Şirince Rehberi: Gezilecek Yerler, Yapılacaklar, Konaklama

Coral Travel

İzmir’in en eski tarihi yapılarının yer aldığı Şirince, geleneğin yaşatıldığı bir mekandır. Siz de Şirince’yi merak ediyor ve tatil planınızı yapmak istiyorsanız, gezilecek yerlere, konaklama imkanlarına ve yapabileceğiniz aktivitelere göz atarak merak ettiğiniz tüm detayları öğrenebilirsiniz.

Şirince Hakkında Önemli Bilgiler

Gelişmiş turizm olanakları, kültürel yapısı, doğal güzellikleri ile Şirince İzmir’in öne çıkan güzergahlarından birisidir. Bölgede yer alan zeytin ve meyve ağaçları bölgenin yeşil dokusunu artırırken bir dağ yamacına kurulmuş Şirince geleneksel ev mimarisi ile de dikkat çekicidir. Ahşap yapıları ile etkileyici bir atmosfere sahip Şirince butik otelleri ve konaklama tesisleri ile turizm açısından oldukça gelişmiş bir yerdir. Şirince’nin Meryem Ana, Kuşadası ve Efes Antik Kentine yakın bir konumda olması, yoğun talep görmes nedenlerindendir.

Şirince Tarihi

Türkiye’de en çok ziyaret edilen yerlerden biri olan Şirince, eski bir Rum mahallesidir. 1922 yılında nüfus mübadelesinden sonra Rumların göç etmesinden sonra buraya yerleştirilen Balkan göçmenleri geleneği devam ettirmişlerdir. 100 yıllık mimariye sahip evlerin çoğu halen ayaktadır. Şirince köyü ile ilgili eski kaynaklarda, bölgenin adının Dağdaki Efes olduğu belirtilir. Şirince’nin kuruluşunun Anadolu Beylikleri dönemine rastladığı söylenir. Osmanlı İmparatorluğu zamanında 1800 haneden oluşan bir Rum köyü olan Şirince, 1924 yılında Balkan göçleri ile gelenlerin yerleştirilmesiyle tekrar canlanır. 1924’te köye yerleştirilen halk ile Şirince bugünkü halini alır.

Şirince Nerededir?

Şirince, Ege’nin en önemli turistik yerlerinden birisidir. İzmir’in Selçuk ilçesine bağlıdır. Şirince, İzmir’e 83 km, Selçuk ilçesine 8 km mesafede yer alır. Eski medeniyetlere ev sahipliği yapmış beldede hala bu uygarlıklara ait önemli tarihi eserler ayaktadır.

Şirince’ye Nasıl Gidilir?

Şirince yol tarifi, gidecek olanlar tarafından sıklıkla merak edilir. Şirince’ye İzmir üzerinden gidilir. Eğer kendinize ait aracınız varsa İzmir’in Selçuk ilçesi üzerinden Şirince’ye ulaşabilirsiniz. Aracınızla İzmir yolu üzerinde Şirince’ye yol alırken güzergah üzerindeki Efes Antik Kenti’ni de ziyaret edebilirsiniz. Eğer toplu taşıma araçları ile Şirince’ye gelecekseniz uçak veya otobüs ile İzmir’e ulaştıktan sonra  Selçuk ilçesine toplu taşıma ile geçebilirsiniz. Selçuk ilçesinden sabah 07.20’den akşam 19.00’a kadar kalkan minibüslerle 25 dakika süren bir yolculuğun ardından İzmir Şirince’ye varabilirsiniz.

Şirince’de Gezilecek Yerler

Şirince’nin yakınında ve içerisinde gezilecek birçok yer vardır. Matematik köyü, Tiyatro medresesi, Tarihi konaklar, Hodri Meydan Tepe, Şirince şarap evleri gibi çok sayıda seçenek sizleri bekler. Şirince yakınlarında ise Efes Antik Kenti, Selçuk kalesi, Artemis tapınağı, Dilek yarımadası, Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Kuşadası’nı ziyaret edebilirsiniz.

