Seferihisar, İzmir’e bağlıdır. İzmir merkeze 50 km mesafede bulunan ilçe denize yakın konumu, köklü tarihi, yaşayan kültürü ile Ege’nin yoğun talep gören mekanları arasındadır. Türkiye’nin sakin şehirleri arasında yer alan Seferihisar’ın tarihinin MÖ 2 bin yılına dayandığı söylenir. Birçok uygarlığa ev sahipliği yapan belde hala tarihi dokusunu koruyarak geleneklerini yaşatan bir yerdir. Sakin ve huzur veren mekanda kısa bir tatil yapmak isterseniz Sığacık, Seferihisar tam size göre.

Teos Antik Kenti

Seferihisar Sığacık’ta deniz kenarında bulunan Teos Antik Kenti, İzmir merkezden yaklaşık 60 km uzaklıktadır. Yerleşimin 3 bin yıl önce yaşayan İon uygarlığının önemli merkezlerinden birisi olduğu düşünülür. Eski çağlardan günümüze ulaşan birçok eser Teos Antik Kenti’nde yer alır. Teos Antik Limanı, Odeaon, Surlar, Agora, Tiyatro, Dionysos Tapınağı, Helenistik dönem ve Roma kalıntıları ile bölgenin tarihsel ve arkeolojik önemi yüksektir.

Sığacık Kalesi

Sığacık kalesi, Seferihisar’da yer alan en önemli tarihi eserler arasındadır. Kale, Seferihisar merkezine 8 km uzaklıkta, Sığacık limanına yakın bir konumda yer alır. Tarih boyu gümrük kontrolü ve deniz üssü olarak değerlendirilen kale hala ayaktadır. Sığacık Limanı’nın kuzeydoğusunda yer alan kale taş yapı örneklerindendir. Kalenin Selçuklular döneminde yapıldığı düşünülür. Osmanlı Devleti ve Aydınoğulları beyliği döneminde kale tamir edilir. Kaleye kemerli kapılardan girilirken, çatı örtüsü ise tek kubbe ile yapılmıştır. İki kule, kale ve surlardan oluşan bir komplekstir. Kale içinde mescit ile hamam vardır. Seferihisar’ın önemli anıt ve tarihi eserleri arasında yer alan kalenin Teos antik kentinden getirilen taşlar ile inşa edildiği söylenir. Kaleyi tüm hafta boyunca ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Seferihisar merkezden kaleye 10 dakikalık kısa bir yolculuk ile ulaşmanız mümkündür.

Bademler Köyü

Bademler Köyü İzmir’in en önemli turistik bölgeler arasında yer alır. Köy tiyatrosu, halk kütüphanesi ile Bademler Köyü kültür ve sanat açısından oldukça önemli bir merkez. Bademler Köyü tiyatrosu 1933 yılında kurulan ve hala etkinliklerine devam eden bir sahne. Üstelik bu sahnenin oyuncularını da köy halkıdır. Ayrıca, birçok ünlü tiyatrocu da bu sahnede çeşitli oyunlar sergilemiştir. 1963 yılında Berlin’de Altın Ayı ödülünü alan Susuz Yaz filmi de Bademler Köyü’nde çekilmiştir. Metin Erksan’ın yönettiği, Hülya Koçyiğit, Erol Taş gibi ünlü oyuncuların başrol oynadığı filmin figüranları ise köy halkı arasından seçilmiştir. Bademler Halk Kütüphanesi ise 76 yıllık bir geçmişe sahiptir. Okuma oranının çok yüksek olduğu köyde kütüphane oldukça aktiftir. Bademler Köyü’nde, tiyatro ve kütüphanenin yanı sıra bir Çocuk Oyunları Müzesi de mevcuttur.

