İstanbul’un kalbi olarak bilinen ve Beyoğlu ilçe sınırları içinde bulunan Taksim gezilecek yerler açısından son derece zengindir. Müzelerden Boğaz manzaralı mekanlara, hanlardan camilere, kiliselerden yıllanmış apartmanlara kadar her şeyi ile fazlasıyla dikkat çekici bir bölge. Hele meydandaki çiçekçileri adeta insanın içinde bahar havası estirir.
Taksim, İstanbul’un kültürünü en iyi şekilde yansıtan yerlerden biri. Bu nedenle yıl içinde çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlar. Ayrıca Beşiktaş, Cihangir, Maçka, Harbiye, Galata, Karaköy ve Tophane gibi pek çok noktaya da yürüme mesafesinde. Bu da bölgeyi hem merkezi hem ulaşılabilir kılar. Burada son derece eğlenceli anlar geçireceğiniz garanti.
Taksim Görülmesi Gereken Yerler
Taksim’de gezilecek yerler son derece fazla. Dolayısıyla bir günde hepsini gezmek mümkün olmaz. Bölgedeki Taksim otelleri, konaklama için ideal olup tüm mekanları doyasıya gezme imkanı da sunar. İşte buradaki gezilecek birbirinden güzel yerler!
Taksim meydanı, hem ülkemizde hem de dünya genelinde son derece ünlü bir yer. Buranın adı eski zamanlarda şehre su dağıtımının yapıldığı bölge olmasından, yani suyun “taksim edilmesinden” gelir. Bu işin yapıldığı yer ise Taksim Maksemi olarak bilinir. Bu bina günümüzde İstiklal Caddesi’nin girişinin hemen sağ tarafında yer alır. Burası, sekizgen duvarları ve külah biçimli çatısı ile son derece ilginç bir görünüme sahip. Meydanda en dikkat çekici yer şüphesiz Cumhuriyet Anıtı’dır. Anıtta ise hem Kurtuluş Savaşı’nda hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda oldukça önemli katkıları bulunan isimlerin heykelleri yer alır.
Taksim turistik yerler arasında Çiçek Pasajı da oldukça popüler. Pasajın tarihi ise 1876 yılında Galata Bankerlerinden biri olarak bilinen Rum asıllı Hristaki Zografos Efendi’nin yangında kül haline gelen Naum Tiyatrosu arazisini satın almasıyla başlar. Her dönem yoğun rağbet gören pasaj, Paris tarzında dizayn edilmiştir. İçinde toplamda 18 adet lüks daire ve 24 tane dükkan bulunan pasajın orijinal ismi ise Cite de Pera olarak bilinir.
Taksim görülmesi gereken yerler arasında İstiklal Caddesi de bulunur. Burası adeta İstanbul’un gezilecek en ünlü yerleri arasında ilk sıralarda yer alır. İstiklal Caddesi, nostaljik değeri ile adeta bir sembol halinde. Burası, gezilecek yerlerinin fazlalığı ve nostaljik tramvayı ile sembolik bir nokta olarak kabul edilir. 1800’lü yılların sonlarından bugüne kadar uzanan popülerliğiyle İstiklal Caddesi’nin bir yanında Karaköy, diğer tarafında ise Şişhane yer alır. Ayrıca bir kısmı da Cihangir’e kadar uzanır. 1,4 kilometre uzunluğunda bulunan cadde, mağazaları ve restoranları ile pek çok insanın uğrak noktalarından biri.
1912 yılında yapılmış olan Sent Antuan Kilisesi, dikkat çekici gotik mimarisiyle adeta Avrupa şehirlerindeki katedralleri anımsatır. Kırmızı duvarların üzerinde yer alan beyaz işlemeleri ile hoş bir ön yüze sahip. Taksim gezinize burayı da eklemeyi unutmayın.
Galata Kulesi de hem İstanbul’un hem Taksim’in sembolik yapılarından biri. Kule, zaman içinde bazı sebeplerden zarar görmüş. Hatta geçmiş dönemlerde İstanbul’un fethinin ardından bir süre kadar esirlerin tutulduğu zindan olarak dahi kullanılmış. Ayrıca rasathane sonrasında yangın gözetleme noktası şeklinde de kullanıldığı bilinir. 1967 yılından itibaren ise turist ziyaretine açılmış. Kule, günün her saati İstanbul manzarasını eşsiz biçimde ziyaretçilerine sunar. Burada İstanbul boğazını ve Haliç manzarasını doyasıya seyredebilirsiniz.