Efes Antik Kenti

Efes Antik kenti, İzmir Selçuk’ta bulunur. Efes Antik kenti, MÖ 6000 yıllara kadar uzanan bir tarihe sahiptir. Hititler, Helenistik dönem, Roma uygarlığı,  Bizans  gibi birçok farklı medeniyetten izler taşır. Tarihte Efes’in doğu ile batı arasında bir liman kenti olduğu söylenir. Efes’teki Artemis tapınağı dünyadaki önemli tarihi eserlerden birisi olduğu kabul edilir. Efes Antik Kenti içerisinde farklı tarihi dönemlere ait yapılar yer alır. Bu yapılardan bazıları; Magnesia kapısı, Artemis tapınağı, Odeon, Yukarı Agora ve Bazilikası,Yamaç evler, Celcus kütüphanesi, Saray binası, Ayasuluk kalesi, İsa Bey Camii olarak sıralanabilir.

Selçuk Kalesi

Selçuk kalesi, Ayasuluk tepesinde İzmir’in günümüze ulaşan yapılarından birisidir. Taş mimarisi ile turistlerin ilgisini çeken Selçuk kalesi, güzel bir manzaraya sahiptir. Kale 15 kule ve surlardan oluşan bir yapıdır. Anadolu beylikleri, Bizans ve Osmanlı tarafından kullanılan kale önemli bir tarihi eser niteliği taşır. Kalenin içerisinde bir camii, kilise yıkıntısı ve su sarnıcı bulunur.

Tiyatro Medresesi

Şirince’de tiyatro sanatları ve araştırma merkezi olarak faaliyet gösteren mekan, bir medrese gibi çalışır. Usta-çırak ekolüne dayalı öğretim sisteminin baz alındığı eğitim merkezi geleneksel bir yapıda faaliyetine devam eder. Tiyatro medresesinde atölye çalışmaları, kamplar, paneller, konferanslar gerçekleştirilirken hem amatör hem de profesyonel tiyatro etkinlikleri yapılır.

Hodri Meydan Kulesi

Hodri Meydan kulesi, 12 metre yüksekliğe sahiptir. Şirince’de bulunan kulenin tepesinde bir seyir terası vardır. Hodri meydan kulesinden Şirince’nin manzarası izleyebilirsiniz. Kule’den köyün güzel manzarası görünür. Yeşili ve tarihi evleri ile Safranbolu’ya benzeyen bir mimariye sahip olan Şirince’yi kuleden izlemeniz önerilir.

Şirince Taş Mektep

Günümüzde bir restoran olarak hizmet veren Taş Mektep tarihi bir yapıdır. 1906 yılında bir eğitim kurumu olarak yapılan bina Osmanlı Devleti, Tanzimat ve Cumhuriyet dönemlerinden beri 100 yılı aşkın süredir ayaktadır. Taş malzeme ile kagir olarak inşa edilen yapı Şirince’nin önemli simgeleri arasındadır. Şu an müze olarak misafirlere açık olan Şirince taş mektep her yıl birçok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilir.

Şirince’nin Tarihi Yapıları

Birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış Şirince’de inşa edilmiş ve günümüze ulaşan birçok tarihi eser vardır. Şirince taş mektep, tiyatro medresesi, tarihi konaklar, Aziz Dimitrios Kilisesi, Aziz John Baptist Kilisesi gibi birçok tarihi yapısı vardır. Şirince’deki tarihi yapılar çoğunlukla ahşap ve taş malzeme ile kagir olarak inşa edilen binalardır. Yapılar, birbirini kapatmayan, çıkmalı, genellikle dikdörtgen ve kare planlıdır.

Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi

Çamlık buharlı lokomotif müzesi, açık hava müzesi şeklindedir. Aziziye restoranın bahçesinde yer alır. Türkiye’nin en büyük demiryolu müzesi olma özelliğine sahiptir. 1997 yılında açılan müzede Almanya, Çekoslovakya, İngiltere, İsveç, Fransa, Amerika menşeli 30 adet buharlı lokomotif vardır. 1887 ve 1952 yılı arasında çeşitli tarihlerde üretilmiş nostaljik lokomotifler müzede sergilenir.