Seferihisar Kültür Merkezi

Seferihisar Kültür Merkezi 2015 yılında tamamlanarak hizmete açılan bir yapıdır. Sanatsal etkinliklerin yapıldığı bina iki bölümden oluşuyor. 526 metrekare atölyeler, 833 metrekare kültür ve sanat merkezi yapının iki ana bölümüdür. Seferihisar kültür merkezi; resim, heykel sergileri, tiyatro, konser gibi birçok etkinliğin yapıldığı mekanlardandır. Yapı içerisinde sergi ve fuaye alanları, çok amaçlı salon, kafeterya, atölyeler yer alır. Ayrıca, binada sanat galerisi, 110 kişi kapasiteli tiyatro ve konferans salonu vardır.

Seferihisar Anı Evi

Müze olarak hizmet veren anı evi Seferihisar merkezinde Camikebir mevkiinde bulunur. Göç ve tarih temalı bir müze olan yapı 2013 yılında beri hizmet veriyor. Keyifli bir müze gezisinden sonra kafeteryada kısaca soluklanıp bir çay içebilirsiniz. Tarihi keşfetmek, bölgenin geleneklerine vakıf olmak için Seferihisar Anı Evi’ni gezebilirsiniz. Bölgenin yakın tarihi müzede yer alan fotoğraflar eşliğinde ziyaretçilere tanıtılır. Hergün sabah 09:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyaretçilerine açıktır.

Teos Marina

Teos Marina, Sığacık limanında bulunur. Ege denizine nazır bir konumda yer alır. Marinada yer alan balıkçı lokantaları taze balık yemek isteyenler için en iyi alternatiftir. Sığacık Nena Balık Restoran, Ada Marin Restoran, Milos Balık, Maşa Teos Restoran ve Sığacık Ermiş Balık Evi marinadaki yeme içme mekanları olarak sayılabilir. Ayrıca, Ege denizine açılmak ve kısa bir tekne turu yapmak isterseniz marinadan deniz aracı kiralayarak mavi bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Seferihisar Koyları

Seferihisar denize sıfır bir konumdadır. Bölgede denizin tadını çıkarmak isteyenler için sakin, huzurlu koy ve kumsallar bulunur. Aktaş Koyu, Çamlı Koy, Çamcaz Koyu, Demircili Koyu, Taş Ada Koyu, Azmak Koyu, Turkuaz Koyu ziyaret edebileceğiniz ve deniz manzarasının keyfini çıkarabileceğiniz yerlerden birkaçı. Tur şirketlerinden bir tekne kiralayarak koylar arasında gezinti yapabilirsiniz. Seferihisar sakin şehir kapsamında daha sessiz bir ortama sahip olduğu için kumsalları da çok kalabalık olmaz. Sevdiklerinizle huzurlu bir gezi yapmak için Seferihisar koyları oldukça idealdir.

Gödence Köyü

Gödence, İzmir Seferihisar’a bağlı bir mahalledir. Mahalledeki kooperatife dayalı üretim köyün en önemli özelliğidir. Zeytinyağı ile ünlü köyde yerli üretim ve satış yapılır. Yerli halk organik tarımla uğraşır ve yetiştirilen ürünler arasında çeşitli zeytin türleri de vardır. Gödence’nin tarihi ise antik çağlara kadar uzanır. Gödence, tarihte Teos Antik kentinin önemli üretim merkezleri arasındaydı. Günümüzde hala önemli bir üretim merkezi olan Gödence köyünde 1972 yılında kurulan tarımsal üretime dayalı kooperatif zeytinyağı üretiminde önemli başarılar kazanmıştır. Yöreye gitmişken Gödence zeytinyağlarını temin edebilir, hem kısa bir gezi hem de alışveriş yapabilirsiniz.