Taksim müzeleri arasında Pera Müzesi, şüphesiz en meşhur olanı. Müze, İstiklal Caddesi’nin hemen arkasında yani Şişhane tarafında yer alır. Suna ve İnan Kıraç Vakfı tarafından kurulmuş olan bu müze, çeşitli koleksiyonlara sahiptir. Bu nedenle son derece ilgi çekicidir. Taksim’e geldiğiniz zaman burayı ziyaret etmeyi unutmayın.
Taksim Gezi Parkı da İstanbul’un simge noktaları arasında yer alır. Burası da Taksim Meydanı gibi ortak buluşma noktalarından biri. Park, her sene milyonlarca kişinin ziyaretine açık haldedir. Yaz aylarının sıcağında burada bulunan pek çok ağacın gölgesinde serinlemek mümkün. Ayrıca otomobillerden salgılanan karbonmonoksit gazının da nötr hale gelebilmesi için son derece önemlidir.
-
Tarihi Tünel Füniküler Hattı
Tarihi Tünel Füniküler Hattı, dünyanın en eski ikinci, Türkiye’nin ise ilk raylı toplu taşıma sistemi olarak bilinir. Beyoğlu ve Karaköy arasında, ortalama 600 metrelik mesafenin son derece kısa süre içinde içinde alınmasını sağlayan Tarihi Tünel Füniküler Hattı ile yolculuk yapmak kişilere nostaljik bir deneyim yaşatır.
İstiklal Caddesi’nde yürüyen herkesin Galatasaray Lisesi’ni görmemesine imkan yok! Burası Türkiye’nin en prestijli okulları arasında yer alır. Son derece görkemli bir mimariye sahiptir. Bu nedenle hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgi odağı olur. Önünde sürekli fotoğraf çekmeye çalışan turistler görme ihtimali oldukça yüksek. Lisenin arka tarafında ise meşhur Fransız Sokağı yer alır. Burayı da gezmeyi ihmal etmeyin.
Hemen meydanda yer alan bir diğer tarihi yapı da Ayia Triada Kilisesi’dir. Kilise, kubbesi nedeniyle uzaktan camiye benzer. Burası en büyük Rum Ortodoks Kilisesi olarak da bilinir. Önünde bulunan pek çok hamburgerci ve onların son derece parlak tabelaları ne yazık ki kilisenin muazzam görüntüsünü bozar; ancak yine de burası her zaman görülmeye değer bir yapı.
-
Tarihi Galatasaray Hamamı
Tarihi Galatasaray Hamamı da bölgenin en eski yapılarından biri. Galatasaray Lisesi ile aynı tarihlerde inşa edilen hamamda, Türk hamamı deneyimi yaşayabilirsiniz. Galatasaray Lisesi’ne yakın konumlarda bulunan hamam, mimarisiyle de dikkat çeker.
Pek çok kişi tarafından bilinen Mısır Apartmanı, İstiklal Caddesi üzerinde bulunan yapılardan biri. Bu apartman tarihe tanıklık eden yanıyla her zaman dikkat çeker. Bununla beraber sanat ve kültür etkinliklerine de oldukça büyük katkı sağlar. Son derece şık bir mimarisi bulunan apartman, çok sayıda atölye ve sanat galerisini bünyesinde barındırır.
Meydanda yer alan Taksim Camii, çağdaş Türk mimarisinin en güzel emsallerinden biri. Caminin alt katında sanat galerisi de bulunur. Bununla beraber kültürel ve sosyal etkinliklere ev sahipliği yapılan bir konferans salonu da var. Bu nedenle pek çok açıdan kullanıma açık bir yapı halinde. Taksim gezinizde bu camiyi de ziyaret edebilirsiniz.
Galata Mevlevihanesi de Beyoğlu’nda gezilecek yerler arasında. Mimarisi ise gerçekten görülmeye değer. 1491 yılında yaptırılan yapı, geçmişten bugüne uzanan yelpazede Mevlana’nın öğretilerini izleyen dervişlerin toplanma merkezi şeklinde kullanılmıştır. 1925 yılında ise tüm tarikatların kapatılmasından sonra müze olarak ziyarete açılmıştır.
Taksim’e kadar gelip Orhan Kemal Müzesi’ni gezmeden dönmek olmaz. Türk edebiyatının ölümsüz kalemlerinden biri olarak bilinen Orhan Kemal’in kitaplarının orijinal baskılarını bu müzede görmek mümkün. Aynı zamanda mektupları ve daha pek çok özel eşya koleksiyonu da bu müzede bulunur. Orhan Kemal Müzesi de Taksim’in nostaljik yapılarından biri olarak dikkat çeker.
Taksim’de eğlenceli vakit geçirmek, burayı doya doya gezmek ve rahat bir konaklama yaşamak için Coral Tatil web sitesinden otel rezervasyonunuzu hemen yaptırabilirsiniz.