İsa Bey Camii

Anadolu beyliklerine ait olan Cami Ayasuluk tepesinde yer alır. Türk mimarisini yansıtan eser oldukça gösterişli ve tarihi yapılardan birisidir. 1375 yılında Aydınoğlu İsa Bey tarafından yaptırılan Caminin mimarı Şamlı Ali’dir. Cami 19.yy kadar bir kervansaray olarak da kullanılmıştır. İsa Bey Cami, Ayasuluk Tepesi ve Efes Antik kenti UNESCO miras listesinde yer alır. Şirince’ye 7 km uzaklıkta bulunan tarihi eseri 15 dakikalık bir yolculuktan sonra ziyaret edebilirsiniz. İsa Bey Cami’nde taş ve mermer malzeme birlikte kullanılmıştır. Caminin çatısı iki kubbe ile örtülerek kapatılmıştır.

Meryemana Evi

2008 yılında tabiat parkı ilan edilerek koruma altına alınır. Şirince’ye 15 km mesafede olan yapıya 25 dakika içerisinde ulaşılır. Yapı, taş malzemeden kubbeli olarak inşa edilmiştir. Kagir olarak inşa edilen binanın camları ve kapıları kemerlidir. Binanın çatısı üç küçük kubbe ile geçilmiştir. Yapının etrafında ağaçlarla çevre düzenlemesi yapılmıştır. Yapı 19.yy’da keşfedilmiş olmasına rağmen tarihinin daha eski olduğu düşünülür.

Kuşadası

Kuşadası, Şirince’nin hemen yanında yer alır. Şirince ile Kuşadası’nın arası 27 km mesafedir. 35 dakikada Şirince’den Kuşadası’na gitmeniz mümkün olur. Yaz turizminde turistlerin uğrak noktalarından birisi olan Kuşadası plajları ve koyları ile ziyaretçilere açıktır. Kuşadası’nda tatil yaparken gezebileceğiniz birçok mekan vardır. Kuşadası Milli Parkı, Andız kulesi, Doğanbey köyü, Mehmet Paşa kervansarayı, Kurşunlu manastırı, Güvercinada kalesini ziyaret edebilirsiniz.

Şirince’de Ne Yenir?

Şirince’nin geleneksel yapısı sadece evleri ile sınırlı değildir. Şirince merkezde geleneksel el sanatları, ev yapımı sabunlar, takılar, el işi, zeytinyağı ürünlerini de bulabilirsiniz. Ayrıca, Şirince’nin kendine özgü yöresel lezzetlerini de gitmişken mutlaka denemelisiniz. Şirince’nin en ünlü yöresel içeceği Mürver şurubudur. Dere kenarında yetişen bir bitki olan Mürverin soğuk algınlığına iyi geldiği söylenen şerbeti, lezzetli ve ferahlık veren bir içecektir. Şirince’de bazı mekanlarda Türk kahvesi ile birlikte, kimisinde ise yemeklerle ikram edilir. Şirince’nin Türk kahvesi de oldukça lezizdir. Kumda Türk kahvesi geleneksel gümüş fincan ve tepsi eşliğinde servis edilir.

Şirince Yemek Yerleri

Şirince’de mantı, patlıcanlı yemekler, sarma ve zeytinyağlılar oldukça popülerdir. Menüsü içerisinde en çok mantı ile ünlenen restoranlarda damak tadınıza uygun yemekler bulabilirsiniz. Ekmeğinden yemeğine kadar günlük, taze ve ev yapımı lezzetler arıyorsanız Şirince’de birçok restoranda açlığınızı giderebilirsiniz. Şirince’nin doğasını ve tarihi dokusunu hissedebileceğiniz birbirinden şık restoranlarda keyifli akşam yemekleri yiyebilirsiniz. Şirince’ye özgü lezzetleri tatmak isterseniz mutlaka çökelekli yeşil biber kızartması, kabak çiçeği dolması gibi yöresel yemekleri deneyebilirsiniz. Kahve tutkunuysanız Şirince’de yine birçok mekanda lezzetli kahveler yudumlayabilirsiniz.