Orhanlı Köyü

Orhanlı köyünün Seferihisar’ın en kalabalık ve en büyük yerleşimi olduğu söylenebilir. Orhanlı köyü, Seferihisar’a 18 km mesafede bulunur. Köyün içerisinde yer alan Karakoç Deresi ve yeşil ormanları ile sakin ve insana huzur veren bir ortama sahip. Orhanlı Köyü’nde yer alan zeytin meraları, bağlar, kızılçam ormanları, meyve bahçeleri bölgenin önemli yeşil alanlarıdır. Temiz havası, el değmemiş tabiatı ile Seferihisar’da gezilecek yerler listenize Orhanlı Köyü’nü mutlaka eklemelisiniz.

Seferihisar Plajları

Denize açılmayı seviyorsanız Seferihisar’a yazın gitmeniz daha iyi bir seçenektir. Çok kalabalık olmayan plajları Seferihisar sakin ve huzurlu bir ortam sunarken, temiz suları ile Ege denizin keyfini çıkarmanız için idealdir. Çeşme ve Bodrum gibi güzergahlardan sıkılanlar için Seferihisar plajları iyi bir alternatiftir. Sığacık’ta Akkum Plajı Seferihisar’ın en önemli kumsalıdır. Akşamüstü batan güneş manzarası ile de oldukça etkileyici bir silüete sahiptir. Akkum Plajı haricinde Seferihisar’da Ekmeksiz Plajı, Akarca Plajı, Gemisuyu Plajı, Girlen Plajı, İpekkum Plajı gibi mekanlarda denizin keyfini çıkarabilirsiniz.

Çıfıt Adası

Çıfıt Adası, İzmir merkeze 60 km mesafededir. İzmir-Seferihisar yolu üzerinden Çıfıt adasına ulaşım sağlayabilirsiniz. Ada oldukça geniş bir alan kaplar, deniz manzarası ile Seferihisar’da mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır. Sessiz, sakin ortamı ile kamp yapmak için en iyi seçenektir. Ancak Çıfıt Adası’nda alışveriş merkezi olmadığı için gitmeden yanınıza herşeyi almanız gerekir. Çıfıt adası, deniz manzarası, sakin ortam ile çadır ve karavan kampına uygundur.

Sığacık Pazarı

Gezdiğiniz yerlerden organik gıdalar, el sanatları, hediyelik eşyalar almayı seviyorsanız Sığacık Pazarı’na uğramadan tatilinizi tamamlamayın. İzmir’in en kalabalık ve rağbet gören pazarları arasında olan Sığacık Pazarı, pazar günleri kurulur. Bölgede üretilen yöresel ve doğal ürünler Sığacık pazarında satışa sunulur. Zeytinyağlılar, Karadut, zencefil gibi organik yiyecek ve içeceklerin yanı sıra el sanatları, zeytin çeşitleri gibi birçok ürün pazarda bulunur. Sığacık pazarı, kalenin hemen yanı başındaki ara sokaklarda kurulur. Pazara ulaşmak için Seferihisar ilçe merkezinden Sığacık dolmuşlarına binmelisiniz. Eğer şahsi aracınız varsa Seferihisar merkezden pazar 10-15 dakika mesafededir.

Seferihisar’da Konaklama

İzmir’den Seferihisar’a günübirlik turlar ile gidebileceğiniz gibi daha uzun süreli bir tatil için konaklayabilirsiniz. Seferihisar, konaklama için oldukça gelişmiş turizm olanaklarına sahiptir. Seferihisar otelleri butik otelleri bungalov evler konaklama için alternatif yerlerdir. Ayrıca, Seferihisar çadır ve karavan kampı için de oldukça uygun bir bölgedir. Aktaş koyu, Turkuaz koyu, Çıfıt Adası, Ekmeksiz Tabiat Parkı bölgenin en önemli kamp alanlarıdır. Ayrıca henüz keşfedilmemiş olduğu için kalabalık ve gürültüden uzak, kafa dinlemek için ideal bir ortama sahiptir. Seferihisar’da güzel bir tatil yapmak için konaklama imkanlarını Coral Tatil aracılığıyla inceleyebilirsiniz.