Şirince’de Kalınacak Yerler

Şirince’de yer ala butik oteller, alternatif konaklama tesisleri veya Selçuklu’daki bungalov evleri tatil yaparken tercih edebilirsiniz. Şirince’deki butik otellerin çoğu tarihi konakların işletime açılmasıyla konaklama yeri haline gelmiştir. Tarihi ahşap ve taş evler, butik otel olarak işletilir. Bu nedenle, butik otellerde konaklarken yapıların otantik atmosferinden dolayı nostaljik bir bir hissiyat yaşamanız da mümkündür. Bölgede köyün eşsiz manzarasını izleyebileceğiniz, şık ve konforlu konaklama alanlarıyla dikkat çeken birçok tesis bulabilirsiniz. Eğer Şirince’ye günübirlik bir gezi yapacaksanız Şirince turu daha iyi bir seçenektir. Konaklamak için Selçuk veya İzmir içerisinde bulunan otelleri de tercih edebilirsiniz.

Şirince’de Yapılacaklar

Şirince’de katılabileceğiniz birçok etkinlik, keşfedeceğiniz pek çok mekan vardır. Şirince’de ilk olarak tarihi yapıları gezerek fotoğraf çekebilirsiniz. Tarihi eserler otantik yapısı ile gezilip görülmeye değer yerlerdir. Şu an tarihi konakların birçoğu restoran, butik otel olarak işletilir. Restoran veya kafelerde Şirince’nin yöresel tatlarını deneyebilir, kumda kahve içerek tarihi yapıların nostaljik havasını soluyabilirsiniz.

Matematik Köyü

Matematik Köyü, Şirince’nin simge yapıları arasındadır. Matematik Köyü Şirince’ye 1 km mesafede yer alır. E87 yolu üzerinden Şirince-Matematik Köyü tabelaları ile buraya kolayca ulaşabilirsiniz. Açık ve kapalı dersliklere sahip doğa içerisinde bir yaz okulu olan Matematik Köyü öğretmen ve öğrencilerin konaklaması için yeterli alana da sahiptir. 7000 kitaplı kütüphane ve amfide içeren yapı iki katlıdır.

Şirince Sokakları

Yürüyüş yapmayı seviyorsanız Şirince’nin geleneksel sokakları, Arnavut kaldırımlı yollarında çarşıyı dolaşabilirsiniz. Şirince’nin tarihi yapılarını sokak sokak gezerek yerinde fotoğraf çekerek tatilinizi unutulmaz hale getirebilirsiniz. Yürürken acıktığınızda kafeler gibi yeme içme tesislerinde kısa bir soluk alıp kahve molası verebilirsiniz.

Pamucak Sahili

Şirince’ye 20 dakika uzaklıkta yer alan Pamucak Sahili Türkiye’nin en uzun kumsalına sahiptir. 7 km uzunluğundaki kumsal, 80 m kıta sahanlığı ile yürüyüşler ve denizin keyfini çıkarmak isteyenler için idealdir. Özellikle yaz aylarında oldukça rağbet gören Pamucak Sahili birçok yerli ve yabancı turistin uğrak yerlerinden birisidir. Siz de denizin tadını çıkarmak için gezi rotanıza Pamucak Sahili’ni ekleyebilirsiniz.

Sakin ve huzurlu bir ortamda tatil yapmak istiyorsanız, Şirince’yi mutlaka görmelisiniz. Yeşil doğası, tarihi evleri ile ilgi çeken bu köyde unutulmaz anılar biriktirebilirsiniz. İster İzmir konaklamalı ister Şirince turu ile bu küçük Ege kasabasını ziyaret edebilirsiniz. Şirince turlarını incelemek için Coral Tatil’in sunduğu ayrıcalıklardan yararlanabilir, tatilinizi en iyi şekilde planlayabilirsiniz.